Témata
Reklama

Open House představil technologie pro výrobu nástrojů

Společnost Walter Maschinenbau GmbH právě před dvaceti lety zahájila výrobu ve svém novém závodě v Kuřimi, v němž dnes vyrábí brousicí, erodovací a měřicí CNC stroje. Při té příležitosti uspořádala koncem června pro své zákazníky ze střední a východní Evropy den otevřených dveří – Open House 2016.

První část programu dne otevřených proběhla v hotelu Kaskáda na golfovém hřišti u Kuřimi. Zde byli návštěvníci během několika přednášek a prezentací seznámeni s novými produkty a trendy v oblasti broušení, 3D měření, elektroerozivního a laserového obrábění a softwaru. Po obědě následoval přesun do firmy, kde proběhla exkurze do výroby, ukázky na strojích i další prezentace.

Reklama
Reklama
Reklama

Okénko do historie

Při příležitosti kulatého jubilea nahlédněme do historie působení společnosti Walter v České republice. Vše začalo roce 1993, kdy Walter Maschinenbau zahájil spolupráci s firmou TOS Kuřim, která pro něj vyráběla díly podle dodané dokumentace. Kvalita dílů byla sice v pořádku, ale dodávky se z organizačních důvodů často zpožďovaly. Proto byla v roce 1996 založena společnost Walter Kuřim, s. r. o., a od 1. listopadu 1996 byla s týmem 50 zaměstnanců zahájena vlastní výroba. V nově založeném závodě zpočátku probíhala pouze hrubá montáž strojů, které se dokončovaly v mateřském závodě v Tübingenu. Postupně zde však byla v několika krocích zavedena kompletní montáž strojů obou firemních značek – Walter i Ewag.

Závod Walter Kuřim v roce 1996. (Foto: Walter Kuřim)

Po roce 2000 se český závod začal prudce rozvíjet. Nejprve byla do Kuřimi přesunuta elektromontáž a přejímka strojů. Bylo vybudováno softwarové oddělení a závod byl propojen s konstrukčním oddělením v Tübingenu. V roce 2001 přišlo na řadu rozšíření montážní haly a v roce 2003 byla spuštěna kompletní výroba měřicích strojů. V následujícím roce byla do Kuřimi přesunuta logistika a od roku 2006 zde slouží velmi moderní logistické centrum s plochou 2 000 metrů čtverečních, odkud se dodávají rovněž stroje konfigurované podle zákaznických požadavků. Rozvoj se nezastavil ani v současnosti – od roku 2014 se staví nová expediční hala, rozšiřuje se montážní hala a byla rozšířena obrobna.

Firemní areál v roce 2016. (Foto: autor)

Prohlídka výrobního závodu

Většina návštěvníků dne otevřených dveří si nenechala uniknout možnost prohlídky závodu. Zvláště v posledních dvou letech zde proběhly masivní investice, jejichž výsledkem je rozšíření výrobní plochy o další moderní prostory.

Zahájení výroby v roce 1996. (Foto: Walter Kuřim)

Taktová montáž v roce 2014. (Foto: Walter Kuřim)

Obrobna

Exkurze byla zahájena v nové obrobně, kde se obrábějí stěžejní díly strojů, jako lože nebo portály. Vše musí probíhat s maximální přesností, dílna je proto temperována na přesnou teplotu 21 ± 1 °C, která se během hodiny nesmí změnit o více než 0,4 °C. Obrobna je vybavena třemi špičkovými obráběcími centry DMG a automatickým regálovým systémem Fastems. Jsou zde také dvě vychystávací pracoviště, která mohou připravit výrobu i pro víkendový bezobslužný provoz. Dále zde slouží dvě brusky a kvalita výroby je kontrolována na měřicím souřadnicovém stroji Zeiss.

Pohled do nové obrobny. (Foto: autor)

Předmontáž

V další dílně probíhá předmontáž podskupin, které se následně jako celek montují na stroje. Všude panuje čistota a pořádek. Nářadí, díly i montážní materiál mají na pracovištích své přesné místo. Jak nám náš průvodce vysvětlil, podrobnými analýzami bylo zjištěno, že hledáním se ztratí až 30 % času. Proto byl ve firmě zaveden systém „5S“, reprezentovaný modrými kontejnery, v nichž je vždy na svém místě vše potřebné. V dílně také najdeme jednu specialitu – pracoviště, kde probíhá ruční zaškrabávání všech funkčních ploch vedení. Díky této operaci lze dosáhnout lepší rovinnosti, a tedy i výsledné přesnosti stroje, než kdyby tyto plochy byly pouze broušeny.

Předmontáž. (Foto: autor)

Taktová montáž

Stroje vyráběné ve větších počtech jsou vyráběny formou taktové montáže. Délka taktu je stanovena tak, že odpovídá jedné pracovní směně, poté je rozpracovaný stroj po kolejničkách přesunut na další pracoviště. Materiál je na každé pracoviště zavážen z oddělení logistiky, přehledně uložen v modrých kontejnerech. Za koncem montážní linky se ještě nachází pracoviště koncové montáže, kde se na stroje montuje opční vybavení.

Ruční zaškrabávání vyžaduje pečlivost a trpělivost. (Foto: autor)

Taktová montáž. (Foto: autor)

Stacionární montáž

Stroje dodávané v menších počtech se vyrábějí na dílně stacionární montáže, která byla nedávno přestěhována do zcela nové haly. Stroj se staví od počátku až do konce na jednom místě, pouze se v jednotlivých taktech střídají pracovníci, kteří zajišťují montáž. Když je stroj hotov, následuje přejímka, během níž proběhne otestování všech jeho funkcí.

Stacionární montáž. (Foto: autor)

Montáž měřicích strojů

Měřicí stroje se montují v samostatné dílně. Požadavky na přesnost jsou zde ještě o řád vyšší než u brusek. Proto mají měřicí stroje granitové lože, na něž se přímo montují vodicí lišty, pravítka a další vybavení. Tyto přístroje využívají k měření bezdotykovou technologii založenou na zpracování obrazu z CCD kamer.

Historická nástrojová bruska Walter bude po renovaci vítat ve vstupní hale firemní návštěvníky. (Foto: autor)

Ukázka EDM obrábění na stroji Walter Helitronic Power Diamond. (Foto: autor)

Příjem zboží a sklad

Exkurze byla zakončena v hale, kde probíhá příjem zboží a nachází se sklad. Sem přichází zboží z celého světa a důležité díly při tom procházejí pečlivou vstupní kontrolou. Panuje zde „automobilkový“ režim „just in time“, kdy dodavatel garantuje kvalitu a termín dodání. Pro uložení menších dílů slouží sklad s cca 11 000 místy, napojený na informační systém SAP. Větší díly jsou ukládány do skladu s pohyblivými regály, jež tak šetří místo a přitom nabízejí prostor pro cca 3 500 položek.
Sklad zároveň slouží jako sklad náhradních dílů pro celý svět. Objednávky, které jsou přijaty do 15. hodiny, jsou vyexpedovány do rána následujícího dne.
Po skončení odborné části programu se většina účastníků vrátila do hotelu Kaskáda, kde se mohla věnovat výuce golfu, relaxaci či dalším společenským aktivitám.

Walter Maschinenbau

Pavel Marek, Kuřim

pavel.marek@mmspektrum.com

www.walter-machines.com

Reklama
Související články
Nástroje pro díly, které musí být hotové za pár vteřin

V automobilovém průmyslu, ale i v řadě dalších oborů nachází uplatnění velké množství maličkých součástí často složitých tvarů. Na pozvání společnosti Walter CZ jsem se zajel podívat do jihlavské firmy Decoleta, která se zabývá přesným soustružením malých dílců na dlouhotočných automatech.

V Ostravě vznikají díly pro podmořskou těžbu ropy

Historie společnosti V-NASS sahá do roku 1917. Po 2. svštové válce se stala nástrojárnou podniku Vítkovice. Pod současným názvem je známa od roku 1997, kdy byla privatizována a postupně přeměněna n azakázkovou obrobnu, která se specializuje na přesnou a technologicky náročnou výrobu strojních dílů.

Inovativní geometrie řezné hrany pro hliník

Hliník je jedním z nejdůležitějších materiálů v automobilovém a leteckém průmyslu. Široké využití mají zejména rozličné hliníkové slitiny, které umožňují snoubit nízkou hmotnost s relativně vysokou houževnatostí a dalšími vlastnostmi. S těmito specifickými kombinacemi materiálu je však spojeno i náročnější obrábění, které vyžaduje použití specializovaných řezných nástrojů.

Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Všechno pro obrábění kovů

Česká pobočka firmy Walter AG letos oslaví třicáté výročí svého založení. Nejen o třicetiletém působení společnosti v Česku, ale především o její současnosti a také o plánech do budoucna jsme si povídali s Jiřím Majerem, jednatelem firmy Walter CZ.

Nový závod na výrobu CNC brousicích strojů

Asi před půl rokem, když jsem připravoval rozhovor o unikátní brusce na sklo (viz MM Průmyslové spektrum č. 7-8/2019), jsem navštívil výrobní závod společnosti Fermat Machine Tool v pražské Hostivaři. Dnes bychom však v této lokalitě montážní linku s rozpracovanými CNC brousicími stroji hledali marně. Společnost totiž 24. října slavnostně otevřela svůj nový výrobní závod v Radějovicích, malé obci jižně od Prahy.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Zcela jiné možnosti s aditivními technologiemi

Nadnárodní společnost General Electric napříč všemi svými dceřinými společnostmi neustále prohlubuje obrovské know-how. Vlastní zkušenosti s vývojem aditivně vyráběných částí zejména pro potřeby leteckého průmyslu přesahující již dvě dekády daly podnět ke vzniku zákaznického centra. GE Additive otevřela v roce 2017 zákaznické centrum (Customer experience center – CEC) kousek od Mnichova, kde firmám nabízí pomoc s nelehkými začátky s aditivními technologiemi.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Symposium brousicích strojů a technologií

Již čtvrté symposium v historii skupiny United Grinding (UG), která sdružuje osm výrobců přesných brousicích strojů, se uskutečnilo začátkem května ve švýcarském Thunu. Akce se konala na 4 000 m2 plochy výstaviště Thun-Expo a hostila 1 500 návštěvníků z celého světa po tři dny. Šestnáct vystavených strojů bylo detailně zájemcům představeno specialisty z UG ve čtyřech světových jazycích a akci doprovázel bohatý program. Tento článek si klade za cíl nastínit atmosféru symposia a představit některé z prezentovaných novinek.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Obráběcí stroje i formule

Ve středu 15. května se předváděcí hala firmy Teximp v pražských Horních Počernicích otevřela odborné veřejnosti. Téměř přesně po roce se zde opět konal výroční „Open House“ – výstava CNC strojů, automatizace a technologií.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit