Témata
Reklama

Modré světlo chrání před úrazy a kolizemi

Toyota Material Handling nabízí mnoho technologií, které pomáhají zvýšit bezpečnost vašich provozů. Jednou z nich je takzvané modré světlo – Blue Spot. Přes 500 instalací a velmi pozitivní odezva uživatelů svědčí o rostoucí oblibě této jednoduché, ale účinné optické výstrahy.

Koncentrovaný modrý světelný paprsek zakončený výrazným, jasným modrým bodem o průměru přibližně 20 cm se pohybuje po podlaze před jedoucí manipulační technikou a je jedno, zda jede vpřed, či couvá. Tím včas varuje obsluhu okolních vozíků nebo chodců, že se blíží jiný vozík.

Reklama
Reklama
Reklama
Blue Spot se skládá ze dvou velmi jasných LED světel, která jsou upevněna k horní části ochranného rámu nad řidičem.

Modré světlo pro celou flotilu

Pro dosažení skokově vyšší úrovně bezpečnosti je klíčové osadit modrým světlem celou flotilu (včetně ručně vedených zakladačů) a v provozech s častým převozem vysokých nákladů, se kterými se couvá, pokrýt oba směry. Každý, kdo se pohybuje ve skladu, se potřebuje spolehnout na jednotný princip varování před jedoucím vozíkem, bez ohledu na směr pojezdu.

Modré světlo je velmi dobrou alternativou pro zvukové alarmy a zvukovou signalizaci, které nejsou tak účinné v hlučnějších provozech. Opticky vstupuje do zorného pole chodců a ostatních řidičů a je velmi dobře vidět i v kvalitně osvětlených halách.

Bezúdržbová LED světla s životností až 20 000 hodin jsou zdvojena z důvodu zajištění funkce i v případě poruchy jednoho ze světel.

Pozor na zdánlivě přehledná místa!

Modré světlo lze využít kdekoli. Některé provozy jsou však samozřejmě rizikovější než jiné. Účinné je zejména ve všech provozech s živým pohybem rychle jedoucích vozíků, s častým pohybem chodců, s křižovatkami se slepými rohy, při průjezdech vraty nebo v hlučnějších provozech, kde je snadné přeslechnout jedoucí vozík (ostatně elektrické vozíky se na kvalitních podlahách pohybují prakticky neslyšitelně) nebo jakoukoli zvukovou signalizaci.

Ze zkušenosti víme, že zejména chodci dokážou být velmi neopatrní i v jinak přehledných provozech a že těžké smrtelné dopravní nehody se stávají na těch nejpřehlednějších křižovatkách. Lidé dokážou být nesoustředění, zaujatě telefonují nebo mohou být v kritickou chvíli rozptýleni jinou situací, jiným dějem v hale. Pohyb jasného modrého bodu na podlaze jim pomůže vrátit se do reality, uvědomit si, kde se nacházejí, i možná rizika.

Přehled výhod:

• včasné varování před blížícím se vozíkem;
• jednoduchá instalace, příznivá cena;
• LED technologie zaručuje vysoký jas i za denního světla;
• světlo není citlivé na otřesy nebo chvění;
• dlouhá životnost světla a paraboly vzhledem k velmi nízké provozní teplotě;
• velmi pozitivní odezva řidičů a zaměstnanců.

Zkušenosti z provozu

„Proč jste se rozhodli modré světlo na vozíky instalovat? Jaké jsou vaše zkušenosti z provozu a jak hodnotíte reakce řidičů a dalších pracovníků ve skladu?“ Na tyto otázky odpovídají někteří ze zákazníků, kteří se rozhodli modrá světla na svou manipulační techniku nainstalovat.

Jiří Polák, správce vozového parku HS, AGC Glass Europe, závod Chuděřice, Bílina: „V praxi jsme tento systém viděli na návštěvě závodu, kde jsou všechny vozíky vybaveny systémem Blue Spot. Protože máme stísněné prostory pro manipulaci a trasy vozíků se neustále křižují, mimo jiné také s chodci, zvolili jsme tento způsob upozornění na blížící se nebezpečí jako nejvhodnější. Věříme, že to bude mít pozitivní vliv na případné nehody a zároveň i náklady s tím spojené.“

Robert Baletka, technik dopravy a manipulace, Siemens Elektromotory, Frenštát: „Pro modré světlo jsme se rozhodli z důvodu větší bezpečnosti na pracovišti. Blue Spot se u nás setkal s kladnou reakcí všech pracovníků závodu. Je nainstalován na všech vozících manipulujících uvnitř budov, mimo ručně vedené vozíky. Řidiči jsou lépe vidět a mají větší jistotu, že nedojde ke střetu s procházejícími pracovníky a k vážnému zranění.“

Modrý bod, který se pohybuje po podlaze před jedoucí manipulační technikou, včas varuje chodce i obsluhu ostatních vozíků.

Jáchym Valášek, warehouse and traffic manager, Lindab, divize vzduchotechnika, Praha: „Důvodem je bezpečnost práce. Žádná pravidla provozu nejsou neporušitelná a není snad zaměstnance, který by některé z nich nikdy neporušil. Jmenujme přednost v jízdě, dodržení rychlosti, správnost směru jízdy, potažmo povinné zastavení na značce stop. Všechna tato pochybení pochopitelně Blue Spot neodstraní, ale zajistí, že nedojde k újmě na zdraví nebo majetku. Z pohledu osoby zodpovídající za bezproblémový chod skladu je můj postoj k instalaci a používání systému Blue Spot naprosto kladný. Každý, kdo již někdy řešil případ pracovního úrazu v důsledku srážky s VZV, pochopí, že tento bezpečnostní prvek zcela vystihuje rčení ‚Za málo peněz hodně muziky‘.“

Toyota Material Handling CZ

jindrich.privora@cz.toyota-industries.eu

www.toyota-forklifts.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 150446
Datum: 08. 04. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Inovace ve štíhlé výrobě
Autor:
Firmy
Související články
Robustní paletový vozík ovládaný z plošiny

Společnost Hyster představila nový robustní paletový vozík RP2-2.5N ovládaný z plošiny, jenž umožňuje obsluze přizpůsobovat jízdní polohy během cross dockingu.

Nový závod na výrobu vysokozdvižných vozíků

Počátkem letošního roku byl v západních Čechách uveden do provozu nový závod na výrobu vysokozdvižných vozíků. Patří společnosti Kion Group a v současnosti se zde vyrábějí retraky značky Linde.

Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Související články
Řízené nápravy na transportních vozících

Přepravní systém používaný ve výrobních a montážních závodech za tahačem se nazývá milk run.Tento systém je složen vždy z tahače, který má za sebou zapřažených nejčastěji čtyři až pět vozíků v tzv. vláčku. Umožňuje efektivní a řízenou přepravu dílů, výrobků a materiálu, ale má i svá úskalí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Autonomní roboty jdou s dobou

Výrobci, i např. v potravinářském sektoru, se stále častěji setkávají s požadavkem na rozšíření možností nabídky, aniž by to negativně ovlivnilo produktivitu. Takové požadavky zvyšují objem, ale i složitost testování. Bruno Adam, ředitel evropských projektů mobilních robotů společnosti Omron, vysvětluje, jak se inteligentní mobilní roboty přizpůsobují, aby splnily požadavky na výrobu potravin v budoucnosti.

Industry 4.0 v roce 2016: Zaměřeno na strojírenství

Abychom správně chápali, co si vlastně máme pod pojmem Industry 4.0 představit a zda a proč je tato iniciativa tak důležitá, je třeba zamyslet se nad situací v našem průmyslu obecně. Situace je natolik složitá (a docela vážná), že je na čase začít přemýšlet, zda ten náš průmysl v moderní době vůbec nějak přežije. Co patří mezi hlavní a nejvíce aktuální problémy?

Ideální manipulační systém za pouhých 20 minut

Nový softwarový nástroj Handling Guide Online rekordně urychluje návrh a vytvoření modelu správného manipulačního systému připraveného k přímé instalaci. Software je součástí internetového katalogu a pomůže zkrátit cestu od prvního nápadu až ke konečnému uvedení manipulátoru do provozu.

Inovační projekt pro inertizaci potrubí

Při procesech údržby nebo testování vysokotlakého potrubí a produktovodů či při havarijních situacích je potřeba z potrubí vytlačit médium. V případě hořlavých látek se to provádí za pomoci inertní směsi plynů. Díky tomu při opravách, zejména pak při svařování, nehrozí riziko výbuchu či požáru.

Dispečink na telefonu v dlani jedné ruky

Až čtyřicet pět procent z celkových nákladů na provoz slévárny tvoří spotřebovaná energie. Řešení, které umožňuje efektivně nastavovat využití energie v reálném čase podle potřeby jednotlivých zakázek, tak uspoří deset až patnáct procent její celkové spotřeby.

Výroba štíhlá jako kabel

Kladno historicky patřilo k jedné z nejvíce průmyslových lokací u nás. Bohužel z areálu bývalé Poldovky a jejího okolí se mnoho fungujícího nezachovalo, o to více je tedy třeba ocenit ty subjekty, které dokázaly ustát přechod na tržní prostředí a na tyto nové podmínky se ve všech směrech adaptovaly. Mezi ně patří firma nkt cables, která pokračuje v tradici bývalé „Kablovky“. A jelikož se zde v rámci přechodu na moderní výrobu a systémy řízení postupně pod konzultační gescí API - Akademie Produktivity a inovací aplikuje štíhlá výroba, přijali jsme možnost firmu navštívit. Hostiteli byli ředitel závodu Ing. Jaroslav Žižka a lean leader Ing. Karel Holub.

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Konec koroze na ocelových svitcích

Dodržení vysoké jakosti povrchu ocelových svitků během jejich dodávky z válcovny plechu k výrobcům automobilů, „bílé techniky“ a vzduchotechniky aj. pro ekonomickou produkci bez vícenákladů přimělo logistiku k nezvyklým opatřením.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit