Témata
Reklama

Zájem firem je opět velmi vysoký, ve srovnání s rokem 2015, kdy měl veletrh stejnou skladbu, se očekává o sto firem více. Evidováno je 1 630 vystavujících firem z 28 zemí. Přibližně polovina vystavovatelů opět přijede ze zahraničí, nejvíce jako tradičně z Německa. Zajímavé je, že téměř pětina německých firem bude na MSV vystavovat poprvé.

Ing. Jiří Kuliš,generální ředitel společnosti Veletrhy Brno

Vážení čtenáři,

brněnské výstaviště v těchto dnech žije přípravami na nejdůležitější hospodářskou událost roku – 59. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Souběžně se konají veletrhy Transport a Logistika a ENVITECH. Všechny výstavní haly se zanedlouho promění v největší středoevropskou přehlídku technologických řešení, zařízení a služeb pro průmysl, dopravu a logistiku. Na straně vystavovatelů očekáváme o sto firem víc než ve srovnatelný rok 2015. Svou nabídku do Brna přijede prezentovat přibližně 1 630 zájemců, bezmála polovina z nich ze zahraničí. Pro návštěvníky to znamená velkou příležitost k načerpání inspirace, výměně zkušeností a navázání nových obchodních kontaktů.

Dlouhodobě rostoucí česká a evropská ekonomika láká k prezentaci na klíčovém průmyslovém veletrhu domácí i zahraniční výrobce. Nejvíce zahraničních vystavovatelů se přihlásilo tradičně z Německa, z toho téměř pětina se zúčastní poprvé. Neméně vystavovatelů bude tradičně ze Slovenska, Číny, Itálie, Švýcarska, Rakouska, Jižní Koreje a Ruska. Indie se představí jako oficiální partnerská země.

I doprovodný program bude tradičně obsáhlý a vedle odborných technických témat akcentuje exportní podporu, technické vzdělávání a samozřejmě digitalizaci průmyslu – Průmysl 4.0.

Věřím, že pro vás bude návštěva na MSV opět inspirativní a přinese mnoho nových impulzů pro další rozvoj.

Generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Ing. Jiří Kuliš

Reklama
Reklama
Reklama

Dva specializované veletrhy

Vyloženě nové obory v nomenklatuře letošního ročníku nehledejte. Pokud jde o skladbu veletrhu, v lichých letech pořádáme dva specializované veletrhy, které MSV doprovázejí a zviditelňují konkrétní obory. Veletrh Transport a Logistika proběhne letos už poosmé. Svou náplní navazuje na zvýrazněné téma Průmysl 4.0, protože k chytré výrobě patří také chytré sklady a digitalizované logistické a dopravní služby. Veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH se koná jednou za dva roky. Letos se uskuteční podruhé a jeho vystavovatelé představí technologie pro čištění vody i vzduchu, moderní metody zpracování odpadů nebo technologie pro snižování ekologické zátěže v průmyslových provozech,“ upřesňuje tiskový mluvčí MSV Jiří Erlebach.

Letecký pohled na brněnské výstaviště

Partnerská země Indie

Partnerskou zemí veletrhu je opět Indie. Poprvé jí byla v roce 2012. Na India Show se tehdy představilo 135 indických průmyslových firem. Šlo o historicky největší přehlídku indického průmyslu v zemích střední a východní Evropy. Letošní partnerství potvrzuje, že náš region a právě Česká republika jsou pro Indii významným partnerem s potenciálem dalšího růstu, na obou stranách přibývá vzájemných investic a dceřiných společností. V České republice investovaly firmy jako Arcelor Mittal, Infosys nebo Tata, příkladem českých investic v Indii jsou podniky společností Škoda Auto, Bonatrans či Zetor Brno. Centrální expozice Indie letos obsadí téměř celý pavilon A1 a bude obdobně impozantní jako loni čínská. Připravuje ji asociace Engineering Export Promotion Council, která sdružuje více než 14 tisíc indických firem, převážně malých a středních.

Novinky a inovace

Výčet novinek a inovativních řešení by byl na samostatný článek. Informace od vystavovatelů postupně zpracováváme. Již nyní víme například o 3D tiskárnách pro profesionální průmyslové využití nebo o systému pro nejrychlejší značení výrobků na světě. Několik firem nabídne inovace v oblasti řezání laserem. A opět jsou očekávány zajímavé novinky v robotice, mezi nimi třeba výjimečně rychlý a přesný malý robot Kuka nebo nejsilnější robot na světě od firmy Fanuc, který uzvedne až 2,3 tuny,“ doplňuje Jiří Erlebach.

Vliv EMO na letošní MSV

Specializovaný veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT se sice koná v sudých letech, ovšem tento obor je pro MSV podle zastoupení firem klíčový. Některé firmy se účastní pouze v sudých letech, ale těch je minimum. Třetina účastníků letošního MSV se představí v rámci oborů obráběcí a tvářecí stroje, nástroje, nářadí, svařování a povrchové úpravy. Tradiční velké vystavovatele obráběcích strojů návštěvníci najdou na obvyklých místech – jde o leadery oboru jako Tajmac-ZPS, Kovosvit MAS, Yamazaki Mazak, Misan, TOS-Kuřim, Alfleth, Strojírna Tyc a další. Nástroje pro obrábění představí firmy jako Gühring, Hoffmann, Schunk Intec nebo Neskan. V branži průmyslových pil nebudou chybět společnosti Pilous, Kaltenbach či Pegas-Gonda.

Fenomén Průmysl 4.0

Podle statistik 60 % vystavovatelů minulého ročníku zaregistrovalo téma Průmyslu 4.0.
Toto téma zdůrazňujeme jako klíčové již třetím rokem. Věřím, že i díky MSV se nyní dostává do širšího povědomí a většina průmyslových firem jej považuje za přelomovou strategii do budoucna. Žijeme v převratné době a MSV je příležitostí ukázat progresivní směry vývoje, ať už je to digitalizace, robotizace, 3D tisk, či internet věcí. Určitě se s tímto fenoménem potkáme na více expozicích a u více firem než v loňském roce,“ upozorňuje Jiří Erlebach.

V doprovodném programu MSV proběhne konference Robot a člověk v jednom týmu, která bude zaměřená na možnosti automatizace výroby s využitím cenově dostupných a kooperativních robotů. Také se uskuteční tradiční konference 3D tisk – trendy, zkušenosti a obchodní příležitosti a Vize v automatizaci – Industry 4.0. Problematice Průmyslu 4.0 se věnuje také letošní konference Energie pro budoucnost XXII. – Energetická efektivita v průmyslové sféře pro růst podniku či seminář Digitalizace v údržbě a konference Technologické agentury – Smart Life.

Reflexe MSV v zahraničí a v České republice

Tradice MSV je jeho silnou devízou také ve vztahu k zahraničí. „Jsme potěšeni, že ze zahraničí přijede přibližně polovina vystavujících firem. Pro nás jako organizátory je samozřejmě nejdůležitější přivést na veletrh tu správnou klientelu, aby byly firmy s veletrhem spokojeny. Během MSV se konají například matchmakingová akce Kontakt Kontrakt či investiční fóra o vzájemné spolupráci českých a zahraničních firem,“ shrnuje Jiří Erlebach.

Zpětná vazba

„Zpětná vazba je pro nás důležitá, každoročně si necháváme zpracovat detailní průzkum od renomované agentury Ipsos Tambor. Spokojenost vystavovatelů i návštěvníků dosáhla v loňském roce 84, resp. 86 procent, což je nejvyšší úroveň za posledních pět let. Samozřejmě nechceme usnout na vavřínech, proto se snažíme reagovat i na připomínky k organizaci, navigaci či stravování,“ uzavírá tiskový mluvčí MSV Jiří Erlebach.


Zbyněk Koukolík

zbynek.koukolik@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 170964
Datum: 12. 09. 2017
Rubrika: Trendy / EMO/MSV 2017
Autor:
Firmy
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Související články
Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Soumrak strojírenských bohů

Až do nedávné doby, dalo by se říci před covidem, bylo jednání některých tradičních firem vyrábějících obráběcí stroje bez pokory, a někdy hraničilo až s arogancí. Jednání bez úcty nejen vůči zákazníkům (což zní přímo drze), ale také vůči partnerům dodávajícím subdodávky, vysokým školám a také spolupracujícím partnerům. Mají za sebou přeci tradici desítek let, kdo jim bude co radit, jak mají jednat a dělat. Nikdo přeci. A nyní? Padla kosa na kámen a otupila se, možná se i pokřivilo ostří.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit