Témata
Vydání #12
Prosinec 2001Téma měsíce

Energetické strojírenství

Vzduchotechnika, pneumatika a kompresory. Nové technologie obráběcích procesů

Články

Servis

Příprava veletrhů MSV a IMT 2002 v plném proudu

Přestože do příštího Mezinárodního strojírenského veletrhu zbývá ještě devět měsíců a tři roční období, v Brně se na jeho přípravách již intenzivně pracuje.

Informační technologie

Šroubový kompresor s plynulou změnou otáček

Firma Ingersoll Rand uvádí na trh nový kompresor Nirvana s plynulou změnou otáček dosaženou kombinací standardního invertoru pro změnu otáček a motoru s permanentním magnetem.

Elektronický podpis v praxi

O elektronickém podpisu se velmi často hovoří a píše. Bohužel ne každý přesně ví, co se za označením elektronický podpis skrývá, jak je možné jej použít.

Management

Přežijí jen ti nejschopnější

V polovině listopadu letošního roku došlo ke změně ve vedení jednoho z největších tuzemských výrobců obráběcích strojů společnosti Tajmac-ZPS, a. s. Novým generálním ředitelem byl valnou hromadou společnosti zvolen ing. František Lambert.

Management budoucnosti zaměstnanců

Je vůbec možné hovořit o něčem takovém, jako je "řízení budoucnosti zaměstnanců"? Proč ne? Jestliže se v poslední době již ujaly různorodé varianty řídicích procesů, které vešly ve známost jako například management kvality, management znalostí, management financí a podobně, proč by se lidé odpovědní za jiné lidi neměli zabývat právě přemítáním o tom, jak se starat o zaměstnance a o jejich budoucnost? Vždyť lidské zdroje jsou nejcennější hodnotou, s jakou pracuje každý vedoucí manažer.

Trendy

Pneumatika třikrát jinak

Pneumatické systémy se stávají v současné době již neodmyslitelnou součástí téměř celé průmyslové výroby.

Kotoučové frézy pro produktivní drážkování

Jeden z významných dodavatelů nástrojů pro třískové obrábění na český trh firma Korloy uvádí na trh nový typ fréz zvyšujících produktivitu drážkovacích nebo dělicích operací.

Moderní zdrojové agregáty

Systém agregátů firmy MTU Friedrichshafen nazvaný VIRTUS zahrnuje zdrojové agregáty stavěné modulárním systémem v širokém rozsahu výkonů, a to při použití pouhých dvou řad motorů.

Aplikace pneumatiky v automobilovém průmyslu

Je známo, že automobilový průmysl je jedním z nejnáročnějších odvětví, které žádá od svých dodavatelů neustálou participaci na zvyšování produktivity a kvality.

UPHC - vysokotlaké chlazení

Při obrábění žáruvzdorných a žárupevných ocelí, materiálů na bázi kobaltu a niklu, ale i při obrábění nízkouhlíkových ocelí se setkáváme s problémem utvoření třísky a nárůstem teploty v místě řezu.

Řídicí systém pro obráběcí stroje

Sinumerik powerline je inovace řídicích systémů Siemens určená pro výrobce obráběcích strojů. Optimalizace osvědčených systémů Sinumerik 810D a 840D v oblasti výkonu a softwaru přinesla výrazné zkrácení časů při obrábění.

Přesné vyvrtávací nástroje na veletrhu EMO 2001

Mezinárodní veletrh EMO je největší strojírenskou světovou výstavou a přináší celou řadu novinek v oboru třískového obrábění.

Český CAD systém v nové verzi

Ty tam už jsou naštěstí doby, kdy na našem trhu neexistovala možnost volby téměř v ničem. Dnes stačí stanovit si počáteční podmínky, velikost předpokládané investice a pořádně se rozhlédnout. Nepřeberná rozmanitost a variabilita systémů nabízí každému, aby zvolený CAD odpovídal jeho potřebám a požadavkům.

Mikroturbíny snižují náklady na energii

Capstone Turbine Corporation je vedoucí firmou v oboru vysoce spolehlivých mikroturbínových systémů s extrémně nízkými emisemi.

Náhradní zdroje elektrické energie - motorgenerátory

Motorgenerátory, záložní zdroje, dieselagregáty, elektrocentrály - takto několika názvy lze pojmenovat zařízení, bez kterých se dnes neobejde žádný výrobní závod, obchodní či administrativní centrum, banka, hotel, ale ani nemocnice či školy.

Balená průmyslová parní turbína

Moderní zákazník 21. století žádá moderní výrobky. Aby se výrobek mohl pokládat za moderní, musí mít ve své třídě špičkové vlastnosti.

Opracování oběžných drah valivých ložisek

Valivá ložiska jsou ve většině případů vyřazována z provozu v daném uložení z důvodu vzniku závažných poruch na jejich funkčních plochách, zejména na oběžných drahách nebo na valivých tělesech.

Proč a jak upravovat stlačený vzduch?

Provozní spolehlivost a životnost pneumatických obvodů podstatně závisí na kvalitě přiváděného stlačeného vzduchu.

Provozní testy přesnosti

Požadavky na spolehlivost, produktivitu a přesnost CNC obráběcích strojů ze strany uživatelů se rok od roku zvyšují.

Jednoúčelové obráběcí stroje na EMO 2001

Další postřehy ze zářijové výstavy EMO Hannover, které vám průběžně přinášíme, se týkají oblasti jednoúčelových obráběcích strojů.

Správa nástrojů u obráběcích strojů

Pořadač nástrojů je určen k ukládání nástrojů, zejména u číslicově řízených strojů. Toto řešení umožňuje omezit vliv lidského faktoru na průběh obrábění.

Hladicí geometrie řezných břitů

Myšlenka jednoduché úpravy geometrie řezného břitu s výrazným vlivem na kvalitu obrobeného povrchu při zachovaných, případně ještě zvýšených řezných podmínkách.

Systém pro volbu vyměnitelných břitových destiček

Walter Color Select se nazývá nový, barevně kódovaný výběrový systém, se kterým najde uživatel rychle a bezpečně správnou vyměnitelnou břitovou destičku pro daný případ obrábění.

Parní kondenzační turbína o výkonu 1,6 MW

V posledních letech se v energetice dostává do popředí otázka využití obnovitelných zdrojů energie a efektivnějšího využívání zdrojů současných. Ke splnění tohoto cíle přispívá také parní turbína K 1,6 - 2 z produkce firmy Ekol.

Seřizování nástrojů pro CNC obráběcí stroje

Podstatou této technologie je připravit opakovaně nástroj tak, aby následně vyrobený dílec vykazoval požadované parametry přesnosti po obrobení podle výkresu.

Obráběcí stroje nabízené na EMO Hannover

Na přehlídce obráběcí a tvářecí techniky EMO Hannover poutala pozornost návštěvníků i expozice největšího severoamerického výrobce obráběcích strojů.

Obsluha CNC strojů

Jediným způsobem, jak snížit náklady na zajištění kvalifikovaného pracovníka, je zajistit pro něj intenzivní výuku.

Frézovací a vrtací portál

Frézovací a vrtací portál FVP 120 CNC vystavovaný na letošním 43. MSV v Brně byl oceněn zlatou medailí ve své kategorii.

Prstencové motory

Prstencové motory jsou servomotory poskytující velký krouticí moment v klidové poloze nebo při malých otáčkách. Vyrábí se jako "bezrámové" vestavné (frameless motors), tzn. že jsou umisťovány přímo do konstrukce stroje. Výrazně se tak snižuje potřebný zástavbový prostor, někdy až na jednu sedminu oproti použití klasického motoru.

Potrubí pro elektrické vedení pod zemí

Tradičně se elektřina přenáší venkovním kabelem velmi vysokého napětí. Nemusí tomu ale tak být. Siemens vybudoval ve veletržním areálu Expo v Ženevě první "neviditelné" přenosové vedení velmi vysokého napětí na světě - plynem izolované vedení GIL.

Kogenerační a trigenerační výroba energií

Při srovnání kogenerační (kombinované) výroby elektřiny a tepla s oddělenou (klasickou) výrobou energie dochází k rozsáhlým úsporám primárních paliv.

Obrábění zasucha - ano, či ne? (2. část)

Úsilí o snižování výrobních nákladů ve strojírenských výrobních procesech vede k jejich postupnému zrychlování a zjednodušování. Týká se to samozřejmě i obrábění kovů jako jednoho z velice náročných a nákladných výrobních procesů.

Pily s diamantovým drátem

Nedávno získal diamantový drát mimořádnou publicitu v souvislosti s útěkem vězně z nejstřeženějšího vězení na Mírově po přeřezání mříží. Publicita tohoto řezného nástroje je zcela zasloužená; pily pro ruční i strojní řezání diamantovým drátem umožňují obdivuhodné výkony.

Nové kinematické struktury strojů

Od první známé konstrukce hexapodu navržené V. Goughem v roce 1949 uplynulo již více než padesát let. Základem pro stroje s paralelní kinematickou strukturou je Stewartova plošina, jejíž vlastnosti popsal D. Stewart v roce 1965.

Všestranný CAD/CAM systém pro průmyslovou výrobu

Koncem října v Praze předvedla americká firma CNC software svým obchodním zástupcům ze střední a severní Evropy a Izraele novou, devátou verzi svého CAD/CAM systému Mastercam.

CAD/CAM a škola

Jedním ze způsobů, jak udělat oblast strojírenství zajímavou pro mládež, je podchytit studenty s jejich zájmem o informační technologie, o počítače. S příznivým ohlasem studujících se setkávají učitelé ve školách, které aplikují počítačovou podporu do odborných předmětů.

Konstrukční návrh postupového lisovacího nástroje

Na říjnovém Invexu byly vyhlášeny výsledky letošního ročníku soutěže Strojírenský CAD projekt 2001, pořádané agenturou Expert ( Partner. Pomyslné vavříny ve studentské sekci získal student VOŠ, SPŠOA Kopřivnice Milan Potěšil. Sluší se připomenout, že kopřivnická průmyslovka tak obhájila své loňské prvenství v této soutěži (viz MM 11/2000).

Nová verze CAD systému pro automobilový průmysl

Je známo, že nejpoužívanějším CAD systémem v automobilovém průmyslu je CATIA. Osm stájí formule 1 používá CATII pro návrh svého monopostu, případně motoru. Právě zde jsou nároky kladené na CAx systém velmi vysoké - vždyť mezi jednotlivými závody je pouze 14 dní na přípravu.

CAx systém pro konstrukci strojů a nástrojů

Základním rysem konstrukčního systému Pro/ENGINEER je oboustranná asociativita parametricky popsaných 3D modelů nového výrobku.

Výkonné vrtací nástroje - vysoká produktivita obrábění

Využití všech předností monolitních vrtáků ze slinutých karbidů (SK) je podmíněno splněním požadavků na obráběcí stroje z hlediska přesnosti, výkonu, rozsahu otáček vřetene a posuvů, tuhosti a chladicího systému.

Výroba

Šroubový kompresor s proměnnými otáčkami

Nový šroubový kompresor VS 10 od firmy Gardner Denver je nejmenší kompresor na trhu, který je řízen systémem změny otáček. Tento nováček nabízí významné energetické úspory v malých 4 ÷ 7kW aplikacích.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit