Témata
Reklama

Vrtací hlavice nabízejí nové možnosti

Vrtáky s výměnnými vrtacími hlavicemi jsou výsledkem relativně nedávného vývoje. Pro široké rozmezí průměrů díry nabízejí celou řadu výhod a tím si vytvořily poněkud specifické postavení. Obecně pokrývají tyto vrtáky střední oblast, která je definována kombinací rozmezí průměru díry a šířky tolerančního pásma. Ta leží mezi, ale zároveň se s nimi i překrývá, oblastmi pokrytými monolitními karbidovými vrtáky a vrtáky s vyměnitelnými břitovými destičkami.

Aby v současném světě obrábění kovů byla konkurenceschopnou alternativou, musí se koncepce s výměnnými vrtacími hlavicemi i nadále vyvíjet, aby dokázala plnit ještě náročnější požadavky zákazníků.

Reklama
Reklama
Reklama

Vrtáky se liší svými schopnostmi

A to v závislosti na jejich typu – monolitní karbidové, s vyměnitelnými břitovými destičkami nebo s výměnnými vrtacími hlavicemi. V závislosti na tom, jaké jsou požadavky na díru, mají víceméně pevně danou oblast použití, což z hlediska nástrojů i jejich vývoje představuje skutečné omezení. Při výrobě děr, což je oblast strojního obrábění, která je tvořena z několika dílčích oblastí, v současnosti naprosto převládá těchto několik typů vrtáků. Jednotlivé dílčí oblasti však v žádném případě nejsou neměnné, ale vyvíjejí se společně s tím, jak postupuje vývoj vrtáků a mění se jejich schopnosti.

Obr. 1. Ve srovnání s předchozími řešeními s výměnnými vrtacími hlavicemi umožňuje vrták CoroDrill 870 značné zvýšení rychlosti penetrace. Zásluhu na tom má především vyšší rychlost posuvu na otáčku. Pro oblast použití, kde požadované tolerance díry jsou IT 9 až 10, nejsou zpravidla třeba žádné zvláštní dokončovací operace.

Velký počet děr různých typů, o průměru v rozmezí 12 až 30 mm a s hloubkou, která se pohybuje od 3- do 5násobku průměru, už nějakou dobu nabízí velký potenciál pro další posun vpřed. To se týká především výkonnostních a funkčních parametrů, ale také bezpečnosti, životnosti nástrojů a konzistentní kvality vyráběných děr. Typickým představitelem jsou díry pro řezání závitů, díry, u kterých je další operací vystružování, díry trubkovnic pro tepelné výměníky, přesnější montážní otvory a obecně poněkud hlubší díry. Společným rysem těchto děr je, že je u nich obvykle vyžadován střední stupeň přesnosti v rozmezí IT9 až 10, což vyžaduje náležitou přesnost vrtání.

Praktická i kapacitní omezení

Předpoklady, které pro tuto širokou, zato však náročnou oblast použití musí splňovat nástroj, jsou skutečně značné. Pokud jde o technologie využívající výměnné vrtací hlavice, pro tuto oblast existuje řada praktických i kapacitních omezení, která souvisí s velikostí a konstrukčním provedením: minimální a maximální přípustná velikost pro příslušnou koncepci výměnných vrtacích hlavic, výměna nástrojů a potenciální výkonnost při obrábění. Pro ryze střední oblast, z pohledu průměru díry, jejích tolerancí, hloubky, kvality, jakož i způsobu použití, však jde o vynikající řešení.

Obr. 2. Jak makro-, tak i mikrogeometrie břitu výměnných vrtacích hlavic pro vrták CoroDrill 870 byly vyvinuty s ohledem na dosažení zcela nové úrovně schopností a užitných vlastností. Zde je možné zmínit zlepšené utváření a kontrolu třísek, jakož i úpravu řezné hrany umožňující další zvýšení životnosti nástroje a provozní bezpečnosti. Řezné hrany byly vyvinuty tak, aby umožňovaly lepší odhad průběhu opotřebení a přesnější prognózu životnosti nástroje.

Vrtáky s výměnnými vrtacími hlavicemi musejí v závislosti na aplikaci zaručovat především udržení tolerance díry v požadovaném rozmezí a dosažení drsnosti obrobené plochy Ra = 2,5 mikrometru. Pokud jde o požadovanou hloubku vrtání, může být v některých případech nezbytná větší hloubka vrtání, ale také musí být k dispozici vrtáky krátkých a středních délek. Požadovány jsou také alternativy se zvýšenou stabilitou, jakož i pro vrtání stupňovitých děr a děr se zkosenou hranou. V současnosti je však důležité, že výměnné vrtací hlavice s delší a více konzistentní životností musejí představovat potenciál pro zvýšení rychlosti penetrace. Pokud jde o efektivitu, výměna vrtacích hlavic musí být jednoduchým, rychlým a proti chybnému upnutí chráněným způsobem proveditelná přímo na stroji.

Koncepce s výměnnými vrtacími hlavicemi

Koncepce s výměnnými vrtacími hlavicemi je v širším měřítku využívána již několik let a míra dosahovaných úspěchů se liší v závislosti na konstrukčním provedení. Koncepce fungující na principu zaměnitelnosti má jako taková řadu potenciálních slabých stránek, které je třeba eliminovat, aby další generace nástrojů mohla být úspěšnější. Mezi hlavní oblasti, kde je nezbytné zlepšení, patří vyšší pevnost a stabilita rozhraní, plynulejší záběr nástroje a předpoklady pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Ukázalo se, že za klíčové otázky je třeba považovat také uživatelský komfort při vlastním použití a při výměnách vrtacích hlavic, protože mají vliv na odvod třísek, konzistenci kvality díry a spolehlivost vrtáku při jeho použití ve výrobě.

Výhody vrtáků s výměnnými hlavicemi

Proč si tedy pořizovat vrtáky s výměnnými vrtacími hlavicemi, když jsou zde další osvědčené koncepce vrtáků a když zde existuje tolik potenciálních nástrah? Tento typ vrtáků, především s konstrukčním provedením nové generace, ale také nabízí řadu výhod.

Obr. 3. Nové rozhraní mezi výměnnou vrtací hlavicí a tělesem vrtáku využívá unikátní, v současnosti již patentově přihlášenou konstrukci. Umožňuje jednodušší a bezpečnější provádění výměn vrtacích hlavic, jelikož hlavice jsou velmi přesně usazeny a mají potřebnou oporu. Vrtací hlavici lze do vrtáku usadit jediným možným způsobem a z boku je zajištěna šroubem. Žádná část tak nemůže zůstat nedotažená a trvale nezajištěná. Správného vystředění je dosaženo vzájemným působením mezi vodicím kolíkem vrtací hlavice a odpovídající, z větší části válcové styčné plochy v jejím lůžku.

Například snížení nákladů na vyrobenou díru, kterého lze dosáhnout s přispěním některého z následujících faktorů: zkrácení strojního času, zrychlení průchodu strojem, prodloužení životnosti nástroje nebo zvýšení využití stroje. Dále zvýšení produktivity prostřednictvím zkrácení času výměny vrtací hlavice a zvýšení provozní bezpečnosti díky způsobu, jakým je prováděna výměna hlavice. Zde je klíčovým faktorem nové konstrukční řešení rozhraní. Další výhodou je spolehlivost vrtáku během obrábění, což je faktor, který má velice silný vliv na zvýšení produktivity. Ta je určována schopností vrtáku splňovat měnící se požadavky vyplývající z různých rozměrů a tvarů díry, použitých nástrojových sestav a obráběných materiálů.

Výhodou je také bezpečnost, která je do značné míry určována konstrukcí nástroje a má vliv na riziko výroby součástí, jež musejí být vyřazeny jako zmetky, vznik zbytečných prostojů stroje a množství poškozených nástrojů. Dále odstranění renovace nástrojů, která je spojena s jejich broušením, povlakováním, přepravou, správou a skladováním. Přestože výměnné vrtací hlavice jsou určeny pro jednorázové použití, dochází ke snížení nákladů na nástroje. Široký sortiment vrtáků, který umožňuje podrobnější a přesnější specifikaci požadavků, které je třeba splnit a optimalizaci prostřednictvím jednoúčelových nebo naopak univerzálních řešení. Možnost důkladné přípravy pro následující operace, díky které lze při dokončovacích operacích lépe splnit požadavky na kvalitu nebo dokonce dosáhnout jejího zlepšení.

Nová generace

Nová generace vrtáků s výměnnými vrtacími hlavicemi, v současnosti již tvořících součást nabídky, byla vyvinuta tak, aby pro neustále rostoucí střední oblast výroby děr poskytla prostor k dalšímu zvýšení hospodárnosti obrábění. Nové vrtáky jsou nedílnou součástí nabízeného programu, kde představují výhodnou alternativu k moderním monolitním karbidovým vrtákům a vrtákům s vyměnitelnými břitovými destičkami.

Obr. 4. Odvádění třísek z místa řezu a ven z díry je pro každý tip vrtáku naprosto rozhodujícím faktorem. Vrták CoroDrill 870 byl navržen tak, aby byl usnadněn tok třísek v drážkách vrtáku, a tudíž byly potlačeny veškeré sklony k jejich nahromadění. Jeho drážky s novou, patentově přihlášenou konstrukcí mají měnící se tvar a velikost, jakož i po celé délce vrtáku proměnný úhel stoupání šroubovice. Byly navrženy tak, aby koordinovaly třísky a odváděly je ven z díry a současně zajišťovaly pevnost a stabilitu rozhraní pro upnutí vrtací hlavice v těle vrtáku.

Tato koncepce vrtáků byla vytvořena s cílem nabídnout lepší prostředky pro okruh aplikací, kde až doposud jasně převládaly starší a dnes už zastaralé koncepce vrtáků s vyměnitelnými vrtacími hlavicemi, různé typy šroubovitých vrtáků, kopinaté vrtáky atd. V současnosti je tak možné nabídnout mnohem dokonalejší kombinaci rychlosti penetrace, schopnosti obrábění na hotovo, spolehlivosti a manipulace s nástrojem, na čemž se podílí i nová, houževnatá, mikrojemnozrnná karbidová třída vrtacích hlavic s PVD povlakem. Důležitou výhodou, kterou tato nová koncepce nabízí, je možnost jejího snadného přizpůsobení nejenom s ohledem na to, aby lépe vyhovovala pro danou aplikaci, ale také, a to je ze všeho nejdůležitější, s ohledem na její optimalizaci. To umožňuje nová technologie bezpečného, vysoce přesného rozhraní mezi tělem vrtáku a vrtací hlavicí, unikátní konstrukční řešení drážky pro odvod třísek, zdokonalené konstrukční provedení břitu, ale také široké možnosti volby z nabízeného rozmezí průměrů a různých alternativ provedení s více průměry, délky vrtáku a provedení stopky.

Široký okruh aplikací

Tato nová koncepce vrtáků s výměnnými vrtacími hlavicemi byla vytvořena tak, aby byla použitelná pro široký okruh aplikací, různé počty vyráběných děr, typy vrtáků, obráběcí stroje, otáčky vřetena, jakož i nástrojové sestavy. Lze je považovat za řešení tam, kde výkonnost stroje je tak nízká, že není možné dostatečné využití vrtáků s vyměnitelnými břitovými destičkami. Ale lze je také považovat za ideální řešení umožňující plnohodnotné využití potenciálu, který nabízejí velké a výkonnější stroje. Podle kritérií stanovených před zahájením vývoje vrtáku musí od naprostého začátku podávat uspokojivý výkon, jeho záběr musí být plynulejší, jeho použití musí být jednoduché a vrtací hlavice musejí být snadno vyměnitelné přímo na stroji a při jakékoliv aplikaci.

V současnosti musejí být nové vrtáky s vyměnitelnými vrtacími hlavicemi i s břitovými destičkami natolik univerzální, aby se jejich použití neomezovalo pouze na vrtání přímých děr, ale aby uspokojivě fungovaly také při vrtání ve svazku, vrtání křížících se děr, vrtání do konvexních či konkávních ploch na vstupu nebo výstupu z díry, jakož i do obrobků se skloněným povrchem. A konečně, vrtáky musejí nabízet velký prostor pro změnu řezných parametrů, aby byly vhodné pro velmi velký okruh aplikací.

Dana Benešová

dana.benesova@mmspektrum.com

Sandvik Coromant

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.sandvik.coromant.com/cz

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 120513
Datum: 15. 05. 2012
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Budoucnost nástrojových materiálů bez kritických kovů

V současné době jsou nejrozšířenějšími nástrojovými materiály slinuté karbidy a nástrojové oceli. Slinuté karbidy, tedy cermety tvořené vysokým podílem karbidů, převážně karbidu wolframu, a dále TiC, TaC a NbC, a kobaltem jako pojivem jsou využívány především pro výrobu výměnných břitových destiček pro strojní obrábění, případně vrtáků do zdiva a betonu. Díky výborné otěruvzdornosti a velmi dobré lomové houževnatosti jsou v poslední době tyto materiály využívány pro různé aplikace, jako je obrábění ocelí, litin i neželezných kovů.

Související články
Nástroje pro přesné a výkonné obrábění

Společnost WNT v nedávné době uvedla na trh celou řadu novinek v oblasti technologie obrábění, které mají pro své uživatele řešení pro svoji univerzálnost v použití, stabilitu procesu obrábění, ekonomičnost provozu a v neposlední řadě procesní spolehlivost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nový utvařeč třísek

Neustále probíhající vývoj nové technologie povlakování, známé pod obchodním označením Dragonskin, pokračuje ve společnosti WNT vytvořením nové řady vyměnitelných břitových destiček pro soustružení s inovativní geometrií utvařeče třísky -XU. Zaměřením na tvarové a všeobecné soustružení řeší tento utvařeč mnoho problémů zejména v operacích, kde je vyžadováno dokonalé utváření třísky.

Patrick De Vos

Patrick De Vos se narodil v roce 1959 v Belgii. Už při studiu se věnoval oboru výrobní technologie. Po jeho skončení na škole zůstal ještě dva roky jako učitel a vědecký pracovník a věnoval se optimalizaci obráběcího procesu a výrobních technologií. Od roku 1983 pracuje pro Seco, kde vystřídal několik různých pozic. Od roku 2006 zastává svoji současnou funkci manažera výuky, kde je zodpovědný za vzdělávání zaměstnanců i zákazníků.

Cesty k vyšší energetické účinnosti v třískovém obrábění

Energie je stále dražší. Z analýzy spotřeby energie u obráběcích strojů a z návazného procesu obrábění je možné odvodit konkrétní závěry pro zvýšení energetické účinnosti a stanovit, co je základem pro optimalizaci nástrojů a procesu obrábění.

Nesousledné frézování

K výrobě zákaznických nástrojů neodmyslitelně patří rozvaha o životnosti a údržbě navrhovaných nástrojů. Její součástí je doporučení strategie obrábění včetně jeho smyslu. A to je zase přizpůsobeno konstrukčním možnostem obráběcího stroje. Konvenční stroje, které zajišťují posuv pomocí prosté soustavy šroub-matice, umožňují pouze nesousledný způsob frézování. Důvodem je obtížně odstranitelná vůle mezi šroubem a maticí. Ta by při volbě sousledného obrábění vedla v mezích této vůle ke vtažení obrobku pod frézovací nástroj a jeho jistou destrukci.

Rychlejší výměna nástrojových držáků

Výměna nástroje na stroji musí být provedena ve správný okamžik a rychle. Modulární rychlovýměnné systémy a technika polohování nástrojových držáků na stroji zjednodušují výměnu, čímž se zároveň zkracují vedlejší časy.

Produktivní a hospodárné obrábění vláknových kompozitů

S potřebou snižovat hmotnost výrobků při zachování jejich mechanických a dalších vlastností roste počet konkrétních aplikací pro použití specifických konstrukčních materiálů. Jedním z příkladů materiálů s rozšiřujícím se využitím jsou vláknové kompozitní materiály s polymerní matricí. Tyto materiály dnes již nejsou využívány výhradně v leteckém průmyslu, ale rozšiřují se dále například v oblasti automobilového průmyslu, energetice, stavebnictví nebo pro spotřební a sportovní zboží.

PKD a CBN nástroje

Nástroje s řeznými hranami z PKD (polykrystalického diamantu) a CBN (kubického nitridu boru) jsou obzvlášť vhodné pro opracování hůře obrobitelných a vysoce abrazivních materiálů. V těchto případech dosahují vysokých kvalitativních parametrů zároveň při velké efektivnosti, tj. enormních trvanlivostí spolu s vynikající kvalitou obrobených povrchů při extrémní procesní spolehlivosti.

Vyvrtávací tyče s tlumením zvyšují kvalitu obrábění

Pro některé operace obrábění jsou potřebné dlouhé vyvrtávací tyče a upínače. Ty jsou však náchylné k vibracím, což snižuje výkon obrábění a přesnost výroby. Vyvrtávací tyče s tlumením zlepšují značně kvalitu obrábění.

Sputtering v oblasti moderního PVD povlakování

V současné době jsou vysoce výkonné povlaky vyráběny celou škálou metod. Proces magnetronového naprašování (sputtering) umožňuje kombinovat různé povlakovací materiály a přitom poskytuje optimální pružnost a tvrdost povlaku. Ukázal se tak velmi efektivním pro mnoho aplikací.

Výběr správného závitníku

Nejdůležitějším faktorem při jakémkoliv moderním obrábění je výběr nejvhodnějšího obráběcího nástroje pro danou aplikaci. Vzhledem k tomu, že nabídka závitníků umožňujících vytvoření závitu v obráběné díře je obrovská, může se nalezení správné volby jevit jako obtížné.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit