Témata
Reklama

Virtuální exkurze financováním nových investic

Jedním z hlavních ukazatelů zdraví firmy je její stabilní cash-flow. Proto i v situaci, kdy jsou volné peněžní prostředky k dispozici pro pořízení nové výrobní investice, nemusí být koupě za hotové nejvýhodnější formou. Financování daného předmětu leasingem nebo úvěrem má totiž tu výhodu, že firmě umožní ušetřené hotovostní prostředky použít na provozní financování, na nákup surovin apod.

Je také nutné přihlédnout k tzv. nákladům obětované příležitosti, kdy se firma při nákupu předmětu za hotové dobrovolně vzdává výnosů z dalších nerealizovaných zakázek, které by mohla uskutečnit při financování investice cizími zdroji. Co vše je tedy ve firmě možné financovat? Na to jsme se ptali Ing. Radana Šantora, výkonného ředitele pro obchod společnosti ČSOB Leasing.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Radan Šantor, výkonný ředitel pro obchod společnosti ČSOB Leasing

MM: Pane řediteli, pojďme nahlédnout „pod pokličku" možnostem kompletního financování firmy. Kde začneme?

Ing. Šantor: Úspěch každé firmy výrobního charakteru se odvíjí od její schopnosti prodat výrobky. Začněme tedy obchodním oddělením, které drží klíč k jejímu uplatnění na trhu. Pro jeho provoz potřebuje firma v podstatě dva základní prostředky. První je lehká dopravní technika - osobní a užitková vozidla, která používají obchodní zástupci - prodejci. Typickým znakem těchto vozů je jejich značný kilometrový nájezd, a tudíž jejich rychlé opotřebení. Už od počtu pěti vozů obchodních zástupců můžeme hovořit o flotile lehké dopravní techniky.

Jelikož mají obchodní zástupci reprezentovat firmu a používat fungující i dobře vypadající auta, je lepe plánovat obnovu vozového parku v pravidelných cyklech, nejlépe formou operativního leasingu. ČSOB Leasing ho nabízí pod obchodní značkou ČSOB Autolease v řadě variant, např. full service leasing, fleet management, leaseback a operativní leasing bez služeb, včetně varianty kalkulace Ekonom AŠ, která získala ocenění v soutěži Zlatá koruna 2008. Služby operativního leasingu umožní firmě minimalizovat náklady na vozový park, zaměřit se na svůj core byznys a přenechat starost o dopravu vozového parku, jako je výměna pneumatik, servis, platba za veškeré zákonné poplatky a pojištění aj., na leasingové společnosti.

Pro firmu, která nevyužívá výhod operativního leasingu, ale zůstává u tradičního modelu financování za hotové nebo finančním leasingem či úvěrem, bychom měli také produktovou variantu, a to fleet management, což znamená správu vozového parku. Jde o komplexní správu vozového parku (tzv. outsourcing) leasingovou společností. ČSOB Leasing tímto produktem zákazníkům zajišťuje služby a administrativu pro provoz dopravní techniky v jejich vlastnictví, tj. bez financování vozidla. Fleet management zahrnuje veškerou správu vozového parku včetně výkazu elektronické knihy jízd, výměny pneumatik, kompletního servisu, asistenční služby, pojištění atd.

MM: Co obnáší druhý základní prostředek, který lze financovat?

Ing. Šantor: Obchodní manažer potřebuje k dobrému výkonu i odpovídající výpočetní techniku, nejlépe notebooky. Jelikož podléhají rychlému opotřebení, i zde bychom nabídli nejlépe formu operativního leasingu, případně i klasický finanční leasing. Jak už bylo řečeno, výpočetní technika spadá do první odpisové skupiny, proto je možné uplatnit dobu financování na 36 měsíců. Tím jsme zajistili pořízení prostředků pro obchodního zástupce, jeho úkolem je už „pouze" přinést firmě zisky, které tyto náklady pokryjí. 

MM: Obsáhli jsme obchodní oddělení, co nás čeká dále?

Ing. Šantor: Obchodní zástupci ve většině průmyslových firem potřebují nabízený produkt, ať už vlastní výroby nebo koupeného stroje, odprezentovat. Větší společnosti mají pro tyto účely předváděcí centra. Na profinancování předváděcích strojů doporučujeme financování investičním, respektive účelovým úvěrem. Tento úvěr je možné sjednat na dobu 6 až 84 měsíců, tzn. na dobu předpokládané prezentace, a to i v případě, že na něm firma vyrábí, má ho v majetku atd. Úvěr pro podnikatele v naší produktové nabídce je možné i předčasně ukončit. Firma se tedy může kdykoliv rozhodnout a předmět financování doplatit. Důležitá je i nabídka pojištění ke stroji, které může být zahrnuto přímo ve splátkách. K tomu využíváme našich výhodných hromadných pojištění. Klientovi pokryjeme veškerá pojistná rizika, a to za výhodnějších podmínek, než jaké by běžně získal na trhu. Firmami velmi ceněnou službou je také možnost převedení úvěru na nového nájemce i s financovaným strojem. Klient tak může nabídnout zákazníkovi předmět i se zajištěným financováním. Dostupnost tohoto financování je pro zákazníka významně vyšší než u klasických bankovních úvěrů.

MM: Dostáváme se ke konstrukci. Jaké jsou zde možnosti financování?

Ing. Šantor: Jestliže přinese obchodní zástupce zakázku na nový typ stroje, po posouzení ekonomické návratnosti ji předává konstrukci. Aby toto oddělení mohlo vykonávat práci na špičkové úrovni, potřebuje také ke svému výkonu nejmodernější výpočetní techniku, která klade ještě větší důraz na svou obnovu i přímé finanční náklady. Modelování a vývoj je v současné době především softwarovou záležitostí, která ke své činnosti potřebuje náročné servery, výkonné stroje atd. I toto financování umíme řešit. Zde bych rád zmínil, že pro bonitní zákazníky umíme u typicky velkých softwarů typu CAD/CAM financovat i související software a hardware. Tím bychom měli vybavené konstrukční oddělení a můžeme do technologie.

MM: Podívejme se tedy do technologického oddělení. V čem zde můžete být průmyslovým podnikům v oblasti financování nápomocni?

Ing. Šantor: V současné době často splývá technologie s konstrukcí. Vlastní technologie znamená přípravu programování pro CNC stroje. Opět zde tedy potřebujeme výpočetní techniku. Technolog v dnešním podání pracuje převážně se stroji na dílně, kdy dochází k jejich častému technickému zhodnocení. Tento fakt zmiňuji záměrně. Pokud financujeme stroje formou finančního leasingu, kdy je jejich životnost podstatně delší než odpisová doba, umíme v průběhu smlouvy provést i tzv. technické zhodnocení stroje. To dává firmám možnost technologický park, i když ho pořídily na leasing, neustále modernizovat. Pro financování strojů nabízíme jak finanční leasing, který v rámci českých účetních standardů nezasahuje do bilance a vylepšuje tak firmě likviditu, tak i financování úvěrem, pokud by např. potřebovaly využít zdroje z dotačních programů aj.

Příklad kalkulace s délkou trvání smlouvy 60 měsíců

Finanční leasing standardní

EUROleasing                  

Pořizovací cena bez DPH

3 500 000 Kč

3 500 000 Kč

Jednorázová splátka předem

30 %

30 %

Měsíční splátka bez DPH

48 788 Kč

47 775 Kč

Součet splátek

2 927 283 Kč

2 866 498 Kč

Celková úspora zákazníka

60 785 Kč

MM: V procházce naší „virtuální firmou" se dostáváme k logistice. Jaké jsou možnosti zde?

Ing. Šantor: V oblasti investic do logistických zařízení nastala k 1. 1. 2008 změna. U regálových systémů patřících do třetí odpisové skupiny se podle novely zákona prodloužila minimální doba odpisu u finančního leasingu na 15 let. Tím se stal u této komodity finanční leasing prakticky nezajímavým. Proto zde doporučujeme financování formou účelového úvěru. Rád bych upozornil na fakt, který podnikatelé často opomíjejí, že regálové systémy musí splňovat charakter samostatného movitého majetku. Při leasingovém financování totiž nemůže leasingová společnost financovat součásti nemovitosti. K logistice neodmyslitelně patří také vysokozdvižné vozíky. V této oblasti máme navázanou spolupráci s mnoha systémovými dodavateli všech významných značek. Při financování tohoto produktu můžeme nabídnout celou škálu produktů, zejména pak operativní leasing. Doporučení vždy vychází z finančního plánování firmy. Pokud si chce firma financovaný předmět ponechat a dále ho využívat i po skončení doby jeho životnosti, doporučujeme finanční leasing. Operativní leasing je vhodný zejména pro firmy, které nehodlají předmět financování zařadit do svého majetku a využívat ho dlouhodobě.

MM: Pokud máme objednáno a vyrobeno, zbývá nám už jen distribuce výrobku k zákazníkovi. Co můžete nabídnout v tomto směru?

Ing. Šantor: V oblasti distribuce bych zmínil financování těžké dopravní a nákladní techniky, kde financujeme jak dopraví techniku firmy, tak i financování dopravců, kteří jsou na firmu smluvně vázáni. V této komoditě stále převládá finanční leasing a dle mého názoru to tak i zůstane. Zdůraznil bych možnost kratší doby splácení při předpokladu vyššího opotřebení tak, aby cash-flow firmy sledovalo cash-flow sjednaných zakázek. Ve společnosti ČSOB Leasing nabízíme pro tyto účely variantu MINIMAL 36+, což je modifikace finančního leasingu s uzpůsobenými parametry, aby v případě předčasného ukončení a odprodeje nedocházelo k daňovému znevýhodnění a všechny splátky byly daňové uznatelné.

MM: Kruh se uzavřel. Ač se to nezdá, jsme opět u obchodního oddělení.

Ing. Šantor: Ano, pokud je firma výrobcem, nabízí své výrobky zákazníkům, kteří také potřebují při koupi stroje a zařízení zajistit dostupné financování. Při navázání spolupráce můžeme jejich prodejce vybavit kalkulační pomůckou, letáky, kontakty na naše obchodní zástupce aj. Společně dokážeme připravit nabídku financování pro koncového zákazníka, obsloužit ho a poskytnout mu zákaznické financování.

-red-

ČSOB Leasing

dryak@csobleasing.cz

www.csobleasing.cz

Otevřená a uzavřená kalkulace

Rozhodnete-li se využít služeb operativního leasingu, zcela jistě se setkáte s pojmy otevřená a uzavřená kalkulace. Co znamenají a v čem se jednotlivé varianty liší? Na to jsme se ptali obchodního a marketingového ředitele společnosti ALD Automotive Ing. Jaroslava Laura.

Ing. Jaroslav Laur, obchodní a marketingový ředitel společnosti ALD Automotive, která spadá do světové sítě leasingových společností vlastněných skupinou Société Générale. V České republice patří do stejné finanční skupiny jako Komerční banka. ALD Automotive se prioritně zaměřuje na leasing pro flotilové zákazníky a v její správě je více než 770 000 vozidel ve 39 zemích světa. V České republice spravuje přes 12 tisíc vozů.

Jaké jsou základní varianty operativního full service leasingu?

Základními modely full service leasingu jsou uzavřená a otevřená kalkulace, někdy nazývané také uzavřené a otevřené vyúčtování. Ale i zde mohou být v terminologii značné nuance.

V čem jsou odlišné?

Definice rozdílu není jednoduchou záležitostí, v pojetí uzavřené a otevřené kalkulace mezi jednotlivými hráči trhu panují rozdíly. Vezměme tedy v potaz nejčastější model uzavřené a otevřené kalkulace, který využívá většina velkých společností včetně ALD Automotive. V uzavřené kalkulaci je celková výše splátky garantována jako fixní a při dodržení doby pronájmu a počtu najetých km se nemění. Zákazník přesně ví, že např. vůz Octavie 2.0 TDI Ambiente s dobou pronájmu 36 měsíců a nájezdem 120 000 km ho bude měsíčně stát okolo 11.500 Kč, a kromě PHM nejsou s jeho provozem spojeny žádné další náklady. V měsíční fakturaci jsou zahrnuty pravidelný i pořádný servis, náhradní díly, pneu včetně uskladnění, pojištění, silniční asistence, náhradní vozidlo atd. Na konci smlouvy se neprovádí finální vyúčtování. Leasingová společnost tak bere na sebe veškerá rizika spojená s růstem cen náhradních dílů, hodinových sazeb za práci v servisech, poklesech cen vozidel na trhu ojetin, a v neposlední řadě za klienta hradí i pozáruční opravy, které by jinak musel zahrnout do vlastních nákladů. Uzavřená kalkulace je nejčastěji využívaným produktem operativního leasingu klientů ALD Automotive. Jde o transparentní, jednoduchý a bezrizikový produkt, který navíc finančním manažerům díky fixní výši splátek usnadňuje plánování.

Jaký je princip otevřené kalkulace?

V otevřené kalkulaci není garantována konstantní výše splátek. Položky služeb jsou otevřené, klienti hradí zálohy, které jsou v pravidelných intervalech, většinou 3, 6 nebo 12 měsíců, vyúčtovány. Leasingová společnost porovná výši obdržených záloh a skutečně vzniklé náklady v daném období a následně vystaví fakturu nebo dobropis. Zákazníci tak mají velmi detailní přehled o provozních nákladech flotily, ovšem rizika, která na sebe bere v uzavřené kalkulaci leasingová společnost, zde nese klient. I toto řešení je plně transparentní, klienti se mohou o detailech každé nákladové položky informovat prostřednictvím detailního reportingu. Silné leasingové společnosti mají pro své klienty nástroje na detailní nákladové analýzy, v případě naší společnosti je to on-line reporting Fleet Monitor. Jen malé množství firem využívajících full service leasing je však ochotno ztrácet čas detailním sledováním nákladů na provoz svého vozového parku, proto je mnohem častěji využíván model uzavřené kalkulace.

-den-

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 81226
Datum: 17. 12. 2008
Rubrika: Management / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Související články
Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Finance pro podnikání - Podpořit špičkovou strojařinu

V moravské obci Traplice již dlouhou řadu let sídlí společnost Mipexa. Tým zdejších pracovníků dnes tvoří 65 lidí, kteří obsluhují téměř 40 produktivních CNC strojů. Firma se specializuje na sériové obrábění odlitků, výkovků a dělených materiálů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit