Témata
Reklama

Obchodování s použitými stroji přes internet

Ing. Marek Ječný, Jednatel společnosti NetBit CZ, s. r. o., „Český zákazník je zatím většinou v pozici kupujícího – snad z konzervativismu se na nás často obrací až v okamžiku, kdy u svého obchodníka nepochodil. Neuvědomuje si jednu ze základních předností internetu, že totiž při uskutečnění obchodu, ať už prodeje nebo nákupu, je odměna, kterou musí kupující při nákupu zaplatit, výrazně menší než u obchodníka.“

Jednou z oblastí, které se výrazně dotkl rozmach výpočetní a komunikační techniky u nás je i prodej či nákup strojů a technologií přes internet. Abychom vás blíže seznámili s podstatou a výhodami tohoto způsobu obchodování, požádali jsme o rozhovor představitele portálu NetBit, pana ing. Marka Ječného.
MM: Můžete čtenářům přiblížit historii portálu NetBid?
M. Ječný:Více než mnoho slov řekne o naší historii několik zásadních bodů - společnost NetBid byla založena v dubnu 1999 pro obchody v oblasti B2B dvěma nejvýznamnějšími aukčními domy v Německu - společnostmi Angermann a Lüders. Již v listopadu následoval 1999 ostrý start. Počet spolupracovníků 5, počet poboček 3. V prosinci 1999 bylo dosaženo obratu 0,5 mil. DEM. V březnu 2000 potom byla uskutečněna úspěšná dražba obráběcího stroje v hodnotě 590 000 DEM. V září 2000 došlo k otevření pobočky v Praze a rozšíření WWW stránek o českou verzi. V listopadu 2000 tvoří základ firmy již 30 spolupracovníků. V únoru letošního roku se již uskutečnil první prodej obráběcího stroje z tuzemska do Jižní Afriky, aniž by kupující stroj viděl, v červnu 2001 proběhla úspěšná dražba výrobny převodovek Opel s výtěžkem přes 2 mil. DEM. Dnes je zastoupení mimo Německa a tuzemska ještě v Polsku.
NetBid se prezentoval v posledních dvou letech na řadě strojírenských veletrhů, naposledy na EMO v Hannoveru a veletrhu MSV 2001 v Brně.
MM: Existoval předtím jiný způsob komunikace mezi prodávajícím a kupujícím než přes internet?
M. Ječný:Samozřejmě, nutno připomenout klasický způsob komunikace při prodeji použitých strojů a zařízení mezi prodávajícím a kupujícím využitím telefonu, faxu, pošty. Tyto klasické způsoby jistě zůstanou i v budoucnosti zachovány. Stejné možnosti jsou i u klasických aukcí, kdy dražebník musí připravit dražební katalog v písemné formě, pozvat dražitele provést celou řadu dalších prací. A nutno připomenout, že celý výsledek klasické aukce je odvislý od zdatného licitátora.
MM: S čím vším se na NetBidu obchoduje?
M. Ječný:NetBid nabízí stroje a zařízení ve 13 různých skupinách. Přitom skupina kovoobrábění je jistě nejdůležitější. Dalšími důležitými skupinami jsou stavebnictví, zpracování plastů, průmysl dřeva a potravinářství.
MM: Kolik dražeb ve skupině kovoobrábění bylo dosud uskutečněno?
M. Ječný:Myslím si, že není vypovídajícím ukazatelem počet uskutečněných dražeb. Podstatné je, kolik zákazníků bylo s platformou NetBidu spokojeno a kolik se jich opět při potřebě prodat nebo koupit zase ke stránkám vrací. Ohlas je všeobecně dobrý. Máme okruh několika tisíc aktivních kupujících a prodávajících a okolo 25 000 zájemců z různých oborů. Podstatné je, že našimi stálými zákazníky jsou i obchodníci z Jižní Afriky nebo Latinské Ameriky, kteří pravidelně na NetBidu nakupují a veškerou starost o dopravu ponechávají na zabezpečení NetBidem.
MM: S jakým ohlasem se setkal projekt NetBidu v tuzemsku?
M. Ječný:Zájem je veliký a počet uživatelů neustále stoupá. Ale zde se nalézáme na začátku. Na jedné straně je to dáno jistým konzervativismem našich uživatelů, na druhé straně přesvědčením, že prodej přes klasického obchodníka s použitými stroji je jistější. Ale zde se situace, jak již bylo řečeno, pomalu zlepšuje.
MM: O jaká zařízení či stroje je největší zájem?
M. Ječný:Zájem je především o klasické obráběcí stroje, ale čím dál je větší zájem i o moderní, numericky řízené stroje.
MM: Je český zákazník spíše kupující, nebo prodávající?
M. Ječný:Český zákazník je zatím většinou v pozici kupujícího, snad z konzervativismu se na nás často obrací až v okamžiku, kdy u svého obchodníka nepochodil. V tomto případě si neuvědomuje jednu ze základních předností internetu - že při uskutečnění obchodu, ať už prodeje nebo nákupu, je odměna, kterou musí kupující při nákupu zaplatit, výrazně menší než u obchodníka.
Počet prodávajících z České republiky, kteří nabízejí přes internet, stoupá. Dostali jsme několik velkých zakázek (např. Škoda Plzeň), kde jsme vedle klasických aukcí nabízeli také prostřednictvím internetu.
Při internetovém prodeji se nesmí zapomenout na obrovské množství zákazníků, kteří jsou s nabídkou seznámeni.
MM: Jak probíhá celý proces od podání nabídky až po realizaci obchodu?
M. Ječný:Celý systém platformy NetBidu byl budován s ohledem na co nejjednodušší ovládání.
V oblasti prémiových obchodů přebírá NetBid celou řadu služeb. To začíná od převzetí stroje na místě přes digitální fotografii až po finanční vypořádání po prodeji stroje. Dále se NetBid stará o reklamu na veletrzích, v odborných časopisech nebo v cílené odborné prezentaci tak, aby nabízené stroje nalezly také svého kupujícího.
Důležité je především to, že nejen u kupujícího, ale také u prodávajícího vzniká nárok na odměnu spojenou s prodejem až při vlastním prodeji. Internetové aukce kopírují v poměru téměř 1 : 1 klasické dražby, při obchodování je výsledek dán dohodou mezi prodávajícím a kupujícím.
MM: Jak podrobně se může zájemce s nabízeným zařízením seznámit? Mám na mysli nákup "zajíce v pytli".
M. Ječný:Obchody s použitými stroji jsou přirozeně o důvěře. Velká většina položek je v nabídce doplněna aktuální fotografií a NetBid doporučuje zásadně prohlídku na místě. "Zajíce v pytli" nemusí proto kupující kupovat. Jako u obchodníka je možná prohlídka na místě a většinou také pod proudem.
MM: Kdo všechno se může do aukce zapojit? Jaké musí splnit základní podmínky?
M. Ječný:Nebudeme-li uvažovat o akceptování všeobecných obchodních podmínek NetBidu, které musí každý zákazník potvrdit při registraci (to aby systém věděl, koho má na druhé straně), nejsou kladeny žádné zvláštní podmínky na účast v aukci nebo obchodování. Pro účast v aukcích je třeba, pokud částka přesahuje 2500 EUR, doložit potvrzení banky o kreditibilitě kupujícího.
MM: S jakými dalšími firmami NetBid spolupracuje?
M. Ječný:NetBid byl již od počátku budován jako systém, který musí usnadnit prodávajícímu a kupujícímu co nejvíce práce spojené s obchodem. Začíná to možností nechat posoudit stav zařízení nezávislou agenturou American Appraisal nebo Bureau Veritas přes financování firmou Český leasing až po zajištění tzv. záruky uvedení do provozu firmou Belfor DeHaDe GmbH. Závěrem zbývá se jen pojistit u společnosti Würtenberg-Badische Versicherung a domluvit dopravu u Schenker BTL a řady místních dopravních společností.
MM: Jsou mezi nimi i firmy zabývající se modernizací, opravami strojů a zařízení?
M. Ječný:Ano, o této možnosti jsem již mluvil. Jedná se o firmu Belfor DeHaDe GmbH, která nejen zaručuje uvedení stroje do plného provozu u nového majitele, ale je schopna provést generální opravu, modernizaci či zvýšení výkonu stroje, a to přesně podle požadavků kupujícího.
MM: Chystá se NetBid expandovat do dalších zemí?
M. Ječný:Otevřením naší kanceláře v Polsku jsme podnikli další důležitý krok v internacionalizaci a chci ubezpečit, že budou otevřeny další kanceláře. Ale v tomto okamžiku nemohu sdělit žádné další podrobnosti.
MM: Obchodujete jen s použitými stroji, nebo máte v nabídce čas od času stroje nové?
M. Ječný:Nelze zásadně vyloučit, že čas od času jsou nabízena zařízení nepoužitá, nová, především zařízení z předváděcích akcí. Ale tyto případy jsou velmi řídké.
Ing. Marek Ječný
Jednatel společnosti NetBit CZ, s. r. o.
"Český zákazník je zatím většinou v pozici kupujícího – snad z konzervativismu se na nás často obrací až v okamžiku, kdy u svého obchodníka nepochodil. Neuvědomuje si jednu ze základních předností internetu, že totiž při uskutečnění obchodu, ať už prodeje nebo nákupu, je odměna, kterou musí kupující při nákupu zaplatit, výrazně menší než u obchodníka."
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 20139
Datum: 06. 02. 2002
Rubrika: Informační technologie / Automatizace
Autor:
Firmy
Související články
Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Přeceňujeme, nebo nedoceňujeme automatizaci?

Ať už se jedná o jakýkoli proces ve firmě nebo provozovně, má se často za to, že automatizace je tím zázračným nástrojem, který přinese efektivitu do jakékoli činnosti a jistě zajistí prosperitu a rozvoj firmy. Ano i ne, automatizace má své zastánce, ale i odpůrce, a argumenty obou táborů jsou podnětné.

Související články
Automatizace masové výroby vs. 3D tisk

Automatizace ve velkých společnostech je již dlouho běžnou praxí. V posledních letech se však setkáváme s poptávkou po automatizaci i v případech malosériové výroby a u dodavatelů s kusovou výrobou. Mnohdy jde o produkty s vysokou přidanou hodnotou, ať už to jsou výrobky pro automobilový průmysl, nebo pro maloodběratele.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatizace v malých a velkých firmách

Automatizace přináší velké výzvy a příležitosti, ale má i svá úskalí. Jedním z nich je otázka návratnosti investic. Velké a globální společnosti mají v tomto ohledu vždy velkou výhodu oproti malým, lokálním firmám. I menší firmy však mají šanci uspět.

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Vzdělávání a rozvoj v provozech s automatizací

Moderní technologie s sebou přinášejí nejen vyšší stupeň automatizace, ale i velkou míru zodpovědnosti v oblasti obsluhy těchto technologií a obecně v oblasti spolupráce mezi lidskou obsluhou a strojem. I když jsou moderní technologie na vysoké automatizované úrovní a např. koboty se dnes vyrábějí s cílem až osmiletého bezúdržbového provozu, je velmi důležité mít na paměti, že i ta nejlepší technologie na světě stále vyžaduje lidský faktor. Další díl seriálu Fenomén automatizace pojednává o přístupu ke vzdělávání a rozvoji zaměstnanců.

Technologie stárnou stejně jako lidé

V minulém díle našeho seriálu Fenomén automatizace jsme uvedli, jak správně vybrat dodavatele automatizace. S úspěšným výběrem dodavatele přichází na řadu výzkum a vývoj technologie, která bude zajišťovat výrobu, montáž a všeobecně zisky. Takové technologie jsou poptávány s úmyslem sloužit celé roky, jen ve výjimečných případech se staví linky pro krátkodobé použití. Automatizace má pomoci s dlouhodobými plány na celé dekády, ovšem mnohdy s sebou nese velké náklady a trvá roky, než si na sebe začne vydělávat. A pak se často začne hlásit ke slovu potřebná modernizace či únava materiálu vyžadující investice a náklady jsou opět velkým strašákem. S výběrem dodavatele jde v ruku v ruce i výběr partnera na dlouhá léta.

Výběr správného partnera má zásadní význam

Při výběru dodavatele automatizace pro velký závod či malou dílnu je nutné nejprve důsledně definovat požadavky na očekávané aplikace, včetně základních parametrů řízení a případné škálovatelnosti do budoucna. Benefity automatizace jsou již z předchozích dílů seriálu Fenomén automatizace jasné – šetření nákladů, minimalizace lidské chyby, urychlení procesů a zvýšení jejich efektivity. Kolik času však zabere dostat se ke kýžené vizualizaci a implementaci plánu a vize? Úspěch není vždy jen o dodavateli a technologiích, důležité je také připravit klíčové lidi ve firmě na to, co je čeká, a dát jim prostředky pro pochopení představených plánů.

Automatizace není odpovědí na všechny otázky

Primárním cílem zavádění automatizace a robotizace je nejen zajistit více času, jak jsme si řekli v minulém díle, ale jejím účelem je také usnadnit lidstvu složité a zdraví škodlivé úkoly. Automatizace se nasazuje v oblastech stereotypní a nebezpečné práce. Motivací firem může být i škálovatelnost, maximalizace zisku a v neposlední řadě nižší počet lidských selhání. Tento díl našeho seriálu Fenomén automatizace se zamýšlí nad tím, proč, kde a jak automatizovat, a dalšími otázkami.

Velké výzvy pro malé společnosti

Automatizace je fenomén, který je výsledkem přirozené lidské touhy posouvat technologický pokrok kupředu ve snaze ulehčit si vlastní život. Byť je automatizace skloňována v mnoha odvětvích, je stále v počátcích svého vývoje. To, co určuje stupeň technologické evoluce, je náročnost člověka jako uživatele a zákazníka. Automatizovat se dá prakticky jakýkoli proces. Například i koupě chytrého telefonu je ve své podstatě automatizace určitého procesu. Chytrý telefon dokáže nahradit běžný telefon, diář, hudební přehrávač a mnoho dalších aplikací. To vše lze nosit v jedné malé krabičce, která se vejde do kapsy.

Automatizace je neskutečný fenomén

Když se na nás František Zimmermann poprvé obrátil jako věrný čtenář, myslela jsem, že jde jen o milou pochvalu a zpětnou vazbu, která vždy potěší a kterých si velmi vážíme. V naší vzájemné komunikaci však byla schovaná také nabídka na pomoc se zpracováním aktuálních témat z naší branže. Poté, co jsem pana Františka vyzpovídala, vyšlo najevo, že má opravdu bohaté zkušenosti nejen v oblasti vývoje, zavádění automatizace a robotizace, ale také s vedením týmů operátorů i vývojových pracovníků. V průběhu roku se s vámi, čtenáři, bude dělit o vlastní zkušenosti formou desetidílného seriálu o různých aspektech zavádění automatizace. Prosím, seznamte se s Františkem Zimmermannem.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit