Témata
Reklama

Možnosti spolupráce na jaderných projektech - Atomex Europe 2017

Ve druhé polovině listopadu 2017 bylo v Budapešti zahájeno dvoudenní evropské fórum dodavatelů jaderného průmyslu Atomex Europe 2017. V maďarské metropoli se konalo fórum již podruhé a letos se jej zúčastnilo na sto padesát maďarských a dalších evropských podniků. Cílem fóra je posílení a rozšíření spolupráce podniků Rosatomu a evropských společností, hledání nových dodavatelů a zvýšení informovanosti o možnostech účasti evropských společností v tendrech v rámci projektů podniků ruského jaderného průmyslu.

Jelikož se fórum konalo v Budapešti, zvláštní pozornost byla věnována možnostem dodávek v rámci výstavby jaderné elektrárny Paks II. Zahajovacího slova se tedy ne náhodou ujal ministr bez portfeje pro projektování, výstavbu a provoz JE Paks II János Süli a první náměstek generálního ředitele státní korporace pro atomovou energii Rosatom a ředitel Bloku pro rozvoj mezinárodního obchodu Kirill Komarov.

Jaderná energetika hraje důležitou roli při plnění globálních cílů ve snižování emise CO2 do atmosféry v rámci Pařížské dohody o klimatických změnách. „Atomový průmysl navíc znamená silný sociálně-ekonomický stimul pro rozvoj zemí a regionů a hraje důležitou roli ve zvyšování kvality lidského života,“ řekl v úvodním slovu Kirill Komarov. Také z úst maďarských přednášejících zazněla slova očekávání zejména v otázkách možnosti dodávek maďarskými společnostmi při stavbě elektrárny a po jejím dokončení a spuštění také levnější elektrické energie a v závislosti na tom zrychlení všeobecného rozvoje celé země.

Reklama
Reklama
Reklama
Nejvíce dotazů v průběhu fóra a tiskové konference bylo směrováno na ministra projektů, výstavby a provozu JE Paks II Jánose Süliho a prvního náměstka generálního ředitele státní korporace Rosatom Kirilla Komarova.

Velký podíl externích dodavatelů

Projekt výstavby JE Paks II je nejen pro Maďarsko, ale i ostatní evropské státy významný z důvodu možné aktivní spolupráce. Na fóru zaznělo, že poměr spolupráce maďarských a evropských společností s ruskými podniky by měl být až 85 : 15. To je velmi pozitivní poměr. Možnosti spolupráce a zkušenosti českých dodavatelů a výrobců pro jaderný průmysl na fóru prezentoval Josef Perlík, zástupce předsedy Aliance české energetiky a generální ředitel Škoda JS. I v dobách příprav nabídek tendru na rozšíření JE Temelín měly tehdy české firmy podle slov Perlíka potenciál dosáhnout 70% podílu na dodávkách. Přípravami nakonec zrušeného tendru české firmy získaly zkušenosti s projektováním a řízením projektů pro jaderný ostrov. „V případě projektu Paks II mají české firmy potenciál nejen v dodávkách komponentů a poskytování inženýrských služeb, ale mohou také využít zkušenosti, které získaly např. přípravou dokumentace pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost pro zrušený tendr rozšíření JE Temelín,“ dodává Perlík.

Celý druhý den fóra byl věnován individuálním setkáním ve formátu B2B.

První vypsané trendy

Nyní v rámci projektu Paks II již probíhá soutěž na dodávku turbogenerátorů. Do konce roku 2018 by pak mělo být vyhlášeno minimálně patnáct tendrů v celkové hodnotě asi dvě miliardy eur. V rámci těchto nákupních operací budou určeni dodavatelé nejenom pro realizaci stavebných a montážních prací, ale i pro dodávky zařízení a součástek. Tendry pro projekt Paks II se budou realizovat přísně v souladu se standardy Evropské unie. Informace o soutěžích budou zveřejňovány na speciálních elektronických portálech a v masmédiích. Jako potenciální dodavatel projektu se může zúčastnit jakákoliv zainteresovaná firma.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Související články
Začátky těžké, současnost jistá, budoucnost perspektivní

Firma Brück AM v letošním roce slaví dvacetileté výročí. Na zelené louce od roku 1993 postupně vyrostla strojírenská firma s loňským obratem téměř 1 mld. Kč, která nabízí profesní uplatnění zhruba 280 lidem z blízkého i vzdáleného okolí. Letošní den otevřených dveří byl ve znamení onoho jubilea a také netradičního rekordu. Pojďme se společně podívat do výrobních prostor v Zámrsku na to, co zaměstnance firmy, jejich rodinné příslušníky a obchodní partnery na konci června čekalo, a ještě předtím zavzpomínejme, jak to zde všechno vznikalo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Z Aše do celého světa

Podkrušnohorský výběžek má nejen své kouzlo turisticko-lázeňského charakteru, ale i z historického hlediska, kdy se zde nacházela celá řada výrobních firem, odkud do světa putovalo zboží rozmanitého charakteru. Bohužel odsunem sudetských němců se tradice textilní, porcelánové a sklářské výroby zásadně přerušila a následný komunistický režim krizi nadále prohluboval. Nyní se zde však nachází několik zdravých prosperujících firem, které vám čas od času na stránkách MM Průmyslového spektra představujeme. Nyní jsme se vydali až na nejzápadnější cíp naší země, do ašské společnosti ASTOS Machinery.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery, tak i příp. s představiteli státu, diskutovat?

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit