Témata
Zdroj: První hanácká BOW

České firmy na MSV: Veletrh jako inspirace

Firmu První hanácká BOW založili již v roce 1993 tři kolegové – Oldřich Brzokoupil, Petr Opravil a Jan Wagner – aby vyšli vstříc profesionálům i amatérům z oblasti strojírenství. Společně tedy „ušli“ již 30 let a jejich cesta se po celou tu dobu nese ve znamení výroby a obchodování se stroji pro kovo- a dřevoobrábění, čisticí či manipulační technikou, CNC stroji, kompresory a s mnoha dalšími produkty. Je tedy logické, že firma patří k tradičním vystavovatelům na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Především na toto téma jsme hovořili s Ing. Petrem Opravilem, jednatelem společnosti.

Tento článek je součástí seriálu:
České firmy na MSV 2024
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama
Na MSV si vždy pozorně projdu celý areál a inspiruji se u vystavovatelů. Pak reaguji na konkrétní podněty zařazením nových strojů či skupiny produktů do našeho portfolia,“ říká Petr Opravil. (Zdroj: První hanácká BOW)

MM: Pane Opravile, můžete nám detailněji přiblížit způsob činnosti vaší společnosti?

P. Opravil: Produkty prodáváme prostřednictvím našich více než 500 obchodních partnerů. Po celé České i Slovenské republice jsou odborníci, kteří mají menší či větší prodejny, v nichž jsou schopni předvést naše stroje svým lokálním zákazníkům, což vidíme jako velkou výhodu, neboť naši klienti tak mají svého obchodníka v místě bydliště. Dále bych rád zmínil, že každý stroj, který opouští brány naší firmy, projde předprodejním servisem, abychom měli jistotu, že zákazník dostává kvalitní a bezchybné zboží. Zároveň máme záruční i pozáruční český servis, což bereme jako velkou přidanou hodnotu našich produktů.

MM: Domníváte se, že je pro české strojírenské firmy těžší uspět na trhu než pro zahraniční firmy stejného zaměření?

P. Opravil: Otázkou je, co klient očekává. Oproti zahraničním společnostem my nabízíme řadu výhod. Jsme lokalizovaní v České a Slovenské republice, máme své obchodní zástupce i síť obchodních partnerů, již zmiňovaný český servis, a to je, myslím si, opravdu velkou výhodou oproti konkurenčním společnostem ze zahraničí, které podobné výhody nenabízejí. Samozřejmě je pak náročnější konkurovat cenou, která zahrnuje veškerý zmiňovaný servis. Naše filozofie je však taková, že nám záleží na každém zákazníkovi a děláme vše pro to, aby byl spokojený. A tak jsme dali přednost cestě péče o klienta před pouhým prodejem.

Každý stroj, který opouští brány firmy První hanácká BOW, projde předprodejním servisem, aby zdejší lidé měli jistotu, že zákazník dostává kvalitní a bezchybné zboží. Firma disponuje záručním i pozáručním českým servisem, což je bezesporu velká přidaná hodnota zdejších produktů. (Zdroj: První hanácká BOW)

MM: Do jaké míry vaší firmě pomáhá účast na oborových veletrzích, zejména na MSV, ale i na dalších, pokud se jich účastníte?

P. Opravil: Veletrhy vždy byly místem, kam jezdí firmy obchodovat, a jsem rád, že po náročném období, kdy nebyla možná účast na podobných akcích, jsou veletrhy zpět ve hře. Pomáhají nám ukázat světu, že jsme tady, jak o našem podnikání přemýšlíme, máme zde možnost prezentovat novinky a setkávat se s lidmi. To je fajn. Z obchodního hlediska vždy navážeme spolupráci s novými zákazníky a obchodními partnery. Veletrhy jsou tedy pro nás jedním z důležitých bodů marketingového mixu.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Které trendy ve vašem oboru považujete za nejvýznamnější? A jak jsou podle vás v rámci MSV akcentovány?

P. Opravil: Moderní technologie a využívání AI je jednoznačně téma číslo jedna. Na MSV si vždy pozorně projdu celý areál a inspiruji se u vystavovatelů. Pak reaguji na konkrétní podněty zařazením nových strojů či skupiny produktů do našeho portfolia. Neméně důležitou součástí inspirace je také vlastní prezentace výrobků, což právě naráží na moderní trend umělé inteligence.

MM: Jak vnímáte vývoj na trhu ve vašem oboru za posledních 10 let?

První hanácká BOW se zabývá výrobou a obchodováním se stroji pro kovo- a dřevoobrábění, čisticí či manipulační technikou, CNC stroji, kompresory a s mnoha dalšími produkty. (Zdroj: První hanácká BOW)

P. Opravil: Největší vývoj zaznamenaly samozřejmě technologie a řídicí jednotky. V našem portfoliu máme například CNC lasery, kde se technologie posunuly asi nejvíce. Ovládací panely jsou intuitivní, výrobky jsou na setinu milimetrů přesné a data, která jsou třeba k implementaci, je stále jednodušší importovat do programů.

MM: A kde byste chtěl vidět vaši firmu za dalších 10 let? Neboli, co plánujete v dohledné budoucnosti?

P. Opravil: Rád bych, abychom si ve firmě i přesto, že se náš tým stále rozrůstá, udrželi rodinnou atmosféru. Dalšími aspekty jsou také kvalita a servis, na které, jak jsem již zmiňoval, velmi dbáme, a v neposlední řadě bych rád dosáhl zjednodušení procesů ve firmě. V dohledné budoucnosti připravujeme sérii videí, která by měla přiblížit naši práci a výrobky zákazníkům, aby ještě lépe pochopili způsob našeho podnikání. A na to se těším.

Vydání #3
Kód článku: 240324
Datum: 06. 03. 2024
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Firmy
Veletrhy Brno

Předmětem podnikání akciové společnosti Veletrhy Brno je poskytování obchodních služeb v oblasti pořádání veletrhů a výstav ve vlastním výstavním areálu včetně poskytování technických služeb spojených s touto činností.

Společnost Veletrhy Brno je renomovanou vedoucí veletržní správou ve střední Evropě. Dodávkami veletržních expozic pro tuzemské a zahraniční zákazníky v zahraničí je rovněž významným exportérem obchodních služeb. Brněnské výstaviště představuje v ČR a SR unikátní infrastrukturu pro konání hromadných akcí – veletrhů, kongresů, firemních, kulturních a sportovních akcí.

V České republice zastupuje veletržní společnost Messe Düsseldorf.

Číst dál
První hanácká BOW

Společnost První hanácká BOW vyrábí ohýbačky a zakružovačky profilů určené pro profesionální použití. Kromě uplatnění na našem trhu většinu produkce vyváží přes obchodní síť výhradních importérů do většiny zemí Evropy.
Dále má zastoupení značek Optimum, což jsou kvalitní obráběcí stroje s vynikající výbavou, přesvědčivým výkonem a neuvěřitelně nízkou cenou. Mezi hlavní sortiment patří především vrtačky, frézky, soustruhy a pásové pily na kov. Metallkraft jsou kovoobráběcí stroje od evropských výrobců, určeny pro náročné uživatele a najdou uplatnění v mnoha dílnách a provozech. Kompresory Aircraft jsou vysoce výkonné stroje vhodné pro náročné uživatele. Používají značkové komponenty evropských výrobců a zaručují dlouhodobou spokojenost zákazníků. Nabídku doplňuje nabídka pneumatického nářadí. Dřevoobráběcí stroje Holzkraft a Holzstar je sortiment nejen pro menší dílny. Profesionálům firma nabízí pásové pily na dřevo, odsávání prachu a pilin, soustruhy na dřevo atd... Unicraft je zase manipulační technika pro univerzální použití. Čistící technika Cleancraft je připravena splnit veškeré požadavky na pracovní komfort, má bohatou výbavu i kvalitu použité techniky. A konečně Schweisskraft zaštiťuje vše potřebné pro svařování a řezání plazmou. Klíčovou roli ve formování současného průmyslového a výrobního prostředí hrají CNC stroje díky schopnosti kombinovat efektivitu, přesnost a univerzálnost. Proto v portfoliu společnosti nesmí chybět, a to zejména lasery, routery, frézky či soustruhy.

Číst dál
Související články
Jak se dělá veletrh: Tradice i novinky

Je s podivem, že ačkoli Karel Čapek ve své knížce „Jak se co dělá“ zmínil mnohé zajímavé oblasti lidského konání, veletrh nikoli. Kdyby to byl udělal, určitě bychom dnes museli napsat něco jiného, tento mistr pera by jej určitě popsal zcela dokonale. Protože se však Karel Čapek nad otázkou „Jak se dělá veletrh?“ nezamýšlel, uděláme to ve třech dílech našeho seriálu rozhovorů my. V prvním díle se můžete dočíst, jak to vidí Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Jak se dělá veletrh: Vnímat přání vystavovatelů

Ve dvou předchozích dílech našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme hovořili se dvěma řediteli MSV v Brně. Tentokrát jsme oslovili třetího – Lukáše Helana, obchodního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Veletrh a mladí lidé? Samozřejmě ano!

Zahájení 63. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu je již otázkou pouhých několika dní. Abychom se z úst nejpovolanějších dozvěděli, co můžeme na této prestižní akci letos očekávat a na co se můžeme těšit, oslovili jsme Ing. Tomáše Moravce, nového generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno.

Související články
Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Trendy pro MSV:
Nové směry rozvoje

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další, již 63. ročník, a s ním i řada novinek a zajímavostí. V termínu 4.–7. října 2022 se však v Brně sejdou nejen na slovo vzatí profíci z oblasti strojírenství. Společně s MSV se budou konat i specializované veletrhy IMT, Plastex, FOND-EX, Welding a Profintech.

Přípravy na Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 vrcholí

Od 8. do 12. listopadu se na brněnském výstavišti uskuteční 62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Na společné tiskové konferenci to potvrdili český ministr průmyslu a obchodu, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno a generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR. Na letošním strojírenském veletrhu, jehož hlavním tématem je digitalizace průmyslu, se bude prezentovat celkem 1 016 firem z 35 zemí.

Jak se dělá veletrh: Logistika a výstavba stánků

V minulém dílu našeho seriálu „Jak se dělá veletrh“ jsme tuto (ale nejen tuto) otázku položili řediteli Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, abychom se na MSV podívali více ze šířky. Tentokrát jsme se zaměřili na řešení praktických problémů, a oslovili jsme proto Michala Čechuru, ředitele realizace expozic tohoto prestižního veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit