Témata
Reklama

Přípojnicové systémy - moderní rozvody elektřiny

Odštěpný závod Busbar Trunking Systems společnosti Siemens v Mohelnici uspořádal na jaře informační setkání týkající se uvedení jejich nového přípojnicového systému na trh. Díky této příležitosti nám byl také představen celý koncept přípojnic včetně výrobních hal.

Odštěpný závod Busbar Trunking Systems společnosti Siemens v Mohelnici uspořádal na jaře informační setkání týkající se uvedení jejich nového přípojnicového systému na trh. Díky této příležitosti nám byl také představen celý koncept přípojnic včetně výrobních hal.

Mohelnická stopa

Pokud hovoříme o přípojnicích, v žádném případě nelze opomenout Mohelnici. V tomto bez nadsázky hlavním městě přípojnic se nachází závod na výrobu přípojnicových systémů Siemens Busbar Trunking Systems, založený v roce 2005. Výroba se sem přesunula z Německa, Anglie a Španělska. V současnosti zde pracuje asi 250 zaměstnanců a firma plánuje další růst. Většina zdejší produkce putuje do zahraničí.

Reklama
Reklama
Reklama
OBR:1 Závod na výrobu přípojnicových systémů Siemens Busbar Trunking Systems v Mohelnici
OBR2: Přípojnice LI je používána hlavně na dlouhé rozvodné trasy.

Novinka z České republiky

V nedávné době byla v mohelnickém závodě po několikaměsíčním testovacím provozu spuštěna výroba prvních komerčních objednávek nového přípojnicového systému SIVACON 8PS – typ LI. Systém LI je určen k přenosu a rozvodu proudů v rozmezí od 800 A do 6 300 A. Sendvičová konstrukce zajišťuje minimální úbytek napětí a nabízí ideální řešení pro dlouhé rozvodné trasy, například výrobních hal nebo vícepodlažních budov. Konstrukce LI je řešena jako kompletní stavebnice. Všechny prvky jsou modulární, včetně dílů pro změnu směru, připojení na rozváděče SIVACON nebo rozváděče jiných výrobců, připojení transformátorů a odbočných skříní.

OBR:3 Propojení dílů přípojnice LI pomocí háku a svorníku zaručuje spolehlivé spojení jednotlivých dílů s minimálním přechodovým odporem.
OBR:4 Trhací matice u přípojnice LI zjednodušuje montáž a garantuje dotažení správným momentem.

Výhody přípojnic

Mezi výhody patří především snadné projektování, jednoduché a rychlé přizpůsobení se novým požadavkům, dálková komunikace, rychlá montáž. Vyznačují se vysokou bezpečností při zkratech a minimální požární zátěží, tedy vlastnostmi, které jsou nesmírně důležité pro spolehlivost zařízení a bezpečnost obsluhy. Zatímco u kabelových instalací je nutné pro zapojení dalšího spotřebiče absolvovat znovu pokládku kabelu, v případě přípojnicového rozvodu stačí osadit další odbočnou skříňku. Konstrukce skříní dovoluje podle typu jisticích prvků montáž i demontáž „pod napětím“.

Propojení do komunikačního systému

Moderním trendem v oblasti rozvodu elektrické energie v budovách a průmyslových aglomeracích je rozšíření možnosti dálkové komunikace, měření a řízení. Pro optimalizaci dodávek energie je nutná zpětná vazba o spotřebě nejen velkých, ale i drobných spotřebičů připojených na podružné větve. Konstrukce systému LI umožňuje přípojnicové trasy doplnit měřicími a spínacími přístroji, se kterými je možné komunikovat pomocí sběrnice. Takto lze např. regulovat spotřebovaný výkon. Výsledkem je zlepšená energetická účinnost napájecího systému celé průmyslové infrastruktury.

Jan Petřík

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 151020
Datum: 10. 09. 2015
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Elektromotory z Mohelnice

Mohelnický závod na výrobu asynchronních elektromotorů s kotvou nakrátko s rozlohou 30 hektarů je největším výrobním závodem koncernu Siemens na území České republiky i ve světě. Jeho historie sahá daleko na začátek dvacátého století. Za tu dobu se portfolio firmy i výrobní závod pochopitelně značně změnily a rozrostly. Dnes je výroba elektromotorů částečně automatická a v poměrně krátké době by měl být mohelnický závod pilotním projektem tzv. Siemens fabriky v ČR, jehož plánem je postupné převedení závodu na standardy Průmyslu 4.0.

Inovace v průmyslovém podniku

Inovace - pojem, který je skloňován ve všech oblastech odborného i politického života. Je však vysvětlována a chápána různě. Někdo se cítí jako ryba ve vodě při teoretizování, někdo ho používá a ani neví, co tento pojem znamená, někdo mlčí a skutečně inovuje. Tento příspěvek je nutné chápat jako další názor a podělení se o zkušenosti s inovacemi ve firmě Kuličkové šrouby Kuřim.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Související články
Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Vzájemně prospěšná spolupráce

Ideální model spolupráce je ten, ze kterého profitují obě zainteresované strany, což vyžaduje pozitivní a vstřícný přístup s ochotou dospět k oboustranně prospěšnému řešení. Někdy bývá takové řešení označováno jako win-win. Ne vždy je však snadné toho dosáhnout. Rodinná firma na výrobu balicích strojů a linek Viking Mašek se sídlem ve Vlašimi takovou spolupráci navázala s jihočeským výrobcem obráběcích strojů Kovosvit MAS.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

AC nebo DC?

Téma tiskové konference, kterou koncem června na Technické univerzitě v Ilmenau uspořádala skupina Lapp, mě trochu překvapilo. Jsme zvyklí, že ze zásuvek, ať už doma, nebo v továrnách, teče střídavý proud. Nebyl by ale výhodnější rozvod stejnosměrného proudu? A co by to znamenalo?

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Prioritou setkávání specialistů napříč obory

Ve dnech 20. až 24. září letošního roku se v PVA EXPO Praha v Letňanech uskutečnil v pořadí 8. ročník mezinárodního bezpečnostního veletrhu Prague Fire & Security Days. Jeho spojení s největším stavebním veletrhem v České republice For Arch již tradičně významně rozšiřuje cílovou skupinu odborných návštěvníků především z řad architektů a projektantů. Součástí doprovodného programu byla konference Požární bezpečnost budov pořádaná odborným internetovým portálem TZB-info.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit