Témata
Reklama

V Evropě se toho poměrně málo ví o australských automobilových závodech Super V8, porovnáme-li to například s německými závody cestovních automobilů (DTM) nebo vozy formule 1. Ale pokud jde o uzavřené vypjaté závody, jen stěží se show V8 co vyrovná. Vítězným týmem roku 2013 je Red Bull, jehož sponzorem byla firma Triple Eight sídlící v Brisbane, ve státě Queensland v Austrálii. Během uplynulé sezony byla celá show V8 přepravena do Texasu, aby pobavila svou rozrůstající se základnu amerických fanoušků.

Fanoušci motoristického sportu ve Spojených státech si v květnu 2013 užili šťastné chvíle, když se australský závod V8 Supercar poprvé konal v USA, a to na okruhu Cota v Texasu. I když automobily Super V8 nejsou v USA tak uznávané jako Nascar nebo IndyCar, mají velkou a stále se rozrůstající základnu nadšených amerických příznivců. Okruh Cota, který leží hned za Austinem, byl postaven koncem roku 2012 pro závody formule 1 a motocyklové závody, ale stejně přirozeně láká auta Super V8. Jde o 5,5 km dlouhou závodní dráhu se 20 pravotočivými zatáčkami s rovinami pro rychlost 320 km/h, ostrými zatáčkami pro rychlost 60 km/h, slepou zatáčkou pro rychlost 150 km/h a několika výškovými změnami (do 40 m).

Reklama
Reklama
Reklama
Na závěrečném závodě V8 Supercar v Sydney konaném v prosinci 2013 závodník stáje Red Bull Jamie Whincup přivedl k vítězství svůj automobil Triple Eight.

Zahajovací událost závodu automobilů Super V8, Austin 400, sestávala ze čtyř závodů a zahrnovala více než 20 velmi hbitých a velmi hlasitých automobilů na dráze, kterou opanovalo značné vzrušení – automobilů, které měly vyšší výkon než 450 kW, a řidičů, kteří se nebáli utkat se o to nejlepší místo.

Od cestovních automobilů k Super V8

Triple Eight Race Engineering je přední organizace pořádající závody automobilů Super V8, jejíž týmy již mají na svém kontě čtyři mistrovské tituly a další čtyři mistrovské tituly pro své řidiče, včetně těch stávajících. Její australský závodní tým Red Bull nadále ovládá jeden z nejoblíbenějších sportů v Austrálii.

Společnost Triple Eight byla původně spoluzaložena ve Spojeném království Rolandem Danem v polovině 90. let, kde s velkým úspěchem soutěžila v britském šampionátu cestovních automobilů. V roce 2003 rozšířil Dane svůj tým na ještě náročnější řadu australských šampionátů automobilů Super V8. „Stále závodíme ve Spojeném království,“ uvádí Dane, „a máme docela úspěch. Ale chtěl jsem něco trochu více vzrušujícího, než jsou cestovní automobily, a našel jsem to u automobilů Super V8.“

Výroba pro všechny

Závody v automobilech Super V8 představují náročný test pro lidi i stroje. Dane ví, že vítězství je úspěšným výsledkem snahy o dosažení prvotřídní úrovně: nejlepší řidič, nejlepší tým a nejlepší auto. „Většinu částí svých aut si vyrábíme sami,“ vysvětluje Dane, „s výjimkou několika málo ovládacích součástí, jako jsou volanty, pneumatiky, převodovka s rozvodovkou a palivové články. Motorové bloky a hlavy dodává samozřejmě General Motors a k dodávce položek jako klikové hřídele a písty využíváme externí dodavatele. Ale olejová čerpadla, chladicí čerpadla a systémy, kolébkové spínače, podpěry, kryty a všechny takové věci si vyrábíme sami. Samozřejmě sami vyrábíme podvozky, závěsy pro kola a všechno ostatní, co auta potřebují, a naše stroje Haas Automation k tomu značně přispívají. Také dodáváme vše od dílů pro podvozky a převodové skříně po kompletní auta pro některé jiné týmy. Ve skutečnosti obsahuje každé auto na dráze některý z našich dílů. Vyrábíme něco pro všechny!“

I když vycházejí ze čtyřdveřových sedanů, automobily V8 Super vykazují pouze pomíjivou podobu se svými „bratry“ z předváděcí místnosti. Stejně jako chevrolet Stewart-Haas č. 14, který řídí Tony Stewart, také automobil V8 Super připomíná něco, co si můžete koupit od prodejce – ale pod kapotou už nic stejné není. Supercar zahrnuje ohromující počet dílů vyrobených na zakázku, ale jsou to díly, které neseženete u místních prodejců.

Společnost Triple Eight na strojích Haas s CNC řízením vyrábí téměř všechny díly nejen pro svůj závodní tým, ale také díly pro řadu dalších týmů.

Téměř každý prvek automobilů Triple Eight – od pedálové přihrádky až k závěsům kol a řídicím komponentám – byl vytvořen na CNC stroji Haas v jejich centrále a obchodě v blízkosti australského města Brisbane. A díly pro rok 2013 se značně změnily díky určitým novým pravidlům a nařízením. Nové specifikace automobilu budoucnosti (Car of the Future – COTF) implementované v roce 2013 pro auta Super V8 znamenají pro sport značné změny. Nejenom že otevírají sérii nové konkurenci – Mercedes a Nissan se nyní přidávají ke společnostem Holden (GM) a Ford v řadě šampionátů a v roce 2014 se velkou rychlostí do akce vrhá také Volvo –, ale vyžadují také značné změny aut jako takových. Nové umístění palivového článku, nezávislé zavěšení zadních kol, novou zadní převodovku s rozvodovkou, jinou polohu motoru, novou vnitřní výztuhu, větší kola, jiné pneumatiky a spoustu dalších modifikací. Umístění nových komponent v automobilu COTF, jiná distribuce hmotnosti a změněné vlastnosti ovládání po týmech vyžadovaly, aby změnily design připevnění brzd a kování, přehodnotily kritické komponenty a vyvinuly nové díly, které by vyrovnaly nezbytné změny. Je to zcela nová hra! Ale taková, o jaké Triple Eight již nějakou dobu uvažuje.

Spolehlivé stroje pro spolehlivá auta

„Zabývali jsme se intenzivním paralelním programem vývoje automobilů COTF po dobu dvou let, a v té době také probíhal náš běžný závodní program,“ uvádí John Russell, ředitel oddělení technického zpracování a výroby společnosti Triple Eight. „Jako dodavatel jsme také využili příležitosti vyrábět poměrně velký počet dílů pro řadu automobilů zákazníka, které byly vyráběny sériově, spolu s automobily, jež vyrábíme, plus dvěma náhradními podvozky. Takže jsme jenom pro 43 lidí včetně závodního týmu realizovali dost významný technický úkol.“ Sestavení vítězného závodního auta vyžaduje, aby byl každý díl pečlivě technicky zpracovaný, dobře navržený a přesně vyrobený z kvalitních materiálů. A to chce také přesné, spolehlivé a univerzální obráběcí stroje.

Pětiosé obrábění pouzdra hřebenové tyče řízení na CNC frézce Haas VF-5 se 210mm sklopným stolem

„Společnost Triple Eight spoléhá na své CNC obráběcí stroje,“ zdůrazňuje Russell. „Musí být spolehlivé a přesné. Musí nepřetržitě běžet, a to znamená dlouhou provozuschopnost. Máme pět strojů značky Haas. Když jsem sem přišel poprvé, značku Haas jsem neznal. Ale musím říct, že mě tento produkt doslova ohromil. Je to velice dobré vybavení a velmi spolehlivé. Jsme jenom malá dílna, ale provoz zde je dvousměnný. Máme velmi dobrou provozuschopnost. Přesnost a kvalita dílů, které vyrábíme, je prvotřídní. A firemní prodejna Haas (HFO) [HFO Australia, divize Alfex CNC] je neustále k dispozici, aby pomáhala – služby a podpora jsou úžasné. Haas mi dělá velkou radost.“

Úkol vyrábět nově navržené a zpracované díly pro automobily COTF leží na vedoucím dílny Craigu Johnstonovi. „Máme ve svém týmu auta dvou hlavních řad a jedno auto vývojové řady,“ uvádí. „A navíc vyrábíme čtyři auta pro dva další týmy, to znamená, že na začátku roku vyrábíme přibližně 10 podvozků. Těmto autům věnujeme spoustu práce a díly, které vyrábíme, musejí být špičkové.“

Disponují stroji Haas TM-2, VF-3 se čtvrtou osou, VF-5 s 210 mm sklopným stolem pro pětiosé obrábění, SL-20 a SL-30. Pro spousty dílů používají obrábění ve více osách. Díly jako ochranné rámy a osy vyrábějí pomocí čtyřosého nastavení na stroji VF-3 a zadní svislé čepy a pouzdra hřebenové tyče řízení se vyrábějí na modelech VF-5 se sklopným stolem. Mnohé zdejší díly, jako jsou komponenty pro řízení a některé díly zavěšení, jsou poměrně složité – přesně pro pětiosý sklopný stůl, kde dokážou obrábět pět stran při jediném nastavení. Vyrábějí mnoho dílů, takže tyto další dvě osy jim šetří hodně času při operacích vyžadujících více nastavení.

„Frézky Haas dokážou všechno,“ říká Johnstone, „od modifikací bloku motoru přes svislé čepy až po pouzdra hřebenové tyče řízení. Pro hrubování nyní používáme nové techniky (SolidCAM) iMachining – frézování v plné hloubce a v plné drážce. Tím jsem velmi nadšený. Je to mnohem rychlejší a nástroje déle vydrží – a na strojích je to jednodušší. Frézky používáme také k obrábění tenkostěnných dílů s hlubokými kapsami,“ pokračuje. „V zásadě vypadají jako žebra na chladiči. Řežu stěny rovně směrem dolů na požadovanou velikost, abych se vyhnul vibracím z tenkých stěn a dlouhých řezných nástrojů. A na soustruzích provádíme předběžné soustružení některých obrobků, které pak podle potřeby dokončujeme na frézkách. Je naprosto jasné, že přitom spoléháme na přesnost stroje pro dosažení dobrého zakončení, a funguje to dobře.“

Soustruhy obrábějí většinu otočných dílů, jako jsou talíře kotoučů a vřetena. Vyráběná vřetena jsou odolná: tepelně zpracovaná a tvrdě soustružená s následným tepelným ošetřením. Nepracují příliš s titanem, ale používají hodně oceli 4140 a 4126 a hliník řady 7. Stroje Haas to podle Johnstona všechno velmi dobře zvládají. Jsou odolné, spolehlivé, zvládají vysoké tolerance a velice slušně odvádějí svoji práci. „Společnost Triple Eight používá stroje Haas skoro deset let,“ uvádí Roland Dane. „Velmi dobře nám slouží, a to nejen pokud jde o strojní výrobu, ale také co se týká zajištění servisu. Je to skutečně kombinovaná záležitost. Když vezmeme v úvahu oba tyto faktory, půjdeme dále cestou Haas.“ A z tohoto pohledu jde společnost Triple Eight také cestou vítězů.

Po několika nezvykle chabých výkonech na začátku této sezony společnost Triple Eight zaútočila na Texas s ještě větší nečekanou silou a zvítězila ve třech ze čtyř závodů. Skončila tak v prvních dvou závodech na prvních dvou místech. Jejich úspěšné tažení pokračovalo po celou sezonu a na závěrečném závodě v Sydney, konaném v prosinci 2013, závodník stáje Red Bull Jamie Whincup přivedl k vítězství svůj automobil Triple Eight a porazil svého soupeře Craiga Lowndese. Tím si zajistil místo na pátém mistrovství a stal se jedním z nejúspěšnějších řidičů automobilů Super V8.

Matt Bailey

michal@mbmc-uk.com
Haas Automation

Reklama
Související články
Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit