Témata
Reklama

Střední a východní Evropa potřebuje zefektivnit využití vody

I když ve střední a východní Evropě v současnosti existují značné zásoby vody, její nedostatek se v tomto regionu i po celém světě začíná do budoucna stávat významnou hrozbou.

Podle předpokladů OSN překročí do roku 2020 poptávka po vodě nabídku o 17 trilionů hektolitrů a do roku 2025 budou dvě třetiny světové populace čelit střednímu až vážnému nedostatku vody. V Evropě se 42 procent veškeré spotřebované sladké vody využije v zemědělství, 22 procent v průmyslové výrobě, 18 procent na výrobu energie a zbylých 18 procent na pití a komunální účely. Kdo bude ochoten snížit dosavadní podíl? Kde se případně pořídí další sladká voda?

Reklama
Reklama
Reklama
Letecký pohled na čistírnu odpadních vod Nordkanal u města Kaarst v Severním Porýní-Vestfálsku

Vodní zdroje nejsou rozmístěny rovnoměrně

Ačkoliv se dnes zdá, že máme dostatečné zásoby, začínáme si čím dál více uvědomovat, že kvalitní čistá voda není neomezeným zdrojem. Kromě toho, že většina světových podzemních zdrojů se postupně odčerpává, zpracování povrchové vody pro naši spotřebu je čím dál obtížnější. Jedním z problémů střední a východní Evropy je také to, že vodní zdroje nejsou rozmístěny rovnoměrně a nejsou po celém regionu snadno přístupné. Využití vody je navíc v jednotlivých zemích značně rozdílné v závislosti na faktorech jako velikost a hustota populace, typ zemědělských aktivit, typ průmyslové výroby, velikost stopy při výrobě energie a požadavky na vytápění, ventilaci a klimatizaci.

Už mnohokrát se poukazovalo na to, že nerozumné hospodaření s vodou a komplikovanější dostupnost mají negativní dopad na všechny oblasti lidského života, a navíc si stále více uvědomujeme, jak silný vliv mají vodní zdroje na budoucí ekonomickou konkurenceschopnost. Vzhledem k tomu, že rozvojové regiony pokračují v růstu a jejich vodní zdroje jsou stále napjatější, budou se evropské země muset soustředit na zavedení nových technologií, které jim pomohou využívat vodu efektivněji.

Co povede ke změně?

Se zvyšováním zemědělské a průmyslové produkce, narůstáním naší populace a obohacováním našeho životního stylu o luxusní vymoženosti jako klimatizace a počítače exponenciálně narůstá spotřeba energie a vody. Jen málokdo si uvědomuje velice úzký vztah mezi vodou a energií, který existuje v naší infrastruktuře. Voda je nezbytná pro efektivní a spolehlivou výrobu energie a energie je nutná ke zpracování a přepravě vody. Problém spočívá v tom, že máme k dispozici omezené množství sladké vody, a proto si musíme při jejím rozdělování počínat chytře a proaktivně. Kdo však dnes tato rozhodnutí činí? Můžeme recyklovat současné vodní zdroje finančně efektivním způsobem, aniž bychom zvyšovali poptávku po vodě?

Dobrá zpráva nicméně je, že už nyní existují technologie na zpracování vody, které umožní přesměrovat a opětovně použít odpadní vodu průmyslového a komunálního původu, díky čemuž lze vytvářet udržitelnější zásoby vody. Prověřené technologie společnosti GE určené k opětovnému zpracování vody, pokrokové způsoby zpracování a recyklace odpadní vody umožňují obcím, podnikům a výrobcům energie po celém světě zavádět programy na udržitelné využívání vody, které vedou ke zefektivnění hospodaření s vodou, zvýšení ekonomické konkurenceschopnosti a umožní splnit stále přísnější ekologické regulace. Když lze navíc odpadní vodu zpracovat blízko místa užití, objevují se i další výhody v nesmírných úsporách díky nižším nákladům na přečerpávání a významnému snížení potrubních ztrát.

Pohled do nitra čistírny odpadních vod Nordkanal

Efektivní hospodaření s vodou

Podobně jako mnohé další rozvíjející se regiony střední a východní Evropa zatím zcela nechopila řešení otázek sledování a zdokonalování efektivity hospodaření s vodou. Veřejné zásoby vody se za poslední dvě desetiletí snížily, což vedlo k vyšším cenám vody a zavedení měření v některých oblastech. Vytvoření udržitelné ekonomiky s kapacitou růstu do budoucna bude vyžadovat udržitelné zásoby vody, protože pro významné globální korporace představují voda i energie zásadní faktory pro výběr místa působení. Několik zemí regionu jako například Polsko se již angažuje v přijímání moderních norem pro efektivní hospodaření s vodou, avšak stále před sebou máme velmi dlouhou cestu, chceme-li zvýšit obecné povědomí o těchto záležitostech.

Vodárna v obci Abrera, která je vybavena EDR technologií od GE, zásobuje kvalitní pitnou vodou pětinu Barcelony.

Střední a východní Evropa je oblastí se silným potenciálem rozvoje a v mnoha jejích zemích již nyní probíhá výrazný ekonomický růst. Když však vezmeme v úvahu dostupné přírodní zdroje, obrovskou pracovní sílu a blízkost velkých západoevropských trhů, má potenciál ještě rychlejšího rozvoje. Této silné konkurenční pozice by měl region plně využít ve svůj prospěch a k tomu bude potřebovat aktivní inovační řešení v oblasti energie a vody propojená s jasnou a silnou politickou koncepcí, která načrtne dlouhodobé vize a zlepší efektivitu prostřednictvím investic do správných technologií na správných místech.

Navíc se ve střední a východní Evropě významnou motivací pro změnu stala opatření EU ohledně životního prostředí. Konkrétně dva legislativní dokumenty – IPCC (Integrovaná prevence a omezování znečištění) a REACH (Registrace, hodnocení, autorizace a restrikce chemických látek) zvedají ekologické normy týkající se průmyslové odpadní vody. Dodržování těchto norem bude vyžadovat nová opatření pro zlepšení využívání vody.

Instalace kazety ZeeWeed 500

Vodní technologie udávají směr

Protože kvalita a zmenšující se zásoby vody představují problém pro průmyslovou výrobu z hlediska kontinuity provozu, inovace technologií na úpravu vody postupuje kupředu svižným tempem. Ultrafiltrační membrány patří k technologiím, které mohou pomoci tyto problémy vyřešit, přičemž současně naplňují nejpřísnější ekologické normy díky tomu, že zajišťují bezpečnou čistou vodu z odpadní vody pomocí filtrace namísto užití chemikálií.

Tyto membrány vyrábí závod GE v maďarském městě Oroszlany. Dodáváme je zákazníkům po celém světě a lze je použít pro zpracování sladké i mořské vody. V jedné polské elektrárně se například používají vodní ultrafiltrační membrány GE k zajištění napájecí vody do otevřeného chladicího okruhu. Systém je v provozu od roku 1999 a přefiltruje denně 5 600 kubíků odpadní vody z nedaleké obecní čistírny odpadních vod. Poskytuje elektrárně spolehlivý a ekonomický zdroj napájecí vody a snižuje její provozní náklady.

Zařízení na zpracování vody je již tak výkonné a kompaktní, že se celý systém snadno vejde do mobilního přívěsného vozu a lze jej flexibilně využít takřka při jakékoliv plánované i mimořádné situaci. Jednotky „Mobilní vodní flotily“ GE už fungují v Maďarsku a poskytují progresivní vybavení a inovativní řešení pro zpracování v zásadě jakéhokoliv vodního zdroje včetně řek, jezer, mořské vody, odpadní vody, studen a komunálních zařízení. Mobilní vybavení pro zpracování vody od GE se již prakticky osvědčilo, pomohlo například uhelné elektrárně zrušit nákladnou třítýdenní provozní odstávku díky tomu, že zajistilo 164 kubických metrů deionizované odkysličené vody za hodinu zpracováním vody z řeky, která pak mohla být využita na napájení parního ofukovacího systému. Během pouhých 48 hodin bylo vše vyřešeno a elektrárna si zachovala konkurenceschopnost, když mohla nadále fungovat, navíc s významnými úsporami.

Inovativní řešení pro zvýšení efektivity hospodaření s vodou jsou dostupné pokrokové technologie, které mohou zpracovávat vše od dodávek pitné vody až po nejkomplikovanější a nejproblematičtější, jako je odpadní voda, voda využívaná v petrochemickém průmyslu, při výrobě oceli nebo v energetice. Konstrukční inovace a vylepšení umožňují to, že voda se může opětovně použít, upravit a vrátit do průmyslového procesu, čímž se snižují provozní náklady i ekologická stopa.

Brad Becker je regionálním ředitelem sekce Water & Process Technologies v divizi GE Energy Power & Water v oblasti střední a východní Evropy, Ruska a SNS. Brad pracuje v GE Energy od roku 2010 a v rámci svého regionu je zodpovědný za 28 zemí, jak členských, tak nečlenských států EU. V tomto regionu dohlíží na aktivity GE týkající se zpracování vody, čištění odpadních vod a systémová řešení zaměřená na nejpalčivější světové problémy související s dostupností a kvalitou vody, bezpečností a vyšší produktivitou, snížením nákladů a ochranou životního prostředí.

Průzračnější budoucnost vody

Je zcela evidentní, že efektivita hospodaření s vodou je klíčem ke konkurenceschopné, udržitelné ekonomice. Země střední a východní Evropy čím dál více obracejí pozornost k významu efektivity a začíná se zcela jasně ukazovat, že technologie na zpracování vody budou mít stěžejní podíl na tom, aby regionu pomohly vytvořit udržitelné zásoby vody, které k perspektivní udržitelné ekonomice povedou.

Brad Becker

Markéta Rejmonová

marketa.rejmonova@grayling.com

Grayling Czech Republic 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete nově zakoupit v digitální trafice PUBLERO

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 110611
Datum: 09. 06. 2011
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Vyvíjí se nový solný reaktor

Ruští vědci zahajují přípravu koncepce reaktoru chlazeného tekutými solemi, který je považován za nezbytnou součást budoucnosti jaderné energetiky. Tento reaktor je totiž schopen spalovat nejrizikovější radioaktivní odpady pocházející nejen z jaderné energetiky. Dále se připravuje tendr na výstavbu reaktoru BREST-300, který také přispěje k řešení problému použitého jaderného paliva.

S uranem v podpalubí

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali článek pod názvem Jaderné ledoborce pro Severní cestu. Jelikož tento text vzbudil zájem řady čtenářů, rozhodli jsme se na toto téma připravit další podrobnější příspěvek.

Bakterie a olej od hranolek zachraňují svět

Svět má slušnou šanci být zbaven jednoho ze svých nejtíživějších problémů. Týmu z Vysokého učení technického v Brně se totiž podařilo přijít s technologickou inovací, která dokáže zastavit pokrývání zeměkoule odpadem.

Související články
Jednokomorové dvoupotrubní dávkovače do CMS

Na rozdíl od stávajících dvoukomorových dávkovačů se šoupátkovými rozváděči, např. zn. Lincoln, jsou nové jednokomorové dávkovače řady 2D a 2DD nesrovnatelně jednodušší. Nový princip plnění dávkovacích komor prostřednictvím dvojice jednosměrných ventilů V1-V2 v sobě skrývá potenciál uspokojit poptávku po levném mazání tukem i pro běžné stroje a strojní zařízení. S tím byla odborná veřejnost seznámena v článku MM Průmyslové spektrum 11/2018, nazvaném Nová koncepce dvoupotrubních CMS.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovátor, ktorý cestuje okolo sveta

Stretol som pred pár rokmi chalana, na ktorom sa mi páčila jeho priamosť a úprimnosť. Nemá ešte ani 40 rokov a už má za sebou pracovné skúsenosti ako starý muž. Dnes šéfuje celosvetovému vývoju vo významnej nadnárodnej korporácii. Je výborný technik, ale nie technokrat. Je veľmi vnímavý k zákazníkom aj svojim spolupracovníkom. Vždy keď s nim diskutujem o inováciách, obdivujem jeho schopnosť vidieť veci v súvislostiach a pohľad do budúcnosti. Je to manažér s dušou podnikateľa, rebel s vystupovaním diplomata, cieľavedomý a pracovitý chlap s citlivou dušou a ochotou pomáhať druhým. Vzdelaný a skúsený profesionál s čistotou malého dieťaťa. Norbert Brath, šéf celosvetového výskumu a vývoja spoločnosti Embraco.

Na cestě za svobodou

Elbee je auto, které mohou postižení řídit přímo ze svého vozíčku. Výjimečnost tohoto vozidla byla letos potvrzena i na soutěži Česká inovace 2013, kde vyhrálo první místo v kategorii Inovační hvězda.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Jak efektivně využívat vodu? 85 % českých firem s ní plýtvá

Statisíce až miliony korun ročně – takovou ztrátu může firmám způsobit nedostatečná péče o vodu v průmyslových odvětvích napříč spektrem. Podle společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody, přitom čirou tekutinu koncepčně neřeší valná většina českých společností – 85 % procent z nich s ní plýtvá. Velké ztráty v tomto směru hlásí chemický, energetický či potravinářský průmysl, ale i strojírenství.

Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit