Témata
Reklama

Ekodesign a systematické řízení dopadů na životní prostředí

Ve všech technických oborech se v posledních letech po vyslovení sousloví udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí vrací ozvěnou jadrný a úderný termín - princip prevence, preventivní přístup, předběžná opatrnost apod. Mnoho firem má v současné době zavedeny systémy environmentálního managementu, ať už EMAS nebo ISO 14001.

Jedním z hlavních cílů systému řízení s ohledem na životní prostředí by u výrobce měla být snaha řídit aspekty nejen vlastních procesů (činností při výrobě), ale též aspekty spojené s dopady jeho výrobků, a to nejlépe po celou dobu životního cyklu výrobků. Životní cyklus zahrnuje nejen fázi výrobní či fázi, kdy se výrobek stává odpadem, ale rovněž aspekty těžby surovin, dopravy, distribuce a fází užívání výrobku.

Reklama
Reklama
Reklama

Metodika ekodesignu

Prakticky každý výrobce má oddělení návrhu a vývoje nebo spolupracuje s externími designéry, kteří se jednoduše řečeno postarají o vznik designu výrobku. Toho designu, který má přilákat potenciálního uživatele ke koupi a jehož úkolem je i dosáhnout prohlášení o shodě.

Jedním z moderních nástrojů pro začleňování environmentálních aspektů do procesu návrhu výrobků je metodika ekodesignu. Tedy designu, jehož význam již řadu let zvyšují měnící se požadavky uživatelů výrobků a požadavky právních předpisů. Podstatou ekodesignu je navrhnout výrobek s materiálovým složením, vlastnostmi a funkcemi tak, aby se jeho dopad na životní prostředí v celém životním cyklu snižoval. Ekodesign není a nemůže být z hlediska klasického designu úplně novou věcí, neboť samozřejmě zohledňuje obvyklé požadavky uživatele na vlastnosti výrobku, jako jsou funkčnost, kvalita, bezpečnost, nízké pořizovací a provozní náklady či ergonomické a estetické vlastnosti. Propojení ekodesignu a systémů environmentálního managementu je efektivním naplněním preventivního přístupu – identifikuje dopady (rizika) výrobků, činností a služeb a poté tato rizika řídí; např. energeticky náročné etapy výroby, použití méně „ekologických“ materiálů a s tím spojené náklady na nakládání s nebezpečnými odpady, tedy souhrnně preventivní (ekodesignová) opatření.

Minimalizace nepříznivých dopadů

Ekodesign a jeho cíl minimalizovat nepříznivé dopady výrobku na životní prostředí se nutně promítá do politiky a strategie firmy. Jestliže má firma zaveden systém řízení, který zahrnuje povinnost navrhovat a vyvíjet výrobky, měl by být proces ekodesignu integrální součástí tohoto dokumentovaného systému.

I z předchozího vyplývá, že ekodesign není pouze lineární rovnice či soubor, do něhož dosadíme za neznámé a dostaví se požadovaný výsledek. Je to týmová práce napříč obory a disciplínami nebo v menších firmách alespoň spolupráce mezi jednotlivými technickými pracovníky či těsnější spolupráce majitelů firmy s externími designéry.

Ekodesign jako dobrovolná aktivita

Ekodesign se jeví z jednoho pohledu jako dobrovolná aktivita, tedy jako aplikace metodiky prevence na výrobek (analogie k aplikaci metodiky prevence na výrobu). Trochu odlišnější je definice z právních předpisů nebo norem. Ekodesign (ECD, environmentally conscious design) je podle definice uvedené v technické normě ČSN EN 62430 systematický přístup, který při procesech návrhu a vývoje bere v úvahu environmentální aspekty s cílem snížit nepříznivé dopady na životní prostředí. Ekodesign bývá také označován jako design životního cyklu, environmentální design či environmentálně příznivý design.

Jak již bylo výše uvedeno, ekodesign vychází z konceptu tzv. životního cyklu. Tento cyklus nezačíná výrobou, ale již ve fázi získávání surovin a materiálů. Následně zahrnuje jejich přepravu, zpracování při výrobě, balení, dopravu a distribuci hotového výrobku či polotovaru. Životní cyklus dále pokračuje fází používání a údržby výrobku a ve většině případů končí odstraněním výrobku po skončení jeho životnosti.

Životní cyklus

Environmentální aspekt

U většiny výrobků se environmentální aspekty a dopady vyskytují ve všech fázích jejich životního cyklu. Pro posouzení těchto dopadů jsou klíčové vstupy a výstupy v každé fázi životního cyklu, tj. například spotřeba materiálů, energie a vody, emise vypouštěné do vzduchu, vody a půdy, množství a charakter vznikajících odpadů, parametry přepravy, množství a způsob nakládání s použitými obaly, způsobovaný hluk, vibrace, radiace (ionizující i neionizující) a další.

Pro správné pochopení metodiky ekodesignu jsou důležité pojmy environmentální aspekt a environmentální dopad. Environmentální aspekt je prvek činností nebo produktů organizace, který může ovlivňovat životní prostředí. Environmentální dopad je každá změna prostředí, nepříznivá nebo příznivá, která je zcela nebo částečně způsobena environmentálními aspekty organizace.

Uvažování celého životního cyklu výrobku umožňuje získat následující informace pro navrhování a vývoj výrobku:
- přehled o veškerých materiálech vstupujících do životního cyklu, včetně těch, které se nestávají součástí konečného výrobku;
- popis všech environmentálně a ekonomicky významných vlastností výrobku;
- popis dopadů meziproduktů, které se nestávají součástí konečného výrobku, ale jsou generovány v rámci jeho životního cyklu;
- pochopení funkce a dopadů systému, v rámci něhož je výrobek používán;
- identifikace možných nežádoucích přesunů environmentálních dopadů výrobku mezi fázemi životního cyklu (např. pro snížení dopadů výrobku na životní prostředí je nutné použít výrobní procesy méně šetrné) či mezi složkami životního prostředí (např. snížení emisí do ovzduší, které způsobí zvýšení produkce odpadů).
-
Před aplikací metodiky ekodesignu na výrobek je důležité provést analýzu dopadů vybraného výrobku na životní prostředí během celého životního cyklu. Na základě zjištění, které fáze životního cyklu výrobku mají největší environmentální dopad (kvantitativně a/nebo kvalitativně), je možné začít hledat způsoby, jak tyto dopady efektivně omezit nebo úplně odstranit. Tím se zlepšuje environmentální profil (environmentální výkonnost) výrobku a všechny související parametry. Pro provedení analýzy je možné využít metodiku posuzování životního cyklu – LCA (Life Cycle Assessment). Na základě výsledků analýzy je pak možné kvalifikovaně navrhnout a provést jednotlivá opatření, která označujeme jako ekodesignová opatření či ekodesignové strategie.

Ekodesignové strategie

Pro každou ekodesignovou strategii existují obecná doporučení, jak tato funguje, a specifická řešení pro konkrétní průmyslová odvětví a výrobky. Designér může např. na základě environmentální analýzy stanovit jako prioritní snížení spotřeby materiálu při výrobě ocelové konstrukce obráběcího stroje. Součástí ekodesignové strategie by měly být návrhy řešení, jak při snižování spotřeby materiálu postupovat a kde hledat vhodné materiálové alternativy. Možné ekodesignové strategie jsou naznačeny v tabulce na konci článku.

Pokud již při návrhu výrobku budou zohledněna hlediska jako snadnější demontovatelnost výrobku, zmenšení počtu konstrukčních součástí, využití recyklovatelných materiálů, zmenšení počtu druhů užitých materiálů ve výrobku nebo nahrazení materiálů s nebezpečnými vlastnostmi ve výrobku, bude zpracovatelům a recyklačním linkám usnadněn a zefektivněn i proces zpracování a recyklace.

Ekodesign a marketing

I z výše uvedených důvodů metodika ekodesignu nabývá na významu nejen v elektrotechnickém průmyslu, kde je legislativní tlak nejvyšší, ale v budoucnu i v dalších průmyslových odvětvích včetně výroby obráběcích a tvářecích strojů. Podniky dávají čím dál častěji prostor tzv. zelenému marketingu, tj. propagaci svých výrobků z hlediska jejich reálné ceny (nákladů vlastnictví) a nižších dopadů na životní prostředí, tak jak je to běžné u firem v jiných zemích Evropy, např. v Německu či Skandinávii. Je dobré při návrhu výrobku vědět, co je momentálně pro zákazníky „sexy“. Marketingoví manažeři prostřednictvím marketingových nástrojů výrazně ovlivňují mínění uživatelů, kteří nehledí jen na nízkou pořizovací cenu výrobku, ale také na kvalitu a užitné vlastnosti výrobku i s ohledem na jeho dopady na životní prostředí, a to nejen na nižší spotřebu elektrické energie ve fázi užívání.

Pokračování v příštím čísle.

Tento článek byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí v rámci projektu zaměřeného na environmentální management pod názvem: Propagace a popularizace školicích a vzdělávacích aktivit pro EMAS. Za jeho obsah je výhradně odpovědné Centrum inovací a rozvoje a nelze jej v žádném případě považovat za názor Ministerstva životního prostředí. Projekt je spolufinancován z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR (www.env.cz).

Centrum inovací a rozvoje je občanským sdružením, jehož hlavním cílem a snahou je šíření a rozvíjení možností dosažení udržitelného rozvoje, jehož součástí je kromě ochrany životního prostředí také ekonomická prosperita a sociální odpovědnost.

Ing. František Milichovský,
Mgr. Miroslav Krčma

www.cir.cz
www.ekodesign.cz

milichovsky@cir.cz

Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Související články
Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Možnosti využití vizualizace v ekodesignu

Stále rostoucí požadavky na snižování emisí skleníkových plynů, zejména emisí oxidu uhličitého (CO2), vyvolávají potřebu integrace principu udržitelného rozvoje i do již pevně zaběhnutých vývojových postupů u různých typů produktů. Z pohledu chystaných legislativních požadavků může být u nových výrobků významné prokázat, že při jejich vývoji byla zvolena strategie, která v rámci jejich celého životního cyklu nejméně zatěžuje životní prostředí.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Precizní závitové nástroje

Šrouby jsou i dnes v moderní době plné počítačů a kosmických technologií nejčastější strojní součástí a není snad stroje nebo zařízení, kde by se nevyskytovaly. Funkční část šroubu tvoří závit, jehož chody jsou navinuty s určitým stoupáním kolem válcového či kuželového jádra. Liší se svým profilem v závislosti na druhu použití. V drtivé většině případů se používají závity s pravým stoupáním, ojediněle z konstrukčních důvodů s levým.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit