Témata
Reklama

Zvedne veletrh ELTEC nabídku palivových článků?

O palivových článcích a vodíku, jako energetickém, absolutně čistém a přitom obnovitelném zdroji budoucnosti, jsme již v našem časopise psali vícekrát. Jejich doba přichází však rychleji, než mnozí z nás očekávali a užití palivových článků, jako energetického zdroje, kde se v elektrochemickém procesu mění vodík a kyslík na elektrický proud za vývinu většího či menšího množství tepla, se už zdaleka neomezuje na výstavbu blokových nebo ještě větších kogeneračních jednotek.

Reklama
Reklama
Reklama

Elektrotechnika v Mnichově

Od 26. do 28. června letošního roku se koná na novém mnichovském výstavišti již 24. ročník odborného veletrhu ELTEC 2002, orientovaný na využití elektrotechniky v oblasti výstavby a průmyslu, kde letos právě palivové články patří mezi hlavní veletržní témata. V očekávání tržní konjunktury dozrává jejich doba nejen v řešení výzkumných a vývojových ústavů, ale už i u řady výrobců. Výhodou u palivových článků je i jejich modulární stavba, umožňující získat pro každou aplikaci optimální vnější řešení. Doposud pro větší výkony převládalo stohování článků (každý článek má jen 1 V), pro přenosové systémy malého výkonu se jeví však vhodnější uspořádání do ploché formy s řazením článků za sebou.

V miniaturizaci je krása

Snad to nejmenší provedení palivových článků zatím nabízí Fraunhofer Institut ISE z Freiburgu u typu PEM palivových článků, u nichž se jako elektrolyt používá polymerová membrána a které jsou určeny pro napájení přenosných přístrojů, jako jsou laptopy, notebooky, videokamery nebo třeba i mobilní telefony. V současné době mají právě tyto PEM články pro svou dostatečnou hustotu výkonu větší než 0,3 W.cm-2 poměrně nejčastější uplatnění u mobilních zařízení. Při dostatečné čistotě vodíku umožňují účinnou přeměnu energie již při pokojové teplotě a dosahují přitom výkonu až kolem 50 W. Pro plnění článků vodíkem se používá jeho zásobní patrona, kterou lze v případě potřeby jednoduše vyměnit.
Na vývoji těchto článků pracuje v rámci Fraunhofer Gesellschaft pod patronací ISE hned několik ústavů - Institut für Chemische Technologie ICT, Institut für Produktionstechnologie IPT a Institut für Zuverlässigkeit IZM.
Při snaze o další miniaturizaci palivových článků se navíc podařilo Institutu ISE spolu s Institutem für Mikrosystemtechnik der Freiburger Universität sestavit pro napájení přenosných přístrojů s požadavkem výkonu od několika mW do několika W i "trpasličí" mikročlánek přibližně o velikosti kostky cukru. Jeho stavba je vysoká jen 2,5 mm a kanálková struktura pro přívody vstupních médií vodíku a kyslíku je vyvedena v tenkých kovových fóliích, které zároveň slouží pro odvádění vyvinutého proudu.

Kogenerační energetické jednotky

Fraunhofer Gesellschaft se ale zabývá vývojem i blokových a domácích kogeneračních energetických jednotek pro decentralizované zásobování energií, tentokrát na bázi palivových článků typu SOFC s tuhým keramickým elektrolytem, s prostupností jen pro kyslíkové ionty. Provozní teplota je zde 800 až 1000 °C, nejvyšší ze všech typů dnes provozovaných palivových článků a Fraunhofer Institut für Keramische Technologien und Sinterwerkstoffe IKTS zde dosahuje za užití zemního plynu jako primárního média pro přípravu vodíku při kogeneraci až 90% účinnosti. Na stejném principu má IKTS připravit během tří let stavebnicový modulový energetický systém už od počátečních 5 kW. Koneckonců na stejném principu pracuje i u nás známý dodavatel a výrobce vytápěcí techniky firma Vaillant ve spolupráci s americkou projektovou organizací Plug Power. Vaillant připravuje energetickou jednotku s výkonem 4,6 kWel a 7 kWth s možností až několikanásobného navýšení tepelného výkonu přídavným zdrojem a obdobně i švýcarský Sulzer vyvíjí energetické minibloky o výkonu několika kW. Nadbytek vyvíjeného elektrického proudu může být přitom dodáván do elektrické rozvodné sítě.
Reklama
Vydání #6
Kód článku: 20621
Datum: 12. 06. 2002
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

SPARC a roboty na Automatica 2014

Tak jako všechno na světě podléhá svému vývoji, jinak tomu není ani v procesech automatizace a robotizace výrobních procesů. Odpovědět však dnes na otázku, kam další vývoj a v delším časovém horizontu povede, není nijak jednoduché a souvisí to i s vývojem celé lidské společnosti. Jak využít technickou dokonalost s nárůstem produktivity, na kterém se automatizace výrazně podílí, zároveň i pro vytváření podmínek kvalitativně vyššího způsobu života zajímá dnes nejprestižnější světové ekonomy. Recept na to možná poskytne nová ekonomická sedmisetstránková studie francouzského ekonoma Thomase Pikettyho s názvem „Kapitál ve 21. století“. Vyšla ve francouzštině s anglickým překladem a obecně je považovaná za vrcholné hodnoticí dílo současné společnosti. The Economist dokonce uvádí, že tato studie „může změnit i způsob, jakým uvažujeme o posledních dvou stoletích ekonomické historie“.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit