Témata
Reklama

Roboty zjednodušily soustružení plastových dílů

Firma Linatex vyrábí plastové díly pro mnoho různých průmyslových odvětví. Její produkty nacházejí uplatnění prakticky všude, od umělých kloubů až po letecké a větrné turbíny. To vyžaduje výrobní zařízení, které je snadno a lehce přeprogramovatelné, aby bylo schopno plnit širokou škálu různých úkolů.

„V porovnání s naší konkurencí jsme vysoce specializovaní. Vyrábíme velmi malé série výrobků a potřebujeme být při výrobě flexibilní. Z tohoto důvodu jsme váhali s využitím robotů, protože jsou často velmi drahé a je problematické je přeprogramovat pro jiné úkoly,“ říká Jørn Trustrup, který je výrobním ředitelem v Linatexu a je zodpovědný za technickou stránku výroby.

Reklama
Reklama
Reklama

Robot přebírá monotónní manuální práci

Jørn Trustrup dlouho zkoušel vytipovat vhodného robota pro zavedení do výroby, ale nalézt správné řešení zde bylo obtížné. „Ceny robotů jsou vysoké, pokud potřebujete k jejich instalaci a naprogramování odborníky, takže mnoho nápadů nebylo možné realizovat,“ říká. Proto firma využívala pro široké spektrum úkolů (např. vkládání plastových dílů do CNC centra) manuální práci. Jednou z nevýhod tohoto způsobu výroby bylo, že přemísťování prvků z bodu A do bodu B a zase zpátky je velmi nudná práce. Operátoři musejí po dobu, kdy CNC stroj pracuje, pouze čekat, ačkoli by místo toho mohli být využiti lépe a efektivněji na jiném pracovišti.

Robot UR zakládá ve firmě Linatex plastové díly do CNC soustruhu.

„Robot od firmy Universal Robots je schopen převzít veškeré nudné úkoly, které žádný ze zaměstnanců nebude postrádat. V ušetřeném čase je pak možné zaměstnance přesunout na jinou, zajímavější práci. Naši zaměstnanci jsou schopni robota samostatně přeprogramovat, aby mohl vykonávat další úkoly. Proto také oni oceňují jeho přítomnost na pracovišti a vnímají ho jako pomoc, nikoli jako nepřítele,“ říká Jørn Trustrup. Zdůrazňuje, že konstrukce robota s několika pohyblivými částmi a s jednoduchým uživatelským rozhraním byla velmi důležitým kritériem při jejich výběru. „Nemusíte sepisovat a vypočítávat nic, co robotu zadáte za úkol. Jediné, co potřebujete, je ukázat mu pohyb, který má vykonávat,“ vysvětluje.

Vyšší kapacita výroby

Užití robota také pomohlo firmě Linatex zvýšit kapacitu výroby, aniž by musela zaměstnat více lidí. „Nyní jsou naši zaměstnanci schopni obsluhovat několik strojů najednou. Myslím, že po krátké době zapracování dosáhneme zisků, které převýší naši investici. Možná to bude již po třech až čtyřech měsících,“ míní Trustrup.
Robot je nyní využíván při výrobě velkých sérií, především tam, kde je třeba postupně vložit 10 000 plastových dílů do CNC soustružnického centra. Po dokončení soustružení robot znovu zakládá díly do prázdných pozic. Firma Linatex v budoucnu předpokládá využití také pro malé série okolo 50 výrobků.

Roboty se stávají přirozenou součástí flexibilní a efektivní výroby.
Robota lze snadno naprogramovat pro nové úkoly.

Výhody nasazení robota UR

„Užití robota dokazuje, že jsme společností, která se neustále rozvíjí a zdokonaluje. Doufáme, že nám tato robotická technologie umožní zaujmout a udržet vysoce kvalifikované zaměstnance, po kterých je na trhu práce velká poptávka. V naší firmě budou roboty přirozenou součástí flexibilní a efektivní výroby,“ vysvětluje Jørn Trustrup.

Robotické rameno od firmy Universal Robots perfektně vyhovuje všem kritériím této společnosti. Pořizovací náklady jsou pouze pětinové oproti nákladům na ostatní roboty, které firma v minulosti poptávala. Robot také může být snadno přeprogramován pro výrobu nových produktových řad.

Lucie Peřinová

Universal Robots
lucie.perinova@virklis.cz
www.universal-robots.cz

Reklama
Firmy
Související články
Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Související články
Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Plasty a robot – jde to dohromady?

Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

Jedině CO2 laser pro opracování plastů? Dnes už ne

Implementace a nahrazování mechanických střihadel funkčními celky s CO2 lasery je již dlouhou dobu etablovaný proces pro odstraňování vtokových soustav. Ale co když chceme výrobek z plastu kompletně opracovat? Zjednodušit tvar formy a snížit tak náklady ve výrobě? Musíme kupovat drahé 3D CO2 laserové celky? Není možné laserovou technologii integrovat do technologie stávající?

Programování a obsluha robotů usnadněny

Automatizační řešení s průmyslovými roboty se dostávají v plastikářském průmyslu stále silněji do popředí. Základem úspěchu je jednoduchá integrace strojů a robotů.

Inteligentní řešení pro vstřikování plastů

Automatizace, výrobní technologie, optimalizace procesů a služby jsou nedílnou součástí filozofie rakouské společnosti Engel. Ta svá systémová řešení v oblasti zpracování plastů představila v říjnu pod mottem „více než stroj“ na veletrhu Fakuma 2015 v německém Friedrichshafenu.

V centru evropské formařiny

Ve dnech 30. května až 2. června 2017 se na novém výstavišti ve Stuttgartu uskuteční specializovaný veletrh Moulding Expo, zaměřený na konstrukci nástrojů, texturování a výrobu forem.

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Zvyšování efektivity a přesnosti výroby patří mezi hlavní směry v oblasti výrobních strojů. Vysoké požadavky na přesnost si vynucují důkladnou kontrolu rozměrů vyráběných dílců na souřadnicových měřicích strojích (CMM). To je zejména u velkých a těžkých dílců spojeno s velkými časovými prodlevami nutnými pro jejich manipulaci a ustavení na obráběcím stroji (OS) a CMM. Z tohoto důvodu byl vyvinut systém inprocesního měření obrobku přímo v obráběcím stroji, který využívá plnohodnotný software pro CMM.

LASCAM - Seriál o průmyslových laserech, díl IV.

LASTIC – Laserové řešení pro plasty

Získané zkušenosti inovacemi pro zákazníky

Průmysl 4.0 je aktuální výzvou pro výrobce obráběcích strojů. Vlastní znalosti této problematiky uživatelů se na jeho implementaci do reálného provozu podílí velkou měrou a přispívají ke snadnějšímu zvládnutí cesty vedoucí k většímu propojení od výrobců strojů, přes jejich provozovatele až po odběrate dílů na strojích vyrobených. Podívejme se na zkušenosti společnosti Mazak v této oblasti.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit