Témata
Reklama

Čas od času se setkáváme s konstatováním, že "leasing má stále své kouzlo". Je to klišé, nebo holý fakt? A do jaké míry jsou produkty nebankovního trhu žádané mezi podnikateli?

Pokud se podnikatel rozhodne pro pořízení investice, má v podstatě tři možnosti, jak ji financovat. Buď vytáhne „ze slamníku“ těžce našetřené peníze, nebo zajde do banky či leasingové společnosti. Která varianta je nejvýhodnější?

Reklama
Reklama
Reklama

Tam či onam

Uhrazení investice v hotovosti je pro něj v podstatě nejméně ekonomická varianta. Podnikatel si umořuje cash flow, které by mohl použít na další rozvoj firmy. Pořizuje-li si například nový vůz podnikatel v západní Evropě, třeba v Belgii, zamíří do banky, kde mu nabídnou leasing i úvěr. Naše legislativa však tuto možnost neumožňuje. Český podnikatel tak musí zaklepat na více dveří. Čerpání bankovního úvěru je výhodné především pro ty firmy, které mají u banky kvalitní a dlouhou historii – to jim zaručí rychlé a jednoduché schválení úvěru a zároveň nepotřebují využít bankovní úvěry na krytí jiných potřeb. „Pokud požadují rychlé, jednoduché a dostupné financování, které bude zároveň obsahovat outsourcing doprovodných služeb, měly by se poohlížet po službách leasingových společností,“ říká Libor Bosák, předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Leasing. Leasingové společnosti jim totiž na rozdíl od bankovních domů dokážou nabídnout dvě dosti významné přidané hodnoty.

Nechte se hýčkat

Při sjednání bankovního úvěru bankéře v zásadě nezajímá, nač chcete finance půjčit. Stěžejní je pro něho ručení, které podnikatel poskytne za danou investici. Leasingové společnosti proti tomu pracují s pořizovanou věcí, která také slouží jako samotná záruka. Znají podmínky daného trhu, umí proto dobře ohodnotit riziko transakce. Mají vybudované distribuční sítě, a provázané obchodní vztahy s dodavateli movitých věcí. Disponují tedy know-how, jak řídit rizika tohoto byznysu, i jak obchody realizovat. Druhou přidanou hodnotou jsou doprovodné služby, především zajištění výhodného pojištění často v místě prodeje investice. Firma si tak může na jednom místě danou investici pořídit, zajistit její financování i ji výhodně pojistit. Na tuto trojkombinaci jsme zvyklí u financování osobních vozů. Od loňského roku jsou díky největší leasingové společnosti na českém trhu ČSOB Leasing možné takto on-line u dealera financovat také stroje, zařízení a technologie.

Co využít

Pokud se firma rozhodne využít finančních služeb leasingových společností, má na výběr v podstatě ze tří variant: finanční a operativní leasing a účelový podnikatelský úvěr. Trendem nebankovního trhu je rostoucí zájem mezi podnikateli o nebankovní úvěry. Je to dáno legislativními změnami, které znevýhodnily finanční leasing především prodloužením doby odpisování. Nebankovní úvěr je proto výhodnější v případech, pokud potřebuje podnikatel odepsat investici za méně než pět let. Přesahuje-li délka odpisu tuto dobu, je pro něj výhodnější finanční leasing, který firmě umožňuje udržet vyrovnanou bilanci. Při využití úvěru je pro firmu přínosná okamžitá možnost uplatnění DPH při pořízení financovaného předmětu, po celou dobu splácení však nese zátěž ve své bilanci. Jak vidno, každý produkt má svá specifika a je jen na podnikateli, která pro ně budou výhodnější.

České specifikum

Čeští podnikatelé vloni financovali finančním leasingem investice ve výši 36,8 miliardy korun, nebankovním úvěrem pak 32,9 miliardy korun. Toť statistiky asociace zastřešující významné české nebankovní společnosti. Do jaké míry je však toto členění opodstatněné? Západní trh tuto definici nezná. Jak už bylo řečeno, leasingové společnosti pracují s jinou formou ručení než banky. Pokud by tedy naše legislativa byla obdobná jako v západních zemích, například v Belgii, Španělsku nebo Itálii, spadaly by nebankovní úvěry do škatulky finanční leasing. Tyto produkty jsou substituty, případně se komplementárně doplňují. Otázkou zůstává, pro koho je to přínosné.

Operativní leasing

Třetí a samostatnou kapitolou je operativní leasing. Jeho výhody se donesly k uším snad už každého podnikatele včetně živnostníků. V již zmiňované Belgii se jím například financuje polovina nově pořízených vozů. V možnosti nehradit ve splátkách celou cenu vozidla, ale pouze rozdíl mezi jeho pořizovací a zůstatkovou hodnotou, a využívat dalších doprovodných služeb nacházejí i české firmy stále větší oblibu. Ty ho stále více využívají i pro financování těžké dopravní techniky nebo strojů, zařízení a technologií. Hovoří o tom i čísla. Na operativní leasing se vloni uzavřelo o 9 636 smluv více než na finanční leasing, podíl na leasingovém trhu přesahuje 43 procent. Co je jisté, že tento podíl bude dále růst.

Leasing ve všech formách má mezi podnikateli při financování investic stále zasloužené místo. A jak je vidno z objemů financovaných investic, o jeho osud se rozhodně bát nemusíme.

Denisa Ranochová

denisa@ranochova.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 130622
Datum: 04. 06. 2013
Rubrika: Servis / Finance
Autor:
Firmy
Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Související články
Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Malé, leč dobré změny

V lednu vstoupil v účinnost nový občanský zákoník. Měl větší vliv na financování strojů a zařízení? A jak se za poslední roky vyvíjel tento trh z pohledu leasingové firmy? Nejen o tom jsme hovořili s ředitelem útvaru Rozvoje produktů, procesů a marketingu ČSOB Leasing Petrem Neuvirthem.

Deutsche Leasing slaví v Česku 20 let

Společnost Deutsche Leasing ČR patří v oblasti financování strojů a zařízení mezi nejžádanější firmy na českém trhu. "Jenom v loňském roce jsme poskytli na financování investic českým firmám přes tři miliardy korun, což nás řadí na těsné druhé místo ve financování této komodity. Pro představu to tvoří 16 procent objemu všech investic strojů a zařízení financovaných členy ČLFA," říká Radan Havelka, jednatel společnosti.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Moderní vědecké řízení podniku, Část 3. Desatero 3

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme třetí tezi.

Fórum děkanů strojních fakult

Podle aktuálně zveřejněných statistik ČSÚ přinesl rok 2018 historicky nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj vynaložené z tuzemských veřejných a privátních zdrojů. Celkem se jednalo o 103 miliardy Kč a po dlouhé době se podařilo rozpočtované zdroje na výzkum vyčerpat. Jak podle vás optimálně měřit efektivitu tak-to vynaložených investic? Jakou metodikou na vaší fakultě hodnotíte, zdali daný podpořený VaV projekt, na kterém jste participovali, byl úspěšný, či nikoliv?

Moderní vědecké řízení podniku, Část 2. Desatero 1+2

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu, obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes předkládáme první a druhé desatero.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit