Témata
Reklama

Integrovaný vývoj produktu

20. 09. 2011

Počátkem léta vyšla ve 2. vydání kniha Integrovaný vývoj produktu od Jiřího Marka. 236stránkovou publikaci vydala v nákladu 350 kusů společnost Autodesk.

Když vyšlo první vydání, možná některé výroky obsažené v publikaci leckoho nadzvedly ze židle. Ale jak sám autor v úvodu uvádí, na způsob výkladu filozofie a strategie integrovaného vývoje produktu a jeho uplatňování v praxi existují i jiné, často diametrálně odlišné názory a tedy záleží jen na čtenáři, zda se s názory autora ztotožní, či nikoliv. Takže v uvedeném případě se také mohlo jednat o trefu do černého. Ať je to jak chce, nelze si v textu nevšimnout řady příkladů a postřehů ze života, které mohou být spolu s analýzou situace v oblasti vývoje produktů dobrou inspirací pro vlastní praxi.

Obsah publikace

Z obsahu knihy je patrné, že vývoj se netýká pouze party vývojových pracovníků v konstrukční kanceláři. Pro bližší představu o záběru publikace jsem vybral některé názvy kapitol, které zároveň tuto skutečnost dobře ilustrují:

  • Podnik a jeho strategie;
  • Podnikové procesy a jejich systémové pojetí;
  • Integrovaný vývoj produktu;
  • Inovace;
  • Konstrukční proces;
  • Štíhlý podnik;
  • Komunikace ve vnitropodnikových jednáních;
  • Znalostní podnik;
  • Rozhodovací procesy;
  • Management rizika.

Značnou pozornost autor věnuje také lidskému faktoru. Proč? Odpověděl bych opět jeho slovy: „Sebelepší systém a aplikace systémového přístupu v integrovaném vývoji produktu selžou, pokud nebude eliminován destruktivní lidský faktor, řešící, proč to nejde, namísto toho, aby hledal, proč by to mělo jít." A uvádí příklady i z vlastní zkušenosti, jak na to, aby to šlo.

Doplněk ke druhému vydání

Druhé vydání bylo v závěru doplněno o jednu kapitolu, která se vrací k některým tématům publikace a doplňuje je. Nepřekvapí zařazení statě o lidských vlastnostech a schopnostech, která si všímá vztahů mezi zaměstnanci a managementem a dále pozitivního vlivu lidského faktoru. Další podkapitola se zabývá konstrukčním procesem, konkrétně konstrukční strategií a konstrukční taktikou. Ve stati o počítačové podpoře konstruktéra najdeme mj. zmínku o tom, že i v éře perfektních CAD nástrojů je dobré umět kreslit od ruky. Tématem dalších podkapitol je průmyslové inženýrství a jeho význam pro praxi, přístup k chybovosti v tvůrčí práci a duševní majetek výrobních firem.

Nad všechny recenze

Zajímavou referenci na publikaci Integrovaný vývoj produktu uvádějí internetové stránky společnosti Strand, která se zabývá výrobou dopravníků a architektonických prvků z nerezové oceli. Ve společnosti Strand se totiž prvním vydáním této knihy inspirovali do té míry, že se rozhodli využít zde uvedené poznatky k modifikaci procesů projektového řízení od prvního kontaktu se zákazníkem až po předání zakázky a zajištění poprodejního servisu. Jak to dopadlo, se můžete dočíst na //strand.cz/aktuality/detail-119/.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 


 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #10
Kód článku: 111009
Datum: 20. 09. 2011
Rubrika: Servis / Recenze
Autor:
Firmy
Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Konference uživatelů SolidCAM

Společnost SolidCAM CZ uspořádala v hotelu Černigov v Hradci Králové dvoudenní konferenci uživatelů softwaru SolidCAM, na níž bylo připomenuto i 15. výročí prodeje SolidCAMu v České republice.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit