Témata
Reklama

Jak internet věcí mění význam výrobku

Když byl Stevu Jobsovi nabídnut ke koupi Dropbox, vysvětlil jeho zakladatelům, že jejich systém založený na cloudovém řešení je prvek, ne produkt. Z mého pohledu měl Jobs pravdu s ohledem na definici výrobku dle firmy Apple. Co ale špatně pochopil je, že Internet rozbil smysl slova produkt. Dropbox a dalších mnoho firem prokázalo, že je možné postavit skvělý byznys kolem jednoduché služby. Dropbox může a nemusí být přesně tím produktem, pro který Jobs to slovo použil, ale zcela jistě to je byznys.

V týdnu od 16. 6. 2014 jsem se zúčastnil konference společnosti PTC pod názvem Global Live. Dověděl jsem se, že přeměna slova „produkt“ stále zrychluje, protože evoluce v technologiích pro vývoj výrobku je urychlována Internetem věcí (IoT). Výsledkem je, že se téměř každý výrobce musí znovu zamyslet nad tím, co vlastně vyrábí a prodává. Produkt nyní může znamenat zařízení či službu, jako je Dropbox, který je poháněn softwarem nebo jinou technologií, službu prováděnou lidmi, tok dat, softwarovou aplikaci pro monitorování, automatizaci nebo analýzu nebo v  mnoha případech vše výše uvedené dohromady.

Průmyslové podniky, které vyrábějí různá zařízení, vydělaly v minulých desetiletích jmění tím, že prodávaly náhradní díly a prováděly poprodejní servis. Prodej součástí a nabídka opravárenských služeb v případě poruchy jsou nejzákladnějšími typy služeb nabízených výrobci. Ale nyní významná skupina společností přichází na to, že když připojí svá zařízení na internet, získá informace o tom, jak jejich výrobek funguje a kdo ho používá. Jak říká Jim Heppelmann, výkonný ředitel PTC: „Výrobní podniky už nemusejí dělat žádné zvláštní kroky, pokud jsou jejich produkty v provozu na odvrácené straně měsíce.“ Výrobky posílají mnoho dat zpět výrobci. Tato data mohou být použita k vytvoření nových typů aplikací, které pomohou nejen řídit a udržovat zařízení, ale také vytvořit hodnotu v nových a dosud neočekávaných možnostech.

Například společnost All Traffic Solutions převedla svá dopravní značení na inteligentní, propojené bázi, která shromáždí data a umožní tvorbu mnoha typů aplikací, jež dříve nebyly možné. Podívejte se na „All Traffic´s Journey to a Connected Device Ecosystem“, kde jsou popsány detaily, jak společnost All Traffic propojila tyto aplikace do ekosystému, který využívá data ze zařízení od dalších výrobců.

Divize Trane společnosti Ingersoll Rand, která se specializuje na výrobky HVAC (vytápění, ventilace a klimatizace), doplnila své klimatizační systémy službami, které monitorují provoz zařízení a optimalizují jeho výkon. Na podrobnější informace se podívejte na „IoT Impacts Trane´s Product Development Strategy“.

Reklama
Reklama
Reklama

Nezbytné služby

Výzkumy provedené v Oxford Economics a PTC potvrzují rostoucí vnímání obchodní hodnoty IoT jako prostředku výrobních podniků udělat ze služeb významnější část byznysu, než je vlastní výrobek.

Výzkum definoval pět etap v modelu růstu služeb, které Oxford Economics nazval jako „kontinuum služeb“:
1. produktový model – cílem je prodej výrobku (zaostávající);
2. náhradní díly – součástky jsou prodávány, ale servis si provádí zákazník sám (formativní);
3. služby u zákazníka – výrobce poskytuje opravu a servis svého výrobku v okamžiku potřeby (průměrný);
4. servisní kontrakty – výrobce udržuje své výrobky v provozu na základě smlouvy o servisu – SLA (pokročilý);
5. model založený na poskytování koncové veličiny – výrobce poskytuje službu – výstup ze svého výrobku (například vzduch o teplotě 25 °C nebo počet letových hodin proudového motoru – nejlepší ve své třídě).
Výzkum ukázal, že právě na základě pětistupňového hodnocení zralosti je 70 % ze 300 respondentů považováno za zaostávající, formativní a průměrné, 30 % bylo v kategorii pokročilý nebo nejlepší ve své třídě. Ale na dotaz, jak chtějí akcelerovat své služby, 91 % respondentů odpovědělo, že chtějí být do tří let nejlepší ve své třídě.

Protože takový přechod vyžaduje přeměnu nejen prostředků a metod, ale také procesů a kultury, je nepravděpodobné, že většina společností dosáhne tohoto cíle v tak brzké době. Je ale jasné, že výrobci jsou dychtiví po přeměně podoby prodeje svých výrobků směrem k posílení role služeb.

V sekci, kde se diskutovalo o expanzi divize Trane ve službách, řekl Joe Bergman, viceprezident a generální ředitel společnosti North America Compressed Air Systems and Services, že zákazníci mají často zájem vlastnit výrobky, ne využívat služby. Změna myšlení bude chvíli trvat. To samé platí pro výrobce, kteří musejí zvýšit u svých zákazníků důvěru ve své výrobky a musejí zlepšit procesy, které tyto výrobky podporují, aby následně byli schopni úspěšně nabídnout své služby.

Kompletní sada nástrojů pro návrh, provoz a servis inteligentních a propojených výrobků

Jim Heppelmann vytvořil v PTC misi s cílem podpořit přeměnu výrobního sektoru v souladu s nastupující érou IoT. Na konci roku 2013 koupila PTC společnost ThingWorx, technologickou platformu využívanou pro rychlou tvorbu aplikací IoT. Tato akvizice doplňuje stávající prostředky určené pro návrh, konstrukci, implementaci a podporu inteligentních, propojených výrobků. Na konferenci Heppelmann vysvětloval, jak schopnost ThingWorx vytvářet aplikace IoT také mění způsob myšlení, aby mohl být princip vývoje IoT výrobku přijat za vlastní.
Heppelmann ukázal, že osvojení technologií pro vývoj výrobku je technicky řízený proces, který se postupně rozvíjí přes řadu oblastí, jež jsou popsány následujícími schopnostmi:
• Computer-Aided Design (CAD) systémy jsou používány k vytváření detailních modelů výrobků, které urychlují konstrukci a výrobu;
• Product Lifecycle Management (PLM) pomáhá navrhovat, řídit a automatizovat celý životní cyklus výrobku od konceptu přes návrh, konstrukci a výrobu až k servisu a likvidaci vyřazeného výrobku;
• Application Lifecycle Management (ALM) pomáhá řídit návrh, tvorbu a údržbu softwaru, používaného ve výrobcích nebo aplikacích, které jsou dodávány současně s nimi;
• Service Lifecycle Management (SLM) pomáhá navrhovat, řídit a automatizovat životní cyklus služeb poskytovaných ve fázi provozu výrobku;
• propojenost/IoT umožňuje spojení mezi zařízeními v provozu, modelování jejich vlastností, provozu a propojení, řízení a analýzu datových toků a předávání informací zpět výrobci.

Heppelmann doufá, že se potvrdí studie Oxford Economics a že tedy výrobní podniky budou usilovat o posun od SLM k IoT aplikacím. Proto také PTC akvizovala ThingWorx a proto se IoT aplikace společnosti ThingWorx staly nejnovějším přírůstkem do portfolia PTC technologií.

Po popisu principu adaptace technologií ve výrobním podniku Heppelmann vysvětlil, že schopnost vytvářet IoT aplikace nabízí také nové možnosti napojení na technologie vývoje výrobků. Strategie vývoje výrobků může být začátek, spíše než aby to byl konečný cíl. Místo aby konstruktéři začínali tím, že se zaměří na návrh a modelovací procesy v CAD, mohou nyní lidé z byznysu začít tím, že se zaměří na aplikace, které zúročí výhody IoT. Toto povede k definici služeb pro SLM a potřebného softwaru v ALM a teprve poté k tvorbě nebo zlepšení výrobků pomocí využití PLM a CAD. Heppelmann připouští, že většina výrobních podniků již používá CAD a PLM, což znamená nutnost změnit dosavadní zvyklosti a procesy. Ale dobrou zprávou podle Heppelmanna je, že IoT udělá z celé technologie pro vývoj výrobku něco, co odpovídá představám vedoucích představitelů byznysu lépe, než tomu bylo předtím.

Heppelmann představil strategický potenciál IoT kombinovaný s technologií pro vývoj výrobků společně s Michaelem Porterem, který je odborníkem na obchodní strategie na Harvards Business School. Ray Kurzweil, technologický vizionář a technický ředitel Googlu, zmínil důsledky uvedené akcelerace změn v obchodní strategii.

V podstatě byla celá konference snahou o spojení vznikajících strategických potřeb výrobních podniků se škálou technologií pro vývoj výrobků. I když může být portfolio PTC produktů využíváno jako celek, Heppelmann důrazně odmítá myšlenku, že je nutno nasadit celý komplet PTC technologií, aby všechny komponenty fungovaly správně. Každý z produktů PTC může pracovat jako samostatný systém s integrací do dalších systémů PTC a dalších aplikací a systémů od jiných dodavatelů, pokud je to třeba. Inovace v systému Creo 3.0, který je CAD produktem PTC, jsou zaměřeny na možnost používat modely z jiných CAD systémů, aby mohly být modely řízeny a aktualizovány v případě, že dojde ke změně zdrojových dat. Heppelmann řídí provoz společnosti ThingWorx jako samostatné dceřiné společnosti, která se může věnovat jakýmkoliv společnostem a není striktně vázaná pouze na stávající zákazníky PTC.

Mnoho vedoucích manažerů bude, stejně jako kdysi Steve Jobs, čelit situacím, kdy neočekávaně vytvořený soubor funkcí přinese nové možnosti pro byznys. Otázkou není, zda půjde o produkt nebo prvek, ale zda půjde o byznys. Russ Fadel, prezident společnosti ThingWorx, doporučil přistupovat k IoT metodou od spodu nahoru, což pomůže postupně pochopit, co pro výrobní podniky znamená proaktivní integrace IoT do jejich byznysu. „Tento prostor je příliš nový a komplexní, než aby bylo možné jej aplikovat způsobem shora dolů,“ řekl Fadel. „ThingWorx se soustřeďuje na snižování nákladů na vytváření aplikací, takže společnosti mohou experimentovat a zkoumat, tedy dostat se rychleji ke zjištění , co dokážou jejich propojené výrobky a jaké jsou požadavky jejich zákazníků. Jestli ale chcete z IoT jen inkasovat peníze, ani se do toho nepouštějte.“

Technologie společnosti PTC v České republice dodává a implementuje AV Engineering, a. s.

Dan Woods

Přeloženo z originálu How the Internet of Things Is Transforming the Meaning of Product, autor Dan Woods, Forbes

AV Engineering, umístění na MSV: pavilon P, stánek 3
helusovak@aveng.cz
www.aveng.cz

Originál článku

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 140922
Datum: 04. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl 4.0 jako výzva pro výrobní podniky

Pro výrobní firmy zůstává Průmysl 4.0 klíčovým tématem. Pokusme se tedy více objasnit, jaké změny s sebou tento trend nese, jaké přináší požadavky a co naopak výrobním firmám nabízí.

Česko má první průmyslový blockchain

Světové logistické firmy, banky nebo obchodní řetězce už zkoušejí aplikace, které používají blockchain pro evidenci dokumentů nebo transakcí. Zatím jim hlavně snižují náklady. V Česku jako první otevírá blockchain firmám Elektrotechnická asociace České republiky.

Digitálne dvojča & Factory Twin

Uplatnenie digitalizácie vo výrobe predstavuje revolučnú zmenu. Táto zmena má paradigmatický charakter, pretože sprístupňuje dáta z výroby všetkým výrobným prvkom, čo umožňuje uplatnenie nových systémov riadenia výroby v reálnom čase.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Shopfloor management vychází z reálného workflow

Uživatelská přívětivost, digitální propojení a optimalizace procesů: společnost TDM Systems nepřetržitě rozšiřuje shopfloor management v rámci svého systému správy nástrojů TDM Global Line.

S daty nástrojů na cestě k úspěchu

Správa nástrojových dat prodělává mimořádně úspěšný vývoj: od papírových záznamů ke klíčovému bodu pro Smart Factory a Průmysl 4.0. Důvod: Informace o nástrojích potřebují nejrůznější systémy na výrobní, plánovací a obchodní úrovni.

Zkušenosti z propojení výroby

Tímto článkem chceme navázat na seminář t-cimco, propojení výroby, který byl realizován ve spolupráci se společností Yamazaki Mazak Central Europe, s. r. o., a na kterém byla propojena čtyři výrobní pracoviště v České republice za použití technologie t-cimco a protokolu MT Connect.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Výrobu ovládne chytrý software

V souvislosti s Průmyslem 4.0 se často hovoří o inteligentních, navzájem komunikujících strojích. Chytré však nejsou ani tak stroje, jako spíše software, který je řídí.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit