Témata
Reklama

Průmysl 4,0 - českým firmám chybí podpora státu

08. 03. 2016

Názory českých expertů z praxe na připravenost průmyslu a státní infrastruktury pro začleňování konkrétních kroků strategie Průmyslu 4.0 si na konferenci Připraveno pro Průmysl 4.0 přišlo vyslechnout přes 200 zástupců českých firem. Konferenci pořádala Elektrotechnická asociace ČR v Praze v Obecním domě a vzhledem k obrovskému zájmu je zřejmé, že konference s tímto tématem nebyla poslední.

O tom, že míra připravenosti českých firem na novou éru kyberneticko-fyzických systémů je různá, není pochyb. V některých odvětvích aspirují dokonce české firmy na evropské lídry, avšak neustále narážejí na neplnění programových priorit české vlády v podpoře digitální ekonomiky. „Jsme přesvědčeni o tom, že postačí, aby firmám stát neházel klacky pod nohy nesmyslnými regulatorními opatřeními, ale naopak jim vytvořil podmínky pro úspěšný rozvoj. Ony si už samy ve světě poradí. Nejsme ti, kdo stát žádají o peníze, my státu umíme peníze vydělat,“ uvedl Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy, která nad konferencí převzala záštitu společně s Ministerstvem obchodu a průmyslu ČR.

Reklama
Reklama
Reklama

Pilíře Průmyslu 4.0

Základní koncepci čtvrté průmyslové revoluce představil ve své přednášce Zdeněk Havelka, vizionář a digitální architekt zaměřený na využívání nových ICT trendů v podnikové architektuře. Jde především o čtyři základní body: kyberfyzikální prostor, datovou architekturu a učící se stroje, kryptoměny a blockchain a infosféru-síťový efekt a exponenciální firmy.

V centru pozornosti v několika příštích letech bude především masový nárůst dat a jejich přístup k uložení. Budou vznikat datová jezera, In memory databáze a dojde k singularizaci dat, tj. masivní paralelizaci na globální úrovni. Otázkou je, do jaké míry budou moci české firmy tyto kroky realizovat, pokud se výrazně neurychlí digitalizace a dostatečné pokrytí datových sítí na celém území České republiky.

V oblasti strojového učení budou stroje blízké budoucnosti obsahovat funkce učení se, sebeprogramování, paralelního zpracování a autonomního rozhodování až na úrovni managementu. Pro představu – digitální továrna budoucnosti by měla být řízena jako bezpilotní průzkumné vojenské letadlo nebo průzkumný mikrodron řízený z cloudu.

Ukázku inteligentního stroje budoucnosti představila na konferenci Připraveno pro Průmysl 4.0 společnost ABB. Robot YuMi předznamenává novou éru robotických spolupracovníků, kteří dokážou pracovat společně s lidmi při zachování jejich bezpečnosti.

Strategické kroky firem k zavedení Průmyslu 4.0

Zástupci průmyslových firem se nejvíce zajímali o strategické kroky, které by měli učinit pro zavedení Průmyslu 4.0 ve své firemní strategii. Podle Jiřího Holoubka se musejí připravit především na postupný odklon od vertikálního hierarchického řízení průmyslové výroby a respektování veškerých vnějších vlivů souvisejících s výrobou a zřízení horizontálně provázané digitální sítě dodavatelsko-odběratelského hodnotového řetězce včetně servisu a služeb. Dalším krokem je integrace datových zdrojů v reálném čase do hodnototvorného modelu a nasazování robotů schopných autonomního rozhodování a řízení. Nedílnou součástí čtvrté průmyslové revoluce je využívání kryptoměn jak k vnitřnímu zvyšování efektivity, tak k vnějšímu platebnímu styku. První vlaštovkou jsou například dnes používané bitcoiny, o kterých hovořil také Zdeněk Havelka. S těmi se pojí tzv. blockchain, tedy veřejný záznam všech uskutečněných transakcí v chronologickém pořádku. Mezi průkopníky blockchainu ve světě patřil počátkem 30. let minulého století také český podnikatel Tomáš Baťa. Na jeho způsob řízení firmy můžeme stále navazovat. Nepostradatelnou součástí strategie bude zapojení prediktivních a následně preskriptivních analýz a možností umělé inteligence do řízení firmy.

Na konferenci byla také představena nová aplikace evaluačního modelu, na kterém si mohou firmy ověřit svou míru připravenosti aplikovat prvky Průmyslu 4.0.

Podle Jiřího Holoubka má Česká republika na čem stavět. Fungují zde úspěšná výzkumně-vývojová centra, která pracují pro zahraniční, často mimoevropské společnosti. Také řada českých menších a středních firem má svá vývojová pracoviště pro zvýšení konkurenceschopnosti na domácím i globálním trhu. „Máme i vizionáře a nadšence – například některé menší firmy spolupracují s celým světem na často velmi futuristických projektech zaměřených do oblasti datové architektury, finančních toků nebo procesů týkajících se lidských zdrojů. Umějí vytvořit digitální architekturu zajímavou pro různá průmyslová odvětví a všechny další činnosti, které jsou s hodnotovým řetězcem průmyslové výroby provázané,“ upřesňuje Holoubek.

Na různé otázky k tématu Průmysl 4.0 odpovídal dne 17. února v Obecním domě v Praze Jiří Holoubek, předseda Elektrotechnické asociace ČR.

MM: Proč se konference vlastně koná?

J. Holoubek: Loni byla vyhlášena iniciativa Průmysl 4.0, ke které se postupně hlásí spousta průmyslových firem. A my bychom rádi na konferenci deklarovali, že se snažíme implementaci iniciativy nebo platformy – nebo jak už tomu budeme říkat – postupně připravovat. Nepředpokládáme totiž, že by se všechny firmy lusknutím prstu chovaly podle jakýchsi dnes ještě ani ne ustálených tezí, jak by Průmysl 4.0 měl vypadat. Uvědomujeme si však, že čtvrtá průmyslová revoluce proběhne spíše ve společensko-ekonomické oblasti, zatímco v průmyslu, výrobě a ve vztazích spočívajících v hodnotovém řetězci půjde spíše o evoluční proces. Tedy o postupné zavádění jednotlivých segmentů tak, abychom byli ve finále – i když vlastně zatím také nevíme, kdy a jak bude definováno – v budoucnu opravdu schopni komunikovat na podstatně vyšší úrovni.

Jiří Holoubek, předseda Elektrotechnické asociace ČR

MM: A co si máme představit pod pojmem „vyšší úroveň“?

J. Holoubek: Jde především o pokročilou automatizaci ve výrobě, digitalizaci průmyslové výroby a ostatní vazby, jež ve výrobě vznikají. Třeba projektování předvýrobních etap, jak bude vypadat budoucí továrna, kde se budou získávat energie, jaká technologická zařízení budou nasazena, až po produkt samotný. Nejde jen o výrobu produktu, ale i o logistiku, skladování, jeho záruční i pozáruční servis, následné inovace až po likvidaci spojenou s ukončením životnosti.

MM: Stále však existuje dojem, že Průmysl 4.0 je jen pojem…

J. Holoubek: Procházíme skutečně dobou, kdy termín Průmysl 4.0 neumíme ještě pořádně definovat. Současná měřítka připravenosti jsou velmi různá. Vidíme ovšem, jak se máme připravovat na Průmysl 4.0. Rozdělil bych to na tři části, které už budou specifikovat onen cílový stav.

Připravujeme zcela novou továrnu na principu Průmyslu 4.0. To jsou první informace, které na konferenci zazněly. Druhá věc je třídění z hlediska specifických vlastností českého průmyslu, příprava interních i externích procesů ve smyslu Průmyslu 4.0. Snažíme se o postupnou implementaci jednotlivých částí i řetězce průmyslové výroby, aby už byly kompatibilní, abychom – až jednou budeme schopni celý ten hodnotový řetězec propojit na vyšší úrovni – měli jednotlivé procesy a části připravené.

Je důležité, že umíme vnímat a aplikovat kyberneticko-fyzické systémy, kdy každou fyzikální veličinu lze převést na datový tok, datovou informaci. Obrovská množství dat se získají pomocí senzorů či čtecími zařízeními, vyčítajícími vlastnosti jednotlivých polotovarů. Není to ale jen o polotovaru, který se vyrábí v rámci linky. Je to i o dopravním zařízení, které polotovar veze, protože to také specifikuje jisté vlastnosti a polohu polotovaru v řetězci průmyslové výroby.

Informace získávané z jednotlivých částí podílejících se na průmyslové výrobě budeme postupně začleňovat do relativně komplikované datové architektury, která nám pak ovšem umožní – pokud možno bez vlivu lidského činitele – průmyslovou výrobu nebo její konkrétní části řídit. Umožní predikovat i koncovou kvalitu výrobku, optimalizovat proces výroby a ten řídit i z hlediska údržby technologických zařízení.

Třetí okruh konference směřoval k přípravě komponent, systémů a služeb, vhodných pro implementaci do Průmyslu 4.0 pro odběratele. Zde to bude zjednodušeně výrobce i firma, které nemají zavedenou technologii podle Průmyslu 4.0, ale umějí vyrobit produkt, který je implementovatelný a zapadne do konceptu Průmyslu 4.0.

MM: „Česká stopa“ či „Česká ulička“. Kladete důraz na tyto pojmy?

J. Holoubek: Zatím tady není firma – a ta neexistuje ani nikde ve světě –, která by vyhovovala od A až po Z Průmyslu 4.0, ale v Čechách už existují firmy – a já tvrdím, že jsou jich už desítky – které mají velmi úspěšné případy zavedení některých prvků Průmyslu 4.0 včetně hmatatelných benefitů. Čili jsou tu případy, kde je jasné nasazení nebo využití třeba jen malého modulu, jež bude v budoucnosti kompatibilní s Průmyslem 4.0. Prezentovat bychom chtěli to, co posunulo firmu k lepší konkurenceschopnosti, například k lepší produktivitě práce a podobně. Tou „českou stopou“ může být ambice být regionálním lídrem v postupném zavádění zcela nových obchodních modelů pomocí distribuovaných databázových systémů – blockchainů –, nebo využíváním kryptoměn zpočátku uvnitř podnikových struktur, později i v mezifiremním platebním styku.

MM: Dá se tedy zatím hovořit o střípcích mozaiky?

J. Holoubek: Důležité je, že základními kameny nemusejí být jen technologická zařízení! Mohou to být i softwarová řešení nebo systém servisních služeb. Tam nemusí jít nutně jen o to „železo“, které budeme postupně implementovat do celého technologického řetězce výroby, ale pokud jde o předvýrobní etapy, znamená to zpracovat v jakési virtuální realitě zkušenosti sesbírané z výroby, servisu a inovací. Na základě toho budeme umět virtuálně naplánovat, jak se obchodní případ bude odvíjet. Včetně požadavků na zákaznické úpravy, požadavků pro jednotlivé zákazníky – to je důležité! Jedno technologické zařízení díky autoparametrizaci sebe samo přenastaví, a až přijde na řadu výrobek pro daného zákazníka, ten bude vyroben jinak. A o tom to je.

MM: Naváže na konferenci PPP4.0 nějaký další projekt?

J. Holoubek: Ano, chceme na ni navázat s Roadshow, kde by byly prezentovány „best practices“, týkající se Průmyslu 4.0. Paralelně s plánovanou Roadshow budeme velmi intenzivně spolupracovat se středními i vysokými školami, aby už před tím, než se problematika Průmyslu 4.0 dostane do učebních plánů, dostali studenti a často i učitelé první relevantní informace o této nadcházející průmyslové revoluci. Budeme se snažit o to, aby v Elektrotechnické asociaci ČR i ve Svazu průmyslu jsme logo PPP4.0 – Připraveno pro průmysl 4.0 – mohli pořád ukazovat a rozvíjet iniciativu tak, aby bylo vidět, že se stále něco děje.

Dalším dotazovaným byl Vladimír Kysela, manažer procesní automatizace společnosti ABB v České republice a na Slovensku.

MM: Ve své přenášce jste zmiňoval inteligentní subsystémy. Můžete přiblížit konkrétní zkušenosti s iniciativou Průmysl 4.0 ve vaší firmě?

V. Kysela: Pracovní skupiny, které rozvíjejí novou koncepci, jsou velmi rozmanité. Například s názvem Industry – v němčině Industrie 4.0 – přišla pracovní skupina vedená Německem, zatímco podobná iniciativa ve Spojených státech dostala jméno Industrial Internet. Obě iniciativy vycházejí z technologií, které souvisejí s „internetem věcí“, což je v zásadě všudypřítomné propojení všech přístrojů s internetem, např. hodinek, aut nebo ledniček, a kyberfyzikálních systémů, tedy kombinace fyzických předmětů a softwarových systémů. Vedle aktivního zapojení do činnosti relevantních iniciativ a výborů se ABB zapojuje také do projektů v oblasti výzkumu a vývoje, které utvářejí a ovlivňují budoucí technické možnosti.

MM: Jak si vaše firma stojí v přístupu k výrobě, koncipujete ji už na základech Průmyslu 4.0?

V. Kysela: Příkladů implementace Průmyslu 4.0 v našich výrobních závodech je mnoho. Ukázky z českých továren zazněly na konferenci. Pokud bych měl nyní vybrat jeden z příkladů zahraničních, pak by to byla například továrna na výrobu jističů a spínačů ve Vaase, která se nachází ve Finsku. Po boku operátorů zde bezpečně pracuje 24 robotů. Továrna je převážně automatizovaná, automatizován je celý proces od objednávky po dodávku.

Vladimír Kysela, manažer společnosti ABB v ČR a na Slovensku

MM: Záběr vaší firmy je poměrně široký. Můžete přiblížit, zda – a jak – vám iniciativa Průmysl 4.0 pomáhá?

V. Kysela: Jednoznačnou mantrou zavádění 4.0 výroby je logicky zvýšení produktivity. Odhad pro vliv Industry 4.0 se uvádí někde kolem 30% nárůstu produktivity. Když se vrátím k předchozímu příkladu výroby ve Finsku, pak spolehlivost dodávek je nyní 98,3 procenta, průměrná doba dodávky zákazníkovi od objednávky se zkrátila z deseti na pět dnů, výrobu lze automaticky upravit podle poptávky, počet zákaznických reklamací se snížil na polovinu.

MM: Děkujeme za rozhovor.

Reklama
Související články
Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Související články
Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Bez základních etiketních dovedností není byznys úspěšný, říká Ladislav Špaček

Ladislav Špaček je respektovaný odborník a dlouholetý propagátor etikety a protokolu. Je rád, že většina českých podnikatelů odložila fialová saka a bílé ponožky a že význam etikety v tuzemských firmách roste. V rozhovoru pro naši redakci také upozorňuje na některá zásadní faux pas, na to, že už nikdy nemáme šanci udělat první dojem a že etiketa není jen o oblečení.

Když čistí profesionálové

Čisté prostředí není důležité jen doma či ve venkovním světě kolem nás. Stejně podstatné je i tam, kde pracujeme. Nástroje a řešení pro nejrůznější typy úklidu a čištění přináší do našich životů společnost Kärcher. Není však pouze dodavatelem produktů pro domácnost, jak se možná laická veřejnost domnívá, ale nabízí i širokou paletu produktů a řešení pro profesionální, zejména průmyslový sektor. Na podrobnosti jsme se zeptali Michala Kettnera, Head of Dealers channel and ES department.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit