Témata
Reklama

Na povrchové úpravě záleží

V průmyslovém prostředí jsou často kladeny velmi vysoké nároky na vlastnosti jednotlivých komponent strojů a zařízení, jež jsou v provozu používána. Výrobci jsou nuceni zohledňovat specifické podmínky koncových aplikací již při samotném vývoji svých produktů – důležitá je přitom nejen konstrukce prvku, ale též užitý materiál a jeho povrchová úprava.

V souvislosti se speciálními materiály byla již dříve řeč o výrobcích určených pro využití v tak náročných aplikacích, jako jsou provozy potravinářské výroby či zdravotnická zařízení. Zde se uplatňují především produkty řady San (speciální povrchový materiál s antimikrobiálním účinkem) a Clean (lesklý bílý povrch a minimem prohlubní pro snadné čištění).

Reklama
Reklama
Reklama
Pro provozy potravinářské výroby nebo pro zdravotnická zařízení jsou vhodné prvky z produktové řady San a Clean.

Komfortní uchopení

Zajímavá řešení lze ovšem nalézt i v oblasti prvků, s nimiž je v provozu často manipulováno a je u nich tedy hleděno nejen na hygienické a mechanické vlastnosti, ale také na určitý komfort pro ruku obsluhy. Nabízí se například produktová řada Soft (tzv. soft touch prvky), jež zahrnuje madla, rukojeti a ovládací kolečka opatřená na dotek měkkým a příjemným plastovým povrchem. Toto provedení zajišťuje bezpečnější a stabilnější úchop, lepší přilnavost k povrchu prvku a absorpci vibrací. Komponenty se soft touch úpravou jsou součástí přesných nástrojů, ale můžeme je vidět i na pomůckách pro tělesně postižené, ve vybavení pro fitness nebo na venkovním a zahradnickém náčiní. Pro svou vysokou odolnost jsou vhodné i pro použití v nepříznivých podmínkách, kde je vlhkost, prach, horko, chlad nebo mastnota.

Řada prvků s lesklým a matným povrchem

Vodivé povrchy

U některých koncových aplikací je požadavkem vodivý povrch prvků, aby bylo zamezeno převedení elektrostatického náboje mezi místy s rozdílným elektrickým potenciálem. Zde nacházejí uplatnění produkty řady ESD, jež jsou vyrobeny ze speciálního vodivého technopolymeru. Na povrchu každé jednotlivé součásti je pak zobrazena značka ESD-C, jež identifikuje definované antistatické vlastnosti podle EN 100015/1 a IEC 61340-5-1.

Za zmínku stojí též povrchové úpravy kovových dílů. Nabízí se totiž řada prvků s lesklým a matným pochromováním a také matný či lesklý povrch u některých součástí z nerezu (GN 5335) a výrobky s vysokou povrchovou odolností (GN 113.6) nebo komponenty z hliníku, jež jsou běžně dodávány práškově lakované, eloxované nebo přírodní.

Dagmar Krhůtková

p.kozel@elesa-ganter.cz

Elesa Ganter

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 151159
Datum: 11. 11. 2015
Rubrika: Výroba / Průmyslový design
Autor:
Firmy
Související články
Madla s vyšší přidanou hodnotou

Sklopná madla a ruční kolečka v hygienické bílé nebo v ušlechtilé kombinaci kovů – to jsou nové produkty reagující na potřeby uživatelů.

Normované prvky v produkci speciálních strojů

Spolupráce odborníků a inženýrů se odráží na technickém řešení normovaných prvků z kovu nebo plastu v aplikaci na speciálních strojích nejen v podobě kvalitního provedení a designu. Své zkušenosti s těmito prvky má i společnost Soma, výrobce jednoúčelových strojů v oblasti flexografického obalového průmyslu.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Související články
Speciální aplikace součástí

Znalost koncových aplikací je nezbytným předpokladem pro vývoj produktu s přidanou hodnotou, jíž je například snadná montáž, údržba a servis, ale také bezpečnost a komfort obsluhy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nová provedení komponentů pro balicí stroje

Širokou nabídku součástí pro balicí stroje lze nalézt v portfoliu výrobce Elesa+Ganter. Jedná se především o ruční kola, ukazatele polohy, ovládací a polohovací prvky a průmyslové panty či madla.

Ukazatelé hladiny pro náročné aplikace

Průmyslové aplikace ve všech odvětvích procházejí nepřetržitým vývojem. Jinak tomu není ani v segmentu výroby strojních součástí. I ty jsou neustále inovovány s cílem maximálně vyhovět specifickým podmínkám prostředí, v němž mají být použity.

Plast blízké budoucnosti

K rozšíření polymerů jako materiálů užívaných v různých průmyslových odvětvích a pro technické výrobky obecně došlo teprve v poměrně nedávné době. Mezi prvními takovými polymery byly například ty na bázi polyamidu, používané v USA od konce druhé světové války, nebo polymery na bázi polypropylenu, vyvinuté italským chemikem Giulio Nattou na milánské univerzitě Politecnico di Milano v roce 1954.

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Trubkové spojky klasické i speciální

Pro vývoj průmyslových komponent je bezesporu nezbytná znalost koncových aplikací, nicméně existují také kategorie produktů, u nichž je velmi obtížné předjímat způsob jejich použití. Příkladem takových konstrukčních elementů, jež nabízejí nespočet variant využití, jsou trubkové spojky.

Normované díly pro náročné aplikace

Vysoce specializované oblasti, jako je zdravotnictví či výroba a zpracování potravin, jsou charakterizovány nejen svými nároky na hygienické vlastnosti materiálu, ale také řadou designových specifik. Jedná se zejména o hladký povrch, široké plochy bez prohlubní a spár a oblé hrany. To vše za účelem snadného čištění, dezinfekce a obecně ochrany před usazováním choroboplodných zárodků.

Nové možnosti průmyslového využití plastů

Supertechnopolymery představují nejnovější a nejvyspělejší článek ve vývoji polymerových materiálů. Od tradičních plastů se liší především vysokým obsahem vyztužujících skelných vláken, případně i přítomností syntetických vláken z aramidu, která dávají supertechnopolymerům výborné mechanické i tepelné vlastnosti. Díky své vysoké odolnosti se tyto moderní inženýrské plasty stále častěji stávají vhodnou alternativou za oceli, přičemž nabízejí i řadu výhod:

Fórum výrobních manažerů

Jak se odráží ve vaší výrobě stále přetrvávající nedostatek materiálových vstupů? Jak to ovlivňuje chod vaší firmy, plánování průchodu zakázky výrobou? Navýšení cen surovin musíte pravděpodobně promítnout do výsledných cen vašich produktů. Jak na to reagují odběratelé?

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit