Témata
Reklama

Rychlá budoucnost Itálie

Firma Vamec je předním konstruktérem a výrobcem karburátorů pro motokárové závodní týmy. Společnost, která se rozvíjí jako motokárová firma, se vyvinula z koníčka pro víkendové nadšence ve výrobce globálně konkurenceschopných závodních formulí. Během tohoto vývoje tito Italové zlepšili a rozšířili svou řadu výrobků, a to i přesto, že vlastní některá „náročná“ výrobní zařízení.

Společnost sídlí v blízkosti Boloně, v oblasti proslulé svým odkazem motorových sportů. Město Modena, rodné místo Enza Ferrariho a domov automobilů Maserati a Lamborghini, leží jen kousek dál po silnici a legendární okruh Imola F1 a tým Torro Rosso F1 jsou v sousedství. Stěny kanceláří společnosti Vamec zdobí fotografie mladých hvězd motokárových závodů – někdejších zákazníků firmy, kteří se vydali do světa, aby se stali vítězi mistrovství světa v závodech F1. Najdete zde mimo jiné i fotku Michaela Schumachera a Ayrtona Senny.

Reklama
Reklama
Reklama

Od nadšení po profesi

Závodění má společnost Vamec v krvi. Zakladatel firmy Vincenzo Vannini byl ve své době závodníkem na motokárách, který se poprvé vydal na trasu v roce 1968. Poté, co následně působil jako plánovač a mechanik pro různé mezinárodní týmy, založil v roce 1994 Vamec s cílem vyrábět komponenty pro konkrétní účel pro sport, který původně spoléhal na nespecifické díly, jaké najdeme na motocyklech, traktorech a sekačkách trávy.

Itálie má dlouhodobý a slavný odkaz motoristických závodů a výkonná silniční auta, která vzešla od nadšených a talentovaných jednotlivců. Nejnovější generace jako Matteo a Fabio Vanniniovi mohou s CNC obráběcími stroji Haas v dílnách zajistit, že odvětví motoristických sportů bude mít i dlouhou a vynikající budoucnost.

Asi před dvaceti lety, kdy už dílnu vedli a za administrativní funkce společnosti zodpovídali Vincenzovi synové Matteo a Fabio, se Vamec stal světovou jedničkou ve vývoji a výrobě součástí, příslušenství a vybavení, které bylo určeno speciálně k závodění. Například řadu karburátorů Tryton používají národní i mezinárodní závodní motokárové týmy.

V poslední době se motokáry „o několik otáček posunuly“ a jsou tak konkurenceschopné a profesionální jako závodníci na nejvyšším stupínku, na jejichž pozici jejich řidiči aspirují. Potenciální odměny pro talentované mladé řidiče, kteří se dostali na F1, jsou vystaveny a každý si je může prohlédnout. Spousta závodníků je připravena na značné investice do záblesku slávy a bohatství.

Nové stroje – nové výrobky

Společnost Vamec do sportu také investovala. Zakoupila několik CNC obráběcích strojů a rozšířila svůj katalog o další součásti. K dispozici jsou různé díly pro motory a podvozky, stojany do depa, upínací přípravky a nástroje, které jsou dodávány týmům i jednotlivým závodníkům z celého světa. V nedávné době společnost také vyráběla díly pro motory pro závody motocyklů Moto 3, a dokonce přepracovala díly pro sběratelské auto Ferrari F1, které vlastní jeden kalifornský nadšenec.

Cílem společnosti Vamec je podle jejího zakladatele být co nejblíže zákazníkovi. Tento přístup představuje strategii zasvěceného člověka. Vincenzo koneckonců ví, jaké to je závodit a řídit tým – a rozumí tomu, jak může být dobrá podpora cenná. „Je spousta společností, které vyrábějí a prodávají standardní náhradní díly, ale my chceme, aby se naše vztahy vyvíjely, abychom mohli zákazníky co nejlépe podporovat,“ říká.

Vamec po mnoho let nakupoval obráběcí stroje s CNC řízením od výrobce z Dálného východu. Roku 2013 si pan Vincenzo objednal univerzální obráběcí centrum Haas UMC-750, které bylo tehdy nově uvedeno na trh. „Nemohli jsme uvěřit jeho prodejní ceně. O strojích Haas jsme slýchali spousty dobrých zpráv, takže jsme si jeden objednali, i když jsme věděli, že byl stroj právě uveden na trh a datum dodání bylo dost vzdálené.“

Mezitím se společnost Vamec poohlížela také po jiných strojích Haas, aby zjistila, zda též nabízejí podobnou hodnotu a výkon. Společnost se rychle rozhodla investovat do vertikálního obráběcího centra VF-2SS Super Speed, určeného převážně pro jednorázové obrábění ve třech osách. „Všechny naše stroje byly vytížené, takže jsme potřebovali další,“ říká Matteo. „Cena a uváděný výkon stroje VF-2SS byly opět velmi atraktivní. Bezprostředně po instalaci jsme na něj přesunuli jeden nebo dva úkoly ze sousedního japonského stroje. Museli jsme provést velmi drobné úpravy programu, aby běžel na řízení Haas, ale ty proběhly bez komplikací. Když jsme vyrobili první díl, nemohli jsme tomu prostě uvěřit! Stroj Haas odvedl lepší práci než stroj, který byl mnohem dražší. Dokončení povrchu bylo lepší a doby cyklů kratší.“

Společnost Vamec nedávno investovala do strojů Haas s řízením CNC, včetně univerzálního obráběcího centra UMC-750, a užívá si výhod nových úrovní rychlosti, přesnosti a efektivity.

O něco později, v červenci 2013, obdržela společnost zásilku se svým novým strojem UMC-750 a brzy, jak říká Matteo, stroj vyráběl 70 až 80 různých dílů, většinou zcela jedinečných. „Uvažování z pohledu pěti os pro mě bylo nové,“ vzpomíná, „takže začátek byl pomalý. Nebylo to proto, že by se stroj těžko používal – naopak, ovládání je stejné jako u modelu VF-2SS, takže nám bylo hned jasné. Odlišná je část procesu CADCAM a nám nějakou dobu trvalo, než jsme jí porozuměli. Naše potřeba přesnosti a kvalifikace pochopitelně časem rostla, ale teď, když máme přístup k cenově dostupnému a velmi dobrému stroji, jako je UMC, jsme ve velmi příznivé situaci.“

Závodní motokáry

I přes úspěšné snahy o diverzifikaci budou pro společnost Vamec zatím klíčovým byznysem motokáry. Společnost má impozantní soupis 250 klientů z celého světa, přičemž země jako USA a Brazílie jí v poslední době poskytují příležitosti k rozvoji.

Matteo mohl studovat elektroniku, ale stabilně rozvíjel své nadšení pro mechaniku – sám navrhl nejnovější karburátor Vamec. Vzdělával se sám a je dobrým příkladem toho, jak mohou být vynalézaví, usilovně pracující jednotlivci zásadní pro blaho a úspěch ekonomiky průmyslového národa, když mají přístup k té správné technologii.

Závodění na motokárách přešlo od nízkonákladového amatérského sportu na přední místo v oblasti technologií s velmi dobrou finanční pozicí. Není to určitě to stejné odvětví, v jakém pan Vincenzo začínal před všemi těmi lety, ani to, ve kterém začínali fanoušci Senny a Schumachera svoji kariéru. Dnes jsou závody na motokárách regulované asociací FIA, což znamená, že nové výrobky musejí být homologované. Tím se samozřejmě zvyšují náklady, stejně jako například u zdravotnických společností v USA, které vyrábějí své zboží pod dohledem asociace FDA.

„Stroje Haas naštěstí nabízejí technologii, která nám umožňuje dělat to, co chceme, rychle a s nízkými náklady,“ uzavírá Matteo. „Navíc není potřeba si stroje pronajímat ani si brát vysoké bankovní půjčky, jsou cenově dostupné a spolehlivé.“

Matt Bailey

michal@mbmc-uk.com

Reklama
Související články
Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit