Témata
Reklama

Robot, co se vlní jako had

V pořadí již třetí "závodník" z rodiny robotů Racer, vysokorychlostní průmyslový šestiosý robot Racer3, byl poprvé představen veřejnosti na konci června. Jedná se však na první pohled o velmi rozdílný produkt. Změna velikosti i barvy robota je tak důkazem flexibility společnosti Comau, která pružně reaguje na potřeby trhu i požadavky zákazníka. Nový robot je tedy odpovědí na rostoucí poptávku trhu po rychlé a úsporné robotické automatizaci pro široké spektrum výrobních podniků.

V pořadí již třetí „závodník“ z rodiny robotů Racer, vysokorychlostní průmyslový šestiosý robot Racer3, byl poprvé představen veřejnosti na konci června. Jedná se však na první pohled o velmi rozdílný produkt. Změna velikosti i barvy robota je tak důkazem flexibility společnosti Comau, která pružně reaguje na potřeby trhu i požadavky zákazníka. Nový robot je tedy odpovědí na rostoucí poptávku trhu po rychlé a úsporné robotické automatizaci pro široké spektrum výrobních podniků.

Reklama
Reklama
Reklama
Robota Racer3 slavnostně odhalili výkonný ředitel Mathias Wiklund (vpravo) a šéf robotiky pro Evropu a Ameriku Tobías Daniel. (Foto: Autor)

Slavnostní odhalení nového „brášky“ z rodiny robotů Racer od firmy Comau se uskutečnilo v polovině června v krásném prostředí Castello di Rivoli nedaleko italského Turína. Luxusní prostředí hradu z jedenáctého století bylo velmi výstižně zvoleno. Mezi mohutnými zdmi historického, v minulosti několikrát rekonstruovaného objektu se dnes nachází extravagantní výstava národní galerie moderního umění. Stejně tak nový Racer3 se vyznačuje osvědčenou technologií a vysokou obratností jako všichni jeho předchůdci. Ovšem konstruktéři neusnuli na vavřínech a navrhli moderní robot s výjimečnou stabilitou a uživatelsky přívětivým ovládacím rozhraním, který umožňuje vysoce efektivní manipulaci a montážní řešení přizpůsobivá do každého prostředí.

Kompaktní, lehký, moderní

Záměrně nazývám nový robot malým bráškou – s pouhými 30 kily, dosahem 600 mm a velmi kompaktním designem vypadá vedle velkých červených obrů z rodiny robotů Racer jako novorozeně. Průmyslové roboty s nosností od 30 do 100 kg jsou pro víceúčelové průmyslové aplikace mnohdy příliš velké a drahé. Takové roboty mají až dva metry, velký potenciál z hlediska nosnosti i propracované řídicí systémy. Nový model je vyroben z vysokopevnostního hliníku, díky nízké hmotnosti jej tedy lze snadno uchytit na stoly, stěny, stropy i nakloněné základny. Vyniká elegantním barevným řešením, nadčasovou konstrukcí a exteriérem z broušeného kovu. Vyvážené a elegantní linie nového robota Racer3 přinášejí rychlost, pevnost a pružnost ve velmi kompaktním a lehkém obalu. Jeho pevná konstrukce zaručuje vysokou přesnost a opakovatelnost, dutou konstrukcí tělesa se optimalizuje rozvod kabelů. Je vhodný zejména pro montážní práce, manipulaci s materiálem, obsluhu strojů, dávkování i aplikace „pick and place“.

Hadí design

Když se podíváme na italské automobily nebo např. módu, je naprosto zřejmé, jak je pro Italy důležitý design a hezký vzhled. Nejinak je tomu u italských robotů. „Nový Racer3 je italský produkt – design robota je stejně důležitý jako jeho funkčnost,“ vysvětluje moderní design a změnu barvy stroje šéf robotiky pro Evropu a Ameriku Tobías Daniel.

Díky zakřivené architektuře ramene bylo dosaženo většího pracovního dosahu v kombinaci se stabilitou požadovanou pro vysokou přesnost a opakovatelnost. (Foto: Comau)

Konstruktéři se při projektování tohoto robota inspirovali v přírodě, a to konkrétně u hadů. Racer3 nejenže svým designem připomíná kobru, ale dokáže se tak i vlnit. Zaujme např. tvar připomínající nůžky anebo se může zavřít jako kniha a přemístit zápěstí k tělu, aby otočením první osy maximální rychlostí předešel kolizi s čímkoli v okolním prostoru. Jeho kompaktní symetrie udržuje v rovnováze plynulost a pohyblivost, čímž v maximální míře napodobuje přírodu.

Projektování mělo tři základní cíle: nový Racer3 musí být okamžitě rozpoznatelný jako robot Comau Racer, musí být o polovinu menší než ostatní modely Racer bez snížení rychlosti či stability a musí se vyznačovat optimální synergií mezi estetikou a výkonností s jednoznačným zaměřením na detail. Racer3 nabízí velké množství možností pro uchycení a velmi flexibilní pracovní prostor. Bylo možné dosáhnout většího pracovního dosahu v kombinaci se stabilitou požadovanou pro vysokou přesnost a opakovatelnost, a to díky zakřivené architektuře ramene. Speciální konstrukcí ramene a volným prostorem v okolí druhé a třetí osy se podstatně zvýšil pracovní prostor robota Racer3.

Synergie robot – člověk

Díky dlouholeté zkušenosti firmy Comau v automobilovém průmyslu, který klade nesporné nároky na pečlivost a spolehlivost, byl i při projektování nového robota kladen velký důraz zejména na bezpečnost. A tak se tak trochu i nabízí otázka, zda další roboty z nové generace víceúčelových robotů budou schopny kolaborovat s člověkem. Výkonný ředitel Mathias Wiklund nepopírá, že vývoj i poptávka trhu tímto směrem bezpochyby směřují, avšak podle jeho slov dodnes nebyl navržen robot, který by byl stoprocentně bezpečný – proto ani nový Racer3 není k práci s člověkem určen. Zároveň ujistil všechny přítomné, že až přijde doba, kdy budou moci roboty stoprocentně bezpečně pracovat s lidmi, firma Comau u toho bude mezi prvními.


Nový Racer3 se vyznačuje optimální synergií mezi estetikou a výkonností s jednoznačným zaměřením na detail. (Foto: Comau)

Výkonný ředitel dále prohlásil, že Racer3 je sice prvním z generace malých víceúčelových robotů, ale určitě ne posledním. Podle potřeb a vývoje automatizačního trhu přislíbil držet krok a plnit tak požadavky tohoto trhu i zákazníků. Máme se tedy zřejmě na co těšit.

Eva Buzková, Turín, Itálie

Eva.buzková@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 150917
Datum: 01. 09. 2015
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Výborný ekonomický rok a inovované brusky

Švýcarská firma Fritz Studer, jeden z lídrů v konstrukci a výrobě brusek, pořádal ve dnech 13. - 15. března tiskovou konferenci. Na této tiskové konferenci zástupci firmy zhodnotili rok 2018 z hlediska prodeje a příjmů a zároveň proběhlo první představení inovovaných brusek S31 a S33. Výjimečností celé akce bylo to, že neprobíhala tradičně v místě sídla firmy, tj. v Thunu, ale na rozhraní kantonů Graubunden a St. Galen. Akce se zúčastnilo na šedesát novinářů v celého světa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Nové aplikační centrum pro výrobní stroje

Společnost Siemens otevřela ve svém areálu v Praze-Stodůlkách Aplikační centrum pro výrobní stroje v Praze (Application Center for Production Machines Prague). Centrum zaměstnává vysoce kvalifikované technické odborníky, kteří se specializují na výrobní stroje, jejich automatizaci a využití nejnovějších technologií, jako je průmyslový internet věcí.

Open House Pfronten 2019

Počátek roku přinesl jednu z tradičních akcí světa obráběčů a obrábění - Open House v závodě Deckel Maho Pfronten společnosti DMG Mori. Mezi sedmi desítkami vystavených strojů bylo možné spatřit dvě světové premiéry i novinku z oblasti kovového 3D tisku. Hlavním letošním tématem ale byla digitalizace a automatizace.

Moderní technologie z Miskinu pomáhají léčit

Měřicí sondy Renishaw jistě velmi dobře zná každý náš čtenář a každý druhý obráběč. Plní nezbytnou a důležitou funkci v kontrole kvality v mnoha strojírenských aplikacích již téměř padesát let. Produkty společnosti se však neomezují pouze na prvky kontroly kvality, ale s technickým pokrokem a vývojem lidské společnosti se vyvíjí také portfolio této nadnárodní společnosti. Od roku 2011 vyrábí zařízení pro 3D tisk z kovů, která nacházejí uplatnění mj. v lékařství. Kvalita je důležitý faktor v průmyslové výrobě i v běžném životě, avšak zdraví je nade vše.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Automatica 2018

Velkolepou přehlídkou robotů a řešení pro chytré továrny budoucnosti se stal letošní ročník veletrhu Automatica, který ve dnech od 19. do 22. června na výstavišti v Mnichově uspořádala společnost Messe München.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit