Témata
Opravdovou sladkou tečkou letošního finále byl dar společnosti Fermat Machine Tool, která soutěž v CNC frézování dlouhodobě podporuje. (Zdroj: Eva Klocová)

Jak najít mistra v královské disciplíně

Dovednost CNC frézování je jednou z královských disciplín technických oborů v mezinárodních soutěžích WorldSkills International a WorldSkills Europe. Bohužel však málokdo v naší zemi vůbec ví, že něco takového ve světě existuje.  Jde o prestižní soutěže v odborném vzdělávání, zaměřené především na praktické dovednosti na skutečně vysoké úrovní. A právě podle tohoto formátu pořádá organizace Skills Czech Republik mistrovství republiky v CNC frézování. Letos se šikovní a nadšení mladí kluci z oboru CNC frézování, kteří prošli náročnou soutěžní kvalifikací, sešli druhý listopadový týden v prostorách skvěle vybaveného showroomu společnosti DMG Mori Czech Brno, aby změřili své síly a ten nejlepší převzal titul mistra republiky pro rok 2023. O tom všem jsme měli možnost si povídat s Evou Klocovou, ředitelkou Skills Czech Republic a ředitelkou soutěže „Hledáme mistra ČR v CNC frézování“, dále s Jiřím Hruškou, mistrem ČR v CNC frézování 2021 a reprezentantem ČR na EuroSkills Gdaňsk 2023. Dalším terčem našich otázek byli Martin Češka, mistr ČR v CNC frézování 2022 a Martin Suchý, 1. vicemistr ČR v CNC frézování 2022.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama
Frézovalo se na pětiosém centru DMU 50 výrobce DMG Mori. (Zdroj: Eva Klocová)

MM: Evo, povězte nám, jaké bylo letošní finálové frézování o mistrovský titul?

E. Klocová: Samozřejmě, že úžasné! Ale neexistuje žádné slovo, kterým by to šlo vyjádřit nějak jednoduše. A proto to vezmu lehce ze široka. Když něco pořádáte potřetí, tak to především znamená, že máte nač navázat. My máme zkušenost z předchozích ročníků, a hlavně máme i zkušenost zahraniční, a to dokonce reprezentační a na to jsme samozřejmě hodně pyšní, takže si troufnu tvrdit, že nám to letos šlo fakt skvěle od ruky! Snažíme se každý rok zvednout úroveň národního finále o něco výš, tak aby vítěz soutěže dokázal obstát v mezinárodním srovnání, a to zatím mezi těmi nejlepšími z Evropy. Jsem proto moc ráda, že se Skills Czech Republic stala odborným garantem oboru CNC frézování. Z tohoto titulu jsme partnerem CzechSkills při Hospodářské komoře ČR, která je národním koordinátorem republikových soutěží a jako jediná může nominovat soutěžící na mezinárodní přehlídku EuroSkills. Proto cesta vítěze v naší soutěži zdaleka nekončí tím, že převezme pomyslné žezlo krále CNC frézařů, ale naopak tím to pro něj právě celé začíná. Otevírají se dveře do světa, kde čeká velká profesionální soutěž plná emocí a nevšedních zážitků. Příprava na ni je však extrémně náročná, a proto trvá i několik let. My se snažíme v národním finále dát klukům dobrý základ a myslím, že se to zatím opravdu daří. Ale zpátky k letošnímu finále. Přidali jsme dvě věci. Jednu jsem si moc přála už loni, právě proto, abychom se co nejvíce přiblížili vysokému standardu WorldSkills pro CNC frézování, a tak letos kluci v soutěži poprvé také modelovali. Druhá věc je ale naprosto výjimečná a troufám si říct, že nemá u ostatních světových „Skills“ organizací obdobu. Jde o aktivní účast našich ambasadorů, což jsou vítězové předchozích ročníků, na přípravě celého letošního finále včetně kvalifikace. Kluci se do projektu Skills skvěle zapojili a je s nimi bezvadná spolupráce a samozřejmě nepokazí žádnou zábavu. Jsou nejen skutečnou ozdobou finále ale hlavně velkým přínosem celého projektu a jeho opravdovými reprezentanty. Ostatně to, co ambasadoři pro soutěž a v soutěži dělají, vám řeknou určitě nejlépe sami…

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jiří, prozraďte nám, jak vznikla vaše koncepce DMU50, tedy letošního zadání.

J. Hruška: Úplnou náhodou, naším největším favoritem byla Tatra phoenix, která místo korby měla nést kvalifikační kompas, ale stále mi Tatra připadala poněkud složitá, a tak jsem se snažil vymyslet i nějaký další návrh. Povedlo se a napadla mě právě konstrukce stroje DMU50, trošku jsem se inspiroval ze zadání z Tuttlingenu, kde se frézovala konstukce DMU65 (kolíbka), díky inspiraci jsem získal představu co udělat a dal jsem se do práce, hlavní částí stroje byl rám do něho zapadl stůl přes tolerovaný čep do otvoru, do stolu zapadl kvalifikační kompas a jelikož se jedná o konstrukci pětiosého obráběcího centra stůl se může otáčet v ose B a kompas v ose C. U konstrukce stolu mi pomáhal můj kamarád Martin Češka, který dodělával spodní část stolu a jehož nápad byl gravírovat znak DMG.

MM: Pomáhal jste finalistům s přípravou?

J. Hruška: Vzhledem k tomu, že jsem se podílel na zadání a věděl jsem co finalisty čeká, tak jsem se jim snažil co nejvíce pomoct. Klasicky opět probíhaly přípravy pojmenované „SolidCAM s Jirkou“, kde jsem finalistům ukazoval, jak postupovat při programování složitějších výkresů standardně ze zahraničí a po docílení určité praxe finalistů v softwarů SolidCAM, tak jsem sledoval já je a snažil se vychytávat jejich drobné chyby, což vedlo k efektivnějšímu programování finalistů, byl jsem takový jejich online přítel na telefonu.

Ředitelka soutěže Eva Klocová se „svými“ ambasadory. Zleva Patrik Šimko, Jiří Hruška, Martin Češka a Martin Suchý. (Zdroj: Eva Klocová)

MM: Martine, co si myslíte o obtížnosti letošního finále?

M. Suchý: Během příprav finálového dílce jsme měli drobet obavy, zda jsme moc nezvedli obtížnost oproti minulým ročníkům, ale kluci se s tím poprali skvěle. Všichni dokázali složit sestavu ze 3 dílů, což dokazuje, že v této věkové kategorii byli vybráni opravdu ti nejlepší z republiky. A troufnu si říct že za těchto časových podmínek a obtížnosti dílu by si 90 % jejich vrstevníků (17-23 let) neporadilo lépe.

MM: Jak byste zhodnotil výkony kluků? Byl od začátku někdo jasným favoritem na vítězství?

M. Suchý: Letošní finále mi přišlo před začátkem velmi vyrovnané. Každý z nich měl svoje přednosti a slabší stránky. Někteří byly výborní v CAD/CAMu, jiní zas byli jistější a rychlejší na mašině, ale rozhodně bych neřekl, že někdo z nich byl takzvaně tutovka na sázku. Někteří kluci přiznali i pár týdnů před finále svoje slabiny, ale do finále na nich dost zapracovali a finále se stalo velmi dramatické až do posledního vyhodnoceného dílce.

Zleva: Martin Suchý, uprostřed Martin Češka, vpravo Jiří Hruška. (Zdroj: Eva Klocová)

MM: Martine, co byste doporučil všem budoucím uchazečům o mistra ČR v CNC frézování?

M. Češka: Co bych doporučil? Rozhodně nepřemýšlet ohledně přihlášky a přihlásit se na další rok, hned jak to půjde. Mám dojem, že se hodně lidí zaměřuje na náročnost soutěže a na základě toho soutěži nedají žádnou šanci. Osobně bych průběh soutěže přirovnal k dospívání dítěte. Na začátku si každý uchazeč může připadat trochu jako dítě ve světě strojírenství. Z vlastní zkušenosti bych mohl povídat, když jsem poprvé nahlédl na soutěžní výkres typu "Skills”. Díky samotnému průběhu - tj. kvalifikace, kvalifikační rozhovory, příprava na finále a finále, dítě postupně dospívá a stává se z něj dospělák, který si, stejně jako tomu bylo u letošních finalistů, hravě poradí s finálovým zadáním. Proto dávám radu těm, kteří chtějí kariérně a zkušenostně dospět – nezahálejte a přihlaste se hned, hned jak to půjde. Není co ztratit.

MM: Nedávno jste měl možnost jet jako podpora Jirky Hrušky na Euroskills 2023 v Polsku. Jak byste ohodnotil naše letošní finále v porovnání s tak velkou soutěží jako právě mistrovství Evropy?

M. Češka: V prvé řadě, než přejdu k odpovědi na otázku, bych chtěl Jirku veřejně pochválit. Jeho výkon na Euru bych nejstručněji vystihl následujícími slovy: absolutní koncentrace, silná vůle a odhodlání.

Letošní finále se ze své podstaty dost blížilo Evropskému charakteru. Baví mě sledovat, jak se každoročně ve Skills Czech republic dorovnáváme zahraničním standardům a zvedáme pomyslnou laťku. Osobně vnímám letošní finále jako podstatný milník v rámci naší historie. Kluci dostali zadání, jehož náročnost předběhla řadu zahraničních „Skills”. a co víc – finalisté se s tím popasovali senzačně. Jediná věc, kterou vnímám jako rozdíl oproti velkým soutěžím spočívá v zájmu veřejnosti a společností. Tohle je však v mých očích jen otázkou času. Vše chce svůj čas a s tím, jak se začíná rozbíhat kolotoč ohledně zájmu veřejnosti o soutěž, osobně strach nepociťuji. Jsem vizionář a rád koukám na věci do budoucna, a tak věřím, že nás v rámci českého Skills – CNC frézování čeká dlouhá, avšak nezapomenutelná jízda.

Jeden z finálových výkresů. (Zdroj: E. Klocová)

MM: A nyní opět otázka na vás, Evo. Můžete nám vysvětlit v čem je soutěž tak originální a co ji odlišuje od těch ostatních?

E. Klocová: Tady musíme na úplný historický začátek hnutí WorldSkills. Tahle soutěž vznikla totiž těsně po druhé světové válce, a to ve Španělsku. Řešil se především nedostatek kvalifikované pracovní síly. A tak si pan Antonio Vidal na začátku padesátých let řekl, pojďme si formou soutěže ukázat kdo co umí a ti ostatní se to právě během té soutěže naučí. No a naučili! A to je základ celého hnutí – získej dovednosti v soutěži a ti, kteří je předávají jsou ti nejlepší profesionálové z oboru. Troufnu si tvrdit, že jedinečnost soutěže spočívá především v její komplexnosti. Kluci opravdu musí těch tzv. „skills“ zvládnout mnoho. Od technického výkresu počínaje, přes programování v SolidCAM, modelování v SolidWORKS, volbu strategii obrábění, technologii, výběr nástrojů, práci na reálném stroji, základy metrologie, bezpečnost práce, komunikaci, odbornou angličtinu, ale je to i o psychickém nastavení a zvládnutí enormního tlaku ve finále. Soutěž běží od poloviny dubna a finále se koná v listopadu, přípravu mají na starosti profesionálové z praxe, kteří se pak finalistům intenzivně věnují měsíc před finále. Co je na naší národní soutěži bezva je i to, že neztrácíme kontakt se soutěžícími z minulých ročníků, pracujeme s ambasadory, připravujeme vítěze národní soutěže na reprezentaci na poli mezinárodním. Pokud bych to chtěla nějak shrnout, jsme vlastně taková nadšená partička, kterou tahle práce opravdu baví, protože vidíme, že to celé dává smysl a hlavně to baví naše soutěžící pro které to především děláme. Kluci si odnesou ze soutěže do praxe takové znalosti a dovednosti, ke kterým se na střední rozhodně nedostanou.

Reklama

MM: Povězte, co vám běží hlavou, když předáváte po dvoudenním finále mistrovský titul tomu nejlepšímu a existuje nějaké tajné přání?

E. Klocová: Vyhlašování vítězů je především jedna velká, krásná a neopakovatelná emoce. Zkuste si říct větu „mistrem České republiky v CNC frézování se stává…“ To je naprosto srovnatelné s ikonickou „and the Oskar goes to“. To prostě má sílu a většinou ta emoce v tomto momentě všechny přemůže, jsou tam krásné a neopakovatelné okamžiky radosti, překvapení, údiv, slzy, dojetí – prostě všechno, co do soutěží patří. Mě samozřejmě rychle napadne, zda jsem něco nemohla udělat lépe, co jsem asi tak zapomněla, zda mám připraveny mistrovské trofeje a diplomy, a také nějakou závěrečnou řeč... Ale také si potají užívám ten pohled na finálovou pětku a mám z kluků vždycky velkou radost. Jednoznačně vidím ten ohromný posun, kdy jsem s nimi poprvé mluvila v kvalifikaci a teď vím co předvedli ve finále. Tohle je super pocit, to vážně stojí za to, vidět ten ohromný progres, jak jim práce na stroji jde od ruky, jako kdyby u něj stáli denně. A navíc se finále frézuje se na CNC strojích od DMG Mori, to je prostě splněný sen! A tajné přání? Nevím, zda bych ho nazvala tajné. Přála bych si, aby soutěž s označením Skills konečně také u nás našla podporu ze strany státu, tak jak je to ve světě naprosto běžné. Mířím především na finanční podporu při reprezentaci ČR v zahraničí. Zatím tady fungujeme jako aktivní skupina nadšenců, která to leckdy opravdu nemá jednoduché. Zvlášť zdrcující jsou pak zprávy typu, že členem WorldSkills se právě stala Uganda a jak skvěle běží AfrikaSkills. A to si pak říkáte, jak je možné, že v Africe to chápou a vědí, že základem národních ekonomik je kvalifikovaná pracovní síla a investují do toho. Zejména MŠMT, MPO a MPSV jsou instituce, kterých se toto téma týká, bohužel naši úředníci těchto ministerstev to vidí zřejmě jinak. Když si pak přečtete, že německá vláda podpoří v roce 2027 EuroSkills v Duesseldorfu 5mio EUR a dalších 5mio přidá spolkové ministerstvo průmyslu, tak je naprosto jasné, že u nás doma tedy fakt něco nehraje.

Opravdovou sladkou tečkou letošního finále byl dar společnosti Fermat Machine Tool, která soutěž v CNC frézování dlouhodobě podporuje. (Zdroj: Eva Klocová)
Obě frézovací centra DMG Mori byla vybavena řídicím systémem Heidenhain TNC640. (Zdroj: Eva Klocová)

Z úst Evy Klocové zaznělo i poděkování hlavním partnerům soutěže:

Největší zásluhu na tom, že soutěž existuje a vůbec ji mohu dělat má společnost Heidenhein, protože náš jednatel, Vojtěch Marek, mi dal prostor a možnost spolupráce s kolegou Jakubem Vackem, který v soutěži působí jako hlavní technický expert – tedy má ji odborně plně v rukou. Samozřejmě, že řídicí systém, s kterým kluci pracují je ten náš, tedy Heidenhain, aktuálně TNC640.

Dalším strategickým partnerem je společnost DMG Mori Czech, která zajišťuje komplet zázemí pro české finále, a hlavně nám půjčuje dvě obráběci centra za desítky milionů, neuvěřitelná odvaha a vstřícnost jednatele pana Petra Vladíka, klobouk dolů…

Dále je třeba zmínit Dormer Pramet, který zajišťuje komplet sady nástrojů pro soutěž, a to i tu mezinárodní, připravuje soutěžící po stránce technologická a pořádá pravidelně workshop v domácím prostředí v Šumperku. Poděkování za to patří především Petrovi Pustinovi a Jirkovi Smolíkovi.

Velmi důležitým partnerem je též společnosti Renishaw, která má na starosti samozřejmě metrologii. Připravují nám podklady k hodnocení přesnosti vyrobených dílců a jejich neúprosné měřicí protokoly rozhodují o tom nejlepším. Děkujeme Stanislavu Kovandovi a Martinovi Dlouhému za prostor a čas, který pro to najdou.

Další firma, bez které to rozhodně nejde, je Solidcam, která poskytuje pro kluky do soutěže licence na programování, školení a přípravu vede Michal Rybníček. Letos se přidal i Solidworks, od nějž jsme dostali pro finále zdarma licence na modelování a za to patří dík Michalovi Ševčíkovi a Ivanovi Cimrovi.

A jak jsem vybírala partnery? Velmi jednoduše podle toho, co je v ČR nejvíce rozšířený CAM a řídicí systém – tzn. jasnou volbou se stal SolidCAM a pro frézování Heidenhain.

Hotové dílce museli soutěžící odjehlit a před měřením označit svým jménem. (Zdroj: Eva Klocová)
Finálová sestava se skládala z kvalifikačního dílce a dvou kusů, které se vyráběly v letošním finále a její předlohou se stal stroj, na kterém kluci letos pracovali – DMU 50. (Zdroj: Eva Klocová)
Dokonalé zázemí soutěži poskytl showroom DMG Mori Czech. (Zdroj: E. Klocová)
Vydání #1,2
Kód článku: 240124
Datum: 04. 01. 2024
Rubrika: Produktový článek / Obrábění
Firmy
Heidenhain

Firma vyvíjí a vyrábí lineární a úhlové snímače, rotační snímače, indikace polohy a řízení pro náročné aplikace polohování. Produkty se používají především ve vysoce přesných obráběcích strojích i zařízeních pro výrobu a další zpracování elektronických součástek. S rozsáhlým know-how ve vývoji a výrobě snímačů, měřidel a řízení firma Heidenhain splňuje důležité předpoklady pro automatizaci zařízení a výrobních strojů zítřka.

Číst dál
DMG Mori

Skupina DMG Mori je jedním z největších výrobců kovoobráběcích strojů a přední světový výrobce CNC soustružnických center a frézek. Mezi výrobky patří inovativní špičkové CNC obráběcí stroje jako například soustruhy, frézky, pokročilé technologie i softwarová řešení a systémy. Průmyslové služby zahrnují široké spektrum služeb souvisejících s celou životností stroje, použité stroje, doplňky a energetická řešení.

Číst dál
Dormer Pramet

Dormer Pramet je celosvětovým výrobcem a dodavatelem nástrojů pro obrábění kovů. Jeho komplexní výrobní program zahrnuje jednak monolitní nástroje, tak i nástroje s výměnitelnými břitovými destičkami pro vrtací, frézovací, závitovací a soustružnické operace použitelné v nejrůznějších výrobních prostředích. Rozsáhlý prodejní servis a technickou podporu zajišťuje 20 obchodních poboček, které obsluhují více než 100 trhů po celém světě.Společnost Dormer Pramet vznikla v roce 2014 spojením výrobce monolitních nástrojů Dormer Tools a společnosti Pramet Tools specializující se na výrobu nástrojů s vyměnitelnými břitovými destičkami ze slinutého karbidu. Spojení obou značek pod názvem Dormer Pramet přináší velkou výhodu v rozšíření sortimentu a propojení trhů. Svým stávajícím i novým zákazníkům nyní umožňujeme přístup k širokému spektru vysoce kvalitních nástrojů v kombinaci se snadno dostupnými službami ke spokojenosti všech zákazníků.

Číst dál
Renishaw

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro mnoho různých aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby. Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu.

Číst dál
Skills Czech Republic

Tato organizace nabízí zajímavou přípravu mladým lidem na vybranou dovednost podle parametrů soutěže WorldSkills. Na základě této přípravy se studenti mohou zúčastnit soutěží u našich partnerů v zahraničí, ale především absolvují kvalitní přípravu ve spolupráci s průmyslovou sférou. Aktuálně jsme jako pilotní projekt zvolili frézování, Skills 07 – Milling dle názvosloví WorldSkills. Případná nominace na soutěže EuroSkills je plně v kompetenci Hospodářské komory ČR.
Náročnost soutěžních úkolů je vysoká, ale určitě je v pilném tréninku zvládneme!

Číst dál
Související články
Školení zaměstnanců v technickém centru WNT

Společnost WNT Česká republika zahájila zároveň s otevřením nového centra ve Velkém Meziříčí v roce 2016 program odborných seminářů na téma třískového obrábění pro své zákazníky. V nabídce jsou téměř všechna témata, která jsou spojena s technologií třískového obrábění.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Související články
Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Péče o zákazníky se vyplácí

Pro rok 2018 připravila společnost Ceratizit několik odborných seminářů s různými tématy, které jsou zaměřeny na optimální využívání řezných nástrojů v oblasti třískového obrábění. Semináře konané v Technickém centru Ceratizit ve Velkém Meziříčí jsou souhrnem teoretických a praktických poznatků, které posléze mohou zákazníci aplikovat ve své výrobě a zvyšovat si tak svoji konkurenceschopnost. Odborné semináře jsou tzv. profesní školení, kde je možné obnovit či zvýšit znalosti v oboru obrábění. Vedle těchto setkání, určených pro více zákazníků, poskytuje Ceratizit také individuální školení pro jednotlivé firmy. Takto specificky zaměřená školení jsou přizpůsobena přání zákazníka a je možné se tak lépe soustředit pouze na jejich výrobní požadavky.

Ohlédnutí za soutěžemi mladých programátorů

Soutěž v programování CNC obráběcích strojů se koná pravidelně každý rok v rámci MSV v Brně v kategoriích podle řídicích systémů (abecední pořadí) Fanuc, Heidenhain a Siemens. Pořadatelem je Svaz strojírenské technologie pod záštitou MPO České republiky. V roce 2016, ve čtyřech dnech strojírenského veletrhu, vyslalo své reprezentanty na 35 škol – zejména gymnázia, SOŠ, SPŠ a VOŠ.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Partnerství k podpoře a zviditelnění strojařiny

Česká republika se v současné době nachází v celé řadě oblastí na rozcestí. K těm nejzásadnějším patří školství, které od roku 1990 prochází dramatickým vývojem a stále hledá svoji optimální cestu, bohužel s velmi často měněnými cílovými souřadnicemi. Základním úkolem vzdělávacího systému vždy bylo připravit jedince nejen na život, a to v čím dál složitějším prostředí, ale jasnou součástí tohoto úkolu musí být u vysokých a středních škol – s podporou základních a mateřských – příprava na budoucí profesi s plnohodnotným a přínosným uplatněním na trhu práce.

Úspěšná strojírenská technologie v Plzni

Po dvou letech se opět z iniciativy katedry obrábění Fakulty strojní ZČU v Plzni začátkem února konal další ročník konference Strojírenská technologie a samozřejmě kde jinde než v plzeňském pivovaře. V podstatě se v současnosti jedná o jedinou akci v oblasti technologie obrábění, kde se scházejí pracovníci všech technologických kateder a ústavů z České republiky i ze Slovenska společně s průmyslovou praxí. Letošní ročník byl účastníky hodnocen velmi pozitivně a my se k tomuto verdiktu přidáváme.

Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

Nástroje pro lepší budoucnost

Společnost Dormer Pramet rozšířila svůj sortiment frézování, soustružení, upichování a zapichování o novou řadu nástrojů. Uvedené novinky mají jedno společné –přinášejí uživatelům výraznou úsporu času a nákladů.

Spolupracujeme rádi s lidmi, které jejich práce baví

Spolupráce průmyslové sféry s technickými univerzitami ve výuce i ve výzkumu představuje vždy synergickou výhodu pro obě strany. Pro výrobní podniky je nejen cestou k přímému oslovení studentů, ale také jednou z možností, jak se věnovat výzkumu i společnému vývoji produktů.

Včera, dnes a zítra – výrobci řezných nástrojů

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, koho jsme se na to zeptali, je Marek Kotrlý, ředitel společnosti Dormer Pramet.

Modrý laser pro přesnější nástroje

Bezdotykové laserové systémy pro měření nástrojů využívají laserový paprsek procházející mezi jednotkami vysílače a přijímače. Obě jednotky jsou umístěny v obráběcím stroji tak, aby každý řezný nástroj mohl přejet napříč přes paprsek laseru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit