Témata
Reklama

Z galerie světových průmyslových manažerů: Franco Cologni

Muž, o kterém je řeč, pochází ze severoitalského Milána, kde se narodil 27. listopadu 1934. Franco Cologni tedy patří k veteránům průmyslového podnikání i byznysu. A dlužno dodat, že k těm nejúspěšnějším.

Ačkoliv Franco Cologni je původem Ital, sám o sobě říká, že je spíše "světoobčanem". Ale zcela určitě je vynikajícím průmyslovým manažerem v oboru výroby světově proslulých hodinek a dalšího luxusního zboží v rámci společnosti Compagnie Financiére Richemont AG, kterou již řadu let úspěšně řídí.
Reklama
Reklama
Reklama

Hodinky

Cologni byl a stále je přesvědčen, že vývoj a produkce luxusních hodinek představuje vysoce atraktivní zboží a tudíž přitažlivý a zajímavý byznys. Svědčí o tom i skutečnost, že v tomto případě vůbec nejde o nějakou klasickou a pro tento obor typickou společnost - například švýcarskou s více než stoletou tradicí - nýbrž o zcela mladý subjekt. Stačí říci, že firma Richemont byla založena teprve v roce 1988 rodinou Johanna Rupperta z Jihoafrické republiky. O dynamice rozsahu jejího podnikání svědčí fakt, že se angažuje v 18 druzích luxusního zboží, přičemž z toho plných 11 náleží výrobcům hodinek. A právě největší zásluha o to, že Richemont zde uspěl, náleží Colognimu, který upoutal Ruppertovu pozornost nejen jako zdatný šéf firmy Cartier International, ale i jako vynikající znalec krásy tohoto oboru, takže si ho vybral jako svého osobního poradce. Je tedy možno říci, že Cartier International se potažmo zároveň stal mostem, který umožnil zmíněné jihoafrické korporaci směle a hlavně úspěšně vykročit do vysoce konkurenčního prostředí, kde hodinky už jsou považovány spíše za šperk než za nositele informace o čase.

Právo veta

K vynikajícímu renomé Franka Cologniho náleží bezesporu jeho podíl na tvorbě strategie korporace Richemont, která vyústila do takové mimořádně skvělé bilance, že se v minulém finančním období podílela na celé jedné čtvrtině veškerého světového prodeje luxusních hodinek. V suché řeči čísel to znamená, že globální trh s touto komoditou představoval obrat ve výši 8 miliard eur, zatímco společnost Richemont dosáhla úctyhodných 2 miliard eur. Celkový obrat se všemi komoditami, které Richemont nabídl trhu, byl v tomto období 3,6 miliardy eur s čistým ziskem 712 milionů eur. Richemont se tedy úspěšně pohyboval kupředu i v dalších sférách. Došlo to tak daleko, že sám Cologni byl nucen v jisté fázi firemního vývoje sarkasticky poznamenat, že společnost Richemont "... spolykala tolik druhů komodit, až se dostala do nebezpečí přesycení, takže vypadá jako slon, který se tak nacpal banánů, že nyní potřebuje vytrávit".
Ovšem na druhé straně tím Cologni nemyslel, že by měl nastat firemní útlum. Měl na mysli pouze to, že vytváření další divize v oboru luxusních hodinek za každou cenu jen kvůli zisku, jak to navrhovali někteří mladší manažeři, pokládal za nedobré. Lépe řečeno, prosazoval názor, že každý obor ve společnosti, která se zabývá esteticky laděným zbožím, má být autonomní s dostatečně velkým prostorem tvůrčí svobody. Její šéf musí mít v sobě tolik lidské odvahy, profesionálních vědomostí i manažerské odpovědnosti, že v situaci, kterou považuje za mezní - a tím pádem za kritickou pro celou korporaci -, udeří pěstí o stůl a prosadí své právo veta. I proto je Franco Cologni velkým manažerem a velkým umělcem v jedné osobě, neboť právě v záležitosti tohoto práva veta dokázal přesvědčit Johanna Rupperta. Sám je několikrát použil a Ruppert je mu dodnes za to vděčný. Vždyť z pětice dnes nejslavnějších producentů nejkvalitnějších a nejpůsobivěji vyzdobených hodinek, jako jsou Patek Philippe, Vacheron Constantin, Lange und Söhne, Jaeger LeCoultre a Bregeut, se korporace Richemont může vykázat pyšnou přehlídkou své síly, neboť vlastní hned tři: Vacheron, Lange a Jaeger. A jde samozřejmě o zboží nejen s nejvyšší kvalitou materiálu a zpracování, nýbrž i s nejvyšším cenovým zařazením. Jen pro srovnání: zatímco hodinky se značkou Van Cleef nebo Jaeger lze pořídit za 4000 až 6000 eur, ke koupi nejlepších značek zhotovených v korporaci Richemont, tedy Lange a Vacheron, mnohdy nestačí ani 10 000 eur.

Atraktivní tvary

Ale nejde jen o boháče a snoby. Cologni již na počátku sedmdesátých let razil koncepeci, že je nutno mít na zřeteli i širokou frontu zákazníků ze středních vrstev. To, co Hocq a Perrin na popud Cologniho udělali, představovalo inovaci produkce nových druhů šperků a hodinek, které nebyly ani na objednávku (podle zvláštních přání zákazníka), ani podbízivě levnější, nýbrž vysoce žádoucí a přitom za solidní cenu. Cologni počítal s tím, že střední vrstvy budou narůstat rychlejším tempem, než jak dosud sociologové předpokládali.
"Chtěl jsem dokázat, že lidé vskutku mohou mít cenné hodinky v celé řadě forem a tvarů, a ne jen kulaté, jak tomu bylo převážně zvykem," vzpomíná Franco Cologni, a pokračuje: "A tak jsme přišli s tvarem čtverce, tedy se značkou Cartier Tank. Ovšem to zase okamžitě vyvolávalo naléhavou potřebu zaostřit marketing tím směrem, jaký začal převažovat ve věku globální komunikace. Díky tomu právě Cartier začal rychle růst a dnes představuje objem jeho prodeje 2,5 miliardy eur, což jsou celé dvě třetiny obratu korporace Richemont."

Marketing

Marketingové způsoby má Franco Cologni zřejmě natolik v krvi, že vlastně mnohdy nevědomky šíří kolem sebe nápady a impulzy, které jeho okolí už může bez nějaké větší námahy snadno uchopit a přetavit do konkrétní a komerčně výhodné podoby. Lidé se například jednoho dne v roce 1997 podivili, když uviděli, že Cologni neměl na ruce "cartierky", ale staré hodinky značky Officine Panerai. O co šlo? O náhodu, nebo o záměr? Panerai byl totiž výrobce hodinek z Milána, jehož firemní tradice svými kořeny zasahovaly do Florencie první poloviny 19. století. Cologni pak překvapil podruhé. Přesvědčil odpovědné činitele a milánskou firmu Panerai koupil. Bylo z toho málem pozdvižení. Jak mohl tak zkušený obchodní matador, za jakého byl Cologni považován, převzít firmu, která dokázala od roku 1936 do roku 1993 zhotovit pouze 300 kusů hodinek? Cologni měl jediné vysvětlení - jako v pohádce o tom, jak krásná princezna políbila opuštěného žabáka, který se pak proměnil ve spanilého prince. Měl to být příměr k tomu, jak je třeba někdy postupovat, aby se prosadila marketingová dovednost a schopnost úspěšného značkového managementu.
Cologni měl pravdu. Brzy poté, co se na trhu objevila první sada hodinek Panerai. Ovšem v novém provedení a pod Cologniho dohledem.Vzápětí se dostavil jak estetický, tak i komerční úspěch. Snad k tomu přispěly i hollywoodské hvězdy Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger, nyní guvernér Kalifornie. První je měl na ruce, když točil film Daylight, a druhý zase při natáčení snínku Eraser. Oba pak shodně potvrdili, že tyto nové hodinky staré značky pro ně znamenají "něco nového" - jsou velké, viditelné, dobré kvality, naprosto originální, a tím i vzácné, a k jejich koupi není zapotřebí být majitelem zlatého dolu.

Cena

Pokud jde o notoricky známou kontroverzní otázku, která doprovází každý obchod, tedy co pro zákazníka znamená cena, zůstává Franco Cologni velmi pružný. Je zastáncem filozofie odrážející trvalý a neustále se měnící proces vývoje fragmentace trhu. To znamená, že v současné době, na počátku 21. století, se zákazníci v podstatě dělí na praktické uživatele, milovníky módy a zájemce o přepych. Odpovídá tomu i fakt, že ročně se na světě vyprodukuje 8000 různých druhů hodinek. Cologni se domnívá, že někteří lidé budou stále kupovat hodinky zásadně v cenově nejvyšších kategoriích, zatímco jiní se budou stále orientovat na značku Casio za 10 dolarů.
"Lidé kupují, co se jim právě líbí," říká Cologni, a dodává: "Ovšem trh je přitom naprosto diverzifikovaný. Lidé vědí, co chtějí. Jedny láká nějaká zvláštnost, druhé zase něco jiného. Hodinky musí být zákazníkovi výzvou. A to je všechno. Já sám jsem začínal jako amatér, pak jsem se stal znalcem a nyní jsem sběratelem."
Reklama
Vydání #11
Kód článku: 51117
Datum: 23. 11. 2005
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit