Témata
Reklama

Stroje (nejen) pro dvě generace

Obráběné dílce dle výkresové dokumentace zákazníků, ale i mnohé další produkty v sériích od 30 kusů. To je letmý pohled na produkci v pravém slova smyslu rodinné firmy Strojírna Vehovský. Společnost totiž dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Historie firmy se píše od roku 1997, kdy ji zkušený strojní inženýr Miroslav Vehovský založil původně za účelem nákupu a prodeje kovoobráběcích a tvářecích strojů. Již o rok později se však zaměření společnosti změnilo na kovoobráběčství a společnost začala strmě růst. Logickým důsledkem byla potřeba vlastních, dostatečně velkých i vybavených prostor, a tak bylo v roce 2002 postaveno současné sídlo v Oticích u Opavy.

„Před založením naší firmy otec léta pracoval v Ostroji,“ vypráví Matěj Vehovský, současný výrobně technický ředitel společnosti. „Vypracoval se tam na ředitele divize Nástrojárny a později Hydrauliky, ale v dynamické době, ani ne desetiletí po revoluci, pochopil, že dokáže víc – postavit se na vlastní nohy. Odešel tedy z Ostroje a začal nakupovat, opravovat a poté opět prodávat kovoobráběcí stroje. Asi po roce této činnosti se mu však podařilo nashromáždit určité finance, a tak se rozhodl s pomocí těchto strojů začít v jedné opavské hale s výrobou.“

Společnost dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.


Štěstí v podobě úspěšných a solidních zákazníků – jednoho kanadského a jednoho francouzského – firmě přálo v podstatě od začátku. Dalším šťastným krokem, který zajistil kvalitu produktů mladé firmy, bylo o pár let později pořízení prvních strojů značky Mazak. A tak mohla být brzy „na zelené louce“ v Oticích vybudována první hala s administrativní budovou. Stroje Mazak halu rychle zaplnily a v roce 2006 zde vyrostly ještě další tři haly, osazené stroji téže značky.

„Začínali jsme se strojem Nexus 200,“ vzpomíná Matěj Vehovský. „V současné době máme 15 strojů značky Mazak a zhruba sedm strojů dalších značek. Jen pro představu – v roce 2003 jsme měli dva soustruhy a dvě obráběcí centra. Těsně před ekonomickou recesí jsme již měli přes osm strojů. Krize v roce 2009 nás pak dost zasáhla, ačkoli jsme stále měli dva hlavní odběratele, s nimiž jsme začínali. Museli jsme zredukovat počty dílců, které jsme vyráběli a současně hledat další odběratele z jiného průmyslového odvětví, kde krize nebyla tak markantní. Ale podařilo se – i díky tomu, že se zaměřujeme na větší dílce, a také proto, že jsme ještě před krizí koupili dvě velká horizontální centra Mazak a velký soustruh, což tehdy mnoho firem nemělo. Mohli jsme tedy nabídnout něco, co mnozí v našem okolí nedokázali. Myslím, že i díky tomu jsme našli zákazníky, pro které děláme doteď. Dnes máme zhruba deset hlavních a pět menších zákazníků a firma stále roste,“ konstatuje s hrdostí.“

V roce 2002 bylo postaveno současné sídlo v Oticích u Opavy.


Strojírna Vehovský se soustředí na kovoobrábění podle zákazníkem dodané výkresové dokumentace. Zdejší tým zkušených pracovníků, ve spojení s dokonalými stroji, je schopen splnit zákazníkovi prakticky jakékoli přání, respektive realizovat jakýkoli výtvor jeho konstruktérů.

„Vyrábíme především dílce složité, těžko obrobitelné, s vysokým podílem svého know-how, přičemž jsme schopni je obrobit z nejrůznějších materiálů, ať už z oceli, inconelu, či z exotičtějších materiálů,“ vysvětluje Matěj Vehovský. „Hlavní část naší produkce tvoří strojní díly a dále různé komponenty pro hydraulická zařízení, jako jsou čerpadla, agregáty a podobně. Našimi zákazníky jsou například firmy z oblasti plastikařiny, hydromotorů, ale i z branže výroby zemědělských strojů. Z naší dílny vycházejí také tramvajová i vlaková kola.“

Reklama
Reklama
Reklama

Nebyla to lehká doba...

Fakt, že ve vedení Strojírny, kterou založili rodiče, je dnes syn, nebývá v Česku příliš častým jevem. Ale pokud zde pracují oba sourozenci, je to takový malý zázrak...
„My s bratrem jsme sem už jako děti chodili na různé brigády,“ vzpomíná Lucie Vehovská, obchodní ředitelka firmy. „Už tehdy jsme absolvovali takové kolečko po všech našich provozech a viděli jsme, jak to funguje. A když v době recese už pro nás práce ve výrobě nebyla, tak jsme třeba zametali haly. K té době se rodiče často ve vzpomínkách vracejí a říkají, že to bylo velmi složité. Byli na to tehdy sami dva, my jsme byli ještě vlastně děti, teprve na střední škole.“

Paní Petra Vehovská rozhodně nebyla zanedbatelným kolečkem v soukolí firmy. Od jejího založení měla na starosti finance, Miroslav Vehovský pak výrobu a obchod. V období recese měla firma zhruba 50 zaměstnanců a finanční problémy, protože byla přeúvěrovaná.

V současné době pracuje ve Strojírně Vehovský 15 strojů značky Mazak a zhruba sedm strojů dalších značek.


„V předchozích letech jsme nakoupili dost strojů, haly nebyly splacené, budova nebyla splacená, bylo to pro rodiče opravdu těžké,“ vypráví Lucie Vehovská. „Tehdy dokonce uvažovali, jestli by neměli najmout krizového manažera. Nakonec se však rozhodli, že než mu přenechat řízení své firmy, pokusí se to zvládnout sami dva. A povedlo se...“

Zdejší tým zkušených pracovníků, ve spojení s dokonalými stroji, je schopen splnit zákazníkovi prakticky jakékoli přání.


Mezitím sourozenci Lucie a Matěj vystudovali vysoké školy v Praze, shodou okolností oba školy ekonomického zaměření.

„Během studia jsme si zkusili práci i v jiných oborech. Třeba bratr dělal v Datartu, já jsem prodávala kávovary nebo pracovala v pekárně. A pak jsme oba dva došli k názoru, že proč dělat pro někoho jiného, když pomoc je potřeba doma. A pak jsme se oba, aniž by nás rodiče nějak tlačili, rozhodli, že našim chceme pomoci, když už tu je něco vybudovaného a je tu tradice, jsou tu zaměstnanci, takže se chceme vrátit domů a posunout naši firmu dál,“ dodává Lucie.

Zkušený pomocník

V současné době tedy vlastně řídí firmu již další generace. Rodiče jsou sice stále aktivní, ale vlastní řízení je už v podstatě v rukou sourozenců. Nebylo to tak ale ze dne na den.

„Když jsme dokončili školy a řekli jsme, že nastoupíme na hlavní pracovní poměr, bylo nám jasné, že se musíme ke svým současným místům propracovat,“ vzpomíná mladá obchodní ředitelka.

„Nebylo to tak, že bychom přišli a hned měli nějaké rozhodovací pravomoci,“ dodává její bratr. „Po svém nástupu do naší firmy jsme se sestrou pracovali jako referenti obchodu. Posléze sestra dělala s maminkou účetnictví a ekonomiku. Později jsme se dopracovali k tomu, že jsme měli na starosti denní provozní záležitosti. Pro naše rodiče samozřejmě nebylo jednoduché, když řadu let budovali firmu, najednou dát zodpovědnost někomu jinému, byť jsou to jejich děti.“

Na předávání vedení však nechtěla být rodina sama, a tak na přechodné období angažovala poradce Miroslav Soukupa.


Tak se předání žezla realizovalo krůček po krůčku, zatím po dobu dvou let, přičemž na začátku bylo stanoveno, že tento „předěl“ bude trvat celkem zhruba pět let. Na předávání vedení však nechtěla být rodina sama, a tak právě na ono přechodné období angažovali poradce – zkušeného manažera, který prošel více obory.
„Pan Miroslav Soukup je tu s námi třetí rok a hodně nám pomáhá. Když mezi námi čtyřmi vzniknou nějaké třecí plochy, tak se to vždy snaží uklidnit, poradit nám i rodičům,“ konstatuje Matěj Vehovský.

Uspoří čas i peníze

O tom, že Strojírna Vehovský jde v plném slova smyslu s dobou, svědčí nejen dokonalý strojní park, ale i skutečnost, že management nepodceňuje roli informačních technologií v moderní výrobě.

„Letos investujeme do digitalizace výroby,“ říká Matěj Vehovský. „V současné době již sice máme svůj vlastní ERP systém, který řídí i výrobu a je propojen i s ekonomikou a CRM, ale chtěli bychom do něj integrovat i výrobní dokumentaci, mít digitální úložiště výkresů a u každého stroje zařízení pro elektronické zobrazení dokumentů a práci s nimi. Vše online, samozřejmě. Během druhé poloviny letošního roku máme v plánu udělat pilotní provoz na jednom stroji a na přelomu letošního a příštího roku bychom to chtěli zavést v rámci celé firmy.“

Ani na kvalitě nástrojů se zde nešetří.

„Máme zde seřizovnu nástrojů, protože pochopitelně chceme, aby operátoři CNC strojů měli pro svou práci vše perfektně připraveno,“ vysvětluje Matěj Vehovský. „Investovali jsme proto také do nového seřizovacího přístroje Zoller, který je automaticky CNC řízený. Ten mimo jiné bude online přes síť posílat náměrové protokoly nástrojů automaticky do strojů. Před jeho pořízením jsme vše museli psát na papír a pak to zkopírovat do stroje. Tento nový přístroj uspoří spoustu času a eliminuje mnoho chyb, které mohou vzniknout špatným přepsáním v korekci.“

Perspektivní obor

A co pracovníci? Je i zde – jako dnes ve většině firem – také nouze o kvalifikované odborné pracovníky? Kupodivu se zdá, že nikoli. Možná i proto, že mladé vedení ví, jak přilákat do firmy své, jen o málo mladší vrstevníky.

„Spolupracujeme s opavskými technickými středními školami, takže tu míváme kluky na praxi,“ objasňuje výrobně technický ředitel. „Máme zaveden systém stipendií, takže žáci dostávají finanční příspěvek, pokud v rámci studia u nás vykonávají praxi. Avšak s tím, že se nám upíší na dva roky. A funguje to. Minulý rok k nám přišli dokonce čtyři hotoví a šikovní kluci do výroby. Snažíme se dostat děti na strojírenské obory. Proto spolupracujeme se základními školami, pořádáme exkurze... Snažíme se zlepšit povědomí o strojařině ve smyslu, že nejde o práci, jak to bylo kdysi, kdy zaměstnanci byli třeba špinaví od oleje. Protože dneska je to hodně o práci s počítačem, s 3D modely. Mimochodem inspirovali jsme se od firmy Yamazaki Mazak, kde jsme viděli, že stroje se dají vyrábět ve světlých halách s bílou podlahou... A snažíme se jim vysvětlit i to, že ta práce je dnes lépe ohodnocená, než kdyby vystudovali něco jiného. Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, ale v tomhle my vidíme budoucnost.“

Vyrábíme se zde především dílce složité, těžko obrobitelné z nejrůznějších materiálů - z oceli, inconelu, či z exotičtějších materiálů,“


V současné době pracuje ve Strojírně Vehovský zhruba 80 lidí a podle slov Matěje se firma ještě hodlá rozrůst, ideálně na dvojnásobek současného stavu.
„Při současném stavu známe jména svých zaměstnanců, a když jdu po dílně, s každým z nich se mohu pobavit a on se mnou,“ říká. „Je to o kamarádském, přátelském, rodinném přístupu. Nikdy nechceme být velikým korporátem.“

Reklama

Vybavení, na které jsou zde hrdí

Zdejší stroje pocházejí především z produkce japonské firmy Yamazaki Mazak. V současné době disponuje Strojírna Vehovský celkem 15 CNC stroji této značky. Mezi ně patří například CNC hrotový soustruh CyberTech 4500 M, svislé pětiosé centrum Variaxis i600 a multifunkční stroj Integrex i300.
Mezi zdejší vybavení patří také oddělená seřizovací místnost, kde se seřizuje a připravuje nářadí pro stroje. Dále klimatizovaná měřicí místnost, kde jsou umístěny dva CNC 3D měřicí stroje firmy Wenzel.

Hana Janišová, Otice u Opavy
Foto: Michal Berger a redakce

hana.janisova@mmspektrum.com

Související články
Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Japonské stroje z Čech do Evropy

Sto let existence, 10 výrobních závodů po celém světě a 8 300 zaměstnanců. Tak zní stručná charakteristika jedné z nejúspěšnějších světových strojírenských firem – společnosti Yamazaki Mazak. K jejím produktům patří stroje pro provádění několika operací současně, CNC soustružnická centra, vertikální a horizontální obráběcí centra, CNC laserové řezací stroje, flexibilní výrobní systémy (FMS), CAD/CAM produkty a software pro řízení továren. A právě Českou republiku si firma Yamazaki Mazak vybrala za svoji středoevropskou centrálu. S jejím japonským Administration and Compliance Manager, panem Ryuki Matsui, jsme si měli možnost povídat v technologickém centru Mazak v Jažlovicích u Prahy.

Hodnoty rodinného podnikání

S Miroslavem Vehovským jsem se poprvé setkal před necelými šesti lety v Lovani nedaleko Bruselu při příležitosti slavnostního otevření automatizovaného skladu náhradních dílů společnosti Yamazaki Mazak, které je firma pana Vehovského klíčovým zákazníkem. V nejednom případě instalovali v Oticích u Opavy nový typ stroje jako jedni z prvních v Evropě.

Související články
Za krize se musí pracovat více

Od začátku letošního roku si většina firem i lidí - nejen v ČR, ale v celé Evropě a po celém světě - připadala jak ve špatném snu. Nicméně mnozí z nich naštěstí dokázali nepodlehnout všeobecnému pesimismu a přes výrazně ztíženou situaci na trhu zůstat pevně stát na nohách. Mezi ně patří i nadnárodní společnost Yamazaki Mazak. (Nejen) o tom, jak dokázali čelit koronakrizi jsme si povídali s Petrem Šimáčkem, Branch Managerem pro ČR a SR.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fokus: cíle blízké i vzdálené

László Török, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak pro střední a východní Evropu, nastoupil do své funkce v roce 2019. Tedy v době, kdy společnost oslavila 100 let svého působení na trhu. O své vize a představy se podělil se čtenáři MM Průmyslového spektra.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Dokonalé stroje na dosah celé Evropě

Slavnostní atmosféru zažívala od 26. do 29. června průmyslová zóna městečka Neufahrn poblíž Mnichova. Modré balonky, modré slunečníky, modré závěsy i koberec – a samozřejmě hlavně velké modré stroje. To vše znamenalo, že zde právě probíhá oficiální otevření nového Technologického centra společnosti Prima Power.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit