Témata
Foto: K. Marková, Seteva

Jak ušetřit za energie: Reflexně izolační nátěry

Jedním ze způsobů, jak účinně snížit náklady na energie, je tepelná izolace povrchů zařízení a budov v místech, kde dochází k tepelným ztrátám, a také tam, kde je třeba zabránit přehřívání konstrukcí, na jejichž povrch v horkých letních měsících působí sluneční záření. Novinkou v oblasti termoizolací je reflexně izolační nátěr, který je díky svým vlastnostem vhodný pro použití nejen ve stavebnictví, ale též v průmyslu a v domácnostech.

Tento článek je součástí seriálu:
Jak ušetřit za energie
Díly
Reklama

Reflexně izolační nátěr je založen na unikátním pojivu s obsahem mikrosfér, díky nimž dokáže odrazit 93,5 % dopadajícího tepelného záření a zbytek pohltit, a snižovat tak teplotu povrchu ošetřených předmětů, a to až o desítky stupňů Celsia.

Tepelná izolace zabraňuje průniku tepla v obou směrech a několik milimetrů silná vrstva nahradí klasickou tepelnou izolaci o tloušťce až několik desítek centimetrů. Nátěrové hmoty THRcoating Alpha jsou nehořlavé, zdravotně nezávadné, vodou ředitelné a přispívají ke snižování uhlíkové stopy. Svým složením jsou šetrné k životnímu prostředí a odolávají UV záření.

První adhezní vrstva reflexně izolačního nátěru se na horkém povrchu vytváří aplikací rozředěné nátěrové hmoty Alpha Temper s vodou v poměru 1 : 1. (Zdroj: Alpha Czech)

Reflexně izolační nátěry, vyvinuté společností Alpha Czech ve spolupráci s univerzitou v Pardubicích, najdou využití především v teplárenství a energetice, ale i v jiných průmyslových odvětvích. Použít je lze na rozvody páry i teplé vody či horkého oleje, stejně jako na rozvody studené vody, na kotle, výměníky tepla či chladírenská zařízení.

Aplikace za provozu

Nátěry se nanášejí na odmaštěný a očištěný povrch v několika vrstvách, a to štětcem, válečkem nebo vysokotlakým bezvzduchým (airless) stříkacím zařízením.

Reklama
Reklama
Reklama

Unikátnost tohoto řešení tkví v tom, že nátěr je možné aplikovat bez odstávky provozu, na povrchy o teplotě až 220 ˚C. Teplotu povrchu lze takto snížit až pod hranici 40 ˚C. To je z hlediska bezpečnosti práce teplota, při níž si člověk nezpůsobí žádné zranění, pokud s tímto povrchem přijde do kontaktu. Kovový povrch je nátěrem zároveň ošetřen proti korozi a nedochází k jeho další degradaci. Podstatné je i to, že se ihned projeví případné úniky médií z potrubí, na němž je nátěrová hmota aplikována. Není tedy potřeba rozebírat celou izolaci a hledat místo úniku. Dalšími výhodami v tomto případě jsou i rychlost aplikace, možnost izolovat armatury, malý objem a nízká hmotnost nátěrové hmoty.

Demonstrace účinnosti reflexně izolačního nátěru: Kostky ledu na rozehřáté plotýnce elektrického vařiče se v části ošetřené nátěrem rozpouštějí velmi zvolna, a na plotýnku si dokonce lze bezpečně sáhnout. (Foto: K. Marková, Seteva)

Použití na zateplení budov

Prostřednictvím reflexně izolačních nátěrů lze tepelně izolovat nejen povrchy průmyslových zařízení a armatur, ale fungují také při aplikaci na stavební konstrukce. Lze jimi ošetřit fasády budov, vnitřní stěny a například také střešní pláště. Vzhledem k tomu, že vrstva vytvořená nátěrem je tepelněizolační a zároveň paropropustná, nesráží se na jejím povrchu vzdušná vlhkost. Tím se zabrání vlhnutí zdiva a následnému vzniku plísní. Tepelná izolace zlepšuje energetickou bilanci objektů, a nátěry tím zároveň prodlužují životnost zařízení a budov.

Princip funkce při ošetření fasád a střešních plášťů je stejný jako v případě povrchu průmyslových zařízení a armatur. Téměř veškeré sluneční záření dopadající na povrch se od něj odrazí zpět, čímž se zabrání jeho přehřívání. Střešní krytiny se dokážou v horkých měsících rozpálit i na teplotu 70 ˚C. Veškeré toto teplo pak sálá do okolí a v případě městské zástavby velmi rychle dochází k přehřívání prostředí. Nátěry však odrážejí záření směrem do atmosféry, a nedochází tak k tvorbě teplotních ostrůvků. A v zimě naopak brání únikům tepla z interiéru ven tím, že neuvolňují teplo do chladného venkovního prostředí. Technologie však dobře poslouží i v interiérech běžných domácností, kde funguje stejně jako klasická tepelná izolace. Zvyšuje tepelný komfort v místnostech tím, že odráží unikající teplo zpět do vytápěného prostoru.


Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Související články
Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cyklické zkoušky pro reálnější simulace

Životnost, trvanlivost, odolnost, ale i třeba degradace jsou důležitými pojmy, pokud se bavíme o životním cyklu jakékoliv součásti. Kupující nebo odběratel požaduje záruky, že právě obdržený díl, zařízení či konstrukce bude fungovat předem stanovenou dobu, navíc je-li ve hře také otázka bezpečnosti. Udělení certifikace či určení doby trvanlivosti často předcházejí různé zkoušky. Důležitou skupinou z nich jsou urychlené korozní zkoušky. Nejen jimi se v úzké spolupráci s průmyslem zabývají ve vědecko-technickém parku v Kralupech nad Vltavou.

S uranem v podpalubí

V březnovém vydání MM Průmyslového spektra jsme publikovali článek pod názvem Jaderné ledoborce pro Severní cestu. Jelikož tento text vzbudil zájem řady čtenářů, rozhodli jsme se na toto téma připravit další podrobnější příspěvek.

Unikátní gravírovací technologie

Gravírování šperků? Skla? Samozřejmě, s tím se člověk setká denně. Ale gravírování v technickém průmyslu? Může mít v obrovských halách dokonalých strojů úspěch něco tak nenápadného? Společnost Mepac CZ dokázala, že ano.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

MM Podcast: Glosa - Hra o energii o třech dějstvích

Mysleme na to, že Evropa je nyní blíže okamžiku bodu zvratu, protože již několik let trvající trend postupného poklesu konkurenceschopnosti tohoto regionu se dostane do ještě strmější trajektorie. Toto obrovské riziko zde reálně hrozí, a pokud na něj nebudeme reagovat a věnovat se jeho řešení, hrozí nám obrovské sociální problémy, které jsme zde za posledních několik desetiletí neřešili. A válka na Ukrajině, která není jeho prvotní příčinou, tento trend dále eskaluje.

Příklady táhnou:
Krásné, velké, chytré domy

Olympijský stadion v Londýně – London Stadium, West Ham United s kapacitou 45 000 diváků – byl po rozsáhlé transformaci slavnostně otevřen v září 2015. Od té doby se zde odehrály zápasy mistrovství světa v ragby a další sportovní i kulturní události, například koncert Rolling Stones. Zajímavou i nádhernou střechu stadionu navrhl český architekt, absolvent FA ČVUT, Vladimír Mašínský. Jeho životní vášní jsou však nejen sportovní stadiony, ale obecně velké, chytré budovy.

MM Podcast: Glosa - Green Deal je mrtev, ať žije Green Deal!

V rámci tzv. Zelené dohody přijala Evropská komise návrhy na uzpůsobení své politiky v otázkách klimatu, energetiky, dopravy a zdanění, tak aby se státy mohly podílet na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Komise plánovala do roku 2050 vytvořit z Evropy první klimaticky neutrální kontinent. Vše ale bylo postaveno na dodávkách ruského plynu. S ohledem na eskalaci studené války a nestabilitu dodávek ropy a zemního plynu na Green Deal ve stávající podobě zapomeňme. Vracíme se k pálení uhlí, mazutu a kdoví čeho ještě...

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit