Témata
Reklama

Akvizice firem jsou součástí hospodářského koloběhu. Týkají se již staletí všech odvětví, přičemž ve slučování firem či nákupu (prodeji) celých společností nebo jejich částí má největší dynamiku oblast IT technologií - ostatně jako odvětví samo.

Lubomír W. Novotný

Vystudoval konstrukci obráběcích strojů na FSI VUT v Brně. Zde rovněž absolvoval nástavbové studium Technického znalectví a obhájil disertační práci. Více než 16 let pracuje ve firmě Toshulin, a. s., kde se nejprve věnoval konstrukčním a vývojovým činnostem, inovacím, pevnostním výpočtům a byl několik let vedoucím detašovaného pracoviště a oddělení Vývojové projekty této firmy. Šest let je vedoucím úseku Technická podpora prodeje. Vedle hlavních profesních činností byl asistentem Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na FSI VUT v Brně, vedoucí a oponent diplomových a disertačních prací, a je spolupracovníkem a přednášejícím na dalších moravských technických a ekonomických vysokých školách, dopisovatelem významných vydavatelství technických publikací a poradcem firem pro oblast dodávek CAD/FEM software. Aktuálně je například činný ve výkonném výboru Společnost pro obráběcí stroje či pracovní skupině „Metodika mapování budoucích kompetencí - KOMPETENCE 4.0“ při MPSV.

V české kotlině (tentokrát ve spojení se strojírenstvím) můžeme připomenout převzetí firem ČKD Blansko a posléze i Škoda Machine Tools společností Alta. Pokud se vrátíme k IT, tak například dva významní distributoři CAD programů Xanadu a Dagis vytvořili firmu CAD Studio, jež se stalo největší firmou pro prodej, distribuci a podporu softwaru v oblasti strojírenství v České republice. Ze zahraničí můžeme zmínit zakoupení společnosti Skype poněkud jinak softwarově vyprofilovanou firmou Microsoft.

Jako jednu z dalších významných zámořských akvizic lze vzpomenout zakoupení firmy Algor, zabývající se vývojem softwaru pro výpočtové modelování technických objektů, firmou Autodesk. Poslední firmou, jež skončila v „nákupní košíku" firmy Autodesk, je Instructables, Inc., sídlící ve městě San Francisco. Za důvodem či motivací tohoto nákupu lze vidět doslova „posedlost" (myšleno v pozitivním významu) firmy Autodesk inovacemi. I tato akvizice je inovativní - například v kontextu zájmu Microsoftu o komunikační software (včetně všech jeho milionů uživatelů) - i firma Autodesk zřejmě nechce nabízet jen softwarové nástroje, ale má zájem podpořit tvořivost a know-how při uplatňování a praktické realizaci rozličných nápadů.

Reklama
Reklama
Reklama
V létě koupil Google společnost Motorola Mobility. Za majoritní podíl ve společnosti zaplatil 12,5 miliardy dolarů. Motorola se tak pro něj stala hlavním partnerem pro rozšiřování operačního systému Android. Partnerství by mělo ještě posílit postavení Googlu na trhu s chytrými telefony a tablety. Znatelně tím posiluje svoji pozici vůči Applu a jeho iOS.

Vedle komerčního podtextu celé transakce nelze opomenout i nemalé úsilí firmy Autodesk ve vzdělávacím procesu jak v USA, tak i globálně (a to i mnohdy v suplování činností veřejnoprávních institucí). Přitom při prvním seznámení s obsahem webu se může zdát, že v případě Instructables se poněkud jednalo o nákup „hračiček" zejména v kontrastu se zakoupením seriózních výrobců přesných obráběcích strojů firmou Alta. Uvědomíme-li si, že došlo k nákupu nejen značky, ale i obsahu včetně databáze a potenciálu jeho uživatelů, nelze nákup nikterak podceňovat.

A o čem vlastně Instructables jsou? Jedná se o komunitní server poskytující návody „na vše" již nějak objevené, dělané jinak nebo nově, ale i zcela nové. Zatímco na YouTube se objevují různá smyslná i nesmyslná videa, komické scénky a vedle toho návody na ovládání mobilů až po ukázky správného plaveckého stylu, Instructables nabízí systematicky koncipovaný moderovaný web pro kreativní lidi, kteří sdílejí svoje realizované a více či méně praktické nápady a výtvory. Ty jsou ve formě textu, obrázku i videí.

Rozcestník portálu zavede návštěvníky do oblastí stravování, bydlení, domu a zahrady, techniky atd. Hlavní skupiny se dělí do dalších kategorií, čímž vzniká taková pestrá verze ryze seriózního časopisu Urob si sám a místy i Hurvínkovy oblíbené publikace Rádce mladého kutila. Zda bude Autodesk nově podporovat kulinářství, je otázkou, ale v oblasti techniky je portál rozsáhlou databází nejrůznějších „udělátek" z širokého spektra lidské činnosti.

Před několika lety český energetický gigant ve svém mobilním showroomu nabízel lidem zažít praktickou zkušenost, že šlapáním na cyklistickém trenažéru, na nějž je napojeno dynamo, si čaj jen tak neuvaří. Zato lidský výkon je (údajně) dostatečný pro zařízení, které dobíjí USB, jak dokládá jeden z aktivních příznivců Instructables. Energetický zdroj tohoto zařízení - pohon - je odvozen od pohybu dýchacích svalů člověka. Jiný kreativec jej v budoucnu může umístit na svého domácího miláčka a může dat tomuto mobilnímu zařízení další rozměr. Toliko jeden příklad z rozsáhlé databáze.

Dá se spekulovat, že Instructables se vedle například Autodesk Simulation Softwaru (dříve již zmiňovaný Algor), nových produktů firmy Autodesk portovaných na platformu Apple, ocitnou ve středu dění na blížící se konferenci Autodesk University 2011. Když už ne v rovině samostatné prezentace, tak by mohla minimálně zaznít zmínka o Instructables v úvodní přednášce nebo Manufacturing Keynote - stěžejní přednášce pro oblast strojírenství. V rámci konference lze třeba očekávat zviditelnění zakladatelů, ale možná i soutěž o nejzajímavější nebo nejpraktičtější návod na výrobu „čehokoli", jež se na webu Instructables vyskytuje. Bez ohledu na to, zda se na začátku prosince Instructables v Las Vegas ještě více zviditelní či nikoli, rozhodně se nelze divit, že jsou tvůrci Instructables pyšní na to, že o ně projevil zájem softwarový gigant Autodesk, stejně jako byli Ondřej Tomek a Oldřich Bajer (zakladatelé Centrum.cz), když prodávali známý webový portál americké investiční společnosti Warburg Pincus (dosud jediná investice této firmy ve střední a východní Evropě).

Jakou formu a obsah nabude web Instructables pod hlavičkou firmy Autodesk, lze stěží odhadovat. U dřívějších nákupů softwaru, než došlo k jejich úplnému začlenění jak marketingově, tak vizáží i funkčně, byly vydány i dvě verze, což mohlo znamenat až dva roky. V případě Instructables, s trochou nadsázky, pokud mají programátoři dobře udělané Java skripty, mohou mít do několika dní hotovou změnu image. Avšak Autodesk do budoucna avizuje návaznost na další aplikace - 123D, SketchBook, Homestyler, a tak na Instructables zaznamenaná „udělátka" přestávají být záležitostí domácího kutila, ale začnou mít blízko ke komercionalizaci finálního produktu.

Přestože jsem pro ukázku toho, s čím se na jednom z největších komunitních serverů sdílející nápady můžete potkat, vybral smysluplností nepříliš oplývající věcičku, samotný nákup portálu Instructables nelze považovat za prázdninový výstřelek firmy Autodesk bez promyšleného záměru. I když jsou zatím konkrétní plány firmy zahaleny tajemstvím, jisté je, že vedle zmíněných navazujících aplikací je v zahraničí komunitní dění kolem produktů firmy Autodesk velmi aktivní. Instructables jej mohou významně rozšířit, navíc Autodesk osloví skupinu lidí, kteří dosud nemuseli mít s jakoukoli CAD aplikací žádnou zkušenost. A tak nejen po marketingové, ale i po ekonomické stránce lze v transakci nalézt řadu přínosů. A v neposlední řadě by tento počin mohl být ekonomickou řečí nazván diverzifikací portfolia.

Lubomír W. Novotný

lubomir.novotny@toshulin.cz

Klasickou motivací podnikání je zisk, jehož maximalizace se dosahuje například minimalizací nákladů. Jiné ekonomické poučky říkají, že minimální náklady nemusejí být pro firmu optimální, novodobé trendy navíc nad maximalizací zisku upřednostňují maximalizaci tržní hodnoty. Pravděpodobně se nedozvíme, zda se společnost Instructables, Inc., v době prodeje nacházela na vrcholu tržní hodnoty (obzvláště když v delším časovém období je to hodnota relativní), a tak se spokojme s konstatováním, že těžko by se obchod uskutečnil, kdyby jedna strana dobře nekoupila a druhá dobře neprodala. A tak to má být.

V tisku se dozvídáme řadu zpráv, ve kterých novináři medializují, jaké ztráty zažívá burza, a přitom se jednoznačně jedná o obchody „o nás bez nás" (to není „výkřik" zhrzeného komunisty ani obyvatele českého pohraničí roku 1939). Když si uvědomíme, že se na burzách „denně" realizují obchody za jednotlivé položky srovnatelné s objemy peněz, jaké aktuálně utratil Autodesk za Instructables, pak se z tohoto pohledu jedná o naprosto okrajový kontrakt. Navíc pohledem z minulosti si nikdo ze zakladatelů firmy Autodesk ani v době úspěšného tažení programu AutoCAD verze 12 světem, nedovedl představit, že v roce 2011 cadovská firma koupí webový Hyde Park včetně „konstruktérského Speakers' Corner". Proto je dobré vnímat tuto akvizici jako inovativní i jako součást proměny doby a vývoj v takzvané znalostní ekonomice.

Odhadovat další události blízké i daleké budoucnosti je při poslechu večerních zpráv spíše sázka do loterie než počítání hvězd nad hladinou zamrzlého rybníka. Zajímavou exkurzí budoucího vývoje v oblasti strojírenství zajisté bude blížící se veletrh EMO v Hannoveru. Jednotliví výrobci, celý obor i velká část nejen německého strojírenského průmyslu do něj vkládala velká očekávání. Používat minulý čas ve spojení s událostí, která se teprve uskuteční, přísluší novinářům, kteří tuto a jinou rétoriku s chutí používali do doby, než jim inzerenti přestali dávat peníze. Mimochodem, platební neschopnost vlád Itálie, Irska, USA atd. ekonomové předpovídali v roce 2008/2009. V případě obráběcích strojů raději zůstaňme u oněch sázek do loterie a počkejme si, zda se výrobcům podaří zúročit peníze vložené do vývoje, inovací i propagace na EMO. Atmosféra a nálada na samotném veletrhu mnohé napoví.

Další akcí, samozřejmě vedle řady dalších, která bude hmatatelně reflektovat atmosféru v technických i netechnických oborech na americkém kontinentě, bude zmíněná Autodesk University. V dobách ekonomického boomu byla fyzická účast okolo deseti tisíc lidí, splasknutí „hypoteční bubliny" snížilo počet návštěvníků, obdobně jako ceny nemovitostí v Las Vegas, na přibližně polovinu. Registrace na AU ještě nebyla spuštěna, a tak úspěšnost akce z hlediska počtů návštěvníků, která v podstatě ukáže reakci (jednu z reakcí) lidí na aktuální situaci v USA, lze jen tušit. Po obsahové stránce obavy nejsou namístě - standard si s přehledem udrží.

-ln-

Reklama
Vydání #9
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Technologie soustružení na CIMT 2015

Na veletrhu CIMT bylo možné vidět různé typy a velikosti výrobních zařízení. V tomto článku se budeme věnovat strojům provádějícím primárně soustružnické operace. Svislé soustruhy a svislá obráběcí centra na rotační součástky jsou v Číně, ale i v Indii, specifickou skupinou. Z hlediska výroby lze konstatovat, že je vyrábí každá firma mající ve výrobním programu více než dva typy obráběcích strojů. Samozřejmě vedle těchto existují firmy, které se na svislé soustruhy specializují.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem řešíte nedostatek pracovníků ve výrobě, aby tento aspekt nebyl limitujícím faktorem pro přijímání nových zakázek a neovlivnil realizaci stávajících?

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit