Témata
Reklama

Velmi přesné vstřikování plastů

Fanuc Roboshot je v současnosti jediný plně elektricky CNC řízený vstřikovací stroj na světě.

Všechny stroje Roboshot a jejich hlavní součásti – řízení, zesilovače a motory – jsou stoprocentně vyráběny v továrně FANUC v Japonsku podle japonské filozofie: méně modulů, méně komponentů. Výsledkem je nižší poruchovost, menší náročnost na údržbu a vysoká spolehlivost.

Reklama
Reklama
Reklama

Nejvyšší možná přesnost díky CNC

Unikátní technologie Fanuc Roboshot využívá nejvyšší přesnosti CNC řízení ze soustružení a frézování a aplikuje ji na vstřikování plastů. Řízení komunikuje 16 000x za sekundu s motorem ovládaným přímo, bez setrvačnosti a bez oleje jako média. To spolu s nejmodernější CNC technologií s vysokorychlostním procesorem přináší maximální přesnost pohybu, vyšší akceleraci a tím i maximální produktivitu při zachování konstantní kvality dílů při extrémně krátkých časech cyklů.

Výhody stroje Fanuc Roboshot:
• vysoká stabilita a opakovaná přesnost;
• přesné a konstantní dávkování v reálném čase díky přesné kontrole otáček šneku;
• minimální spotřeba energie, o 50–70 % nižší ve srovnání s hydraulickými stroji a až o 20 % nižší ve srovnání s elektrickými stroji jiných výrobců;
• přesné stanovení začátku vstřikování (ideální pro náročné úkoly, jako je výroba CD);
• monitoring zpětného toku s průběžným sledováním opotřebení;
• maximální bezpečnost nástroje prostřednictvím AI ochrany forem založené na kontrole krouticího momentu při otevírání a zavírání formy;
• inteligentní ochrana AI vyhazovacího zařízení, jehož pohyby jsou monitorovány prostřednictvím kontroly krouticího momentu;
• velmi nízké náklady na údržbu.

Plně elektricky CNC řízený vstřikovací stroj Fanuc Roboshot poskytuje vysokou přesnost při extrémně krátkých časech cyklů.
Řada strojů Fanuc Roboshot

Stroj, se kterým dokážete vyrobit cokoliv

Fanuc Roboshot nabízí ideální parametry pro nejrozmanitější sofistikované vstřikovací úlohy. Jeho unikátní předností je možnost pokrytí různých aplikací pouze jedním strojem. Příkladem může být přesná výroba fotografických objektivů nebo vstřikování pouzder na baterie. Je to také jediný standardní stroj na světě, kterým lze vyrobit polotovary pro CD. Hodí se rovněž pro výrobu velmi přesných mikrokomponent nebo komplexních dílů ze široké škály materiálů, včetně materiálů na kovové či keramické bázi.

Řada strojů Fanuc Roboshot disponuje upínacími silami od 150 kN do 3 500 kN, přesným ovládáním tlaku v krocích po 1 baru a přesnou regulací teploty v krocích po 0,1 °C. Výsledkem je velmi stabilní vstřikování s nejnižšími odchylkami hmotnosti.

Daniel Havlíček

FANUC Czech
Daniel.Havlicek@fanuc.eu
www.fanuc.eu

Reklama
Firmy
Související články
Problematika dějů při svařování plastů vybranými technologiemi

V současnosti průmyslově využívané technologie svařování plastů mohou do výrobního procesu vnést neočekávané problémy. Cílem článku je seznámit čtenáře s možnými úskalími, která mohou nastat při svařování některých typů plastů vybranými technologiemi.

První plnobarevná stolní 3D tiskárna

Společnost Mcor představila jako první na světě plnobarevnou stolní 3D tiskárnu Mcor ARKe a klade si za cíl dostat tuto 3D tiskárnu do každé kanceláře či učebny.

Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

Související články
Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Uniplast Brno vstoupil do druhé padesátky

V roce 2015 vstoupil Uniplast Brno do druhé padesátky let své činnosti, proto mi dovolte ohlédnout se za jeho pracovní činností v uplynulém roce. V souladu s prací v předešlém období navázal na tradiční konference, konzultace, exkurze, semináře a publikační činnost.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Jedině CO2 laser pro opracování plastů? Dnes už ne

Implementace a nahrazování mechanických střihadel funkčními celky s CO2 lasery je již dlouhou dobu etablovaný proces pro odstraňování vtokových soustav. Ale co když chceme výrobek z plastu kompletně opracovat? Zjednodušit tvar formy a snížit tak náklady ve výrobě? Musíme kupovat drahé 3D CO2 laserové celky? Není možné laserovou technologii integrovat do technologie stávající?

Zavedení nového softwaru zefektivnilo konstrukci forem

Společnost Dramco Tool & Die Co. z Grand Islandu se specializuje na výrobu komplexních vstřikovacích forem pro automobilový a spotřební průmysl. S ohledem na potřebu upgradovat a změnit systém konstrukce a výroby forem za účelem zvýšení efektivity začala hledat systém, který by umožňoval rychlou konstrukci forem, automatizaci některých procesů a umožňoval práci jak s objemovými tělesy, tak s volnými plochami.

Plasty a robot – jde to dohromady?

Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

Výroba stavebnic leteckých modelů

Pamětníci si možná vzpomenou na reportáž o výrobě plastikových leteckých modelů, která vyšla v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2004. Když jsem loni na setkání uživatelů softwaru NX potkal pana Vladimíra Šulce, jednoho ze zakladatelů společnosti Eduard – Model Accessories, pozval mě, ať se k nim do Obrnic přijedu znovu podívat, protože za tu dobu se mnohé změnilo.

Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Sledování forem ve výrobě, skladu i údržbě

Jednou z nejdůležitějších věcí, které firmy pracující v oblasti výroby výlisků řeší, je sledování forem a řešení problémů, které při výrobě nastanou. Důležité je problémy řešit tak, aby příště, pokud se stejný problém objeví znovu, bylo možné sáhnout do databáze a problém vyřešit ihned, bez zbytečných časových prodlev. To umožňuje systém MachineLOG IT, jenž maximálně zjednodušuje sledování pohybu forem, jejich oprav i nasazení ve výrobě.

Systémové řešení z jednoho zdroje

Nová vysoce automatizovaná výrobní buňka pomohla jednomu z dodavatelů pro automobilový průmysl v České republice optimálním způsobem vyřešit zvýšené požadavky na množství výrobků, když pro výrobu snímačů hladiny oleje investoval do řešení na klíč od společnosti Engel.

Roboty zjednodušily soustružení plastových dílů

Firma Linatex vyrábí plastové díly pro mnoho různých průmyslových odvětví. Její produkty nacházejí uplatnění prakticky všude, od umělých kloubů až po letecké a větrné turbíny. To vyžaduje výrobní zařízení, které je snadno a lehce přeprogramovatelné, aby bylo schopno plnit širokou škálu různých úkolů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit