Témata
Reklama

Partnerství pro celý systém

V českém strojírenském prostředí se objevuje několik stabilních jmen firem, jejichž vliv můžeme pozorovat u větších či menších investic nebo inovací výrobních procesů. Některé z těchto subjektů vytvářejí dokonce tandemy pro komplexní řešení celého zadání.

Jedním takovým tandemem jsou firmy TOS Varnsdorf, výrobce vodorovných vyvrtávaček, a Walter-CZ,dodavatel nástrojů a CNC ostřiček. Na důvody této součinnosti jsme se zeptali obou generálních manažerů těchto firem - Jana Rýdla a Pawla Duzniaka.
Reklama
Reklama
Reklama

MM: Pánové, co vás tedy vedlo ke vzájemné spolupráci?

Pawel Duzniak: Aktivita firmy Walter na československém území počala již v 60. letech a tehdejší objemy prodeje byly velmi ovlivňovány restriktivní dovozovou politikou tehdejšího režimu, která samozřejmě odrážela možnosti bilance zahraničního obchodu. Významnou roli rovněž sehrávala politická situace. Proto také veškeré obchodní aktivity se výhradně odbývaly přes Montanwerke Walter Vídeň v tehdy neutrálním Rakousku. Naše spolupráce začínala právě v této době.
Jan Rýdl:Spolupráce takových subjektů, jako jsou naše dvě firmy, vychází především ze zadání, které je nám ukládáno našimi zákazníky. Myslím, že je dnes každému jasné, že bez neustálého zvyšování produktivity a kvality nelze být mezi úspěšnými. Protože to však již opravdu všichni vědí, může vyhrát jenom ten s nejvyšší dynamikou v těchto disciplinách. S nadsázkou lze říci, že investice do technologií, které nejsou dnes na vrcholu technické úrovně, se zítra můžou stát investicí mrtvou.
Úspěšnou výrobu i uvádění do provozu našich vodorovných vyvrtávaček nelze oddělit od problematiky nástrojového vybavení. A toto je právě teritorium naší spolupráce.

MM: Na nabídkových letácích, které společně vydáváte, uvádíte motto: Partnerství pro celý systém. Z produktů, které vaše firmy vyrábějí, opravdu vyplývá snaha o systematické pokrytí celého komplexu problematiky technologie obrábění. Je v české republice zájem o tyto služby?

Jan Rýdl: Uplynulých deset let bylo poznamenáno obrovskou redukcí počtu podniků. Některé prakticky přes noc ztratily svá tradiční odbytiště a sice ne de iure, ale de facto přestaly existovat. Ve společnosti probíhá diskuse jestli, a když ano, tak jak právě těmto podnikům pomoci. Na druhé straně vznikají s minimální nebo častěji se žádnou státní podporou nové firmy na základě svého osvědčeného výrobního programu. Jsou to nezřídka úplně nové subjekty jak ryze české, tak se stoprocentní zahraniční účastí. Máme radost, že se ve strojovém vybavování naprosto samozřejmě obracejí na nás. Jako příklad mohu jmenovat právě společnost Walter Kuřim, kde provozují k plné spokojenosti náš stroj. Potenciál našeho závodu však přesahuje kapacitu poptávky České republiky,a proto také 90 % naší produkce vyvážíme.
Pawel Duzniak: Když pozoruji snahu České Republiky o vstup do EU a naslouchám probíhající diskusi na toto téma, tak pokud za hlavní aspekt pokládám intenzitu obchodní výměny, uvědomuji si, že právě v této branži tam již několik let je. Zkuste si například někdy při cestě napříč Německem, třeba na trase Norimberk-Heilbronn, všímat poznávacích značek kamionů a zjistíte s překvapením, že každý třetí až pátý je z České republiky. Tempo růstu díky této vazbě je již pevně spjato s růstem a konjunkturou v EU. V důsledku příznivého vývoje máme to štěstí, že po krizových letech 1991 - 93 trvale roste zájem o produkty Walter, a to tempem 20 - 40 % ročně. Pokud bychom se snažili nalézt nějakou změnu chování českých zákazníků, je to rozhodně zvýšení zájmu o komplexnost nabízené technologie a příčina může být i v rozsáhlé fluktuaci standardních specialistů českých závodů.

MM: Můžete jako zástupci dvou důležitých odvětví povědět našim čtenářům něco o předpokládaném směru vývoje ve vašich oborech?

Jan Rýdl: Pojetí moderního obráběcího stroje spěje již delší dobu k maximálně možné univerzálnosti. My sice stále našim produktům říkáme vodorovné vyvrtávačky, ale z funkce jejich využívání se již jedná o víceprofesní obráběcí stroje, jejichž modifikace se spíše než technologickému členění podřizují charakteru vyráběných produktů, s přihlédnutím k výchozím polotvarům a především k minimalizaci předchozích i následných operací. Poslední leitmotiv pro náš vývoj je uspokojení poptávky po strojích na výrobu forem. Jsem přesvědčen, že nově vyráběná řada WFN HS je dobrá nabídka.
Přiznávám kolegovi Duzniakovi, že vývoj strojů s určitým zpožděním dohání možnosti obráběcích nástrojů např. v objemu odebraných třísek za jednotku času. Na druhé straně, pro obrábění ocelí v přírodním stavu metodou HSC, zatím marně čekáme na uspokojivý řezný materiál. Zde však vidíte, jak se oba obory bezvýhradně potřebují a jak se vzájemně ovlivňují.
Pawel Duzniak: V nejbližších letech rozhodně nelze očekávat revoluční "kvantový skok" v řezných materiálech. Zato dílčí inovace přicházejí nepřetržitě. Výrobci nástrojů si však uvědomují, že i značná zvýšení řezných podmínek můžou snížit sice stejným poměrem hlavní strojní čas obrábění, ale že tento čas mnohdy netvoří ani polovinu celkového výrobkového času. Dovolte, abych si pomohl obrázkem, který připomíná vývoj hlavního strojního času hypotetického obrobku - válce o průměru 100 mm a délky 500 mm za posledních 100 let.
Jistě uznáte, že snižovat za každou cenu hodnoty času, který se asymptoticky blíží k nule, může být relativně málo efektivní. Zato oblast vedlejších časů je prostředí nesrovnatelně "měkčí". To je problematika, na kterou se rovněž soustřeďujeme. Uplatňují se zde modulární nástroje umožňující předseřízení mimo stroj. Proto zavádíme stále častěji systém NCT a Novex Capto. Významným pomocníkem se stává rovněž Walter software - Tool Data Management, který podporuje zase přípravu nástrojů i správu celé databáze.

MM: Jak vnímáte jako dodavatel nástrojů úsporná opatření, mnohdy vynucená nepříznivými okolnostmi, která velmi často směřují právě do oblasti spotřeby nástrojů?

Pawel Duzniak: I když rozhodujícím kritériem úspěšné produkce by, vedle užitné hodnoty výrobku, mělo být kritérium minimálních výrobních nákladů, nemělo by se zapomínat, že je v něm implicitně obsažena jak cena nástroje, tak i produktivita obrábění. Teprve pod tímto zorným úhlem pak i úspory např. ve spotřebě nástrojů přímo zvyšují zisk podniku. To také pokládáme, zdánlivě protismyslně, za svůj úkol. Vývoj nových vyměnitelných břitových destiček pod obchodním názvem Quartec a Tigertec prokazuje v mnohých případech 50- až 70procentní nárůst životnost. Jak se dá tento "zázrak" dokázat, lze poznat z následujícího obrázku. Ano, myslím, že je to vývoj správným směrem.

MM: Pánové, dovolte mi jménem našeho časopisu poděkovat za rozhovor a popřát vašim firmám i vám osobně hodně spokojených zákazníků a potažmo tím i trvalý rozvoj a růst v českých podnicích, pro něž se i my naší publikační činností snažíme vytvářet tvůrčí prostředí.

Pawel Duzniak
Narodil se 15.1.1963. U Firmy Walter pracuje od roku 1989 a je mu svěřeno řízení exportu do východní Evropy. Z pověření fy Walter AG založil dceřiné společnosti v  Polsku a Maďarsku aČesku, kde také organizoval výstavbu nového závodu Walter v Kuřimi. Od roku 1995 je ředitelem společností Walter CZ a MWW v Rakousku.
Ing. Jan Rýdl
Narodil se 10.února 1949 v Ústí nad Orlicí, vystudoval libereckou Technickouuniversitu a od roku 1978 pracoval v  TOS Varnsdorf, v  roce 1995 se stal jeho generálním ředitelem a předsedou představenstva. Za rok 1997 byl vyhlášen Manažérem roku.
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 10903
Datum: 05. 09. 2001
Rubrika: Management / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jsme zemí subdodavatelů

O pohled na budoucnost tuzemského strojírenství jsme požádali Mgr. Pavla Diviše, jednatele společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby, spol. s r. o.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Řízení je jednoduchá disciplína, když se umí

František Lambert doposud strávil ve vysokých manažerských funkcích více než čtvrt století. Pojmy jako krize, vyhoření, nedaří se nezná. Manažerská práce je jeho koníčkem a stále ho naplňuje. O nějakém zasloužilém odpočinku, podle jeho slov, nemůže být ani řeč. Právě naopak. Věříme, že tento rozhovor bude inspirací nejen pro začínající manažery…

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit