Témata
Reklama

Podnikání v Indii

Počínaje tímto článkem otevíráme nový seriál, ve kterém vám chceme společně se specialisty Citibank postupně přinášet exportně zaměřené informace o potenciálních trzích především zemí BRICS. Vycházíme z konkrétních zkušeností, které v rámci řešení daných obchodních případů jednotliví autoři získali. Volba první země - Indie byla mj. z důvodu jejího letošního partnerství MSV v Brně.

Indie nabízí v podstatě nekonečné možnosti pro obchod a podnikání. Loňský růst ve výši 7,2 % z ní dělá jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Na rozdíl od Číny její pracovní síla roste a v blízké budoucnosti přesáhne půl miliardy pracovníků. Současně expanduje i indická střední třída: jen za pět let se má zvětšit ze současných 160 až na neuvěřitelných 260 milionů. Indie patří k zemím, na které světová krize neměla vážné dopady. Naopak, její důležitost jako destinace přímých zahraničních investicí rok od roku stoupá, navzdory ekonomickým problémům zbytku světa. Jedním z důvodů je určitě indický model ekonomického rozvoje, který je tažen domácí poptávkou a produkcí.

Indický hospodářský růst byl tradičně poháněn sdílenými službami a informačními technologiemi. V posledních letech však spolu s domácí poptávkou dramaticky narůstá také význam průmyslu, zejména strojírenství. V roce 2011 až 71 % všech přímých zahraničních investicí směřovalo do výrobního průmyslu, přičemž tyto investice stály až za 57 % takto vytvořenými pracovními místy. Zájem o podporu strojírenství projevila taktéž indická vláda, která se pustila do několika projektů zaměřených na jeho rozvoj.

Kombinace veřejné podpory, rostoucí domácí poptávky a rozvíjejícího se domácího průmyslu vytváří z Indie důležitý strojírenský trh a přitažlivou podnikatelskou příležitost pro české podniky. Na druhé straně jsou však obchod a podnikání v Indii také zatíženy množstvím regulací a byrokratických omezení.

Reklama
Reklama
Reklama

Tradice českých výrobků

Import a export v Indii podléhá různým regulacím, včetně obchodních kontrol a řízení směnných kurzů. Země je od roku 1995 členem Světové obchodní organizace, s čímž souvisí postupná liberalizace obchodních omezení. Přesto zůstává průměrná výška cel stále vysoká, což bude pro českého exportéra představovat pravděpodobně nejzávažnější překážku. Složitá byrokracie a odlišná podnikatelská kultura zase mohou neúměrně prodloužit dobu nutnou k vyjednání kontraktu a jeho naplnění.

Importní clo není jediným poplatkem, který bývá na zboží dovezené do Indie uvalen. Kromě něj je obyčejně placena také nepřímá spotřební daň (cess) a vyvažovací clo, které má za cíl chránit domácí producenty vůči „neférově“ levným zahraničním výrobkům. Navzdory tomu jsou české výrobky, zejména ty s vyšší přidanou hodnotou, na indickém trhu konkurenceschopné, především díky technologickému náskoku a tradici v mnohých strojírenských oborech.

Platební styk a měnové riziko

Směnný kurz je jedním z klíčových faktorů, který může rozhodnout o ziskovosti obchodu. Podoba platebního styku může působení v cizí zemi usnadnit nebo ztížit. „Indická rupie, podobně jako mnoho jiných asijských měn, není pro vypořádání v Indii volně obchodovatelná a je směnitelná jen na indické půdě,“ upozorňuje Martin Strauch, vedoucí oddělení Treasury Sales & Structuring ze Citibank a dodává: „Všechny zahraniční měnové operace jsou navíc zatíženy oznamovací povinností vůči úřadům.“

„V současné době uvažují expandující firmy převážně v mimoevropském měřítku. Indický trh je na jednu stranu výrazně regulovaný, na druhou stranu ale i mimořádně atraktivní vzhledem k jeho velikosti. Z tohoto důvodu jsou investice kapitálově náročné a rizikové. Banka může pomoci svým klientům většinu těchto rizik eliminovat, resp. snížit,” zdůrazňuje Jana Pavlicová, ředitelka pro rozvoj obchodu ze Citibank.

To v praxi znamená, že si nemůžete založit účet v rupiích v České republice ani nikde jinde v zahraničí. Platby z nebo do Indie se proto vždy provádějí v jiné měně, nejčastěji v dolarech nebo eurech. V samotné Indii smějí se zahraničními měnami zacházet jen tzv. autorizovaní dealeři. Ti se zároveň při běžných obchodních transakcích starají o splnění veškerých povinnosti vůči vládě. Centrální banka (Reserve Bank of India) v současnosti neumožňuje osobám sídlícím mimo Indii založit si účet v Indii. „Pro účely podnikání v Indii volí zahraniční subjekty nejčastěji cestu založení dceřiné společnosti v Indii či registraci jednoho z typů místní kanceláře. Součástí služeb lokálních bank bývá poradenství spojené s volbou nejvhodnějšího typu registrace zahraniční společnosti na indickém trhu. Trendem v nabídce globálních bank je možnost ovládání zahraničních účtů prostřednictvím jedné instalace internetového bankovnictví,“ konstatuje Helena Port, vedoucí oddělení CTS Sales ze Citibank. „Výhodou spolupráce se Citi je kromě výše uvedeného centrálního přístupu na veškeré účty vedené v jakékoliv ze Citi poboček na světě rovněž zákaznická a technická podpora v českém jazyce poskytovaná zástupci české pobočky.“

Indická rupie tradičně patří mezi stabilní a předvídatelné měny. Její hodnotu sice určuje trh, ale indická centrální banka intervenuje tak, aby předešla nechtěným fluktuacím. Rupie se historicky pohybovala ve fluktuačním pásmu 5–6 % vůči dolaru, ale od roku 2010 je kvůli měnící se obchodní bilanci a stoupajícím rezervám o něco více nestabilní. Největší změny v kurzu však způsobují nečekané události, jako útoky z 11. září 2001 nebo konflikt s Pákistánem. V závislosti na vývoji situace indická centrální banka také operativně mění pravidla související s pohybem kapitálu a běžnými účty.

Vlastní pobočka

Přímé zastoupení dramaticky zvýší vaše šance na rozvoj podnikání v Indii. „Založení nové společnosti nebo společného podniku (joint venture) s indickým partnerem je byrokraticky zdlouhavá záležitost, která může trvat měsíce až roky,“ varuje Jana Pavlicová, ředitelka pro rozvoj obchodu ze Citibank. „Z pohledu administrativy je výhodnější zvolit jednu ze tří druhů vlastní kanceláře.“ Tyto tři možnosti se liší rozsahem činností, které mohou vykonávat. Prvním typem je styčná kancelář (liaison office), která reprezentuje firmu v Indii a nemůže vykonávat obchodní činnost. Druhou možností je projektová kancelář (project office), jejímž účelem je práce na jednom konkrétním projektu. Poslední je pobočka (branch office), která může vykonávat obchodní činnost včetně importu a exportu nebo technické podpory produktů.

Založení kanceláře povoluje centrální banka, která posuzuje předpokládaný rozsah a důvody působení. Vyžaduje taktéž předložení výpisu z obchodního rejstříku a výsledek hospodaření mateřské společnosti za poslední tři finanční období. Souhlas se vydává do měsíce od podání žádosti. Takto založená kancelář je indickými úřady vnímaná jako osoba sídlící v Indii. Podléhá tedy indickému právu a může vlastnit účet na území Indie jak v rupiích, tak v zahraniční měně.

Indie je zemí velkých možností, avšak jako každý rozvíjející se trh i ten indický má svá specifika a omezení. Společnosti, které se s nimi dokážou vypořádat, získají přístup k rostoucímu počtu spotřebitelů a odběratelů. Klíčovými faktory ve snaze proniknout do Indie jsou odhodlání, vytrvalost a dobré místní poradenství.

Příště se zaměříme na specifika, které vás čekají po rozjezdu vašeho podnikání v Indii.

Marek Suchar

Citibank Europe

Užitečné odkazy pro expanzi na indický trh

Reserve Bank of India www.rbi.org.in
Ministerstvo obchodu a průmyslu www.dipp.nic.in
Velvyslanectví České republiky v Dillí //www.mzv.cz/newdelhi/
CzechTrade – Indie //www.czechtrade.cz/czechtrade-svet/asie/indie/
Federace indických obchodních komor www.ficci.com
Česko-indická smíšená obchodní komora //www.komoraczind.cz/

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120955
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit