Témata
Reklama

Kalení laserem urychluje výrobu součástí a nástrojů

Použití laseru umožňuje kalení vybraných částí na obrobku a na nástrojích. Výhod-né je použití vysoce výkonných diodových laserů. Další obrábění je minimalizováno maximálně na dokončovací obrábění, nebo dokonce odpadá. Součásti jsou okamžitě vhodné pro další použití. Kalení laserem je ekologické, nepoužívají se žádné kalicí lázně, ani kalicí média.

Tepelné zpracování slouží ke zvýšení pevnosti materiálu součásti nebo ke zvýšení odolnosti proti opotřebení. V praxi používané procesy tepelného zpracování jsou: kalení v peci, nitridování a procesy povrchového kalení, jako je kalení plamenem, indukční kalení a kalení laserem. Při kalení v peci může být součást kalena objemově nebo lze zakalit pouze povrch. Nitridování slouží k vytvoření tvrdého povrchu součásti do malé hloubky.

Reklama
Reklama
Reklama
Příklad segmentu střižného nástroje, u kterého byly vysoce výkonným diodovým laserem zakaleny pracovní části (ostří).

Kalení laserem

Kalení paprskem laseru je v průmyslu používáno asi 10 let. S vývojem vhodných laserových systémů nabývá v současné době stále na významu. Pro kalení laserem se používají CO2 lasery, lasery Nd:YAG, vláknové lasery a dnes také vysoce výkonné diodové lasery. Vysoce výkonné diodové lasery pracují s relativně krátkými vlnovými délkami. Absorpce přiváděné energie materiálem obrobku je ve srovnání s ostatními druhy laserů značně větší, účinnost těchto laserů je cca 35 %. Jejich provoz je tedy hospodárnější.

Laserem lze kalit povrchy běžných konstrukčních ocelí, vysoce legovaných konstrukčních i nástrojových ocelí, šedé litiny, litiny s grafitem lamelárním i kuličkovým. Aby byl materiál přímo kalitelný, musí mít obsah uhlíku minimálně 0,22 %. Kromě toho lze použít vysoce výkonné diodové lasery také pro kalení ocelí s předem nauhličeným nebo nitridovaným povrchem. Při kalení nástrojů se povrch ohřívá na teplotu austenitizace. Při kalení laserem je rychlost růstu teploty více než 1 000 K.s-1. Moderní laserové systémy umožňují měřit teplotu až k bodu tavení, aniž by se tohoto bodu dosáhlo.

Mobilní kalicí zařízení osazené vysoce výkonným diodovým laserem, vhodné pro použití přímo u zákazníka. Zařízení umožňuje kromě kalení vytvářet také návary z prášků nebo z drátu.

Povrchové kalení

Při povrchovém kalení vysoce výkonnými diodovými lasery je výdrž na teplotě cca 10-3 až 10 sekund. Odvod tepla, tedy ochlazování materiálu, se děje přímo materiálem obrobku. Kalení se provádí převážně bez přívodu chladicího média, tj. přímo za atmosférických podmínek. Na kaleném povrchu sice vzniká nepatrná oxidovaná vrstvička, která z hlediska použití nemá většinou žádný význam, ale v případě potřeby ji lze snadno odstranit. Tvoření oxidované vrstvičky lze odstranit přímo při kalení, provede-li se kalení pod ochrannou atmosférou asistenčního plynu.

Nejdůležitějším kritériem pro volbu způsobu kalení jsou požadavky kladené na funkci vyráběné součásti.

Příklad segmentu ohýbacího nástroje, u kterého byly vysoce výkonným diodovým laserem zakaleny pracovní části. Vnesené množství tepla je značně menší než u ostatních způsobů kalení.

Ve srovnání s ostatními způsoby kalení vzniká při kalení laserem v obrobku velmi jemnozrnná struktura. Hodnoty kalení leží na horní hranici tvoření martenzitu. Maximálně dosažitelná hloubka laserem zakalené vrstvy je závislá na kaleném materiálu, na výkonu a na vlnové délce záření laseru. Činí 1,5 mm. U vysoce legovaných, na vzduchu kalitelných ocelí se dosahuje podstatně větší hloubky zakalené vrstvy.

Funkce součásti a hospodárnost výroby

Při volbě způsobu kalení by neměly rozhodovat důvody, jako je místní použitelnost kalicí techniky, požadavek na bezdůvodně velkou hloubku zakalené vrstvy, přehnaný požadavek konstruktérů na bezpečnost součásti nebo na dosavadní tradici podniku. Jediným kritériem by měla být funkce součásti a hospodárnost výroby. Při kalení laserem dochází k místnímu ohřátí materiálu a většinou nedochází k deformaci součásti. Je možné volit malý přídavek na obrábění a tím zmenšit podíl třískového obrábění. Výjimkou je kalení tenkých dlouhých součástí, kde je nutné počítat s deformacemi po kalení.

Cílem technologů je obrábět součást na hotovo v měkkém stavu - tedy před kalením. K tomu je nutné použít způsob kalení, který nevyvolává žádné deformace. Kalení vysoce výkonným diodovým laserem je nejvhodnější alternativou. Houževnatost jádra materiálu součásti je zachována, netvoří se trhliny a povrch součásti je tvrdý.

Teplo přímo do opracovávaného místa

Při kalení laserem je přiváděné teplo směrováno přímo do opracovávaného místa, a tím vznikají malé deformace obrobku. Množství tepla odváděného materiálem do okolí je podstatně menší než u ostatních způsobů kalení a tepelně ovlivněná oblast je oproti jiným způsobům kalení značně menší. Je možné volit menší přídavek na obrábění. Dalšími přednostmi kalení vysoce výkonným diodovým laserem je vysoká energetická účinnost, krátké výrobní časy a tím i rychlejší použitelnost součásti pro následné operace ve výrobním procesu. Výhodou kalení laserem je také možnost nenásilné a jednoduché integrace laseru do výrobního cyklu, tedy přímo do výrobní linky.

Kalení laserem je ekologický a čistý proces, např. proti kalení v peci nejsou potřebné solné, vysoce toxické kalicí lázně. Je to technologie, která nepotřebuje vakuum ani chladicí médium, např. vodu nebo olej. Předpokladem použití kalení laserem je však nutnost volného přístupu paprsku laseru na kalenou plochu součásti.

Kombinace nitridování a kalení

Možné je také použití kombinace nitridování a kalení povrchu laserem. Při této kombinaci se dosahuje větší hloubky zakalené vrstvy. Použití kalení laserem skýtá konstruktérům a plánovačům výroby nové možnosti z hlediska hospodárné výroby součástí a nástrojů. Hospodárnost použití laseru byla již dlouhodobě prokázána. V současné době jsou na trhu nabízeny vysoce výkonné diodové lasery o výkonu až 10 kW. Jedním laserovým systémem lze získat zakalenou stopu širokou až 60 mm, pro speciální případy lze pracovat s několika spojenými laserovými systémy v jedno zařízení.

Pro možnost měnit šířku zakalené stopy vyvinul Fraunhofer Institut für Werkstoff und Strahltechnik (IWS) Dresden skenovací systém Scannerstrahl - Formsystem Lassy. Tento dynamicky pracující systém umožňuje měnit šířku stopy při frekvenci skenování až 200 Hz. Paprsek laseru tak může sledovat měnící se tvar obrobku nebo některé části povrchu nekalit. Odpadá tak nutnost výměny optiky při změně šířky kalené stopy a zvyšuje se přesnost práce. Otočný a sklopný stůl usnadní přístup paprsku laseru na povrch obrobku.

Je-li paprsek vysoce výkonného diodového laseru veden robotem a obrobek se upíná na otočný a sklopný stůl, je téměř bez výjimky zajištěn přístup paprsku laseru ke všem částem kalené plochy obrobku.

Řízení výkonu laseru

Pro řízení výkonu laseru je použit systém Lompoc Pro. Software zajišťuje dodržení teploty na kalené ploše s přesností cca ±10 K. Rozhodující je to zejména při měnící se tepelné vodivosti povrchu součásti (např. dva navazující odlišné materiály). Teplota povrchu v místě kalení je měřena kamerou, následně vyhodnocena a řídicí systém upraví výkon laseru. Toto uspořádání zajišťuje použití optimálních podmínek kalení a tedy dosažení kvalitního zakalení daného povrchu, bez jeho natavení.

Další parametry procesu kalení, jako je pracovní rychlost pohybu paprsku a tvar součásti vyžadující různé úhly sklonu laseru (paprsek musí na kalenou plochu dopadat kolmo), jsou dány zkušeností obsluhy. Pro kalení vnitřních ploch součástí se používá systém vhodně uspořádaných zrcadel.

Rozdělení hustoty energie v paprsku

Pomocí zařízení pro analýzu záření laseru Lasmom vyvinutém ve Fraunhofer IWS je možné měřit a následně zobrazit ve 3D rozdělení hustoty energie v paprsku. Simulační software DCAM slouží pro programování pohybu paprsku laseru podél kalené plochy. K tomu je potřebný prostorový model kalené součástky, který je možné importovat ze všech běžných CAD systémů. Alternativně jsou vytvářeny programy v Teach - in - Verfahren.

Od roku 2010 lze pro kalení použít mobilní laser od firmy Alotec. Pomocí něj je možné kalit součásti přímo u zákazníků. Alotec uvedl na trh malý laserový systém pro kalení pod názvem „Plug and Work". Cena je značně nižší než u ostatních zařízení na trhu. Tento systém lze, jako všechna ostatní zařízení firmy Alotec, použít kromě kalení také pro vytváření návarů z prášků nebo z drátu.   

Steffan Schubert

Zdroj: MM Das Industriemagazin 7/2011

Zpracoval -VŘ-

Dana.benesova@mmspektrum.com

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete nově zakoupit v digitální trafice PUBLERO

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 110711
Datum: 28. 06. 2011
Rubrika: Výroba / Nekonvenční technologie
Autor:
Firmy
Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Horké komory pro práci s radioaktivním materiálem

V Řeži u Prahy bylo vybudováno nové výzkumné centrum, jehož součástí byla také výstavba kom-plexu horkých komor. Účelem výstavby bylo vytvořit pracoviště pro bezpečnou práci s vysoce radi-oaktivním materiálem. Po pěti letech budování se na začátku roku 2017 podařilo úspěšně zahájit aktivní provoz laboratoří, které jsou schopné zpracování, mechanického testování a mikrostrukturní analýzy radioaktivních materiálů (tlakové nádoby, vnitřní vestavby reaktorů, pokrytí paliva) s aktivi-tou až 300 TBq 60Co, materiálů pro reaktory III. a IV. generace a fúzní reaktory.

Bezdotykové orovnávání brousicích kotoučů

Exaktní orovnávání diamantových brousicích kotoučů musí zajistit jak vytvoření požadovaného tvaru, tak i optimální topografii povrchu. U mechanických technologií vznikají vždy síly mezi nástrojem a kotoučem. Bezkontaktní strategie nyní používá pro orovnávání kotoučů technologii elektroerozivního řezání drátovou elektrodou.

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Kde síla monozukuri inovací nikdy nekončí

Pravidelně vás v MM Průmyslovém spektru informujeme o společných konferenčních a seminárních aktivitách výrobců a dodavatelů řady výrobních technologií. Firma Misan patří mezi nejaktivnější a v častých intervalech pořádá ve svých prostorách v Lysé nad Labem konference, kde edukativní formou přítomným představuje inovační pokrok v oblasti strojírenství. Od loňského listopadu, kdy zde se společností Tungaloy spolurealizovala třídenní seminář, neuplynulo v místním Labi mnoho vody a opět s tímto partnerem, s nímž jej vedle kladného vztahu k japonské kultuře spojuje i celá řada jiných aspektů, uspořádala další seminář, tentokráte s podtitulem Síla zrychlení.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Unikátní gravírovací technologie

Gravírování šperků? Skla? Samozřejmě, s tím se člověk setká denně. Ale gravírování v technickém průmyslu? Může mít v obrovských halách dokonalých strojů úspěch něco tak nenápadného? Společnost Mepac CZ dokázala, že ano.

Sputtering v oblasti moderního PVD povlakování

V současné době jsou vysoce výkonné povlaky vyráběny celou škálou metod. Proces magnetronového naprašování (sputtering) umožňuje kombinovat různé povlakovací materiály a přitom poskytuje optimální pružnost a tvrdost povlaku. Ukázal se tak velmi efektivním pro mnoho aplikací.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit