Témata
Reklama

Vítejte v e-budoucnosti

Automatizační technika bude přes rostoucí komplexnost automatizačních úloh pro uživatele stále přívětivější. To je jedním z cílů společnosti Festo, jak byl představen na 13. mezinárodní tiskové konferenci nazvané Welcome to the E-Future. Ta se letos konala v centrále společnosti Festo v Esslingenu a zúčastnilo se jí více než 50 novinářů z celého světa.

Při cestě z Esslingenu do areálu firmy Festo jsme míjeli rozestavěnou výškovou budovu, která už teď tvoří jednu z místních dominant. Jak jsme se o něco později dověděli, společnost Festo zde rozšiřuje svůj výrobní areál o hypermoderní technologický závod, který by měl fungovat podle zásad programu Industrie 4.0. Vyrábět se zde budou ventily, ventilové terminály a elektronická zařízení. Tato informace však zazněla jen tak na okraj. Hlavním bodem programu tiskové konference, jak ostatně název napovídal, byla elektrická automatizační technika.

Reklama
Reklama
Reklama
Permanentní magnet levitující v magnetickém poli supravodiče
Bionický klokan

Automatizační platforma CPX

Společnost Festo kromě tradičního sortimentu pneumatických prvků stále rozšiřuje své portfolio produktů pro elektrickou automatizaci, ať už jde o elektrické osy, motory či jejich řízení. Úlohou řídicího softwaru přitom je zajistit rychlou a nekomplikovanou konfiguraci elektrických pohonů. Elektronika ovšem proniká i do oblasti pneumatiky, jak ukazuje příklad modulárních elektrických terminálů CPX, které lze využívat nejen k řízení elektrických pohonů, ale i pneumatických válců prostřednictvím ventilových terminálů MPA nebo VTSA. Elektrické a ventilové terminály lze přitom propojit do jediné kompaktní jednotky a nakonfigurovat přesně podle požadavků dané aplikace. Současnou samozřejmostí je možnost diagnostiky, jakož i možnost propojení prostřednictvím všech možných BUS systémů, průmyslového ethernetu a internetu.

Prohlídka automatického formovacího zařízení v ZSW Ulm. Foto: Festo

Supravodiče a bionické konstrukce

Budoucnost v oblasti manipulace společnost Festo vidí mimo jiné ve využití techniky využívající supravodičů, jakož i bionických konstrukcí inspirovaných přírodními vzory. V těchto oblastech v současnosti probíhá intenzivní výzkum. Vlastnosti supravodičů byly prezentovány na několika modelech přímo v konferenční hale. Tyto konstrukce pro svou funkci využívají fyzikálního jevu nazývaného supravodivá levitace. V praxi se projevuje tím, že pokud umístíme do magnetického pole supravodiče permanentní magnet, zůstane fixován v určité vzdálenosti od supravodiče. Mezi supravodičem a magnetem zůstává stabilní vzduchová mezera, kterou lze využít pro bezdotykovou manipulaci s předměty bez ztrát třením, případně pro manipulaci s předměty v uzavřeném prostoru, jenž je od supravodiče oddělen stěnou.

Tady občas nastane nějaká ta exploze – zkušební kobka pro testování Li-Ion baterií v ZSW Ulm. Foto: Festo

Zatímco supravodivé manipulátory jsou víceméně skutečně technicistního vzhledu, většina prezentovaných bionických konstrukcí má spíše podobu zajímavých technických hraček. Výjimkou a patrně dosud nejúspěšnější aplikací bioniky v technické praxi jsou bionická chapadla DHDG inspirovaná funkcí rybího ocasu. Ta se dokážou vytvarovat podle povrchu uchopovaného předmětu a jsou tak vhodná pro šetrnou manipulaci s  předměty, které se mohou snadno poškodit.
Ale vraťme se k bionickým „hračkám“. Na letošním hannoverském veletrhu byl představen bionický klokan, který při svém pohybu – tedy skákání – využívá akumulaci energie při doskoku k opětovnému využití pro následující skok. Na něm byl během tiskové konference demonstrován jeden z dalších trendů v oblasti automatizace – intuitivní ovládání složité řídicí techniky, které s rostoucí komplexností automatizačních procesů nabývá na důležitosti. V daném případě šlo o ovládání bionické konstrukce gesty pomocí speciálního náramku, který měl na předloktí obsluhující pracovník. Náramek dokáže rozeznat aktivitu svalstva obsluhujícího pracovníka, přičemž senzor polohy v náramku rozpozná pohyb jeho ruky. Údaje náramek odešle prostřednictvím Bluetooth do řídicí jednotky, která ovládá pohyby klokana. Idea je to jistě zajímavá, ale klokan byl nejspíš jiného názoru a při předvádění své tvůrce poněkud pozlobil.

Linka pro výrobu Li-Ion baterií

Součástí programu tiskové konference byla exkurze do ZSW (Zentrum für Sonnenenrgie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg) v Ulmu, což je výzkumné centrum pro využití solární energie a vodíku. V jeho rámci působí Výzkumná platforma pro průmyslovou výrobu lithium-iontových článků (FPL), jejímž úkolem je vývoj výrobních technologií, což souvisí s německým automobilovým průmyslem a programem elektromobility. V době naší návštěvy byla v jedné z budov výzkumného centra připravována pro uvedení do provozu automatizovaná linka pro výrobu Li-Ion baterií, pro niž společnost Festo dodávala elektrickou automatizační techniku. Na konci této linky, jejíž kapacita je jedna baterie za minutu, se nachází tzv. automatické formovací zřízení dodané firmou Thyssen-Krupp, v němž jsou vyrobené baterie oživovány a poprvé nabíjeny. Zařízení je obsluhováno robotem, který vkládá baterie do jednotlivých boxů, jež se nacházejí v regálech kruhově uspořádaných kolem robota. Celkem je zde 240 temperovaných boxů pro formování baterií a 1 920 pozic pro nabíjení. Dodávka Festa zahrnovala krokové motory EMMS-ST pro otvírání a zavírání dveří boxů, kontroléry CMMO-ST pro jejich řízení, dále elektrické válce DNCE umožňující volné programování polohy a speciální kabely.

Zkušební zařízení firmy PKC Electronics umí dotykově ovládat zkoušený přístroj a přitom prověřit jeho audio- a videofunkce.

ZSW se zabývá také bezpečností těchto zdrojů energie, právě s ohledem na využití v automobilovém průmyslu. Ve zdejší zkušebně jsou Li-Ion baterie testovány jak na mechanické poškození, tak na elektrické přetížení (zkrat, přebití) či na chování baterií při vysoké teplotě.

Pro malé i velké stroje

V rámci tiskové konference bylo naživo představeno také unikátní zařízení pro testování smartphonů a tabletů od finské firmy PKC Electronics postavené s využitím mini-H-portálu EXCM od společnosti Festo. Oproti tomu zástupce italského výrobce balicích strojů Cama si z  pochopitelných důvodů musel vystačit pouze s prezentací, ačkoliv zvolený koncept ventilových terminálů CPX/MPA zmíněných v úvodu tohoto článku mu umožnil kompaktnější konstrukci stroje a přinesl tak příjemnou úsporu podlahové plochy.

Nekonvenční bionický dopravník zvaný „tráva“

Festo Forum

Z dalších akcí můžeme zmínit otevření výstavy Festo Forum přímo v areálu společnosti. Expozice moderním způsobem představuje historii, současnost i budoucnost automatizačních technologií od Festa. K  nejzajímavějším exponátům patří linka, která na příkladu modrých míčků demonstruje různé možnosti manipulace – například s využitím tripodu, pneumatických svalů anebo nekonvenčně pomocí „trávy“ – bionické konstrukce postrkující míčky kupředu díky vlnění jednotlivých listů „trávy“. Efektní je rovněž část expozice nazvaná Experience Energy Efficiency, která porovnává elektrická a pneumatická řešení. Kdo by zde čekal jednoznačného vítěze, bude zklamán – efektivita zvolené automatizační techniky závisí na konkrétní průmyslové aplikaci.

Pavel Marek, Esslingen

Neoznačená fota: autor

pavel.marek@mmspektrum.com
//www.mmspektrum.com/navsteva/pohled-do-e-budoucnosti.html
//www.mmspektrum.com/clanek/supravodice-a-bionika-v-roce-2014.html

Reklama
Související články
Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výborný ekonomický rok a inovované brusky

Švýcarská firma Fritz Studer, jeden z lídrů v konstrukci a výrobě brusek, pořádal ve dnech 13. - 15. března tiskovou konferenci. Na této tiskové konferenci zástupci firmy zhodnotili rok 2018 z hlediska prodeje a příjmů a zároveň proběhlo první představení inovovaných brusek S31 a S33. Výjimečností celé akce bylo to, že neprobíhala tradičně v místě sídla firmy, tj. v Thunu, ale na rozhraní kantonů Graubunden a St. Galen. Akce se zúčastnilo na šedesát novinářů v celého světa.

Open House Pfronten 2019

Počátek roku přinesl jednu z tradičních akcí světa obráběčů a obrábění - Open House v závodě Deckel Maho Pfronten společnosti DMG Mori. Mezi sedmi desítkami vystavených strojů bylo možné spatřit dvě světové premiéry i novinku z oblasti kovového 3D tisku. Hlavním letošním tématem ale byla digitalizace a automatizace.

Nové aplikační centrum pro výrobní stroje

Společnost Siemens otevřela ve svém areálu v Praze-Stodůlkách Aplikační centrum pro výrobní stroje v Praze (Application Center for Production Machines Prague). Centrum zaměstnává vysoce kvalifikované technické odborníky, kteří se specializují na výrobní stroje, jejich automatizaci a využití nejnovějších technologií, jako je průmyslový internet věcí.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Moderní technologie z Miskinu pomáhají léčit

Měřicí sondy Renishaw jistě velmi dobře zná každý náš čtenář a každý druhý obráběč. Plní nezbytnou a důležitou funkci v kontrole kvality v mnoha strojírenských aplikacích již téměř padesát let. Produkty společnosti se však neomezují pouze na prvky kontroly kvality, ale s technickým pokrokem a vývojem lidské společnosti se vyvíjí také portfolio této nadnárodní společnosti. Od roku 2011 vyrábí zařízení pro 3D tisk z kovů, která nacházejí uplatnění mj. v lékařství. Kvalita je důležitý faktor v průmyslové výrobě i v běžném životě, avšak zdraví je nade vše.

Automatica 2018

Velkolepou přehlídkou robotů a řešení pro chytré továrny budoucnosti se stal letošní ročník veletrhu Automatica, který ve dnech od 19. do 22. června na výstavišti v Mnichově uspořádala společnost Messe München.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit