Témata
Reklama

Jak na podnikání v Číně?

Říše středu skýtá obrovský potenciál i pro české strojírenské podniky. Jaké jsou příležitosti a rizika čínského trhu a jak na tento trh úspěšně vstoupit? Další díl našeho seriálu zabývajícího se expanzí podnikání na zahraniční trhy se opět zaměřuje na Čínu. Ve první části jsme se zabývali právě příležitostmi a riziky čínského trhu a nyní přinášíme některé otázky související se vstupem na tento trh.

V roce 2010 se Čína stala druhou největší ekonomikou světa po tom, co předběhla Japonsko. Většina předpovědí se shoduje v tom, že v horizontu deseti až třiceti let její HDP překoná Spojené státy americké a stane se tak největší ekonomikou vůbec. Současně se zlepšuje stav čínské infrastruktury a vláda podporuje investice do vzdělávání, vědy a výzkumu. Navzdory tomu, že čínské hospodářství nebylo zdaleka dopadů finanční a hospodářské krize ušetřeno, zachovalo si razantní růst převyšující 8 %.

V období před krizí země zažívala razantní dvouciferný nárůst HDP. Největší podíl na něm měl průmysl, následovaný službami a v menší míře zemědělstvím. Již od 80. let se Čína otevírá zahraničnímu kapitálu a investicím. Zlom v této oblasti nastal v roce 2001, kdy země vstoupila do Světové obchodní organizace. To předznamenalo začátek nejen obchodní liberalizace, ale i ulehčení vstupu na čínský trh, což vedlo k rapidně stoupající atraktivitě Číny jako investiční destinace a místa pro rozvoj podnikání.

Reklama
Reklama
Reklama

Nesčetné příležitosti…

Průmysl i nadále zůstane hlavním motorem čínského ekonomického růstu. Podle průzkumu společnosti Deloitte je Čína v současnosti nejkonkurenceschopnější průmyslovou ekonomikou světa a zůstane jí i v nejbližších letech. To neznamená, že čínská ekonomika nečelí problémům podobně jako zbytek světa. Klesající poptávka na západních trzích, rostoucí náklady práce a surovin a zvyšující se konkurence ze strany zemí jako Mexiko a Indie způsobují obavy a nejistotu i na čínském trhu. Na tyto skutečnosti reaguje i dvanáctý čínský pětiletý ekonomický plán, který byl detailněji popsán v minulém dílu našeho seriálu. Ten zavádí podporu z pohledu čínské vlády perspektivních oborů, jako jsou například alternativní dopravní technologie, nové materiály a high-tech průmyslová výroba.

V těchto oblastech mohou mnoho nabídnout i české strojírenské společnosti. Čínská vláda zavedla také investiční pobídky pro tato specifická odvětví, především v oblastech náročných na technologický výzkum, jako je například čistá energie. Podporu obdrží také malé společnosti a firmy působící v méně rozvinutých oblastech západní Číny. Investiční stimuly mohou navíc nabízet i jednotlivé čínské provincie, v závislosti na struktuře místního průmyslu.

…a mnohá rizika

Čínský trh může být pro zahraniční společnosti nepředvídatelný a těžko pochopitelný. Také vymahatelnost práva je stále na nízké úrovni, především co se týká práv duševního vlastnictví nebo majetkových práv. Obava před krádeží know-how nebo okopírováním výrobků nutí mnohé západní společnosti k opatrnosti při expanzi na čínský trh. I když Čína na národní i mezinárodní úrovni zpřísnila ochranu duševního vlastnictví, implementace legislativy pokulhává na lokální úrovni. Místní samospráva často nemá zájem na jejich ochraně, ať už je to z důvodu podpory regionálního průmyslu nebo kvůli dobrým konexím pirátů.

Čína nadále zůstává hospodářstvím se silným vlivem státu na ekonomiku. Centrální vláda ještě stále vypracovává pětileté plány, které podporuje sadou finančních a právních nástrojů. Výsledkem je někdy pokřivené tržní prostředí, kde je do některých odvětví zakázán vstup zahraničních podniků, zatímco v jiných převyšuje nabídka nad poptávkou. Velmi dobrá znalost trhu je však nutná nejen z tohoto důvodu. Zvyky čínských spotřebitelů a firem jsou značně specifické – ať jde o potraviny nebo výběrová řízení na nové stroje, je třeba počítat s kulturními a právními rozdíly.Mnoho firem podceňuje právě přípravnou fázi, často kvůli ušetření času a nákladů.

„Před rozhodnutím o vstupu na čínský trh je však vhodné, ne-li nutné, provést důkladný průzkum trhu, seznámit se s obchodními partnery a platnou legislativou v dané oblasti,“ upozorňuje Jana Pavlicová, ředitelka pro rozvoj obchodu ze Citibank.

Při samotném vstupu na trh musí potenciální zahraniční investor odpovědět na dvě základní otázky: jestli založí svou firmu v pevninské Číně, nebo ve zvláštní správní oblasti Hongkongu, a jakou právní formu si pro ni zvolí. Následující řádky se pokusí poskytnout odpovědi právě na tyto problémy.

Čína, nebo Hongkong?

Hongkong byl až donedávna jasnou cílovou destinací pro firmy plánující expanzi na čínský trh. Avšak strukturální ekonomické změny poslední doby snížily do jisté míry atraktivitu bývalé britské kolonie ve srovnání s pevninskou Čínou.„V obou destinacích Citibank dlouhodobě působí a může nabídnout svá řešení,zkušenosti a znalosti místního prostředí,“ konstatuje Helena Port, vedoucí oddělení CTS Sales ze Citibank.V každém případě Hongkong stále zůstává důležitou vstupní branou na čínský trh. Důvody jsou dva: zaprvé město představuje most mezi Západem a Orientem, díky jeho čínsko-anglické bilingualitě a právnímu prostředí postaveném na anglosaském modelu. Zadruhé jde o jedno z nejliberálnějších hospodářství světa, s nízkým daňovým zatížením a strategickou polohou z hlediska dopravní dostupnosti.

Mnoho společností expandujících na čínský trh zakládá firmu v pevninské Číně. Jde jak o podniky, které do Číny přesouvají výrobu nebo jiné činnosti, tak o firmy, které s Čínou obchodují. Výhodou je přístup k téměř neomezené zásobě pracovní síly a talentu, lepší možnosti při hledání partnerů nebo přímý přístup na více než miliardový trh.

Právní forma a založení společnosti

Nejčastější právní formou, kterou zahraniční společnosti využívají při založení společnosti v Hongkongu, je Limited Liability Company (LLC), obdoba české společnosti s ručením omezeným. Založit ji může každá osoba starší 18 let, bez ohledu na zemi původu. Registrační procedura je poměrně jednoduchá – vyžaduje stanovy společnosti, vyplněný registrační formulář, doklad totožnosti nebo registrační dokumenty zakládající společnosti. Každá společnost musí mít minimálně jednoho společníka (firmu nebo jednotlivce) a ředitele, na jejich rezidenci nezáleží. Povinné je obsazení pozice tajemníka společnosti, kterou musí zastávat hongkongský rezident.

Společnosti plánující expanzi do Číny mají několik možností ohledně formy společnosti. První je zastoupení nebo pobočka, které jsme se věnovali podrobně v minulé části našeho seriálu. Nemá právní subjektivitu a nemůže vykonávat komerční činnosti. Dále existují dva typy společných podniků. Prvním a častějším je „Equity Joint Venture“ (EJV), firma založená zahraničním investorem a čínským partnerem, v rámci které sdílejí závazky a zisky podle velikosti investovaného kapitálu. Investice mohou nabýt i nepeněžní formu (nemovitosti, technologie, stroje). Minimální zahraniční účast je 25 %. Druhým a méně častým druhem je „Co-operative joint venture“ (CJV).Výhodou této struktury je větší flexibilita pro zahraničního investora, jakož i přístup do některých sektorů, které jsou pro ostatní typy zahraničních podniků nepřístupné.

Zahraniční investor si může dále zvolit mezi společností s ručením omezeným a akciovou společností. Tato označení jsou vhodná pro přiblížení českým čtenářům. Jejich právní úprava se v podrobnostech samozřejmě liší od té české. Navíc je potřeba mít na paměti, že jde taktéž o druh společných podniků, při kterých je nevyhnutelné najít místního partnera. Podniky plně vlastněné zahraniční společnosti nebyly v Číně legální až do vstupu země do WTO. Od té by se staly nejpopulárnějším způsobem vstupu na čínský trh.

Zakládání podniků plně vlastněných zahraniční společností podléhá regulaci čínského ministerstva obchodu, které přihlíží k názoru vlády provincie, v níž má být nový podnik založen. Investor ministerstvu předkládá podnikatelský plán na nejbližších pět let a detailní strukturu managementu ve stanovách podniku. Pro založení společného podniku musí investor a jeho čínský partner předložit národním a místním úřadům několik žádostí, které sestávají ze studie proveditelnosti, společně sepsané žádosti o založení společného podniku, originálů relevantních dokumentů, seznamu řídících pracovníků a dokumentů vyžadovaných provinčními vládami.

Lukáš Martoš

Citibank
lukas.martos@citi.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130340
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery, tak i příp. s představiteli státu, diskutovat?

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Fórum výrobních průmyslníků

S jakými firemními předsevzetími vstupujete do nového roku? Jaký po obchodní stránce očekáváte letošní rok ve srovnání s předchozím?

Desatero pro export: Státní podpora exportu

V České republice je státní podpora exportu zajišťována několika spolupracujícími institucemi. Jsou to agentura CzechTrade, Česká exportní banka a vývozní pojišťovna Egap, zastupitelské úřady (spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí), Ministerstvo průmyslu a obchodu, oborové organizace, svazy a komory. Další organizace se pak problematiky exportu mohou dotýkat i přesto, že se nejedná o jejich primární agendu (CzechInvest, Ministerstvo zemědělství, TA ČR atp.). V následujícím oddíle si velmi stručně vysvětlíme, co která instituce dělá a s čím se na ně mohou podnikatelé obracet. Článek rozdělíme nikoli podle institucí, ale podle témat, která příslušné organizace zpracovávají.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit