Témata
Reklama

Vyvážené nástroje přinášejí vyšší produktivitu obrábění

Ve vysokorychlostním obrábění, jakož i u těžkých nástrojů nebo nástrojů s velkým vyložením, je negativní působení nevývahy na držáku a nástroji obzvláště viditelné. Vznikající vibrace jsou škodlivé nejen pro vřeteno a nástroj, ale narušují spolehlivost procesu a přenášejí se i na obrobky. Způsobují rýhy na povrchu, které se musí odstraňovat dalším dokončovacím obráběním.

Ve vysokorychlostním obrábění, jakož i u těžkých nástrojů nebo nástrojů s velkým vyložením je negativní působení nevývahy na držáku a nástroji obzvláště viditelné. Vznikající vibrace jsou škodlivé nejen pro vřeteno a nástroj, ale narušují spolehlivost procesu a přenášejí se i na obrobky. Způsobují rýhy na povrchu, které se musejí odstraňovat dalším dokončovacím obráběním.

Pro zajištění spolehlivosti výroby a požadovaných výsledků obrábění je nutné vibrace co nejvíce omezit. Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, je snížit otáčky, posuv a řeznou hloubku. To sice vede ke klidnějšímu chodu, ale také ke snížení objemu výroby, tedy ke zhoršení produktivity. Druhým prostředkem je použít vyvážené nástroje a držáky. Otáčky, posuv a řeznou hloubku pak není nutné snižovat.

Reklama
Reklama
Reklama

Vyvážené nástroje

Při stejné kvalitě obrábění je u vyvážených nástrojů dosaženo zřetelně lepšího řezného výkonu a úspor díky prodloužení životnosti nástroje i vřetena. Pozitivní účinky vyvažování oceňují také výrobci nástrojů. Brusné kotouče bez vibrací poskytují konkurenční výhodu v podobě kvality a přesnosti vybroušených nástrojů.

Co přinášejí vyvážené nástroje:

  • zvýšení spolehlivosti výroby;
  • prodloužení životnosti vřetena stroje;
  • snížení četnosti výpadků stroje;
  • zlepšení výsledků obrábění;
  • dosažení lepší kvality obráběného povrchu;
  • zvýšení posuvu a otáček vřetena;
  • snížení výrobních časů;
  • zvýšení životnosti nástroje;
  • zvýšení řezného výkonu.

Firma Haimer GmbH, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, se kromě výroby nástrojových držáků a přístrojů pro tepelné upínání specializuje také na modulární vyvažovací systémy.

Adaptéry pro přesné a opakovatelné výsledky

Důležitou předností, která je společná všem vyvažovacím přístrojům Haimer, je patentovaný systém adaptérů. Pro přesné a opakovatelné výsledky je totiž nutné upínat nástrojové držáky stejně jako ve vřetenu stroje. Rozhodující je zde především opakovatelná přesnost upnutí, zejména pokud jsou kužely SK nebo HSK opotřebovány. Haimer zde zúročil své know-how ve výrobě upínačů nástrojů a odstranil tak nedostatky konkurenčních vyvažovacích přístrojů. Vyvinul systém adaptérů, které se dají jednoduše měnit přímo ve vřeteni vyvažovacího přístroje. V nabídce jsou všechny adaptéry se standardním systémem upínaní. Na přání je pak možné nechat vyrobit i specifický adaptér podle přání zákazníka.

Adaptéry pro vyvažování s různými systémy upínání nástrojů

Postup vyvažování

Držák s nástrojem nebo sada brusných kotoučů se upne do adaptéru vyvažovacího přístroje. Obsluha zvolí požadovanou přesnost vyvážení a způsob odstranění nevývahy. Zde má na výběr ze čtyř možností: odebráním materiálu frézováním nebo vrtáním (radiálně i axiálně), či přidáním materiálu pomocí vyvažovacích kroužků nebo šroubků. Software provází uživatele krok za krokem celým postupem vyvažování. Ten je shodný pro všechny typy přístrojů Haimer. Nástroj upnutý v adaptéru se roztočí na 300 až 1 100 otáček za minutu. Přístroj nejprve změří odstředivou sílu, která vzniká při rotaci. Program pak spočítá místo a hmotnost materiálu nutného pro korekci. Vřeteno přístroje se automaticky natočí do této polohy a laserový ukazatel označí místo, kde je nutné provést korekci.

Laserové označení polohy nevývahy

Způsoby vyvažování

Pro vyvažování upínačů nebo brusných trnů s vnějším válcovým průměrem je možné použít vyvažovací kroužky. Vzájemným natočením dvou stejných vyvažovacích kroužků s přesně definovanou hmotností se pak eliminuje samotná nevývaha nástroje. Vyvažování pomocí šroubků je častým způsobem vyvažování tepelných upínačů, kde jsou závity pro tyto šroubky již předem připraveny.

Způsob vyvažování odfrézováním nebo odvrtáním materiálu používají zejména výrobci nástrojových držáků. Tento proces vyvažování je možné plně automatizovat pomocí přístroje TD 2010 Automatic, který je kombinací vyvažovacího přístroje a jednoduchého stroje pro vrtání či frézování. Odstranění nevývahy pak probíhá zcela automaticky bez vlivu obsluhy. Výhodou je také možnost integrace do automatické výrobní linky.

Použití vyvažovacích kroužků

Vyvažovací přístroj TD 1002

Výrobní řada vyvažovacích systémů Haimer začíná u stolní varianty přístroje TD 1002. Jedná se o ideální řešení určené zejména pro malé série a individuální použití, například při vyvažování nástrojů pro výrobu forem nebo vyvažování brusných kotoučů. Maximální hmotnost vyvažovaného nástroje je 15 kg, přesnost měření pak pod 1 g.mm.

Základní vyvažovací přístroj TD 1002


Economic

K častému použití slouží přístroje řady TD 2009 ve variantách Economic a Comfort.

Varianta Economic nabízí standardně vyvažování v jedné rovině (staticky), které je vhodné zejména pro vyvažování krátkých nástrojů, u nichž je většinou momentová nevývaha malá. Přístroj se ovládá prostřednictvím integrovaného ovládacího panelu a displeje. Maximální hmotnost vyvažovaného nástroje je 30 kg, přesnost měření pak pod 0,5 g.mm.

Vyvažovací přístroj TD 2009 Comfort Plus

.

Comfort

Varianta Comfort je navíc vybavena počítačem, klávesnicí a obrazovkou. Velký přehledný displej umožňuje rychlé vkládání dat a komfortní optické zobrazování nevývahy. Standardem je vyvažování v jedné i ve dvou rovinách (dynamicky), vhodné zejména pro dlouhé nástroje a pro odstranění momentové nevývahy. Laserové značení, optické polohování a automatická indexace vřetena navíc snižují čas potřebný pro samotné vyvažování.

Comfort Plus

Maximum pohodlí pro uživatele pak nabízí provedení Comfort Plus. Obsluha probíhá prostřednictvím řídicího panelu s dotykovou obrazovkou, klávesnicí, myší a počítačem integrovaným včetně dalšího příslušenství do samostatného terminálu.

Software pro vyvažování

Program disponuje asistenčními funkcemi, které vedou uživatele kompletním menu, takže je takřka vyloučena chyba způsobená špatnou obsluhou. Uživatelské rozhraní je vytvořeno v kompletním grafickém provedení.

Hlavní přednosti softwaru:

  • definování zakázaných oblastí, v nichž nelze vyrovnat nevývahu, např. kvůli tvaru držáku;
  • výpočet alternativních vyvažovacích pozic;
  • uživatelsky příjemná obsluha;
  • ovládání pomocí dotykového displeje;
  • správa uživatelů s přístupovým oprávněním;
  • asistenční funkce pro důležité pracovní procesy;
  • zadání tolerance vyvažování podle typu stroje;
  • databáze nástrojů s možností správy;
  • data nástrojů tříděná do skupin.

SK Technik

Luděk Dvořák

ludek.dvorak@sktechnik.cz

www.sktechnik.cz


Reklama
Související články
Výroba nástrojů od průměru 0,02 mm

Švýcarská firma TTB Engineering je výrobcem vysoce přesných nástrojových brusek a dodavatelem technologie pro výrobu nástrojů již od průměru 0,02 mm až do 14 mm, a to jak z tvrdokovu nebo HSS, tak i z dalších speciálních materiálů.

Geometrie pro vysoké rychlosti posuvu

Společnost Paul Horn představuje vyměnitelnou břitovou destičku s novou geometrií břitu, označenou „KR“. Tato geometrie, určená pro vysoké rychlosti posuvu, má přednosti jak v zapichování, tak i v podélném a kopírovacím soustružení.

Zvládnutí procesů: Tvrdé obrábění

Kratší časy obrábění, vysoká kvalita obráběného povrchu a úspora následných operací broušení. To jsou jen tři z výhod, které může tvrdé obrábění s geometricky definovaným břitem přinést uživatelům. S vysokou úrovní know-how v technologii nástrojů nabízí firma Paul Horn početná nástrojová řešení pro ekonomické obrábění ocelí s tvrdostí nad 56 HRC.

Související články
Rozšířená nabídka frézovacích nástrojů

Firma Paul Horn doplnila nabídku fréz systému M310 pro dělení materiálu a výrobu drážek. Zároveň představila nové břitové destičky pro frézovací systém M101 a nové průměry základních těles systému M383. Další novinkou tohoto výrobce je nová generace nástrojů pro frézování s vysokým posuvem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vyvážené nástroje a brusné kotouče zaručují vyšší přesnost i produktivitu

Neustále se zvyšující požadavky na produktivitu dnešních obráběcích strojů nutí jejich výrobce používat vřetena s vysokými otáčkami. Bez nasazení vyvážených nástrojů a držáků však dosažení jak vysoké přesnosti obrábění, tak i produktivity výroby není možné.

Síla rodinného podnikání

Společnost Paul Horn z německého Tübingenu nese jméno po svém zakladateli Paulu Hornovi. Za největším rozkvětem podnikání stál jeho syn, Lothar Horn, který bohužel letos v únoru v 66 letech podlehl těžké nemoci. Štafetu rodinné firmy s globální působností převzal Markus Horn, vnuk zakladatele. Firma stopy svých aktivit zanechává i v ČR. Společnost Horn se postupně stala úplným vlastníkem brněnské firmy SK Technik. Následující reportáž vznikla při příležitosti Technologických dnů, které se konají každý druhý rok v prostorech firmy Horn.

Flexibilní upínací systém

Za použití modulárních a flexibilních upínacích systémů od švýcarské společnosti Triag International vyrábí firma KL Megla vysoce kvalitní dveřní kování pro skleněné dveře v malých a středních sériích, a to s mimořádnou efektivitou. Vícenásobné upnutí umožňuje uživateli dosahovat bezobslužné výroby i na minimální upínací ploše. Firmu Triag International v ČR a na Slovensku zastupuje společnost SK Technik.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit