Témata
Reklama

Operativní leasing jako mimobilanční forma financování

16. 02. 2011

Operativní leasing je jednou z moderních forem financování společností. Vedle financování aktiv z vlastních zdrojů, úvěrem nebo finančním leasingem je stále častější variantou pro pořízení aktiv potřebných pro zajištění její činnosti.

Operativní leasing se v současné době využívá především při pořízení automobilů. Tato forma v sobě zahrnuje řadu výhod. Předmět leasingu je po celou dobu nájemního vztahu ve vlastnictví pronajímatele, a to i po jeho ukončení. Nájemce nevlastní (právně ani ekonomicky) předmět leasingu, tudíž neváže prostředky v aktivech, která obvykle nepatří k základním prostředkům jeho podnikání. Jelikož předmět leasingu nevlastní, neeviduje ho ve své rozvaze v aktivech společnosti, čímž si zlepšuje případnou rentabilitu aktiv. Jinými slovy je schopen své výnosy realizovat s nižší hodnotou aktiv a tudíž s nižším vázaným kapitálem. Veškeré ostatní metody pořízení aktiv včetně finančního leasingu naopak zvyšují hodnotu aktiv, což negativně působí na hodnocení výkonnosti společnosti - rostoucí hodnota aktiv snižuje jejich rentabilitu při zachování stejného zisku.

Příklad:

            ZISK                 100 000,-

            AKTIVA           1 000 000,-

            ROA                 100 000/1 000 000 = 10 %

Vylepšení rentability

Pokud sníží společnost hodnotu aktiv tím, že se zbaví flotily vozidel a pronajme si ji formou operativního leasingu, vylepší si rentabilitu vlastních aktiv. Předpokládejme například, že hodnota vozidel v aktivech společnosti činí 200 tisíc korun. Po odprodeji vozidel z majetku klesne výše aktiv z jednoho milionu na 800 tisíc korun a rentabilita aktiv se tak při zachování zisku zvýší na 12,5 %.

            ZISK               100 000,-

            AKTIVA         800 000,-

            ROA               100 000/800 000 = 12,5 %

S tím souvisí i další aspekt. Čím je vyšší hodnota aktiv, tím je větší potřeba kapitálu, který tato aktiva kryje, a tím jsou vyšší náklady spojené s jeho pořízením (úroky za cizí zdroje, popř. požadovaná výnosová míra za použití vlastního kapitálu atd.).

Rozdílná klasifikace smluv

Je také nutné upozornit na rozdílnou klasifikaci smluv o operativním leasingu dle českých a mezinárodních účetních standardů. Mezinárodní účetní standardy (IFRS) jsou v tomto ohledu přísnější a některá kritéria smlouvy mohou standardní českou smlouvu o operativním leasingu přetřídit mezi leasing finanční, který se v rozvaze nájemce už objevit musí, a tím se výhoda snížení velikosti aktiv absolutně eliminuje. Proto by si každá společnost účtující podle mezinárodních účetních standardů měla uvědomit, na co si při uzavírání kontraktu dát pozor. Mezinárodní účetní standardy jsou na jednu stranu mnohem přísnější, co se posuzování a zatřídění smluv týče, na druhou stranu při stanovení různých parametrů dávají společnostem volnější ruce.

Rizika a užitky spojené s vlastnictvím předmětu

Rozdělení leasingu na operativní a finanční je založeno na tom, do jaké míry jsou rizika a užitky spojené s vlastnictvím předmětu leasingu na straně pronajímatele nebo nájemce. Leasing je obecně považován za finanční, pokud významně převádí všechna rizika a užitky vyplývající z vlastnictví majetku na nájemce. Zařazení leasingové smlouvy závisí více na podstatě transakce než na formě smlouvy. Musí být tedy zvažovány všechny podmínky smlouvy, nikoliv její název.

Leasing je označen jako finanční zpravidla za splnění některé z těchto podmínek:

  • 1) na konci leasingu je právní vlastnictví předmětu leasingu převedeno na nájemce;
  • 2) cena kupní opce nájemce je mnohem nižší než tržní cena vokamžiku ukončení leasingu a je poměrně jisté, že nájemce opci využije;
  • 3) doba leasingu kryje podstatnou část životnosti předmětu leasingu i vtom případě, kdy vlastnictví předmětu leasingu není převedeno;
  • 4) současná hodnota minimálních leasingových splátek na počátku leasingu se rovná tržní ceně předmětu leasingu nebo je větší;
  • 5) předmět leasingu je takového charakteru, že pouze nájemce ho může používat bez zásadních změn.

Pokud je smlouva klasifikována jako operativní leasing, pak nájemce velmi jednoduše účtuje leasingové splátky do běžných provozních nákladů a nemusí řešit jakékoliv další dodatečné evidence.

Rozdíl mezi kupní a zůstatkovou cenou

Další odlišností a současně i výhodou oproti ostatním formám pořízení je fakt, že do kalkulace leasingových splátek vstupuje pouze rozdíl mezi kupní cenou nového vozidla a očekávanou zůstatkovou (prodejní) cenou po ukončení. Nájemce nehradí celou hodnotu vozidla, jak by tomu bylo u ostatních způsobů financování. Správné stanovení zůstatkové ceny je přitom alfou a omegou operativního leasingu a odráží i úspěšnost leasingových společností. Špatně stanovená zůstatková cena může buď učinit produkt neprodejným, nebo přinést leasingovým společnostem v budoucnu nedozírné ztráty. Na trhu dnes obvykle nese riziko zůstatkových cen při splnění všech smluvních podmínek (především řádného ukončení leasingové smlouvy) leasingová společnost.

Doprovodné služby

Nedílnou součástí operativního leasingu je také poskytování široké škály doprovodných služeb spojených s užíváním předmětu leasingu. Proto se u automobilů ve splátce leasingu běžně setkáváme s  pojištěním všeho druhu, povinným ručením, poplatkem za dálniční známku, silniční daní, silniční asistencí, palivovou kartou, knihou jízd, náhradním vozidlem a především údržbou a pneumatikami. Na poslední dvě zmíněné položky obvykle berou riziko leasingové společnosti, tzn., že kalkulované částky ve splátkách jsou považovány za maximální (při splnění plánovaného nájezdu km) a případná přečerpání nákladů za tyto služby jdou k tíži leasingové společnosti.

Celé spektrum souvislostí

Při rozhodování o výhodnosti tohoto produktu je důležité vzít vždy v úvahu celé spektrum souvislostí, které se na první pohled mohou zdát nevýznamné. Nejde vždy jen o přímé náklady spojené s provozem vozidla, jak jsou uvedeny ve splátce, ale je třeba brát v úvahu i náklady související s vyřizováním pojistných událostí na vozidlech, se zpracováním faktur za veškeré služby spojené s provozem vozu, vyjednávání se servisy, reklamace, čas strávený s přípravou výběrových řízení na nákup vozidel i veškerých ostatních služeb, problémy s prodejem vozidel po ukončení potřebnosti atd. To vše v případě operativního leasingu odpadá a stará se o to leasingová společnost. Pro manažery firem je také velmi důležitý fakt, že splátky jsou časově rovnoměrně rozloženy a velmi dobře se rozpočtují v jejich plánech. Na rozdíl od nákladů na vlastní flotilu vozidel, kdy především náklady na údržbu a pneumatiky jsou velmi často neočekávané a nárazové. Nespornou výhodou také je, že lze operativně měnit dobu nájezdu i výši km a přizpůsobovat leasingové splátky realitě a vždy dosáhnout optimální výše splátky. Z účetního hlediska je každá rekalkulace splátky velmi jednoduše proveditelná - nájemci se pouze změní aktuální fakturovaná měsíční splátka nájmu a není nutné, jako u finančního leasingu, přepočítávat přesně časové rozlišení splátek na celou dobu leasingu.

Díky tomu, že ceny operativního leasingu jsou při zohlednění výše zmíněných souvislostí i počtu poskytovatelů na trhu velmi konkurenceschopné, jde o efektivní a výhodný zdroj zajištění potřebných aktiv firem.

Ing. Petr Mašek

člen účetního výboru České leasingové a finanční asociace

ČLFA

Denisa Ranochová

denisa@ranochova.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 110113
Datum: 16. 02. 2011
Rubrika: Trendy / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Související články
Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Finance pro podnikání - Podpořit špičkovou strojařinu

V moravské obci Traplice již dlouhou řadu let sídlí společnost Mipexa. Tým zdejších pracovníků dnes tvoří 65 lidí, kteří obsluhují téměř 40 produktivních CNC strojů. Firma se specializuje na sériové obrábění odlitků, výkovků a dělených materiálů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit