Témata
Reklama

Řídím či vedu? aneb důležitost komunikace v budování firmy

Tak já už fakt nevím, co dělám špatně. Dřu jak mezek, od rána do večera se nervuju, snažím se mít všechno pod kontrolou a pořád mi něco uniká. Kdybych se na to mohl vykašlat, tak už to dávno udělám! Poznáváte se alespoň částečně v tomhle děsuplném úvodu? V tom případě věnujte pozornost článku, na jehož počátku se právě nacházíte. Dozvíte se v něm, jaký je rozdíl v principu řízení a vedení čehokoliv, tudíž i vašeho týmu. Protože vy jste možná mozek celé firmy, ale bez týmu, bez srdce, nedosáhnete vůbec ničeho. Pojďme se na to vrhnout!

Řídím nebo vedu?

Zásadní rozdíl mezi vedením a řízením lidí spočívá v postoji, jaký k  lidem v týmu zaujímáme. Dejme si nejprve příklad řízení, který bude většině z nás povědomý. Pak bude mnohem snazší poukázat na rozdíly mezi oběma postoji, řídícím a vedoucím.

Šéf je absolutním pánem nad děním v celé společnosti. S jeho slovem všechno roste a padá. Podřízení jsou stavěni do situace: „Buď to udělej tak, jak ti říkám, nebo jdi dělat jinam.“ Mohou se cítit jako vojáci, kteří poslouchají rozkazy pod pohrůžkou zastřelení před nastoupeným útvarem. Tato situace nabývá na obrátkách, pokud se od sebe vědomí řídící složky a reálná výkonnost pracujících oddělí a „rozkazy“ jsou zkrátka nesplnitelné. Spokojenost se v takové firmě nevyskytuje ani na nižších ani na těch nejvyšších postech.

Jistě, že tato ukázka je přehnaná, to pro lepší uvědomění si principu řízení. Když člověk něco striktně řídí, je v situaci, kde je vše jen na něm. Jako když řídíte auto, je víceméně ve vašich rukou, kam se s ním dostanete, jak rychle, jak úspěšně. Říkám víceméně, protože se občas poštěstí i to, že si osud postaví hlavu, vybuduje nějakou hodně dlouhou kolonu nebo defekt, cokoliv, co vás v cestě zbrzdí. Z toho vyplývá, že ani při řízení vozidla nemá člověk stoprocentní jistotu tím, že dořídí kam chce a ke všemu včas. Natož pak s lidmi. Když se člověk snaží mít pod plnou kontrolou cokoliv, je to problém. Snažit se mít pod kontrolou všechny detaily v chodu firmy je nemožné, zbytečně vyčerpávající a  neefektivní. Naučte se především řídit sebe, abyste následně byli schopni vést svou firmu k zářným zítřkům.

Naslouchejte, inspirujte se, spolupracujte

Když zůstaneme u příkladu s řízením vozidla, jistě mi dáte za pravdu, že je výhodné poslouchat zvuk jeho motoru. Člověk se toho mnoho dozví, pokud rozumí tomu, jak motor pracuje a co by tam mohlo být eventuálně v  nepořádku. Může včas zasáhnout proti nenadálé situaci, kdy by ho auto zklamalo a zůstalo bezradně stát kdesi u krajnice. Velmi podobné je to i  s firmou. Je užitečné naslouchat náladě ve firmě, jestli to někde ve vztazích neklepe či nehučí takovým způsobem, že by to mohlo narušit chod firmy. Pokud víme, jak funguje základní psychologie, můžeme podniknout kroky k vyjasnění situace, a hlavně znovu nastolení společného směru, ještě předtím, než se spor rozroste do příliš velkých rozměrů. To si ale už povídáme o vedení, nikoliv o řízení. Při pokusu o řízení sporu se většinou děje to, že ten, kdo se snaží spor řídit nevidí příčiny sporu a, koneckonců, ho ani nezajímají, to není jeho problém. Jde tedy pouze o  to, aby si to vyřešili jinde a laskavě tím nezatěžovali chod firmy. Z  toho vychází minimálně dva stále na kordy rozhádaní spolupracovníci, kteří už ale možná mají jedno téma společné, totiž že: „šéf je vůl.“.

To taky není zrovna ten správný výstup, kterého chceme dosáhnout, že? Nikdo neříká, že máte v takovém případě uspořádat souboj na pěsti, ať si to kluci mezi sebou vyřeší hned, ale ani úplná lhostejnost není na místě. Zvláště, když nějaké rozbroje způsobují trhliny v celistvosti společnosti. To už může být na řešení v některých případech i pozdě. Udržujte náladu na palubě i v podpalubí, ať neskončíte i s posádkou na útesech.

Další skvělý typ je sbírat od zaměstnanců zpětnou vazbu k tomu, jak jsou reálně ve společnosti spokojeni, co by uvítali, co je rozčiluje, co by dělali trochu jinak a jak. Nemusíte se řídit vším a doslovně, každopádně inspirace od lidí, kteří se na chodu firmy reálně podílejí, je cenná a  směrodatná. Oni jsou ozubenými kolečky ve strojku, který ideálně funguje. Mějte přehled o tom, jak to klape. Jedna hlava celou firmu neutáhne, vyjděte zaměstnancům vstříc a uvidíte, že jejich postoj k vám, jako zaměstnavateli bude tomu odpovídající. Což je ostatně vždycky, takže záleží na vás, jak se postavíte ke své roli budovatele.

Reklama
Reklama
Reklama
Ani jeden z těchto principů není a priori špatně, to je třeba říci. Najdou se situace, kdy je vhodnější děj více řídit a zasahovat do něj v tomto kontextu, někdy je přínosnější vedení a ponechání situaci volnější průběh, zapojit vícero kompetentních lidí do spolupráce v zájmu celé firmy. Najdou se i lidé, kteří preferují to, když jsou řízeni (je to pro ně subjektivně bezpečnější, protože zodpovědnost za to, co dělají vlastně přebírá ten, kdo jim řekl, že to mají udělat takhle) někteří to dokonce potřebují. Na druhou stranu je i spousta lidí, kteří ocení, když vyslechnete jejich návrhy ke zlepšení či s nimi navážete dialog typu „Tak jak to jde chlapi? Co by se mělo udělat, aby to šlo líp?“. Vše je individuální a vše záleží na záměru, se kterým vykonáváte svou vedoucí funkci. Chcete primárně to, aby vás všichni poslouchali nebo to, aby vaše firma prosperovala a vzkvétala? Pokud je za B správně, nikdy to nedokážete sama/sám. Spolupracujte, pro parťáka se maká vždycky líp než pro Bosse Protivu za každého počasí. Tak nakonec docílíte obojího, prosperity i loajálnosti podřízených. To jde totiž ruku v ruce a jedno bez druhého půjde jen stěží.


Zastáváte roli vlastníka a manažera současně? Poslechněte si podcast na téma Souběh rolí vlastníka a manažera, a dozvíte se více o tom, jak s  danou situací pracovat v zájmu firmy i svém.

Kromě toho věnujte pozornost probíhající soutěži o studium MBA a BBA na Univerzitě aplikovaného managementu, a mnoho dalších skvělých cen! Nemáte co ztratit, můžete pouze získat! Tak do toho, stačí jen vyplnit dotazník pod podcastem!

Zapojte se a poučte se, odkaz je zde.

Reklama
Vydání #3
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Svět zpoza volantu zatraceně rychlého náklaďáku

Sednout za volant, nastartovat, přidat plyn a ten držet na podlaze, pokud to jde. Šílená rychlost, mraky prachu za autem, to jsou atributy závodění, jak jej vidí spousta příznivců Rallye Dakar. V něm drží nepřehlédnutelnou roli klan Lopraisů. Ti starší si budou pamatovat na Karla Lopraise, Monsignora Dakar, který výrazně vstoupil do davu kamionů a dokázal pokořit i firemní flotily.

MM Podcast: Každé vítězství má svůj příběh

Olga Girstlová byla v 90. letech nepřehlédnutelnou součástí vznikajícího podnikatelského prostředí tehdejšího Československa. Společně se svým otcem a manželem založili v květnu 1990 společnost GiTy. Vsadili na komoditu s obrovským potenciálem technologického růstu. Po 15 letech manželé Girstlovi však dospěli k rozhodnutí společnost prodat a dále se věnovat jiným komoditám, jako například ekologickému stavitelství. 

Související články
Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Dělejte to, co chcete vy, a nenechte se řídit blbci!

Paní Markéta Šichtařová je ředitelkou společnosti Next Finance, ve které spolupracuje se svým mužem Vladimírem Pikorou, hlavním ekonomem Next Finance, například na tvorbě ucelených zpráv pro odběratele jejich denního zpravodajství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit