Témata
Zdroj: Profika

Množství firem, které využívají robotizaci, stoupá. Odpovídá to nedostatku kvalifikovaného personálu i stále vyšším požadavkům na kvalitu výroby i ve velkých sériích. Robotizace dokáže zvýšit efektivitu výroby a výrazně eliminovat chyby, kterých se může dopouštět lidská obsluha.

Reklama

V některých oborech je již požadavek na robotizovanou výrobu klíčový a firma, která ji nemá, je z výběrových řízení vyloučena. Přesto přetrvává názor, že jde u robotických pracovišť o velmi vysoké vstupní náklady, které se vrací jen pomalu a obtížně.

Společnost Profika, která se kromě CNC strojů zaměřuje i na robotizaci, udělala analýzu návratnosti. Profika také vyvíjí vlastní robotické buňky – ke dvěma už osvědčeným nově přidává typ „easy“. Ten je určen pro zájemce, kteří s robotizací začínají a chtějí si ji vyzkoušet.

Nový typ buňky RoboStack Easy slučuje zvýšení efektivity výroby použitím moderní technologie a jednoduchost nasazení pro roboticky méně zkušené zákazníky. (Zdroj: Profika)

Návratnost je klíčová

Nákup nového obráběcího stroje je především pro menší firmy zásadní investice, kterou zodpovědní pracovníci velice dobře zvažují. Klíčovým hlediskem se stává návratnost, tedy čas, za který technologie zaplatí vynaložené prostředky a začne naopak vydělávat. To vede k postupu, kdy se nakupující snaží cenu maximálně stlačit, takže osekává veškeré přidružené služby, které může stroj nabídnout, což se týká i odmítnutí robotizace.

Může se ale jednat o krátkozraké rozhodnutí, protože robotické pracoviště může efektivitu stroje navýšit do takové míry, že se v kombinaci s dalšími faktory investice vrátí dokonce i dříve než nákup samostatného stroje,” uvádí Jakub Kaufman, který se v Profice robotizací zabývá.

Z výsledku modelové analýzy vyplývá, že nákup stroje rovnou s robotizací návratnost vstupní investice zvyšuje jen mírně (o 6,7 %). Pokud zůstává zachována efektivita výroby i počet pracovních směn, návratnost samotného stroje je 25,5 měsíců a návratnost stroje s robotizací 27,2 měsíce. Samotná robotizace se tak vrátí za necelé dva měsíce, i přes to, že se vstupní investice výrazně zvýšila.

Naopak, při pokračování výroby po dosažení požadované dávky dochází k opačnému jevu – tedy návratnost stroje s robotizací je rychlejší (v modelové analýze rychlejší o 16,8 %) než při nákupu samotného stroje!

Reklama
Reklama
Reklama

Zjednodušená verze buňky od Profiky

Byť jsou požadavky trhu jasné, mnohé firmy se zavedením robotizace stále váhají.

Zatímco část trhu už má tento postup ověřený a ví, že se jí vyplácí, další potenciální klienti se zavedením podobných řešení velmi váhají. Na papíře jim můžeme ukázat, že se investice do technologií s robotizací vyplatí, a její návratnost je dokonce rychlejší. Ale zákazníci si to přesto často dokážou představit jen velmi těžko. Právě proto v Profice vyvíjíme zcela novou robotickou buňku, která bude velmi snadná na obsluhu. Za rozumné peníze si společnosti mohou tuto zjednodušenou technologii koupit a vyzkoušet si, jak se jim ve výrobě osvědčí. Následně, po nabrání zkušeností, mohou pokračovat i složitější robotizací provozu,“ uvádí Kaufman, který za vývoj robotických buněk zodpovídá.

Testování robotické buňky by firma ráda dokončila již na podzim letošního roku. Nový typ buňky RoboStack Easy slučuje zvýšení efektivity výroby použitím moderní technologie a jednoduchost nasazení pro roboticky méně zkušené zákazníky. Robotická buňka je, pro Profiku již tradičně, mobilní, kompaktní a je možné ji přizpůsobit přesně podle přání zákazníka. Pro odebírání a zakládání dílů bude sloužit nakloněná deska s rastrovými otvory pro upevnění aretačních čepů nebo šablon pro univerzální a rychle nastavitelnou separaci a fixování vstupního materiálu. „Robotická buňka bude připravena ve variabilní velikosti dle použitého robotu. Možností bude i použít kolaborativní robot, například v případě nutnosti součinnosti s obsluhou při dalším zpracování výrobků, jako je například balení nebo následná montáž,“ doplňuje Kaufman. Samozřejmostí je kompletní nebo částečné oplocení s využitím 2D podlahového scanneru tak, aby byla zachována maximální bezpečnost, ale zároveň přístup k dalším technologiím a obráběcímu stroji.

Projektové robotizace i dvě in-house vyvinuté buňky už úspěšně slouží u řady zákazníků, kteří vítají hlavně to, že je lze na míru přizpůsobit individuálním potřebám.

Máte zájem o CNC stroj, popřípadě přemýšlíte o řešení automatizace a robotizace právě pro váš provoz? Kontaktujte Profika na internetových stránkách a domluvte si nezávaznou konzultaci. Experti vám poradí, jaká technologie se hodí právě pro vaši firmu a co vám pomůže zajistit efektivitu.

Související články
Robotizace a automatizace:
řešení na míru

Česká společnost Profika se na tuzemském trhu pohybuje dlouhodobě, letos slaví 30. výročí. Za tu dobu se stala jedním z největších odborníků na CNC stroje a rovněž výhradním dealerem pro spolehlivé jihokorejské značky Hyundai WIA a Hanwha Precision Machinery. Profika má svou vlastní divizi robotiky, která vyvíjí automatické robotické buňky. Nově rovněž dokáže poskytnout robotizaci přímo na míru. Podle Jakuba Kaufmana, experta na CNC stroje a robotizaci této společnosti, je pro celou řadu firem automatizace nutností, která jim přinese řadu benefitů.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Automatizace se vyplatí i malým firmám

Malé a střední podniky se zdráhají robotizovat. Často si mylně myslí, že jde o obrovské náklady, které se vyplatí jen pro velké série. Profika in-house vyvinula už tři robotické buňky. Každou z nich lze přizpůsobit konkrétnímu provozu i typu produkce, a tím ji zefektivnit.

Související články
Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Za skvělými stroji do Benátek

Profika. Pokud uslyšíte nebo uvidíte toto slovo, naskočí vám ihned asociace: moderní obráběcí centra a vše kolem nich. Pokud jste však měli – podobně jako naše redakce – to potěšení přijet letos 30. května do Benátek na Jizerou, bezesporu jste zjistili, že Profika neznamená „jen“ stroje, ale i velmi příjemné lidi, kteří se svým hostům dokážou postarat i o profesionální catering a zábavu. To vše bylo totiž součástí letošního Open House zmíněné firmy.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit