Témata
Reklama

Veletrh Věda Výzkum Inovace Nové místo pro propojení vědecko-výzkumné a aplikační sféry

Ve dnech 28. února až 2. března letošního roku se na brněnském výstavišti uskuteční 2. ročník Veletrhu Věda Výzkum Inovace. O zkušenosti s pořádáním tohoto veletrhu a o jeho smyslu pro odbornou a širokou veřejnost se s námi v rozhovoru podělil jeho manažer Ing. Martin Janča, Ph.D.

Jak byste charakterizoval a vyhodnotil předcházející, 1. ročník Veletrhu Věda Výzkum Inovace?

Připravit jej bylo velkou výzvou. Spousta lidí na nás pohlížela s nedůvěrou. Hned na úvod bych proto chtěl uvést, že jako organizátoři veletrhu rozhodně nechceme a ani nejsme schopni přímo propojovat vědecko-výzkumnou a aplikační sféru. Nás pouze napadlo pokusit se pozvat všechny zájemce z oblasti vědy, akademického prostředí, významných firem i státní správy na jedno místo a vytvořit tak novou platformu, kde k tomuto může docházet. Je jistě daleko více fundovanějších, kteří právě toto propojování dlouhodobě dělají a umějí. Ty samozřejmě zveme také, nabízíme jim partnerství a náš veletrh jim dáváme k dispozici. Chceme, aby právě oni zde měli prostor dělat svou práci. Bez nich, bez jejich aktivního zapojení tato příležitost, kterou se snažíme pořádáním veletrhu nabídnout všem, kdo se oblasti vědy, výzkumu, vývoje, inovací a jejich zavádění do praxe věnují, nebude využita.

Bylo velmi těžké získat vystavovatele pro první ročník. Jsme velmi vděčni všem těm vizionářům, kteří měli odvahu a prvního ročníku se aktivně zúčastnili. Ještě jednou jim proto touto cestou děkuji. Bez nich by nebylo možné pořádat ročník druhý.

Všichni, se kterými hovoříme, se shodují, že pořádání Veletrhu Věda Výzkum Inovace je dobrý nápad. Celá jedna třetina účastníků prvního ročníku uvedla, že na veletrhu přímo navázala novou spolupráci.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Martin Janča, Ph.D.Vystudoval na Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně, katedře výrobních strojů, systémů a robotiky. Studium zakončil disertační prací na interdisciplinární téma „ověření funkčnosti myoelektrického řízení náhrady lidské ruky metodou mapování myoelektrických potenciálů“. I při své následné činnosti se věnuje komunikaci s odborníky napříč vědními obory. Připravuje a řídí kooperativní VaV projekty akademiků a aplikačních firem.

Jak probíhá spolupráce s Hospodářskou komorou ČR, s Veletrhy Brno a s dalšími subjekty?

Hospodářská komora, jako jediný subjekt v České republice, nám opravdu velmi intenzivně s přípravou druhého ročníku začala pomáhat. Především v osobě jejího místopředsedy pana Štefla máme spojence, který se nebojí myšlenku našeho veletrhu šířit na kompetentních místech. Věříme, že právě za přispění Hospodářské komory ČR se Veletrh Věda Výzkum Inovace posune již při tomto ročníku na podstatně vyšší úroveň. Také Veletrhy Brno vidí v naší akci velký potenciál. Šéfredaktor časopisu MM Průmyslové spektrum je pak dalším vizionářem, který se s osobnostmi z oblasti výzkumu, vývoje a inovací setkává, je v problematice zorientován a má odvahu nás podpořit.

Veletrh není popularizací vědy, má se objevovat „surová věda“. Jak se daří propojit výzkumníky s těmi, kteří jsou schopni jejich nápady uvést do praxe?

Jak jsem již poznamenal, propojování výzkumníků s těmi, kteří uvádějí výsledky VaV do praxe, to je práce jiných. My jim k tomu pouze chceme dát novou platformu. Žádáme je o záštitu. Nabízíme jim partnerství. Zveme je. Jak se k tomu postaví, je na nich. O potřebnosti intenzivnější komunikace mezi výzkumníky a uživateli jejich výsledků, o přenosu výsledků výzkumu a vývoje do praxe, o jejich komercializaci, o tom se hodně mluví.

Jaké je zaměření konferencí?

Právě doprovodným programem veletrhu se při tomto ročníku snažíme vyprovokovat všechny ty, kteří k propojování výzkumu a vývoje a komerčního sektoru mají co říct. Naši partneři připravují velice zajímavá témata a zvou velmi fundované diskutéry. Chceme, aby všechny naše konference, semináře, workshopy, nebo jak je chcete nazvat, vždycky končily diskuzí, ze které když nevzejde závěr, tak alespoň dohoda, že se něco bude řešit. Proto za každou akci na letošním Veletrhu Věda Výzkum, Inovace zařazujeme něco jako kulatý stůl.

Na co se může návštěvník na veletrhu těšit?

Budeme rádi, když se stále víc odborníků, kteří mají potřebu spolu vzájemně komunikovat, postupně rozhodne stát se vystavovateli nebo se jakkoliv aktivně Veletrhu Věda Výzkum Inovace účastnit. Budou zde k tomu mít prostor.

Zahajovací den veletrhu je pro uzavřenou společnost. Vystavovatelé si zvou své hosty, naši partneři a my zveme významné osobnosti z vědecké, akademické a politické oblasti. Prostě ty, kteří by na veletrhu neměli chybět. Samozřejmě nedokážeme zkontaktovat všechny, a hlavně to něco stojí. Účastníci budou mít zajištěno občerstvení a večer zakončení ve vedlejším VIDA! science centru. Vážní zájemci nás však mohou kontaktovat. Máme v omezeném množství i vstupenky do prodeje na tento den.
Další dva dny, 1. a 2. března, již bude brněnské výstaviště otevřeno pro odbornou i širokou veřejnost. Soustředění zajímavých výsledků výzkumu, vývoje a inovativních řešení na jednom místě bude jistě zajímavé a může být i inspirativní nejen pro širokou veřejnost, ale i pro studenty, kterým může být vodítkem při jejich rozhodování se o dalším profesním směřování.

Něco navíc...

Program veletrhu si můžete prohlédnout zde.

Zbyněk Koukolík

zbynek.koukolik@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 170126
Datum: 08. 02. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Věda, Výzkum, Inovace
Autor:
Firmy
Související články
Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Ozvěny Veletrhu Věda Výzkum Inovace

Přední výzkumné organizace, vysoké školy, inovativní firmy, poskytovatelé dotací, investoři i státní správa zaplnily ve dnech 28. února až 2. března pavilon B brněnského výstaviště. Druhý ročník Veletrhu Věda Výzkum Inovace byl jedinečnou příležitostí podpořit znalostní transfer od výzkumníků do praxe.

Související články
Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vždy se snažíme konkurenci předběhnout

Špičkový výzkum a transfer high-tech technologií do medicínské, průmyslové a environmentální praxe s důrazem na mezinárodní spolupráci je hlavním cílem Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), vědecko-výzkumného pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Výzkumné a vývojové technologie v Řeži jsou příležitostí pro český výzkum a prům

Centrum výzkumu Řež s.r.o. (CVŘ) je výzkumná organizace, která navazuje na tradici jaderného výzkumu v řežském údolí a rozšiřuje jej do oblastí nových technologií ve sféře základního i aplikovaného, tzv. předkomerčního výzkumu. Je provozovatelem dvou výzkumných reaktorů a celé řady technologií pro výzkum a vývoj v jaderné oblasti.

Nové hodnocení výzkumných organizací

Poslední rok je jedním z ústředních témat výzkumné komunity konec platnosti metodiky hodnocení výzkumných organizací z roku 2013 a příprava nové metodiky hodnocení tzv. M2017+. Je pravda, že metodika 2013 přinesla výraznou devalvaci aplikovaného výzkumu, hlavně pokud jde o tvorbu aplikovaných výsledků.

Podpora výzkumu, vývoje, inovací a podnikání pod jednou střechou

Technologické centrum Akademie věd ČR (TC) je organizací s již více než 20letou tradicí, která podporuje rozvoj inovačních firem a mezinárodní transfer technologií, zapojení českých výzkumných organizací do Evropského výzkumného prostoru a také disponuje specialisty pro strategické analýzy a studie v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Za dobu své existence pomohlo TC řadě firem s hledáním zahraničních obchodních partnerů, se vstupem na mezinárodní trhy a výzkumným organizacím se zapojením do mezinárodních výzkumných projektů. Jestliže jste návštěvníky Veletrhu Věda Výzkum Inovace, věříme, že následující řádky vám přinesou inspirativní čtení a třeba i motivaci nás na našem stánku oslovit, či alespoň sledovat naše aktivity.

Našimi „nerostnými surovinami“ musejí být mozky a know-how

K aktuálním problémům v oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, efektivity jejího financování a implementace výsledků do praxe se v rozhovoru vyjadřují místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace a Rady pro konkurenceschopnost a hospodářský růst MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA, a předseda Technologické agentury ČR (TA ČR) Ing. Petr Očko, Ph.D.

Nejnovější technologie před moderní informační společností

Jedním z účastníků letošního ročníku Veletrhu Věda Výzkum Inovace je sdružení CESNET, které se zabývá výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií. Bylo založeno v roce 1996 a jeho členy jsou všechny veřejné vysoké školy a Akademie věd České republiky.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit