Témata
Reklama

Velké technologické celky pro perspektivní trhy

V září roku 2002 vstoupil do akciové společnosti Žďas Žďár nad Sázavou strategický partner a majoritním vlastníkem se stala slovenská firma Železiarne Podbrezová. Jedenáctileté období přineslo výraznou stabilizaci a perspektivní rozvoj firmy s orientací na domácí i zahraniční trhy.

Obchodní ředitel a člen představenstva Ing. Stanislav Hrdina hodnotí uplynulé roky optimisticky. „Bylo zajištěno dostatečné množství práce pro jednotlivé obory, ať už pro obor metalurgie, strojírenské výroby i nástrojárnu, podařilo se splnit požadované objemy a zajistit dostatečné prostředky pro další fungování firmy,“ vysvětluje. Současný výrobní program je zaměřen na tvářecí stroje, kovací lisy, metalurgii, na zařízení ke zpracování šrotu a válcovaných výrobků. Žďas je významným dodavatelem kusových dodávek i automatizovaných souborů, technologických celků s komplexními službami, zahrnujícími externí montáže, zkoušky materiálů a individuální servis, do více než pětačtyřiceti zemí. Všechny procesy a činnosti jsou vyhodnocovány z hlediska vlivů na bezpečnost a ochranu zdraví při práci a minimalizaci možného dopadu na životní prostředí. Samozřejmostí je mezinárodní certifikace, která umožňuje například v oblasti metalurgie vyrábět konkrétní díly určené pro ty nejnáročnější strojírenské obory. Za všechny lze jmenovat alespoň lopatky z nerezové oceli pro Kaplanovu turbínu, volně kované výkovky pro větrné elektrárny, specifické díly pro jadernou energetiku, výkovky pro lodní, letecký, automobilový a železniční průmysl.

Reklama
Reklama
Reklama

Tvářecí stroje jako priorita

Výroba tvářecích strojů má ve firmě Žďas dlouholetou tradici. Vedle unifikovaných řad jednotlivých typů nabízí také návrhy a realizace nestandardních kusových či speciálních strojů. Patří sem zařízení pro volné kování, zařízení pro zpracování kovového odpadu, hydraulické a mechanické lisy či hydraulické pohony, včetně generálních oprav a modernizací strojů. Jistou raritou v tomto směru je modernizace parního kovacího lisu z roku 1919. „Vlastní železo nestárne, stárne jenom pohon vlastního zařízení,“ podotýká projektový manažer Žďas David Zalaba a ukazuje na zbrusu nový hydraulický pohon kovacího lisu starého takřka jedno století. Modernizace byla realizována jako první zakázka do daleké Austrálie. Je patrné, že značné úsilí je vynakládáno nejen na opravy zařízení vyrobené firmou Žďas, ale také na zařízení jiných výrobců. Opravy jsou zaměřeny na funkční opotřebení jednotlivých dílů lisů i na prvky bezpečnosti nutné pro provoz v nových podmínkách. „Velká část oprav je spojena s modernizací lisů, se změnou pohonu a dalších částí tak, aby splňovaly požadavky současných moderních technologií. Důkazem toho, že se to daří, je právě tento muzeální kus a také probíhající montáž velkého lisu s manipulátorem CKV 1250/1650 na volné kování,“ upřesňuje David Zalaba a názorně ukazuje základní členění tvářecích strojů podle systému pohonu na mechanické a hydraulické lisy s využitím jak pro plošné tváření z plechu, tak pro objemové tváření z kovového masivu. V rozsáhlé dílně je vidět, že oběma typům strojů je věnována stejná pozornost v samostatných specializovaných týmech odborníků. Vzhledem k tomu, že se využití strojů s různým pohonem pro výrobu konkrétních výlisků často kříží, snaží se skupina technologických specialistů najít vždy pro konkrétní výlisek či polotovar optimální a univerzálně využitelné zařízení. V obrovské výrobní hale je dále možné spatřit zařízení pro hromadnou výrobu dílů pro automobilový či spotřební průmysl, zařízení pro rovnání materiálu, inspekční a rovnací linky pro úpravu tyčí, dělicí linky na plech a další zařízení a lisovací nástroje.

Letecký snímek areálu Žas Žár nad Sázavou

„Strojírenská výroba se například plně rozvíjí v oblasti inspekčních linek. V současné době je realizována velká zakázka pro Třinecké železárny. Dále bychom chtěli pokračovat v dodávkách zařízení pro zpracování šrotu a linek pro firmu Benteler a věříme, že budeme i nadále úspěšně dodávat rovnací linky, a to nejen do Číny, ale i do jiných teritorií. Chceme pokračovat v úsilí o získání nových zákazníků, především v oblasti Ruska, Ukrajiny a Brazílie, a věříme, že se nám podaří proniknout do dodávek pro obor železničního průmyslu, který jsme si stanovili jako jeden ze strategických segmentů do budoucna,“ komentuje současnou situaci technický ředitel a člen představenstva Ing. Ivan Trajteľ.

Inspekční linka na úpravu válcovaných tyčí

Velký pokles ovšem očekává management v oblasti volného kování. Vzhledem k přeplnění výrobních kapacit doslova v celém světě lze předpokládat, že poptávku po nových zařízeních nahradí spíše cesta modernizace a rekonstrukce.

Obráběcí centrum na výrobu nástrojů

„V současné době již máme podepsán kontrakt na modernizaci kovacího souboru včetně dodávky manipulátoru pro ukrajinskou firmu. Jedná se o významnou zakázku a po delší době se tak dostáváme na důležité ukrajinské teritorium. Co se týká společných akcí s naší dceřinou společností TS Plzeň, budeme uvádět do provozu kovací lis CKV 45/50 v Číně. Firma TS Plzeň navíc získala jednu z nejvýznamnějších zakázek ve své historii, kterou je dodávka kovacího lisu CKV 113 MN pro firmu Areva. Jedná se o rozhodující a v Evropě v současnosti zcela ojedinělý projekt. Nástrojárna by měla pokračovat v dodávkách nástrojů pro firmu Škoda Auto Mladá Boleslav i pro menší tuzemské firmy. Rádi bychom také navázali na spolupráci v dodávkách turbín pro vodní elektrárny, kde především spolupracujeme s firmou ČKD Blansko Engineering,“ dodává obchodní ředitel a člen představenstva Ing. Stanislav Hrdina.

Chvála vlajkovým lodím

Pokud se podrobněji podíváme na obor tvářecích strojů a pokusíme se společně s našimi průvodci popsat hlavní trendy a významné produkty firmy, musíme kromě zařízení pro volné kování (integrované kovací soubory, hydraulické kovací lisy CKW, hornotlaké kovací lisy CKVX, hornotlaké kovací lisy CKV a kolejové kovací manipulátory QKK), hydraulické lisy (pro automobilový průmysl CYA, CYAB, univerzální CTH, CTC, rovnací lisy CDN, CDT, RL, izostatické lisy CJZ, CYX a lisy na montáž a demontáž železničních soukolí s označením CDR a CDRA) a mechanické lisy (vřetenové lisy LVE, svislé kovací lisy LZK, klikové jednobodové lisy LKJA a LKJP, klikové dvoubodové lisy LKDA, LKDK a LKDR a postupové automaty TP) vzpomenout hlavně zařízení na zpracování kovového odpadu, které patří mezi priority firmy. Technický ředitel Ing. Ivan Trajteľ vybral z nabídky kontejnerové nůžky CNS 400 K a označil je za vlajkovou loď firmy.

Kovářský manipulátor QKK 100 pro čínského zákazníka

„Kontejnerové nůžky CNS 400 K jsou vysoce moderním a žádaným produktem a očekáváme, že zájem o ně do budoucna ještě vzroste,“ vysvětlil. Nůžky jsou vhodné pro stříhání velkoobjemového a tyčového odpadu s maximální střižnou silou 4 000 kN. Hlavní výhodou je jejich snadné přemístění a nezávislost na elektrické energii. Základ konstrukce tvoří vyztužené dno kontejneru podle DIN 30722, po jehož opracované otěruvzdorné ploše se pohybují dva hydraulické válce nožovými saněmi proti střižné stěně. Ke stlačení a přidržování odpadu před střihem slouží přidržovač poháněný hydraulickým válcem. V zadní části kontejneru se nachází pohon s dieselmotorem pro pomocná a hlavní čerpadla, která přivádějí tlakový olej z nádrže přes blok rozvodu do hydraulických válců. Vlastní střižný nůž uprostřed nožových saní doplňují na obou stranách šikmé shrnovací nože, které při záběru se šípovým nožem střižné stěny provádějí posuv odpadu do osy nožových saní a snižují tak šířku ustřiženého odpadu bez přídavných mechanismů. Pro zavážení odpadu do nůžek a odbavování nastříhaného odpadu poslouží mobilní nakladač, jehož řidič prostřednictvím panelu dálkového ovládání řídí chod nůžek v ručním i automatickém režimu. Kromě dálkového ovládání mají nůžky na boku uzamykatelnou skříňku pro ovládání dieselmotoru a pro ovládání přidržovače a nožových saní.

Kovací soubor CKW 4000

Stanislav Růžička, marketingový manažer společnosti, připomenul v diskusi kromě jiného i řadu stacionárních hydraulických nůžek na šrot CNS pro stříhání většího množství těžkého, neskladného nebo amortizačního šrotu o střižné síle 8–16 MN a výkonu od 25 do 40 tun za hodinu. K střižné části je u této řady nůžek připojeno výrazně zjednodušené zavážecí zařízení, které je určeno pro úpravu šrotu před vstupem do střižné části.

Kování nárazníků – objemové tváření

Kování železničních kol na lise CKZV

Konrola lisovacího nástroje

Kontejnerové hydraulické nůžky na šrot CNC 400 K

Nakládání materiálu a recyklace v praxi

Stacionární nůžky na šrot CNS 1250 021K2107

Projektový manažer David Zalaba neopomenul v tématu o vlajkových lodích pochválit výše zmíněnou probíhající montáž (duben 2013) velkého lisu s manipulátorem CKV 1250/1650 na volné kování ve vlastní firemní kovárně a dále popsal a ukázal práci paketovacích lisů CPS a CPB. Paketování a briketování označil za důležitou složku v oblasti zařízení pro zpracování odpadu. Výhody jsou podle jeho slov v univerzálnosti a jednoduchosti takovýchto zařízení. Ekonomické zpracování zbytků z lisoven, úpravu lehkého šrotu, kovového i těžšího objemového odpadu (ocelové konstrukce, korby nákladních aut, vagóny) nabízejí mobilní paketovací lisy, fungující nezávisle na elektrické energii, například v místech výskytu odpadu či v malých sběrnách.

Mezinárodní prestiž

Za perspektivní zahraniční trhy jsou v oblasti strojírenství považovány především země Evropské unie a oblast východní Evropy a Ruska, kde si čeští výrobci postupně získávají zpět svou dřívější silnou pozici. Dominantním zákazníkem tohoto odvětví zůstává i nadále Německo. V akciové společnosti Žďas objevují kromě již zmíněných zemí i Japonsko.

„Japonská ekonomika je třetí největší na světě a dá se označit za asijskou ekonomickou velmoc. Největší růst zaznamenala v druhé polovině 20. století, když v 60. letech rostla průměrně o 10 % ročně. Zaměřuje se hlavně na výrobu automobilů, dopravních prostředků, elektroniky a strojírenství. Těží ze vzdělané a disciplinované pracovní síly,“ podotýká Anna Zikmundová ze zahraničního obchodu strojírenských výrobků a prozrazuje další strategii firmy.

Ing. Ivan Trajte, technický ředitel a člen představenstva akciové společnosti Žďas

„V podstatě jediný zákazník, kterého po celou dobu působení na japonském trhu máme, je firma Nakamura Iron Works. Historie naší spolupráce sahá do 80. let 20. století, kdy jsme firmě prodali první kovací lis CKW 1600. V současné době má tato firma, která se specializuje na volné kování, většinu lisů dodaných naší společností. Konkrétně se jedná o kovací soubor s lisem 500 tun a manipulátorem 1,5 tuny, přičemž tento lis je japonské výroby a my jsme modernizovali a upravovali pohon na naši technologii hydrauliky a elektrozařízení. Následuje kovací soubor s lisem o kapacitě 800 tun, u něhož jsme také modernizovali pohon a dodali nový manipulátor 3 tuny. Dále jsme dodali tři nové lisy: CKW 1000, CKW 1600 a CKW 1800. Takže celkem má firma Nakamura tři nové lisy vyrobené ve Žďasu a dva námi modernizované lisy japonské výroby. Co se týká manipulátorů, u větších lisů jsou využívány kolové manipulátory převážně od firmy Glama a u lisu 800 tun je to náš manipulátor QKK 3,“ vysvětluje Anna Zikmundová, která se na začátku roku vrátila z Japonska, aby zde projednala další program spolupráce. „Novinkou jsou dvě úspěšné realizace a generální oprava spojená s modernizací lisu CKW 1000 a v únoru tohoto roku dokončená generální oprava a modernizace lisu CKW 1600,“ hodnotí situaci Anna Zikmundová před obchodní cestou do Koreje, kde se dokončuje oprava mechanické části lisu LVH 4000.

Hydraulický lis CTH 3000 na výrobu železničních nárazníků 021K0451

Žďas patří bezesporu mezi firmy, které vykročily správným směrem. Čerpají z letité tradice značky, svůj byznys mají postaven na pečlivém vývoji produktů, které skládají ve velké technologické celky. Úspěšně oslovují zákazníky na trzích Ruska, Ukrajiny, Číny a Japonska. Zajímavá teritoria jsou i Brazílie či Indie.

Vlastimil Růžička
Žďár nad Sázavou

vlastimil.ruzicka@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 130421
Datum: 10. 04. 2013
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Flexibilní sklady z Liberce pro celý svět

Automatizace zefektivňuje výrobní procesy i tok materiálů, do jisté míry řeší nedostatek pracovních sil, přispívá k transformaci na digitální podnik, ale hlavně šetří náklady. Stejně to vidí také společnost Trumpf, která vyrábí stroje na zpracování plechů a profilů již tak rychlé a výkonné, že veškeré přípravné procesy je mohou doslova brzdit. Proto přišla na trh již v roce 2007 s automatizovanými sklady TruStore, které řeší většinu výše zmiňovaných důsledků moderní doby.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Přes miliardu obratu v ocelařině

Firma Brück AM ze Zámrsku v loňském roce oslavila jubileum 20 let od doby, kdy byl zahájen provoz v první hale fabriky, která v současné době dává práci 250 lidem z regionu. A co více si mohli akcionáři jako dárek k výročí přát, než nejvyšší výnosy v historii jejich firmy.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Začátky těžké, současnost jistá, budoucnost perspektivní

Firma Brück AM v letošním roce slaví dvacetileté výročí. Na zelené louce od roku 1993 postupně vyrostla strojírenská firma s loňským obratem téměř 1 mld. Kč, která nabízí profesní uplatnění zhruba 280 lidem z blízkého i vzdáleného okolí. Letošní den otevřených dveří byl ve znamení onoho jubilea a také netradičního rekordu. Pojďme se společně podívat do výrobních prostor v Zámrsku na to, co zaměstnance firmy, jejich rodinné příslušníky a obchodní partnery na konci června čekalo, a ještě předtím zavzpomínejme, jak to zde všechno vznikalo.

Lasery v Leibingerově nadaci 2014

Koncem letošního září se opět po dvou letech udílely v rámci Leibingerovy nadace, o které se v našem časopise pravidelně zmiňujeme, ceny za vybrané vynikající výsledky dosažené v různých oblastech využití laserů a laserových technologií. Tři ceny inovace, dotované částkou třicet, dvacet a deset tisíc eur, by měly obsáhnout co nejširší sféru uplatnění laseru, a to nejen v průmyslu, ale i v jiných oborech lidské činnosti.

EuroBlech 2014

Profil 23. mezinárodního veletrhu EuroBlech 2014 zahrnuje celý technologický řetězec zpracování plechu: plechy, polotovary a hotové výrobky, manipulaci, separaci, formování, ohýbání plechu, spojování, svařování, zpracování trubek/profilů, povrchovou úpravu, zpracování hybridních struktur, nástroje, kontrolu kvality, systémy CAD/CAM, simulační softwary, tovární vybavení a R&D. Přihlášeno bylo 1 600 vystavovatelů z 38 zemí. Oproti předešlé výstavě to představuje nárůst v počtu vystavovatelů o 5 %. Poměr mezi domácími (německými) a zahraničními vystavovateli byl přibližně 50:50. Ze zahraničních vystavovatelů šlo hlavně o Itálii, Čínu, Turecko, Nizozemsko, Švýcarsko, Španělsko, Rakousko, USA a Velkou Británii.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit