Témata
Reklama

Festival Česká inovace 2014 je již minulostí

Pátek, nikoliv 13., ale 14. března 2013 patřil inovacím. Jak jsme vás průběžně na facebookových stránkách MM Průmyslového spektra aktuálně informovali přímo z dění z pražské Národní technické knihovny, konal se zde Festival Česká inovace. Cílem soutěže i festivalu samotného je pomoci zajímavým nápadům uplatnit se na trhu, vzájemně jejich autory propojit a spoluvytvářet tak inovativní prostředí v Česku. Organizátorem festivalu je Česká inovace a společnost Blue Events.

Přesto, že se jednalo teprve o třetí ročník, účast byla nevídaná. Ve všech prostorách dejvické technické knihovny se sešlo na šest set padesát zajímavých lidí z nejrůznějších oborů, které spojuje touha zlepšovat, přicházet s novými nápady a uvádět je do praxe. Výborné delikatesy z dílny Zátiší Group umocňovaly celkový zážitek zúčastněných.

Reklama
Reklama
Reklama

Tři řečníci na úvod

O uvedení celého festivalu se v rámci svého příspěvku v duchu podtitulku „Od slov k činům“ postaral David Vrba, generální ředitel 3M Česko a uznávaná osobnost mezi českými inovátory. Úvodní část jeho programu se zabývala magickou cifrou „13“. „Nejde o můj váhový úbytek za poslední rok ani o venkovní teplotu. Toto číslo bohužel vyjadřuje pokles naší konkurenceschopnosti za posledních šest let,“ odhalil smutnou statistiku David Vrba, který je zároveň předsedou správní rady České inovace. Posláním Festivalu inovací je však mimo jiné motivovat veřejnost k rozvíjení dobrých nápadů a pokusit se tak tato čísla zvrátit. Jedním z hlavních důvodů propadů Česka na žebříčku konkurenceschopnosti je podle něj skutečnost, že podnikání je v tuzemsku stále vnímáno jako „sprosté slovo“.

David Vrba, generální ředitel 3M Česko k současné situaci na poli inovací v České republice dodává: „Dříve platilo: Kdo neinovuje, ten umře. Dnes se říká: Kdo neinovuje, umře rychle. To si uvědomují firmy, státy i města. Pro ČR bude jistě těžké dostat se opět do první ligy, co se týče konkurenceschopnosti. ČIN chce na této cestě napomoci, jak to jen půjde."

České republice podle Radka Špicara, ředitele Aspen Institute Prague, jenž se následně ujal slova, brání v růstu hned několik faktorů. Kvůli obrovským předsudkům obou stran zde nefunguje spolupráce vysokých škol a businessu. Velkou překážku také podle něj představuje všudypřítomný strach z prohry. „Těžko se staneme ‚startup nation‘, když naše ochota jít do rizika je mizivá. Přitom třeba v USA je neúspěch často výhodou – jednou z prvních otázek tamních investorů je, kolik máte za sebou neúspěšných projektů. Jen tak máte pro ně cenu, protože jste zkušení,“ popsal Špicar.

Kreativita vzniká z diverzity. Letošní ročník Festivalu Česká inovace měl možnost inspirovat přes šest set návštěvníků. Jak se mu to povedlo? Čtěme třeba ohlasy na sociálních sítích.

Nejen co do počtu návštěvníků, ale i zajímavého obsazení řečníků vynikal letošní ročník. Hlavním hostem festivalu se svojí keynote byl Tony Ulwick, zakladatel a CEO firmy Strategyn, přední globální poradenské společnosti zaměřené na inovaci. Ten návštěvníkům představil svou inovační teorií orientovanou na výsledky nazvanou Outcome-driven innovation process, kterou se zasloužil o nárůst tržeb v řádech miliard dolarů v desítkách celosvětových firem, jako jsou například Microsoft, Johnson & Johnson a Motorola. Podle této teorie by se obchodníci měli zamýšlet primárně nad tím, co konkrétně výrobek či služba přinese zákazníkovi, a ne jakým způsobem toho bude dosaženo. „Z dvaceti nápadů vede jen jeden k úspěchu. Proč je úspěšnost tak malá? Je třeba zaměřit se primárně na to, co zákazník potřebuje a chce. Ne na produkt samotný! Lidé nechtějí iPody, CD nebo MP3 přehrávače. Chtějí přece poslouchat hudbu a z toho je třeba vycházet,“ poradil Ulwick hostům festivalu.

Tony Ulwick představil na festivalu inovační postupy, které pomáhají světovým značkám uspět v boji o zákazníka. O úspěšnosti této metody podle něj svědčí čísla – zatímco tradiční inovační postupy jsou úspěšné ve 20 % případů, Tonyho recept vede k úspěchu ve více než 80 % případů. Jím prezentované statistiky mj. obsahovaly údaj, že pouze méně než 5 % inovačních firem zná své zákazníky a jejich potřeby.

Diskuse pro inspiraci a odvahu

Další možné inspirace načerpali návštěvníci během diskuse s úspěšnými podnikateli, kteří se s nimi podělili o své příběhy. Se zajímavými podněty přišel třeba ředitel firmy Jablotron Dalibor Dědek. „Učit se z vlastních chyb je hloupost. Nejlepší je učit se z vlastních úspěchů a cizích chyb,“ doporučil Dědek svou teorii. Zakladatel portálu Slevomat a Dáme jídlo.cz Tomáš Čupr se zase s diváky podělil o svou metodu vymýšlení inovací. „Když mě v běžném životě něco štve, začnu přemýšlet, jak to eliminovat. To je přístup, který aplikuji ve všech svých produktových inovacích,“ svěřil se Čupr. Loňský absolutní vítěz soutěže Česká inovace a ředitel firmy ELLA-CS Karel Volenec zase posluchačům na příkladech ze života ukázal, jak je důležité si své nápady patentovat.

Inovace šestkrát jinak

Na úvodní blok následně navázala série tematických, paralelně se konaných workshopů, k jejichž návštěvě se posluchači dopředu registrovali. Mezi všemi účastníky festivalu se diskutovalo například v sekcích věnovaných financování inovací nebo spolupráci businessu a vysokých škol. Inspiraci bylo možné nalézt také na workshopu týkajícím se propojení inovací a designu. V dalších sekcích se řešila témata, jak je možné inovovat služby veřejné správy či jak uchopit inovace v korporacích. Zde se svojí zajímavou prezentací vystoupil věhlasný inovátor profesor Ján Košturiak, který od devadesátých let úspěšně provozuje konzultačně-vzdělávací institut zaměřený na rozvoj průmyslového inženýrství. Cenné zkušenosti, které následně předává svým partnerům, získává z úzké vazby na největší společnost pro aplikovaný výzkum a technické inovace v Evropě, německou společnost Fraunhofer Gesellschaft. V porovnání s ostatními řečníky v daném workshopu byl patrný marginální rozdíl mezi jeho znalostmi a přehledem o inovacích. Dlouholeté zkušenosti v kombinaci s povahovou skromností profesora Košturiaka v tomto případě hrály prim.

Inovace nezačínají nápadem, ale příležitostí. „Ale co jsou to vlastně inovace?“ ptá se profesor Košturiak a odpovídá si: „Všichni o tom mluví, ale nikdo vlastní ani neví, o co pořádně jde.“

Vítězové České inovace

Součástí nabitého celodenního programu plného inspirativních workshopů, přednášek a prezentací, který již tradičně moderovala Daniela Písařovicová z České televize, bylo i slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Česká inovace 2013, do níž se letos přihlásilo rekordních 127 inovačních projektů. Jakmile byli známi vítězové všech pěti kategorií, jejich další osud dostali do rukou festivaloví hosté. Ti totiž z pětice nejúspěšnějších projektů pomocí internetové aplikace Sli.do sami vybírali absolutního vítěze. Tím se nakonec stal unikátní, světlo propouštějící beton LiCrete od stejnojmenné firmy. V tomto novém stavebním materiálu je do betonu zalitý patentovaný systém vnitřního světlovodu. Tato nová alternativa staršího českého řešení luxfer přináší nové možnosti v designu a architektuře – využití najde hlavně při stavbě dělicích příček, nosných zdí, schodišťových stupňů a dalších prvků.

Autorem vítězného projektu, který byl zařazen do kategorie Nadějná inovace určené živnostníkům a začínajícím firmám se stala stejnojmenná společnost LiCrete.

Vítězný projekt vzešel od vítězů pěti kategorií soutěže Česká inovace. V kategorii Inovační nápad určené jednotlivcům a studentům porota vybrala projekt týmu z Vysokého učení technického v Brně s názvem Bioplast PHA. Jde o technologii, při které je použitý fritovací olej převáděn pomocí bakterií na užitečný a zcela neškodný ekologický bioplast. Ten se pak v přírodě zcela rozloží za několik týdnů až měsíců.

V rámci kategorie Inovační hvězda, ve které soutěží malé a střední firmy, zvolila porota jako vítěze speciální vozidlo ELBEE pro tělesně postižené osoby na vozíku od firmy ZLKL. Řidič upoutaný na invalidní vozík nemusí do auta složitě přesedat – na místo řidiče zacouvá po rampě, kde vozík jednoduše zafixuje do speciálního zámku a spojí jej tak s rámem vozidla.

„Letos se soutěže zúčastnilo téměř dvakrát tolik soutěžních projektů než před třemi lety, kdy soutěž začínala. Rekordní byl i počet účastníků festivalu, který se tak stal největší událostí pro inovátory v Česku. To dokazuje vzrůstající trend zájmu o inovace,“ říká ředitel České inovace Roman Šiser.

Velkým podnikům a korporacím je určena kategorie Inovativní firma, ve které uspěla inovace s názvem C-NAIL Patní hřeb od firmy Medin. Ta nabízí nové řešení fixace zlomeniny patní kosti pomocí hřebu a šroubů, které zajišťují stabilitu. Jeho zavádění přitom představuje minimální zásah do organismu.
Vítězem kategorie Inovace ve veřejné správě se stal projekt Nabíjení Plzeňské karty prostřednictvím bankomatu od Plzeňských městských dopravních podniků. Díky této inovaci si může držitel multifunkční městské čipové karty prostřednictvím samoobslužného systému integrovaného do bankomatů na svou kartu uložit předplatní jízdenku i vložit na ni elektronické peníze.

Novinkou letošního ročníku byla Speciální cena za společenskou prospěšnost inovace. Toto ocenění získala nová technologie výroby biouhlu z bioodpadů využitím odpadního tepla. Biouhel je pak možné využít třeba pro zvýšení kvality zemědělské půdy.

Díky společným workshopům a angažovaným diskusím se Festival proměnil v jedinečnou platformu, v jejímž rámci se setkávají na jedné straně lidé nabití zkušenostmi, připravení předat cenné rady, tipy a doporučení. Na druhé straně festivalové platformy jsou lidé plní energie, nadšení, odmítající konvenční postupy a řešení, připravení přijmout rady od zkušených kolegů a obohatit se navzájem.

Zpracováno redakcí

-mm-

Něco navíc...
Videomedailon vítězného projektu – betonu LiCrete propouštějícího světlo – si můžete prohlédnout zde.

Reklama
Související články
Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Související články
Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Jízdní kola z vesmírného inkubátoru

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Fanfáry pro inovátory

Soutěž o Zlaté medaile brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu se datuje již k roku 1964. Za tu dobu byly oceněny stovky vystavovaných exponátů, některé z nich jako světové unikáty. Za ta léta jsme se ale však setkali i s balastem, který technické veřejnosti předstíral, jaké výborné věci vznikají v hlavách československých socialistických konstruktérů. Soutěž v porevoluční době postupně ztrácela na třpytu, exponenciálně rostly počty udíělených medailí a naopak klesal respekt technické veřejnosti k soutěži.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Podnikatelia, spojte sa!

Již několik let se na jaře pravidelně scházejí slovenští a čeští podnikatelé a manažeři v žilinském hotelu Holiday Inn, aby vzájemně sdíleli své zkušenosti, příběhy a odborná poznání. Nejinak tomu bylo i letos po dva dny posledního dubnového týdne, kdy se na 120 účastníků ze Slovenska i České republiky na pozvání profesora Košturiaka sešlo a diskutovalo na téma spolupráce lidí a integrace technologií.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit