Témata
Reklama

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Nexx byl prvním výrobcem v Portugalsku, jenž začal vyrábět motocyklové přilby z karbonových vláken – velmi tuhého, pevného a zároveň lehkého materiálu. Dnes se všechny prvotřídní produkty této firmy vyrábějí ze směsí skleněných vláken, karbonu a kevlaru, aby velmi dobře tlumily a odolávaly nárazům. Kompozitové přilby v současnosti představují 60 % obratu firmy.

Sortiment přileb je velmi široký a nabízí mnoho různých barev, stylů a dekorativních materiálů, podle toho, jestli je kupující chce použít k jízdě na skútru, nebo například na terénní motorce přes Afriku. Každý zákazník firmy Nexx chce něco trochu jiného, ale se stejně vysokou úrovní kvality a bezpečnosti. Design přesto hraje u zdejších výrobků velkou roli.

Reklama
Reklama
Reklama
„Chceme, aby lidé při pohledu na naše přilby hned věděli, že jsou to výrobky firmy Nexx,“ říká Helder Loureiro, zakladatel a výkonný ředitel firmy. „Za naším podnikáním stojí mnoho nápadů a vášně. Je pro nás nezbytné vymýšlet inovace, vyrábět nové produkty a následně je rychle uvádět na trh.“

Helder Loureiro původně pracoval pro jiného výrobce přileb v Portugalsku, kde ale nebyl spokojen se směřováním firmy a svou pozicí. Proto se rozhodl odejít a s podporou trojice investorů založil firmu Nexx. Stalo se tak v roce 2001 ve městě Anadia, nedaleko Porta, a dnes se jejich přilby prodávají v 56 zemích světa. „Od samého začátku bylo cílem firmy vytvořit prémiovou značku přileb,“ říká. „Rozhodně jsme nečekali, že rychle zbohatneme. Namísto toho jsme měli v úmyslu opakovaně investovat a vybudovat špičkovou firmu.“

Prodeje byly na dobré úrovni hned od počátku. V té době na trhu nebylo příliš alternativ – pokud jste se nespokojili pouze s bílou nebo černou barvou.

„Naše přilby se staly populární, protože vedle jedinečného designu nabízely i vysokou kvalitu a dobré provedení, navíc za konkurenční cenu,“ říká pan Loureiro. „Dá se říct, že jsme vlastně vynalezli módní přilbu. Podařilo se nám zaujmout mnoho zákazníků, především ze zemí jako Francie, kde je velmi rozvinutá motocyklová kultura.“ Motorkáři v Evropě, především ve městech jako Paříž, Milán a Londýn, si zakládají na perfektní image patrně nejvíc na světě.

„Stroj Haas pracuje na plný provoz – devět až deset hodin denně,“ říká pan Loureiro. „Funguje naprosto bez problémů a zdejší distributor nám k němu poskytuje špičkovou podporu a služby. Není pochyb, že brzy budeme potřebovat další CNC obráběcí stroj. A na základě našich zkušeností mohu s jistotou potvrdit, že to bude znovu stroj Haas.“

Počáteční úspěch firmy Nexx umožnil přesun do nového areálu, který je v současnosti rozšiřován, aby pojal větší oddělení pro výzkum a vývoj. Firma dále investovala do robotů, poloautomatické lakovny a technologie přesného strojírenství. S příslibem finanční pomoci od Evropské unie se pan Loureiro rozhodl investovat i do oddělení výzkumu a vývoje produktů, a proto měl v úmyslu zakoupit stroj pro rychlé prototypování k výrobě prototypů, které jim doposud dodávaly jiné firmy.

Místo 3D tisku obráběcí stroj

Využívání subdodavatelů k výrobě prototypů nebylo uspokojivé řešení. Chtěli udržet nové designy pod pokličkou a potřebovali co nejrychleji zkoušet řadu různých designových nápadů. Při využití externích dodavatelů se bohužel nemohli spolehnout na včasnost dodávek. Po nějaké době hledání objevili vhodný stroj pro rychlé prototypování a byli rozhodnuti vydat se cestou technologie 3D tisku. Když však přišlo na samotný nákup, zjistili, že distributor tohoto stroje pro Portugalsko a Španělsko nedávno odešel z trhu. Přehodnotili tedy svůj postoj, jelikož nechtěli kupovat stroj ze zahraničí a mít možnosti školení a podpory tak daleko od svého sídla. Přibližně v té době pořádala společnost Haas Automation Europe propagační akci na výstavě v Portugalsku, která ředitele firmy Nexx zaujala. Cena stroje Haas byla prý totiž zhruba stejná jako cena stroje pro rychlé prototypování.

Technologie rychlého prototypování s využitím 3D tisku je velmi diskutována v médiích, a proto firmy snadno podlehnou přesvědčení, že tato technologie splní jejich požadavky. Nicméně pro konstrukční oddělení, která potřebují funkční součásti nebo lisované formy, dokáže CNC obráběcí stroj nabídnout mnohem praktičtější a univerzálnější řešení. V případě firmy Nexx se tou správnou investicí ukázalo být vertikální obráběcí centrum Haas VF-2.

„S CNC strojem Haas dokážeme z nápadu vyrobit funkční prototyp do dvou měsíců,“ říká pan Loureiro. „Již se nemusíme spoléhat na subdodavatele, ale vše děláme vlastními silami. Stroj je velmi rychlý a za dobu, jakou nám dříve trvalo vyzkoušení jednoho designu, jich dnes zvládneme vyzkoušet několik.“

Luís Da Fonte je vedoucím konstrukčního oddělení ve firmě Nexx: „Mít možnost vyrábět vlastní prototypy je pro nás velmi důležité,“ vysvětluje. „Bez stroje Haas by bylo nemožné v tak krátké době převést návrh do skutečné podoby. Věděli jsme, že stroj Haas bude nejlepším řešením, neboť nám umožňuje dělat větší prototypy s využitím jeho velkého stolu, než kdybychom použili stroj pro rychlé prototypování. Stroj VF-2 používáme rovněž k výrobě hliníkových a ocelových forem. A to bychom se systémem 3D tisku opravdu nemohli.“

Už od roku 2003 firma Nexx začala používat různé materiály k vylepšení módní přitažlivosti značky, jako např. kůži, výšivky, kovové vložky a pryž. Různorodé designy se staly hitem, což přineslo raketový vzestup prodejů. Nexx dnes navrhuje přilby pro mnoho skupin uživatelů – pro muže, ženy, a dokonce i děti. V roce 2014 firma získala ocenění za design Red Dot, konkrétně za jeden ze svých nejpopulárnějších modelů – Switx.

Firma Nexx využívá obráběcí centrum Haas VF-2 jak pro obrábění hliníkových a ocelových forem, tak i pro výrobu prototypových dílů.

„Dnes je naším největším trhem Německo,“ říká marketingový manažer André Varandas. „Silné postavení si však udržujeme i ve Francii, Itálii, Portugalsku, Brazílii a Spojených státech. Různé země evidentně preferují různé věci: například v Brazílii zákazníci milují světlé barvy, zatímco v Německu se prodávají především černé designy. Velmi aktivně usilujeme o vstup na Dálný východ, do zemí jako Jižní Korea, Tchaj-wan, Japonsko a Indonésie. Trh s motocyklovými skútry v některých asijských zemích má obrovský potenciál. Naše prodeje postupně rostou na celém světě.“ Nexx navíc věří, že využije svou přítomnost na závodních okruzích ve světě k dalšímu posílení profilu značky.

Přilby lze řadit do různých kategorií, podle jejich tvaru, výrobního materiálu vnější skořepiny, využití, homologace a také ceny. Všechny typy se vyrábějí z termoplastů nebo kompozitů. Pokud jde o charakteristiku, přilby se rozdělují do dvou skupin – na silniční a terénní. Mají v úmyslu sponzorovat mistrovství světa superbike, v hledáčku mají i mistrovství Španělska a již sponzorují několik jezdců ve Spojených státech. Závodění se věnují čtyři roky a postupně sbírají další zkušenosti.

Dnes Nexx každoročně prodává 100 000 přileb po celém světě a cílem pro příští rok je pokořit metu 120 000 kusů. Všechny přilby jsou navrhovány a vyráběny ve výrobním závodě v Portugalsku. Z hlediska tvaru existují čtyři typy skořepin: celoobličejová, s otevřeným obličejem, maxijet a dvojitá sportovní. Všechny formy a prototypové součásti pro nové přilby se vyrábějí pomocí stroje Haas VF-2.

Matt Bailey
Haas Automation

michal@mbmc-uk.com

Něco navíc

Reportáž opatřenou českými titulky si můžete prohlédnout zde:

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 150620
Datum: 03. 06. 2015
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Jako švýcarské hodinky…

Kdo by mezi strojaři neznal takové značky strojů, jako jsou Heckert, Scharmann, Dörries, SIP či Starrag. K těmto pěti švýcarským a německým klenotům přidejme ještě neméně významné výrobce karuselových brusek Berthiez, multifunkčních miniobráběcích strojů Bumotec či portálových a gantry center Droop+Rein a společně se SW řešením TTL pro adaptivní obrábění lopatek turbín dostaneme výsledek v podobě společnosti Starrag Group.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit