Témata
Reklama

Naučte se vidět a odstraňovat plýtvání

Téměř denně můžeme slýchávat slovo „plýtvání“. Kolem nás se pak neustále mluví o zbytečném plýtvání, nutnosti snižování plýtvání, odstranění či, chcete-li, eliminaci plýtvání. Nicméně mnohem podstatnější a komplikovanější činností než plýtvání odstranit je jej kvantifikovat, popsat a analyzovat důvody vzniku. Tento článek tak bude pojednávat o tom, jak plýtvání ve výrobních procesech zachytit, identifikovat.

Vysoká flexibilita je základním předpokladem štíhlého podniku. Aby pak podnik mohl být flexibilní, vyrábět levněji a kvalitněji, musí se neustále snažit o eliminaci plýtvání. A co tedy to plýtvání je? Obecná definice uvádí, že plýtvání je vše, co zvyšuje náklady k danému produktu (výrobku či službě), aniž přidává hodnotu pro našeho zákazníka. Slovy jiné, ale významem naprosto shodné definice uvedli jak průmyslník Henry Ford (Vše, co neslouží zvyšování hodnoty výrobku, je ztrátou), tak i podnikatel Tomáš Baťa (Čas nevyužitý na přeměnu materiálu na konečný výrobek je časem ztraceným).

Podle definice Taiichiho Ohna pak rozeznáváme sedm základních druhů plýtvání ve výrobních procesech: nadprodukce čekání, zbytečná přeprava materiálu, nesprávné výrobní postupy, vysoké zásoby, zbytečné činnosti, poruchy či nekvalita. V poslední době se objevuje další, osmý druh plýtvání – nevyužitý potenciál pracovníka, a to z hlediska zapojení jeho znalostí, zkušeností a schopností do zlepšování procesů.

Pokud tedy chceme zlepšovat naše procesy, je třeba plýtvání jednoznačně eliminovat. Uvádíme příčiny a důsledky plýtvání:

Příčiny:

• nedostatek pořádku, čistoty, standardizace (5S);
• nejasná komunikace mezi pracovníky a odděleními;
• poruchovost strojního zařízení;
• dlouhá doba seřízení;
• neefektivní plánování zakázek;
• nerovnoměrné dodávky materiálu;
• neznalost pracovního stavu pracoviště;
• nejasná a složitá dokumentace pracovních postupů;
• nárazníky a fronty práce, výroba tlakem;
• vzdálenosti mezi na sebe navazujícími procesy;
• nedostatečné zaučení a trénink pracovníků.

Důsledky:

• nevyužité stroje, úzká místa a vysoké prostoje;
• vysoké zásoby, rozpracovaná výroba;
• přetíženost některých pracovních pozic;
• nekvalita, zmetky;
• mnoho nadpráce s repasováním zmetků;
• neuspořádané pracoviště;
• složité materiálové toky;
• neplnění plánu;
• vysoké náklady.

Reklama
Reklama
Reklama

Kvantifikace plýtvání

Jak tedy kvantifikovat plýtvání? Nejprve je nutné si poznamenat, že pokud chceme relevantně zvážit možnost zlepšení, je třeba plýtvání převést do číselných hodnot. Pak teprve můžeme porovnat, zda se nám náklady na odstranění plýtvání vrátí.

V Akademii produktivity a inovací na zachycení a kvantifikaci plýtvání používáme například tyto nástroje: mapu plýtvání, VSM mapu, procesní analýzu, špagetový diagram, snímkování práce, náměry cyklových časů, vyhotovení analýzy práce pomocí metody MOST, snímek náběhu směny, analýzu prostojů a poruchovosti zařízení, miniaudity pracoviště. Některé z nich si následně popišme podrobněji.

Mapa plýtvání

Jde o jednoduchý nástroj – formulář, který slouží k připomenutí jednotlivých druhů plýtvání. Je jakousi návodkou pomáhající k uvědomění si, že některé činnosti jsou čistým plýtváním. Využití najde hlavně při tréninku operátorů, ale i středního managementu a při následných auditech efektivity.

VSM mapa

Analytický nástroj, díky němuž mapujeme současný stav několika na sebe navazujících procesů v rámci jednoho produktu nebo skupiny produktů. Mapa VSM má ojedinělý efekt v zobrazení celého hodnotového toku. Její tvorba je komplexní analytickou záležitostí s využitím i níže uvedených nástrojů.

Procesní analýza

Je to rovněž jedna ze základních metod pro mapování výrobních i nevýrobních procesů. Jde o analytickou metodu popisující účinnost a výkonnost kritických operací obsahujících větší podíl přesunu, čekání a překážek. Výstupem je procesní diagram, který je grafickým znázorněním sledu aktivit pomocí symbolů.

Půvabem mapy VSM a procesní analýzy je možnost vidět souvislosti a návaznosti jednotlivých činností, procesů a překážek (plýtvání) mezi nimi. Při vykonávání těchto analýz máme již doporučeny atributy jednotlivých činností (pro VSM např.: cycle time, changeover time, work in proces, počet pracovníků, směnnost, cyklový čas operace, doba transportu a jiné), které můžeme rozšířit o námi požadované relevantní údaje.

Špagetový diagram

Zachycuje pohyb pracovníka v jistém časovém období. Do layoutu pracoviště se zachycují veškeré jeho pohyby. Tento způsob analýzy je snadné uskutečnit při snímkování průběhu práce. Odhalí tak objem chůze mimo pracoviště a může být dobrým podkladem na relayout.

Ukázka špagetového diagramu

Snímkování práce

Bez snímkování práce by činnost průmyslového inženýra potažmo lean pracovníka byla polovičatá. Techniky měření a snímkování práce však musí zvládnout i pracovník na pozici mistra nebo team leadera. Základní dělení snímkování práce metodou přímého měření je následující:
• snímky pracovního dne;
• momentkové pozorování;
• chronometráž.


Formulář snímku pracovního dne používaný společností API. Pro zvětšení klikněte na obrázek

Snímek pracovního dne zaznamenává veškeré spotřeby pracovního času během směny formou nepřetržitého pozorování (např. od 6:00 do 14:00). Výhodou je získání podrobných informací o průběhu práce a prováděných činnostech. Nevýhodou naopak časová náročnost analýzy, stejně tak jako jisté psychické zatížení pozorovatele i pozorovaných. Výsledkem je nejen detailní odhalení činností, které pracovník vykonává, a stanovení jejich časových náročností, ale i kvantifikování nepřidané hodnoty a plýtvání.

Při momentkovém pozorování se zaznamenávají činností v nahodilých intervalech po definovaný čas. Výsledky tohoto měření pak vzhledem k dlouhodobosti bývají nejrelevantnější. Nevýhodou je delší průběh pozorování, avšak lze sledovat více pracovníků, což je v konečném důsledku pozitivně efektivní.

Chronometrážní měření se používá ke stanovení doby trvání pracovního děje, přičemž výsledně poskytuje informace k rozboru pracovního postupu. Chronometráží se stanovuje přesná časová náročnost jednotlivé operace nebo úkonu. Často slouží jako metoda pro normování práce.

Výsečový graf vyplývající ze snímku pracovního dne pracovníka

Snímek náběhu směny

Ve vícesměnném provozu bývají náběhy směn nevyužitým prostorem plným plýtvání. Dochází zde k prolínání dvou směn a na pracovišti s více zaměstnanci vzniká planý časový prostor. Snímek náběhu směny podrobně zachycuje činnosti pracovníků obou směn. Důležitým okamžikem je poslední vyrobený dobrý kus první směny a první vyrobený dobrý kus směny následující.

Zlepšení stavu – eliminace plýtvání

Výše popsané nástroje jsou veskrze analytické. Slouží k popisu a definování plýtvání. To, jak již bylo nastíněno, tvoří daleko větší polovinu úspěchu, jak s neefektivitou naložit. Ke všem zjištěným nedostatkům a možnostem na zlepšení je nutno stanovit nápravná opatření. Ta můžeme dělit z hlediska náročnosti zavedení na blesková, krátkodobá a dlouhodobá. Za blesková se berou ta, která je možné vyřešit ihned nebo do pár dnů. Na ta je třeba se zaměřit primárně, jelikož jsou vidět rychle a přesvědčí zúčastněné, že se zlepšení implementovat budou. Někdy se tomu říká sesbírat jablka, na která dosáhneme – vyřešíme tak část „bolavých“ míst s malou snahou.


Mapa plýtvání. Pro zvětšení klikněte na obrázek

Mezi metody, které jsou implementovatelné v krátké době, patří úpravy pracoviště z hlediska ergonomie, zavedení 5S, dovybavení pracoviště, změna pozic vstupního materiálu, zásobování linky atd. Zde, ve tvorbě nápravných opatření, je však nutná výborná znalost zásad a principů štíhlého podniku.

Závěrem

Osobně doporučuji vytvořit si jistý plán a časový prostor. Jedině tak dojdete k tomu, že dokážete „vidět“ plýtvání. Mé zkušenosti jednoznačně prokazují, že při dobrém seznámení pracovníků s problematikou neefektivity, druhy plýtvání a metodikou, jak plýtvání kvantifikovat, jsou tito schopni velmi dobře nepřidanou hodnotu nalézt. Čas je důležitý z hlediska možnosti soustředění se na konkrétní činnosti, procesy a postupy práce, nikoli na operativní záležitosti. Zvláště pak doporučuji uskutečňovat tréninky pracovníků od managementu až po operátory na tuto problematiku. Součástí je pak i praktické hledání plýtvání na pracovišti. Účastníci mají na toto vyčleněný čas a jsou metodicky připraveni. Výborně se mi navíc osvědčilo moudro Napoleona Bonaparte: sousedovy děti se vychovávají nejsnáze. Proto je dobré zhodnotit práci kolegy na svém pracovišti nebo při podobných činnostech. Tam teprve dochází k tomu, že se ptáme, proč je tato činnost prováděna právě tímto způsobem, na tomto místě, v tomto čase a tímto pracovníkem.

Naučit se vidět a eliminovat plýtvání není snadná věc. Zvláště ta první část – naučit se jej vidět. Abychom toto zvládli, musíme mít nejen oči otevřené, ale rovněž musíme disponovat znalostmi a zásadami metody lean, tj. filozofií podniku s cílem neustále zlepšovat procesy a zkracovat průběžnou dobu výroby. Berme v potaz, že vládcem štíhlého podniku je triumvirát – levněji, kvalitněji, rychleji.

Ing. Marcel Pavelka, IEn.

API – Akademie produktivity a inovací

www.e-api.cz

marcel.pavelka@e-api.cz

Reklama
Související články
Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Digitální podnik budoucnosti, Část 3 - Digitální konkureční výhoda

Na počátku seriálu o digitálním podniku jsme zdůraznili význam klíčové otázky, kdo je můj zákazník a v čem je má klíčová dovednost, ve druhém díle jsme pak představili různé digitální podnikatelské modely. Dnes pokračujeme v digitální transformaci hledáním digitální konkurenční výhody, odpovědi na třetí klíčovou otázku pro digitální lídry.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit