Témata
Reklama

Umělá inteligence - příležitost, nebo hrozba?

UInženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technických oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

Probíhá velká diskuze o umělé inteligenci: „Make it or break it.“ Jde o budoucnost i o dobu, v níž žijeme. Blíží se věk singularity, kdy AI bude umět více než inteligence všech obyvatel Země dohromady?

Hranice leží v budoucnosti, ale už dnes žijeme v éře digitální ekonomiky podporované robotikou a umělou inteligencí. Je zřejmé, že roboty a počítače zvládají lépe, rychleji a efektivněji rutinní práce, které se dají algoritmizovat a rozložit do digitalizovaných úseků. Roli hraje i to, kolik nákup nové techniky stojí – její výkon exponenciálně roste a cena exponenciálně klesá.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Ivan Pilný, náměstek ministryně MPO

Méně ohroženy jsou nízko kvalifikované práce, kde se robotika nevyplácí, a také ty vysoko kvalifikované, na které AI ještě nedosáhne. Nejvíc je ohrožen střed: „Modré límečky“ – pracovníci v montovnách a skladníci i administrativní síly. Robotika akceleruje, protože na pracovním trhu je nedostatek pracovních sil a tlak na mzdy roste. Roboty nemají odbory, pracují 24x7, nebudou se s vámi handrkovat o karenční dobu či o benefity. A přitom náš vzdělávací systém stále připravuje studenty na profese, které brzy nebudou existovat nebo se dramaticky změní. Končí model, kdy jsme se 20 let vzdělávali a pak z toho 40 let žili.

Teď trochu optimismu. Kde jsou příležitosti? Určitě ve vzniku nových profesí založených na kooperaci s umělou inteligencí. Podívejme se na šachové velmistry, kteří ještě před 20 lety dokázali alespoň uhrát remízu s počítačem. Dnes je porazí program v mobilním telefonu. Velmistři se naučili využívat algoritmy k analýze stovek partií, které se zcela vymykají jejich lidským schopnostem.

Lidstvo přežilo přechod ze zemědělství do průmyslu, přežije i tuhle revoluci. Máme však mnohem méně času a vznikají problémy, na které nejsme připraveni. Co když auto bez řidiče přejede vašeho souseda? Kdo nese odpovědnost? Vlastník, výrobce automobilu, strůjce algoritmu? Kooptujeme umělou inteligenci do správních rad podniků? Smíříme se s marketingem, který bude předvídat naše potřeby? Svěříme medicínu robotům s rizikem, že při black outu nedokáže už nikdo operaci dokončit? Co budeme dělat, až se pracovní doba zkrátí na polovinu? Čemu budeme věřit v době virtuálních fake news?
Je čas začít přemýšlet o budoucnosti.

Ing. Ivan Pilný

ipilny@iol.cz

Reklama
Vydání #3
Firmy
Související články
Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Príhovor Štefana Kassaya: Život sa neriadi podľa algoritmov

Pozdravy dobré ráno, pekný deň sa považujú za slušnosť a dobrú výchovu. Rovnako na pracovisku je prejavom spolupatričnosti aj úsmev, vzájomný stisk rúk a pochopenie nálad. Veľa prezrádza výraz tváre ako reflexia vnútorných pocitov a pripravenosti na plnenie plánovaných úloh. Vlastných a zosúladených s pracovnými povinnosťami podľa zosnovaného algoritmu.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Fórum děkanů strojních fakult

Jaké doprovodné akce MSV  v Brně se budete osobně účastnit a jakou myšlenku (názor) zde chcete případně prezentovat?

Pro budoucnost českého průmyslu jsou zásadní investice

Investice do digitální transformace firmám pomohou vyrovnat se s nadcházejícím zpomalením ekonomického růstu. Částečně vyřeší také potíže spojené s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák při příležitosti MSV v Brně poskytl čtenářům MM Průmyslového spektra komentář k současnému stavu tuzemského průmyslu a obchodu.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím jeden příklad za všechny demonstrující vaši spolupráci s průmyslovými podniky při výuce studentů. Vyzdvihněte jeho specifika.

Fórum výrobních průmyslníků

Na základě jakých dat (zdroj, forma) plánujete a řídíte výrobní procesy ve vaší firmě? S jakými problémy se potýkáte nejčastěji?

Fórum výrobních průmyslníků

Myslíte si, že by vytvoření digitálního modelu tzv. digitálního dvojčete vašeho výrobního procesu (či vybraného technologického uzlu) a následná simulace s cílem identifikovat kritická (úzká) místa ve výrobě, by mohla vést ke zvýšení produktivity ve vaší firmě?

Fórum výrobních průmyslníků

Pokud přijímáte absolventa technické střední či vysoké školy, jaké znalosti u něho postrádáte? Jakou má podobu způsob celoživotního vzdělávání vašich zaměstnanců?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit