Témata
Reklama

Blockchain a koronavirus

Dovolte mi v našem blockchainovém povídání udělat onen pověstný cimrmanovský úkrok stranou. Chtěl bych se dnes věnovat aplikacím, které je možné využít v dnešní (doufám, že v době vydání již pokoronavirové době. Představte si společnost, která chce zajistit rozumnou míru pravděpodobnosti, že nikdo z jejích zaměstnanců není nemocný. Každý zaměstnanec tedy vyplní ráno před příchodem do firmy čestné prohlášení, v kterém stojí, že si není vědom kontaktu s nikým nemocným a že on sám se cítí dobře. Firma tak získává potvrzení, že vynaložila rozumné úsilí, aby se u ní a od jejích zaměstnanců nikdo nenakazil.

Tento článek je součástí seriálu:
Blockchain
Díly
Jan Prokš

Kromě Elektrotechnické asociace ČR se Jan Prokš věnuje také digitální transformaci a moderním digitálním technologiím v průmyslu – rozšířené realitě, digitálním dvojčatům a v posledních dvou letech průmyslovému blockchainu a osvětě spojené s digitálními technologiemi.

Bylo by ale nepraktické, pokud by se všichni ráno podepisovali do knihy: jak časově, tak i z důvodů ochrany osobních údajů. Daleko efektivnější je provést registraci v jednoduché webové aplikaci, která z vlastního prohlášení a ze jména, rodného čísla (a třeba ještě dalšího bezpečnostního prvku) vytvoří zápis do blockchainu. Ten je nečitelný, nehrozí únik údajů, ale při znalosti jména, rodného čísla a bezpečnostního prvku jde zpětně ověřit /a prokázat/, že daný zaměstnanec prohlášení udělal. Tuto aplikaci si již některé firmy pořídily, právě proto, aby minimalizovaly riziko nákazy na pracovišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Nepraktické ruční zápisy do knihy lze daleko efektivněji provést v jednoduché webové aplikaci, která vytvoří zápis do blockchainu. (Zdroj: Pixabay)

Pokud bychom celou záležitost generalizovali, je obdobným způsobem možné prokázat v podstatě jakékoliv ověření, pověření, certifikát. Třeba to, že konkrétní zaměstnanec má oprávnění provádět konkrétní práci, operaci, přístup do prostor, jednání se zákazníkem a podobně. Blockchain je tedy ze své podstaty vhodný k realizaci nejrůznějších pasů, povolenek, oprávnění atp.

Jan Prokš

ELA BLOCKCHAIN SERVICES

Reklama
Související články
Certifikáty a oprávnění v blockchainu

Blockchain je vhodný k vystavování certifikátů a potvrzení nejrůznějších druhů. Certifikátem myslím jakoukoliv datovou větu, která osvědčuje informaci. Tedy například certifikát kvality výrobku, diplom absolventa, svářečský průkaz, povolení ke vstupu do prostor, oprávnění provádět nějakou činnost či umožnění, aby s výrobkem byla provedena nějaká operace.

Technická náročnost blockchainu

ELA blockchain (elachain) je provozován jednotlivými subjekty zapojenými v síti. Někdo provozuje vlastní linuxový server, někdo využívá cloudové služby. Síť je tak velmi heterogenní, čímž se zvyšuje její stabilita a otřesuodolnost. Samotná hardwarová náročnost není vysoká, pro běh základních aplikací bohatě postačí jednoduchý počítač na úrovni kancelářského stroje, s internetovým připojením a s veřejnou IP adresou. Pokud náhodou internet vypadne, nic se neděje - po obnovení připojení se sít opět dosynchronizuje.

Co blockchain přináší?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Související články
Co je to blockchain?

Výraz blockchain nám zní v uších stejně, jako před pár lety všichni skloňovali (a někteří i časovali) Průmysl 4.0. Je to tedy kouzelné slovíčko jako „abraka dabra“? Co se za ním skrývá? A k čemu je dobré?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Sedmý díl našeho seriálu upozorňuje, že ideální přístup spočívá v budování komplexního systému řízení bezpečnosti informací. Existují však výjimky v případech, kdy bylo identifikováno akutní nebezpečí. Tím může být útok na data firmy, tedy jejich zašifrování ransomwarem. V podcastu jsou popsány metody zálohování i možná ochrana před napadením jako takovým.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Šestý díl našeho seriálu podcastů o kyberbezpečnosti se zabývá okamžikem, kdy obdržíme výsledky analýzy rizik. Na jejich základě se musíme rozhodnout, jak dále postupovat, zejména, zda neexistují nějaká rizika vytvářející maximální stupeň nebezpečí, na které je třeba reagovat okamžitě. Zjištěná rizika musíme konfrontovat s existujícími bezpečnostními opatřeními a zpracovat tzv. benchmark stavu informační bezpečnosti popisující skutečný stav v porovnání s tím, jak by měly být naplněny požadavky dle principů normy ČSN ISO/IEC 27002 nebo ZKB. S podrobnostmi vás opět seznámí profesor Vladimír Smejkal.

Anketa: Máte svá data v bezpečí?

Máte svá data v bezpečí? Pokud si tím nejste zcela jisti, čtěte dále!

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

V pátém podcastu popisuje prof. Smejkal metody hodnocení rizik. Hovoří o hodnocení hrozeb a uvádí jejich příklady, včetně nezbytnosti hrozby a zranitelnosti posuzovat z hlediska pravděpodobnosti jejich výskytu. Zmiňuje též vyhodnocení rizik provedené v rámci tzv. matice následků a pravděpodobností a vysvětluje pojmy jako inherentní, reziduální a cílové riziko.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit