Témata
Reklama

Robustní paletový vozík ovládaný z plošiny

Společnost Hyster představila nový robustní paletový vozík RP2-2.5N ovládaný z plošiny, jenž umožňuje obsluze přizpůsobovat jízdní polohy během cross dockingu.

Nová řada Hyster RP2-2.5N byla navržena a zkonstruována pro intenzivní použití a je vhodná pro náročné skladové aplikace, jako je nakládání a vykládání přívěsů a přeprava palet mezi místy nakládky a vykládky, nebo pro crossdockingové operace (cross docking je moderní logistická metoda, která představuje kompromis mezi přímými dodávkami a dodávkami ze skladu. Zboží se v centrálním skladu fyzicky neskladuje, ale je zde ihned překládáno z kamionu do automobilu, který je doveze odběrateli – pozn. red.). Vozíky Hyster RP2-2.5N jsou vhodné pro různá průmyslová odvětví s vysokou intenzitou provozu, jako je skladové hospodářství, distribuce a potravinářský a nápojový průmysl, kde spolehlivost a odolnost jsou klíčovými vlastnostmi při přepravě palet na střední až dlouhé vzdálenosti.

Reklama
Reklama
Reklama

Vozík Hyster RP2-2.5N

Nový paletový vozík ovládány z plošiny, jenž byl navržen ve spolupráci se střediskem Engineering Concept Centre, je ideální pro rušné sklady s omezeným prostorem. Díky svému designu je kompaktnější než paletový vozík se sklopnou plošinou. Je ideální pro vykládku nákladních automobilů u nakládacích plošin skladu a díky své robustní a odolné konstrukci je důležitou součástí crossdockingových operací, kdy vozíky jsou intenzivně používány a často doslova závodí s časem.

Vývoj nové řady Hyster RP2-2.5N byl zaměřen na tři hlavní oblasti, mezi něž patří přístup pro obsluhu, velké zrychlení, minimální vibrace a malé rozměry. Prostor obsluhy má inovativní design a rozhraní se zaměřením na sedadlo kabiny, přístup, prostor a ovládací prvky. Právě přístup pro obsluhu je důležitý, aby mohla udržovat tempo s rušným provozem, jestliže pravidelně vystupuje a nastupuje do vozíku. Díky většímu vstupu a podlahové ploše umožňuje konstrukce kabiny obsluze pohodlné sezení, stání nebo vyklánění v prostoru kabiny.

Nová konstrukce sedadla vozíku RP2-2.5N umožňuje obsluze pohodlné stání i sezení.

Ergonomická obsluha

Nová konstrukce sedadla a systém sezení/naklánění umožňuje obsluze sezení během dlouhé přepravy nebo vyklánění při práci v zadní části přívěsu. Jeho konstrukce využívá výklopný sedák sedadla a pevnou zadní opěru připevněnou k bočnímu panelu. Tím je umožněno nastavování polohy sedadla mezi vodorovnou polohou sezení a svislým vykláněním nebo stání pouhým stiskem tlačítka. V poloze sezení je poskytnuta obsluze stabilita, výhled a bezpečnost. Při jízdě vzad je rovněž umožněn boční postoj.

Na přání je k dispozici i sklopná nožní opěra, díky níž lze v případě potřeby získat větší podlahový prostor, ovládat řízení citlivé na rychlost a používat snadno rozpoznatelné ovládací prvky.

Provoz a údržba

Nový hnací motor Hyster poskytuje vyšší pojezdové rychlosti – až 12 km.h-1. Díky plně střídavé infrastruktuře pohonu a motorů řízení jsou umožněny bezproblémové změny směru jízdy, čímž se zvyšují rychlosti cyklů a řízení operací při manipulaci s paletami. Rekuperační brzdění obnovuje energii a zvyšuje brzdný účinek, což přispívá k nižším nákladům na údržbu.

Pro zkrácení času potřebného k provedení opravy nebo údržby byl vozík navržen tak, aby byl umožněn rychlý a snadný přístup k součástem, jako jsou zásuvka diagnostiky a pojistky. Kryt motoru je možné snadno demontovat odstraněním jediného šroubu a přístup k řídicímu kolu je možný z vnitřní strany vozíku.

Zpracováno redakcí

Hyster CZ

tomecek@hyster.cz

www.hyster.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 160426
Datum: 13. 04. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Inovace ve štíhlé výrobě
Autor:
Firmy
Související články
Nový závod na výrobu vysokozdvižných vozíků

Počátkem letošního roku byl v západních Čechách uveden do provozu nový závod na výrobu vysokozdvižných vozíků. Patří společnosti Kion Group a v současnosti se zde vyrábějí retraky značky Linde.

Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Řízené nápravy na transportních vozících

Přepravní systém používaný ve výrobních a montážních závodech za tahačem se nazývá milk run.Tento systém je složen vždy z tahače, který má za sebou zapřažených nejčastěji čtyři až pět vozíků v tzv. vláčku. Umožňuje efektivní a řízenou přepravu dílů, výrobků a materiálu, ale má i svá úskalí.

Související články
Modré světlo chrání před úrazy a kolizemi

Toyota Material Handling nabízí mnoho technologií, které pomáhají zvýšit bezpečnost vašich provozů. Jednou z nich je takzvané modré světlo – Blue Spot. Přes 500 instalací a velmi pozitivní odezva uživatelů svědčí o rostoucí oblibě této jednoduché, ale účinné optické výstrahy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Autonomní roboty jdou s dobou

Výrobci, i např. v potravinářském sektoru, se stále častěji setkávají s požadavkem na rozšíření možností nabídky, aniž by to negativně ovlivnilo produktivitu. Takové požadavky zvyšují objem, ale i složitost testování. Bruno Adam, ředitel evropských projektů mobilních robotů společnosti Omron, vysvětluje, jak se inteligentní mobilní roboty přizpůsobují, aby splnily požadavky na výrobu potravin v budoucnosti.

Industry 4.0 v roce 2016: Zaměřeno na strojírenství

Abychom správně chápali, co si vlastně máme pod pojmem Industry 4.0 představit a zda a proč je tato iniciativa tak důležitá, je třeba zamyslet se nad situací v našem průmyslu obecně. Situace je natolik složitá (a docela vážná), že je na čase začít přemýšlet, zda ten náš průmysl v moderní době vůbec nějak přežije. Co patří mezi hlavní a nejvíce aktuální problémy?

Ideální manipulační systém za pouhých 20 minut

Nový softwarový nástroj Handling Guide Online rekordně urychluje návrh a vytvoření modelu správného manipulačního systému připraveného k přímé instalaci. Software je součástí internetového katalogu a pomůže zkrátit cestu od prvního nápadu až ke konečnému uvedení manipulátoru do provozu.

Inovační projekt pro inertizaci potrubí

Při procesech údržby nebo testování vysokotlakého potrubí a produktovodů či při havarijních situacích je potřeba z potrubí vytlačit médium. V případě hořlavých látek se to provádí za pomoci inertní směsi plynů. Díky tomu při opravách, zejména pak při svařování, nehrozí riziko výbuchu či požáru.

Dispečink na telefonu v dlani jedné ruky

Až čtyřicet pět procent z celkových nákladů na provoz slévárny tvoří spotřebovaná energie. Řešení, které umožňuje efektivně nastavovat využití energie v reálném čase podle potřeby jednotlivých zakázek, tak uspoří deset až patnáct procent její celkové spotřeby.

Výroba štíhlá jako kabel

Kladno historicky patřilo k jedné z nejvíce průmyslových lokací u nás. Bohužel z areálu bývalé Poldovky a jejího okolí se mnoho fungujícího nezachovalo, o to více je tedy třeba ocenit ty subjekty, které dokázaly ustát přechod na tržní prostředí a na tyto nové podmínky se ve všech směrech adaptovaly. Mezi ně patří firma nkt cables, která pokračuje v tradici bývalé „Kablovky“. A jelikož se zde v rámci přechodu na moderní výrobu a systémy řízení postupně pod konzultační gescí API - Akademie Produktivity a inovací aplikuje štíhlá výroba, přijali jsme možnost firmu navštívit. Hostiteli byli ředitel závodu Ing. Jaroslav Žižka a lean leader Ing. Karel Holub.

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Konec koroze na ocelových svitcích

Dodržení vysoké jakosti povrchu ocelových svitků během jejich dodávky z válcovny plechu k výrobcům automobilů, „bílé techniky“ a vzduchotechniky aj. pro ekonomickou produkci bez vícenákladů přimělo logistiku k nezvyklým opatřením.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit