Témata
Reklama

Autodesk University 2012, 2. část

12. 03. 2013

Minule jsme se s Autodesk Univerzity 2012 rozloučili před koncem prvého dne přednášek. Posluchači díky poutavým přednáškám byli vtáhnuti do víru dění. Celodenní program je daleko mimo všední realitu - obsah a aktéři večerních zpráv a nekonečných seriálů jsou v naprostém kontrastu oproti lidskému umu a entuziazmu, nejen na konferenci přítomném. V předchozím textu bylo přislíbeno, že se dnes budeme věnovat vzdělávání. Než se k němu dostaneme, máme ještě před sebou některé přednášky ze série Innovation Forums.

Lubomír W. Novotný

Vystudoval konstrukci obráběcích strojů na FSI VUT v Brně. Zde rovněž absolvoval nástavbové studium Technického znalectví a obhájil disertační práci. Více než 16 let pracuje ve firmě Toshulin, a. s., kde se nejprve věnoval konstrukčním a vývojovým činnostem, inovacím, pevnostním výpočtům a byl několik let vedoucím detašovaného pracoviště a oddělení Vývojové projekty této firmy. Šest let je vedoucím úseku Technická podpora prodeje. Vedle hlavních profesních činností byl asistentem Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na FSI VUT v Brně, vedoucí a oponent diplomových a disertačních prací, a je spolupracovníkem a přednášejícím na dalších moravských technických a ekonomických vysokých školách, dopisovatelem významných vydavatelství technických publikací a poradcem firem pro oblast dodávek CAD/FEM software. Aktuálně je například činný ve výkonném výboru Společnost pro obráběcí stroje či pracovní skupině „Metodika mapování budoucích kompetencí - KOMPETENCE 4.0“ při MPSV.

Tyto přednášky byly věnovány spíš technologiím a realitě běžného života techniků a inovátorů než nějakému „nehmatatelnému“ filozofování. Everyone Is a Designer zaznělo na jednom ze stejnojmenných fór i jako otázka. Is everyone a designer? Odpověď si prozradíme záhy. Jen připomeňme, že slovo designér v zahraničí popisuje člověka, který vymýšlí, navrhuje či konstruuje (technické) objekty, řeší jejich funkčnost, řízení, bezpečnost… a nikoli toho, jako je tomu v poněkud deformovaném významu u nás, kdo se honí pouze za ladnými křivkami varných konvic apod., které se na trh stejně nikdy nedostanou.

Reklama
Reklama
Reklama

Od jeskyňáře k ponorce

Eric Wilhelm, zakladatel serveru Instructables, o kterém jsme psali ve spojení s jeho převzetím firmou Autodesk, byl průvodcem více než hodinového bloku. V současnosti je na Instuctables 85 000 projektů, resp. návodů na výrobu či opravu čehokoli. Uvedl na pódium tvůrce, konstruktéra a manažera, který se vypracoval doslova od nuly. Sám se pasoval na přeposílače e-mailů, do chvíle, než jej propustili. Měl však hobby – jeskyně – a s kolegy amatéry naráželi na problém, že nebyli schopni dostat se do zaplavených prostor. Stal se tedy z nouze tvůrcem průzkumných ponorek, které v současnosti testuje NASA. První ponorku vyrobil v TechShopu a pro řízení využil Xbox. David Lang mimochodem vyslovil několik myšlenek týkajících se vzdělávání a pohovořil o konceptu Just in Time Learning.

Na pódiu se následně nečekaně objevil nám již známý hoch Schuyler St. Leger. Tentokrát k profesionalitě přidal sympatickou dětskou odvahu. Jelikož organizátoři nějak spěchali s promítáním obrázků, ke kterým Schuyler hovořil, několikrát si během vystoupení striktně udělal „na jevišti pořádek“ a nechal vrátit slajdy, ke kterým neměl prostor vyjádřit se tak, jak si představoval. Představil svůj první elektrotechnický projekt v domácnosti založený na řídicí jednotce Arduino Uno. Posléze se věnoval 3D tisku, kterému evidentně propadl. Pokračovali Jason Chua a Rachel Star z projektu SparkTruck, kteří v létě jezdí po Spojených státech a učí děti, co všechno technického je možné vlastními silami a pro ně dostupnými prostředky vytvořit. Další prezentovaný projekt AfFAB je open source zdroj dat a datových CAD podkladů, které si můžete stáhnout a vyrobit s náklady menšími, než poskytuje komerční „scéna“. Veškeré modely jsou řešeny jako parametrické, proto je lze rychle přizpůsobit vlastním potřebám. Na přednášky z oblasti komunitní a dobrovolnické navázal Ben Kaufman. Jeho profese se příliš nevzdálila od jeho jména – ve firmě Quirky vyrábí a navrhuje příslušenství spotřební elektroniky, mobilní telefony apod. Na trh dává tři nové výrobky týdně se sloganem: „We Make Inventions Accesable“.

Zpětným pohledem na zmíněné příspěvky se nelze zbavit pocitu, jako by za oceánem končila doba masového konzumu a nastala doba jakési tvůrčí renesance. Jako bychom se navrátili k začátkům firem Apple nebo Microsoft, kdy počítače vznikaly na koleně, nebo domácího kutilství, kdy výsledkem je, že si něco vytvoříme pro svou potřebu či pro potěšení, a pak svou ideu chceme přeměnit v podnikatelský záměr. Změna je v tom, že projekty typu DIY (Do It Yourself) díky propojenosti světa velmi rychle opouštějí jedincův osobní prostor.

Oscary za rok 2025

The Future of Design: How the Masters Create in 2025 byla tak trochu show ve stylu udělování filmových Oscarů. Rok 2025 sice naznačoval, že jde o nějaké sci-fi blízké budoucnosti. Avšak šlo o seriózní záležitost. Byli nominováni tvůrci i díla a vítězové samozřejmě děkovali. Inovační fórum s názvem The Collective Wisdom of Design Across Boundaries bylo více zaměřeno na lidi a životní prostředí zejména méně rozvinutých zemí. Nepřehlédnutelný byl Myshkin Ingawale, spoluzakladatel firmy Biosense Technologies, která se zabývá nízkonákladovou výrobou zdravotnických diagnostických nástrojů, velmi jednoduše ovladatelných.

Patnáct hříchů světa

Zastavme se krátce u další z přednášek nazvané A Better World: How Smart Design Is Improving Our Planet. Pokud chceme něco dělat pro svět, musíme jej poznat a pochopit. Jonathan Knowles z firmy Autodesk vyjmenoval patnáct problémů, které v současnosti ovlivňují svět. Jedná se o postavení žen, velikou propast mezi chudobou a bohatstvím, ale také o to, že je problém dělat nějaká dlouhodobá rozhodnutí (viz naše důchodová reforma) a další. Na scénu uvedl ředitele firmy (a komunity zároveň) nazvané Architecture for Humanity. Cameron Sinclair promítl řadu neoptimistických snímků neutěšené krajiny města (které mohly být stejně tak z Asie jako ze Spojených států). Následně vysvětlil principy, pomocí nichž lze s malými náklady opravovat a stavět. Ethan Kay navázal na rozvojový svět, kde mají například skrytý problém s vařením pokrmů na otevřeném ohni v uzavřených prostorech. Konstatoval, že působením vdechování toxických spalin umírají dva miliony lidí ročně. Změnit návyky, tradice i budovy (vybavit domy komíny apod.) je nemyslitelné, proto je nezbytné zaměřit se na zdroj. Představil „mobilní“ zdravotně nezávadný vařič, který kromě vaření umožňuje dobíjet mobilní telefony. Narazil však na problém spojení techniky a kultury, který představuje hořící oheň – pocit domova vs. naše potřeba mít USB konektor na všem (elektronickém) kolem sebe. Proto upozorňuje, že musíme při návrhu respektovat kulturu, pro kterou je navrhována. V podobném duchu pokračovala Eve Blossomová, s tím, že upozornila na sexuální zneužívaní dětí i migraci obyvatel do měst. Eve Blossomová se věnuje výrobě bytových textilních výrobků, spolupracuje s řadou spřátelených řemeslníků, vzdělává děti ve své komunitě atd. Ukazuje, že na humanitě může být postaven byznys s tím, že IT technologiemi propojený svět změnil vztah mezi řemeslníkem a kupujícím (vynechávaná se řetězec, který způsobuje, že se k výrobci dostává jen zlomek konečné prodejní ceny).

Gűnter Waibel, další z řečníků, se trefně navezl do fungování našeho světa pohledem, co všechno se „musí“ vyrobit, abychom to pak dali do muzea. Upozornil, že z archivu uchovaných objektů je veřejně vystaveno maximálně pouhých 2 až 5 procent. V přednášce se dále věnoval tomu, jak je možné využít moderní 3D technologie k uchování historie a jak z „mrtvých“ exponátů udělat nástroje aktivního studia. A nejen historie patří do kategorie „musí“ – příkladem jsou 3D modely výbuchu supernovy, které dobře slouží k pochopení dějů, jež jej doprovázejí. Jako poslední vystoupila Gia Schneiderová z firmy Natel Energy. Firma vyrábí unikátní zařízení pro výrobu čisté energie. Pod vodou ponořené zařízení podobné vodnímu kolu mlýna a turbíně zároveň využívá nízkého spádu, zato sází na kinetickou energii proudící vody. Chlubí se především tím, že díky tomuto řešení je možné poskládat délku zařízení podle potřeby. Ve své přednášce zdůraznila, že hlavním předmětem designu je funkce. Na příkladu ukázala „smart design“ řešení uplatněné na řece Mekong, jež má lidem pomoci při zavlažování.

Učit se, učit se, učit se

Než se „zaposloucháme“ do obsahu slov Komenského kolegů na konferenci přítomných, nelze si odpustit postřeh ryze věcný. Přednášející pro oblast vzdělávání měli, ač americkou, tak velmi pěknou angličtinu, mnohdy výrazně jinou, než používali typičtí „softwéráři“ i lidé z technické praxe. Svou profesi prostě nezapřeli, i když se učitelství nevěnovali na sto procent.

Flip the Classroom: A Case Study of Revolutionary Classroom Experiences Using Blended Learning. Relativně jednoduchý koncept změny výuky představila v takto poměrně obsáhle nazvané přednášce Holly Brattbergová. Domácí prací je samostudium probírané látky a tradiční domácí úkoly, řešení praktických úkolů je součástí interakce žáků a vyučujícího ve škole. Výhody spatřuje ve zlepšení vztahu učitel – žák, v lepším zažití učiva, v navození atmosféry spolupráce ve třídě. Takže žáci – pasivní posluchači – se stávají aktivními účastníky vyučovací hodiny. Tech Powered Learning je způsob výuky, který využívá moderní technologie s tím, že méně jsou využívány klasické hodiny s fyzickou přítomností a více tzv. Blended Learning – on-line výuka za využití zvukových záznamů, e-textu, videonahrávek, participace na řešení úloh. Vyučující do procesu vstupuje ve chvílích, kdy je žádán o podporu a kontrolu nabyté kvalifikace posluchače. Vedle případových studií zdůraznila, že studijní cyklus musí i za užití nových principů splňovat pět bodů. Motivaci přednášené látky, teorii, předvedení na příkladech, praktické cvičení a přezkoušení. Na základních školách tento koncept nemusí být aplikovatelný, ale při pronikání do problematiky zejména nehmotných předmětů zájmů může být (je) účinný a flexibilní.

Další z řady přednášek se vztahem ke vzdělávání měla název Design Thinking: A Pathway to Innovation in Education. Brian Donnelly ji zahájil tím, že posluchače v sále rozdělil do pěti skupin, přidělil jim barvy a dal jim za úkol vymyslet hry. Nebylo důležité vyhrát (vymyslet co nejvíce her), jako spíš nalézt poražené a navodit pocit prohry v jedné ze skupin. Selhání však v tomto případě bylo adresováno vzdělávání a vzdělávacímu systému. Obdivuhodnými na této přednášce byli účastníci, kteří se sešli z celých Spojených států, nikdy se předtím neviděli, ale přitom dokázali spontánně komunikovat, spolupracovat a prezentovat vlastnosti, které jsou Američanům vlastní.

Učení se praxí, poučit se z neúspěchů – to považuje Brian Donnelly za velmi důležitý moment pro nabytí potřebných znalostí a dovedností pro globální znalostní ekonomiku. Kritické myšlení a pohled na řešený problém, spolupráce napříč světem (doslova počítačovou sítí), velká agilnost a adaptivita, podnikavost a podnikání, efektivní verbální a psaná komunikace, přístup k informacím a jejich analyzování a v neposlední řadě zvědavost – to jsou atributy považované za klíčové pro současnou nově se rodící ekonomiku. Na třech obrázcích vyjmenoval Donnelly s využitím závěrů národní rady pro výzkum standardy, které by měly splňovat oblasti vědy a výzkumu – matematika jako jeden ze stěžejních nástrojů vědy a výzkumu, krátce zmínil i humanitní vědy. Právě matematiku a fyziku, které jsou u nás velmi upozaďovány (možná proto, že to v ní nelze „okecat“, ale je třeba mít vlastní matematický názor podložený znalostmi), velmi vyzdvihoval. V závěru se přiblížil k programovým nástrojům firmy Autodesk. Jednak je lze využívat pro přípravu studijních podkladů a jednak pokrývají jak na úrovni abstrakce, tak v případě reálných objektů pět raných fází životního cyklu výrobku – discovery, interpretation, ideation, experimentation, evolution.

Designér inovátor – jen pro vyvolené

Ač to textem nelze pořádně vyjádřit tak, aby byl čtenář ohromen, většina ze stovek přednášek Autodesk Univerzity byla věnována CAx softwaru pro oblast stavebnictví, elektrotechniky, strojírenství, multimédií, filmového a herního průmyslu a dalším. Ale konkrétním programům zde nebyl věnován žádný prostor, protože při vší úctě k jejich tvůrcům a přednášejícím, programy mají jedno společné – ať je používáte v Asii, Evropě nebo za oceánem, jsou to pořád tytéž nástroje.

Odlišnosti ve světě produktů a služeb vznikají díky rozdílnosti jejich uživatelů, jejich kreativitě, odlišné kultuře, a to i za okolností, kdy jsme podřízení týmž fyzikálním zákonům, a nejen gravitace nás nutí držet se při zemi. Každý není designér inovátor, ale každý jím může být – takto optimisticky lze učinit závěr po zhlédnutí optimistických přednášek. Autodesk Univerzity má vynikající vzdělávací koncept a obsah pro prosté ovládání/užívání programů, certifikaci uživatelů, prezentaci softwarových novinek a samozřejmě i pořadatelské firmy. A opět ukázala, že neposkytuje pouze znalosti, ale že přináší i ideje, ideály a příklady hodné následování.

Lubomír W. Novotný

Lubomir.Novotny@toshulin.cz

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130345
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Servis / Reportáž
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Konference uživatelů SolidCAM

Společnost SolidCAM CZ uspořádala v hotelu Černigov v Hradci Králové dvoudenní konferenci uživatelů softwaru SolidCAM, na níž bylo připomenuto i 15. výročí prodeje SolidCAMu v České republice.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Už máte své dvojče?

Ve dnech 31. 5.–1. 6. se v brněnském hotelu Best Western Premier konal další ročník odborné konference Siemens PLM Connection 2016. Odborný program byl tentokrát soustředěn do jednoho dne.

20 let společnosti Semaco

Společnost Semaco tools and software oslavila 20. výročí svého založení. Při té příležitosti byl v sobotu 16. dubna uspořádán společenský večer v hotelu Slovan v Jeseníku, jehož se zúčastnili zaměstnanci společnosti i významní obchodní partneři a dodavatelé firmy. V neděli dopoledne následoval den otevřených dveří v sídle společnosti v Jeseníku.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit