Témata
Reklama

Všelék pro vaši firmu? Kvalitní data

Stejně jako bez kvalitních surovin nepřipravíte chutný pokrm, nelze bez kvalitních informací efektivně řídit firmu. Přesná data jsou nejlepší podnikovou investicí, bez nichž vás nespasí ani sebelépe optimalizované procesy.

Práce s nekvalitními daty předjímá jediné – nekvalitní výsledky. Firmy s nepřesnými informacemi chybně prognózují svůj vývoj, zbytečně navyšují náklady, zpomalují své rozhodování a v neposlední řadě riskují dobré vztahy se zákazníky, partnery i dodavateli. Kvalita dat je dána několika znaky, mezi něž neodmyslitelně patří provázanost, dostupnost, bezchybnost a bezpečnost. Všechny jmenované atributy může podpořit vhodně vybraný a správně implementovaný komplexní ERP systém.

Reklama
Reklama
Reklama

Provázanost

Data, která nejsou kontinuální, mohou firmě ublížit hlavně v procesní rovině: přibývají vícepráce, plýtvá se zdroji nebo opětovně chybí materiál. Pro zabezpečení kvalitního a provázaného datového základu jsou vhodné komplexní softwary, které zabraňují tvorbě duplicit. Bohužel však není výjimkou, že firma používá řadu (různě starých) systémů. Ty mezi sebou nejsou propojeny a zaměřují se pouze na dílčí agendy. Podnik je tak informačně rozdělen na řadu izolovaných ostrovů, z nichž každý sleduje svá data a především své cíle.

Dostupnost

Změna pracovních návyků, kdy lze s postupem moderních komunikačních technologií vykonávat pracovní činnost mimo kancelář, pootevřela dveře mobilním aplikacím, které kooperují s kmenovým ERP systémem. Jejich hlavním přínosem je všudypřítomná dostupnost dat, eliminace chyb při jejich předávání a časová úspora. To platí ve stejné míře pro malé i střední firmy. Naopak rizikem by mohla být ztráta mobilního zařízení, na kterém je uživatel trvale přihlášen. Aplikace, které jsou nadstavbou informačního systému s podrobně propracovanou strukturou přístupových práv, však umějí čelit i tomuto problému.

Kvalitní data jsou základem pro efektivní řízení firmy. (Ilustrační foto: Pavel Marek)

Bezchybnost

Kvalita dat není stálá, mění se. Mnohdy stačí, aby se zákazník přestěhoval nebo změnil banku. V tomto případě lze opět stavět na výhodách komplexních ERP systémů, u nichž stačí aktualizovat informace jedenkrát s tím, že se do ostatních formulářů samy propíšou. Chybám v datech lze zamezit i pevně zakotveným know-how. Deformování znalostí v důsledku špatného předávání informací je totiž zcela zbytečná chyba, za kterou se neúměrně platí. Stejně jako evidenci obchodních případů lze tyto osvědčené struktury zaznamenávat a vést v ERP systému.

Bezpečnost

Informace a firemní know-how jsou mnohdy cennější než peníze, proto je důležité vybírat takového dodavatele informačního systému, který zajistí bezpečnost vašich dat. Pokud informace chrání třívrstvá architektura, která je pro robustnější řešení trendem, mohou odpadnout obavy z jejich ztráty a poškození. Její výhodou je pružnější rozdělení výkonu mezi zařízení. Veškeré aplikace jsou uloženy v databázi a uživatelům jsou interpretovány pomocí aplikačního serveru a klienta. Pro menší firmy s méně citlivými daty jsou vhodná i cloudová řešení.

Vnitřní bezpečnost by měl v ideálním případě zajišťovat komplexní systém přístupových práv. Software totiž mohou současně využívat i stovky uživatelů s různorodými potřebami, čímž vzrůstá riziko chyb. Dle zaměření pracovní pozice je proto výhodné zajistit různé úrovně oprávnění, tzn. určit, kdo může data čistit, kdo aktualizovat a kdo je smí pouze prohlížet. Velkým nedostatkem zastaralých systémů bývá nedostatečné reflektování specifik oborů a pracovních rolí z nich vycházejících. Zcela jiné potřeby a požadavky totiž mají strojírenské firmy, potravináři, síťová odvětví (například vodárenství), obchodníci nebo poskytovatelé služeb. Proto ani nelze jednoznačně odpovědět na otázku, který typ dat je nejcennější. Dá se však říci, že tmelicím prvkem většiny organizací jsou ekonomická a obchodní data, která přímo souvisejí s finančním zdravím podniku.

Martin Bubeníček

DC Concept
vladimira.krejsova@dcconcept.cz
www.qi.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 151168
Datum: 11. 11. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Může se snoubit víno s rozšířenou realitou?

Rozšířená realita si hledá cestu do technické praxe. Námětem následujícího článku je aplikace, kterou si můžete sami vyzkoušet. Technologii Vuforia, na níž je postavena, však lze využít v řadě dalších oblastí, včetně průmyslových aplikací.

TPV2000 plus - flexibilní systém pro plánování a řízení výroby

Dnes se na každém kroku setkáváme s informačními systémy, jejichž hlavním účelem je uchovat konzistentní data a poskytnout co nejvíce aktuálních a přesných informací tam, kde jsou právě potřeba. Aby toho bylo možné docílit, musejí být tyto systémy také správně používány a především plněny přesnými daty.

Ideální manipulační systém za pouhých 20 minut

Nový softwarový nástroj Handling Guide Online rekordně urychluje návrh a vytvoření modelu správného manipulačního systému připraveného k přímé instalaci. Software je součástí internetového katalogu a pomůže zkrátit cestu od prvního nápadu až ke konečnému uvedení manipulátoru do provozu.

Související články
Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Trendy ve výrobě? Optimalizací procesů ke spojenému zákazníkovi

„Jsme tu pro vás, vaše potřeby nás zajímají a rádi jim vyhovíme.“ Firmy, které uplatňují tento přístup, mají v dnešní silně konkurenční době zelenou. K tomu, aby mohly dílčí zákaznické požadavky uspokojit, potřebují platformu v podobě ERP systému, která přesně a bez průtahů plní všechna zákaznická přání. Informační systém QI s integrovaným nástrojem pro pokročilé plánování výroby APS zajistí efektivní a optimalizovanou výrobu, na jejímž konci bude spokojený zákazník.

Plánování výroby: jak to nedělat

Autoři textu již více než 10 let působí na českém trhu a pomáhají výrobním firmám zlepšovat proces plánování, a tím i dosahovat klasického výrobního trojimperativu „včas, rychle, efektivně“. Během těchto let jsme zjistili, že ve výrobě je zcela zásadní umět rozeznat správné postupy od špatných. Přitom pro významné zlepšení u většiny firem není nutné hned dělat vše nejlépe na světě, stačí jednoduše eliminovat špatné postupy.

Mobilní aplikace a snímač vibrací pro sběr technických dat

Společnost SKF vyvinula systém SKF Enlight tvořený novou výkonnou mobilní aplikací a snímačem s rozhraním Bluetooth. Tento produkt umožňuje pracovníkům bez odborných znalostí pořizovat technická data, jako jsou například informace o vibracích a teplotě, pomocí běžných mobilních zařízení. Získané údaje lze použít pro přístup ke specializovaným analýzám společnosti SKF.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Nová bezdrátová 3D myš pro profesionály

Společnost 3Dconnexion uvedla na trh další bezdrátovou 3D myš s plným výběrem profesionálních funkcí – 3Dconnexion SpaceMouse Pro Wireless.

Data z měřicích přístrojů do mobilu a do cloudu

Fluke Connect představuje nový způsob, jak bezdrátově přenášet naměřená data z měřicích přístrojů do chytrých telefonů a do cloudu, zlepšuje udržování týmové komunikace, bezpečnost a produktivitu.

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Zvyšování efektivity a přesnosti výroby patří mezi hlavní směry v oblasti výrobních strojů. Vysoké požadavky na přesnost si vynucují důkladnou kontrolu rozměrů vyráběných dílců na souřadnicových měřicích strojích (CMM). To je zejména u velkých a těžkých dílců spojeno s velkými časovými prodlevami nutnými pro jejich manipulaci a ustavení na obráběcím stroji (OS) a CMM. Z tohoto důvodu byl vyvinut systém inprocesního měření obrobku přímo v obráběcím stroji, který využívá plnohodnotný software pro CMM.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit