Témata
Reklama

Stanovení pracovního výkonu - analýzy a opatření

Článek si klade za cíl upozornit na často podceňovanou oblast týkající se řízení a doplnit známé pojmy o nové souvislosti

Každý z nás dostává nebo zadává úkol (pracovní či mimopracovní), a tedy stanovuje pracovní výkon. Nedílnou součástí každého zadaného úkolu je čas a platí, že čas jsou peníze. Čas a peníze jsou jednotky nutné pro vyjádření produktivity.
Reklama
Reklama
Reklama

Důvody pro stanovení času práce

U dělnických profesí lze poměrně snadno z jednotlivých fyzických úkonů, resp. časů daných technologiemi spočítat čas trvání činnosti. U práce techniků je to obtížnější. Zde nadřízený stanovuje termín dokončení (čas trvání) zadané práce. Potíž nastává právě ve stanovení termínu dokončení, neboť čím je podíl duševní práce větší, tím obtížněji se časová norma (výkonu) stanoví.
Čas je prvek řízení, který se uvádí do podkladů, nejčastěji do technologických dokumentů, zejména postupů pro výrobu. Příchodem nové techniky řízené počítači a nových technologií do podniků se stanovení časové normy nezkomplikovalo, ale zjednodušilo. Je třeba si uvědomit, proč se vlastně od dob Taylora a Forda provádí normování. Je to nutné pro:
  • plánování a řízení výroby. V dílnách je třeba zohlednit kapacity, potřeby strojů a podle toho stanovit termín dokončení zakázky. Také v předvýrobních útvarech je třeba znát kapacity, aby bylo možno časově zvládnout zadané úkoly;
  • odměňování ve formě úkolových (jednicových) mezd u dělníků. Provádí se přepočet spotřebovaného času pomocí mzdových tarifů na koruny. Pokud se jedná o mzdu časovou (dělníků i THP), slouží čas stanovený pro určitou činnost jako "hrubý" ukazatel výkonu pracovníka. Dělníci a technici bývají odměňováni za včasné splnění úkolu obvykle prémiemi, odměnami;
  • ocenění dílenské práce, konkrétně jde o stanovení přímých (jednicových) nákladů do kalkulačního vzorce zakázky. Provádí se buď součet přímých nákladů mzdových, pokud převládají náklady na činnost pracovníka, anebo nákladů vyplývajících z provozu stroje. Druhá možnost se nyní v podnicích uplatňuje stále častěji, neboť provozy se vybavují zejména CNC technikou, kde náklady na činnost pracovníka jsou zanedbatelné vůči nákladům na práci stroje (vysoké odpisy). Podniky mají oprávněný zájem převést maximální počty činností z oblasti nepřímých nákladů (režie) do přímých nákladů, a tím zpřehlednit kalkulační vzorec pro možnou nákladovou analýzu za účelem snížení výrobních nákladů;
  • technologické projektování pracovišť pro novou výrobu, pro inovaci výrobní základny. Podle výrobních časů jednotlivých dílců předpokládané výroby jsou stanovovány požadavky na stroje, prostory a vybavení.
  • V nových, zejména zahraničních podnicích spočívá praxe přesného stanovení času pro jednotlivé činnosti ponejvíce ve zpětné vazbě. Čas stanovený např. z CNC programů pro obrábění se ověřuje při plnění zadaného pracovního úkolu. To znamená, že původně stanovený čas se upřesňuje podle skutečnosti pomocí monitorovací techniky. Důvodem je možnost jeho použití v příštích obdobích, kdy bude stejný nebo obdobný úkol znovu zadán. Sleduje se doba práce stroje, případně čas, kdy tento stroj stojí, a provádí se zejména u drahých strojů a zařízení. Následně se tyto časy vyhodnocují a případné rozpory musí obsluha zdůvodnit - pokud stroj nepracoval, odpovídají tomu ztráty. Při nezdůvodněných ztrátách (překračování času) obvykle následují sankce vůči obsluze.

    Využití pracovní doby

    Pro analýzu využití pracovní doby na daném pracovišti je nutné provést zejména pojmenování všech druhů vyskytujících se časů a následně se zaměřit na jejich snižování a případné odstranění ztrát.
    Po takto provedené analýze (na konkrétních pracovištích možno provádět hlouběji) se lze zaměřit na jednotlivé uvedené položky:
  • ztráty - lze je ponejvíce snižovat: a) lepší, pružnou organizací v podniku; b) prací, která je náplní každého vedoucího pracovníka - jednáním s lidmi (a nejen pouze z hlediska hierarchických struktur), zlepšováním podnikové kultury apod. Toto nepatří jen do sféry personálního úseku; c) snižováním a předcházením poruchovosti strojů a zařízení;
  • čas hlavní - při obsluze obráběcích strojů je nazýván časem strojním. Jeho zkrácení podléhá jednak ekonomickým výpočtům z hlediska trvanlivosti nástroje, jednak vhodnosti konkrétního stroje pro uplatnění toho, co nám výrobci moderních nástrojů nabízejí (vysokorychlostní obrábění). Při konvenční výrobě a rovněž u techniků závisí hlavní čas především na kvalitě pracovníků (kvalifikace, zručnost, zkušenost) a na jejich motivaci;
  • čas vedlejší - při obsluze obráběcích strojů se jedná sice o neproduktivní činnosti, ale nutné. Lze je zkrátit a také často provádět v tzv. překrytých časech, to znamená, že stroj pracuje a obsluha provádí další činnosti, např. výměnu obrobků a nástrojů, měření, najíždění a odjíždění nástrojem k a od obrobku. Tento čas závisí na konstrukci stroje a příslušenství a jeho možnostech (problematika tuhosti konstrukce, zrychlení a zpomalení posuvů aj.).

    Intenzita práce

    Intenzita práce souvisí s výše uvedeným, jelikož zkracuje časy a tím i náklady. Vedoucí pracovníci však často zaměňují využívání pracovní doby a podávané výkony s intenzitou práce, která má ovšem své omezení. Co tedy vlastně intenzita práce je?
    Intenzitu práce lze charakterizovat jako stupeň zhuštění práce v jednotce času. Zvýšená intenzita práce přináší zvýšené vypětí pracovní, svalové a nervové, a její stupňování je omezeno možnostmi člověka. Při běžné práci a správně určeném čase pro daný úkol je účelem docilovat průměrné intenzity práce s normálním, běžným vypětím, kdy únava se odstraňuje normálním odpočinkem. V těchto případech nevznikají negativní jevy a nedochází ke stresovým situacím, které by mimo jiné měly vliv i na kvalitu a případně bezpečnost práce. Při posuzování intenzity práce je třeba rozlišovat kvalifikaci zkušeného technika - nositele know-how své profese - a technika začínajícího, případně nezaměňovat zručnost dělníka s jeho kvalifikací. Vykonávané práce by měly být obsahem kvalifikační třídy a měly by odpovídat obtížnosti (třídě) vykonávané práce!
    Při plnění zadaných úkolů každý z pracovníků (dělníků i techniků) pracuje s různou intenzitou, která závisí ponejvíce na jeho fyzických a duševních vlastnostech. Pracovník podle toho, jak je stimulován (hmotně i nehmotně), svým přístupem k zadaným úkolům ovlivňuje svoji intenzitu práce, a tedy i plnění produktivity práce. Za zvýšenou intenzitu práce nelze považovat:
    nedodržování předepsané technologické kázně;
    porušování hygienických a bezpečnostních předpisů.
    Přiměřenou intenzitu práce lze definovat v případech:
    kdy nedochází únavou či nepozorností k riziku zmetkové práce a k porušování bezpečnostních předpisů;
    kdy dochází k obnově lidských fyzických a psychických sil v čase mezi jednotlivými směnami.

    Stanovení času práce

    Přesnější stanovení času práce v současnosti umožňují a ulehčují CAx technologie, neboť výpočty časů bývají součástí dokumentů vytvářených v programech řešících podporu v oblasti technické přípravy výroby. CAx technologie zrychlují dřívější výpočty, dávají jim vyšší kvalitu a řeší jejich archivaci.
    Pro konvenční techniku a ruční dělnické práce se používá některý ze softwarů pro TPV nevyžadující obsluhu specialistů. Normovanou činnost člení na úkony (sdružené), automatizovaně se provádějí výpočty vč. příslušných koeficientů a následuje zápis do hlavičky technologické operace.
    Při práci v CAD/CAM systémech a v některých softwarech pro ruční programování CNC strojů se mimo vytvořený CNC program vypočítává čas výroby. To je dáno automatizovaně výpočtem drah obrábění a rychloposuvů v závislosti na typu stroje a řezných podmínkách nástroje. Obvykle zde ale není započítáno zrychlení a zpomalení dané změnami dráhy nástroje či čas pro výměnu nástrojů apod., což pak praxe řeší koeficientem. Nutno je též připočítat čas pro upínání a odepínání obrobku na stroji, pro které jsou obvykle k dispozici normativy, případně zkušenosti pro kvalifikovaný odhad.
    Počítačové technologie PDM (Product Data Management) a Group Technology spravují všechna data týkající se výrobku. Rozsah této správy je dán typem zakoupeného modulu, který bývá buď součástí balíků konstrukčních softwarů, nebo se jedná o samostatný software. PDM mimo jiné slouží k archivaci a k rychlému vyhledávání technických podkladů. Tak lze využívat již vyhotovených podkladů, které navíc mohou být ověřeny (opraveny) tím, že prošly výrobou. Kromě rychlého vyhledávání lze využít možností následného zkopírování a provádění úprav již zpracovaného technologického postupu včetně časů.
    Pro stanovení časů práce techniků na zakázce lze použít téhož softwaru PDM, neboť jsou zde zaznamenány všechny události od zadání projekčního úkolu až po dokončení dané zakázky a jsou zde tedy uvedeny i reálné termíny z průběhu jednotlivých činností či profesí na daném úkolu. Je zde také možnost vyhodnocení časů práce na úkolu a odhalení případného nehospodárného využití pracovní doby. Časy lze využít v následných obdobích pro plánování v předvýrobních etapách při obdobných zakázkách.
    Reklama
    Vydání #4
    Kód článku: 40412
    Datum: 14. 04. 2004
    Rubrika: Management / Ekonomika
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

    Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

    Jaké má české strojírenství potenciál?

    Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

    Investiční plán pro Evropu představen v Praze

    Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

    Související články
    Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

    Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    O stavu ekonomiky a roli vůdců

    V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

    Internetový vyhledávač dotací

    Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

    Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

    Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

    Žijeme na dluh dalších generací

    Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

    Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

    Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

    Inovace: Změna úhlu pohledu

    Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

    Fórum výrobních manažerů

    Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

    Byznys je o přidané hodnotě

    Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

    Fórum výrobních manažerů

    Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

    Fórum výrobních manažerů

    Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit