Témata
Reklama

Strategie prodeje firmy za nejvyšší cenu

Před třemi a půl lety, v době sílící ekonomické krize, jsme přinesli rozhovor o způsobech prodeje firem, kdy zástupce anglické firmy mj. uváděl ojedinělý fakt, že jimi docilované prodejní ceny firem jsou statisticky průměrně 2,5krát vyšší než nejnižší nabídka. Od té doby se evropská ekonomika částečně stabilizovala, přeživší firmy upevnily své postavení na trhu a je otázkou, v jakém objemu se nyní firmy prodávají.

Nejen pro tuto odpověď jsme se vydali k Ing. Jaroslavu Čelechovskému, MBA, který téměř čtrnáct let zastupuje zájmy anglické společnosti BCMS Corporate Ltd. na českém trhu.

MM: Prodej firem je součástí přirozeného vývoje ve společnosti, není zase tak neobvyklým byznysem. Těmito službami se zabývá hodně společností, mj. i banky mívají odbor pověřený touto činností. Bylo by dobré v úvodu našeho rozhovoru tedy zdůraznit, v čem považujete metody vaší partnerské firmy za účinné.

Ing. Čelechovský: Především za tu dobu od našeho posledního setkání prodala firma BCMS Corporate další stovky firem a obdržela mnoho referencí a dobrozdání, že docílené prodejní ceny byly značně vyšší než ceny vypočítané na základě účetních výkazů a vzorců. Rovněž můžeme uvést, že v ČR je již první klient a s dalším jednáme. Společnost je nyní u nás zastupována na základě franšízové smlouvy. Dokladem o rostoucím zájmu o tyto služby je fakt, že nejen v Anglii, ale po celém světě společnost otevřela celkem 17 poboček, např. několik v USA, Jižní Africe, ale také třeba v Turecku, Číně či Polsku. Z toho je patrno, že BCMS Corporate již má schopnost své služby nabízet globálně a zohlednit tak geografická i kulturní specifika klientů.

Snad jeden výrok zákazníka, který svoji firmu úspěšně prodal, tzn. že ji prodal za cenu vyšší, než byl výpočet podle finančních kritérií: „Velice na nás zapůsobilo, když BCMS pokračovala ve vyhledávání dalších potenciálních zájemců i poté, co kupec nabízející očekávanou cenu již byl úspěšně nalezen a kontaktován. Výsledkem těchto kroků pak byl prodej naší firmy za cenu podstatně vyšší, než jaký byl odhad. Předpokládáme, že jiný konzultant by se s již dosaženým výsledkem spokojil, realizoval okamžitý prodej, ale za cenu nižší.“

Reklama
Reklama
Reklama
„Objem námi odvedené práce je daný nikoliv tím, zda jsou nabízené ceny již přijatelné, ale teprve vyčerpáním všech možností. Tato strategie je naší určitou konkurenční výhodou oproti standardním postupům.“ Ing. Jaroslav Čelechovský, MBA

MM: Vámi uváděné příklady jsou spíše důkazem podstaty nabízených služeb, ale lze vysvětlit, jakými konkrétními způsoby těchto výsledků docilujete?

Ing. Čelechovský: Než poskytnu odpověď, která bude složitější z důvodu základních zásad naší činnosti, zdůrazním, že obecně existuje snaha poměřovat úspěšnost. Je to pravděpodobně cíl všech konzultačních společností a bank, které se tomuto věnují – nalézt ukazatel, který by s dostatečnou přesností umožnil vyhodnotit účinnost a úspěšnost.

Firma BCMS Corporate se touto záležitostí dlouhodobě zabývala a vybrala dva údaje, které by to splňovaly. Prvním je počet obdržených relevantních cenových nabídek a dalším pak indikátor cenového rozptylu těchto nabídek.

Podle informací od klientů, kteří se pokoušeli o prodej ve spolupráci s jinými subjekty, např. konzultačními firmami nebo skrze své banky, je počet nabídek průměrně dvanáct a někdy o něco více. V porovnání s tímto údajem je počet nabídek, které BCMS vygeneruje, v počtu mezi 120 a 250. Je třeba podotknout, že jde o platné cenové nabídky, které vycházejí z důkladné informace o nabízené firmě, tzn. o jejím programu, velikosti apod., nikoliv „co kdyby“. Toto číslo je nepochybně natolik vysoké, že již umožňuje reprezentativní statistické vyhodnocení, obzvlášť s ohledem na fakt, že naše firma prodává již více než jednu firmu týdně.

V této souvislosti BCMS Corporate zdůrazňuje opakovanou zkušenost, že největším nepřítelem pro docílenou cenu je pasivita při prodeji, tzn. nedostatečné oslovení potenciálních kupců.

Druhou stranou této mince tudíž je – a v tomto ohledu i naší silnou konkurenční výhodou – maximální aktivita a nasazení při vyhledávání investorů.

Druhým kritériem je rozdíl mezi cenou nejnižší a nejvyšší, kdy dosažená cena bývá cca 2,5x vyšší než nabízená nejnižší cena, jak bylo konstatováno v úvodu. Myslím, že v případě průměrného počtu vygenerovaných nabídek, např. oněch dvanácti (event. i více), navíc poté, co se tento počet ještě redukuje dalšími jednáními, je následně kritérium srovnání nabízených nejvyšších a nejnižších cen asi irelevantní. Snad tato tvrzení dávají představu o účinnosti našich metod.

MM: Opakovaně hovoříte o tom, jaká je účinnost, ale jak jí docilujete? V čem jsou vaše metody lepší, pokud vůbec?

Ing. Čelechovský: Zde bude asi vhodné nastínit popis celého postupu vč. jednotlivých kroků, kterých je více, nicméně uvedu v této chvíli tyto:

- koncepce: dosažená prodejní cena je daná subjektivním posouzením kupujícího, nikoliv výpočtem na základě finančních a účetních údajů;
- specializace;
- používání databází firem ve světě;
- generování nabídek;
- osobní oslovení potenciálních zájemců profesionály BCMS a další osobní jednání pod jejich dohledem až do okamžiku podpisu smlouvy.

První zásadou je koncepce. Asi „mottem“, které lze uvést, je, že skutečná hodnota firmy je dána tím, jak ji hodnotí zájemce ze svého subjektivního pohledu pro svůj specifický účel. To znamená, že hodnota je dána nikoliv historií firmy, ale budoucím potenciálem pro kupujícího. Konkrétněji, pokud jde o zájemce, který má strategický záměr nabízenou firmu využít buď jako nástroj vstupu na nový trh, nebo jako dlouhodobé rozšíření výrobního či prodejního programu, nebo jako dodatečného výrobce stávajících výrobků. (tohle je i níž v textu…)

Pro důkladné představení nabízené firmy vytvoří BCMNS Corporate přibližně 30- až 40stránkový manuál obsahující informace, které klient sám většinou velmi ocení – jeho kompilace ho totiž mnohdy inspiruje k dalších krokům. Nemusím zdůrazňovat, že po celou dobu realizace klient stále vede svoji firmu bez jakékoliv změny v řízení. Toto tzv. informační memorandum zpracovává opět specialista v oboru. Konečný elaborát je předán potenciálnímu zájemci po podpisu závazku o utajení. Je zřejmé, že takovýto zájemce je ochoten nabídnout částku vyšší, resp. nejvyšší. Proto je toto kritérium logicky jedno ze stěžejních – nalézt optimálního zájemce. A toho se dosáhne pouze tehdy, pokud jste schopen vygenerovat oněch 120 až 250 potenciálních zájemců.

Druhou zásadou je specializace. BCMS se od roku 1987 zabývá pouze prodejem firem a neposkytuje jiné služby, jako např. finanční nebo předinvestiční či marketingové analýzy.

Pořadí světových firem zabývajících se akvizicemi, resp. Mergers and Acquisitions podle údajů agentury Experian, která sleduje akvizice ve světě. To, že BCMS Corporate Ltd. je první v pořadí, je dáno mimo jiné právě úzkou specializací.

Další zásada spočívá v přístupu skrze databáze. Být vlastníkem celosvětových databází a mít tak možnost vygenerovat vysoké množství relevantních kontaktů na potenciální kupce tvoří předpoklad k tomu, že všechny zásady zde zmíněné lze skutečně aplikovat a mít výsledky.

V databázích, se kterými se pracuje, je více než sto padesát milionů živých adres. Snad pokaždé, když se tento údaj uvádí na prezentacích, seminářích nebo při osobních setkáních, přichází dotaz, zda nejde o omyl a zda je to číslo správné. Jen hlavních světových poskytovatelů je patnáct, Kompass je jedním z nich.

Náklady na databáze jsou v desítkách milionů korun, například přístup do jedné z nich představuje roční částku přes 1,2 mil. Kč. Použití databází začíná zacílením na několik tisíc adres a z nich je následně vytvořen seznam přibližně 150–250 adres již určených k oslovení.

Graf ve tvaru trychtýře demonstruje počty kontaktů a etapy v průběhu prodeje firmy.

Dále přichází generování nabídek. Aktivní oslovení firem, které připadají v úvahu coby kupci, za důkladného prostudování nabízené firmy všemi profesionály BCMS Corporate Ltd., kteří se na této konkrétní zakázce podíleli. Zde je důležité zdůraznit, že výběr těchto potenciálních kupců je proveden na základě firemních profilů a posouzení, jak blízko svým programem může firma být, tzn. zda může dojít k integraci – např. horizontální nebo vertikální.

A hlavně, zacílení se provádí na takový typ firem, u kterého se očekává, že bude dlouhodobě využívat nabízenou firmu za účelem pokračování její výroby, nikoliv jejího prodeje poté, co se zvýší její tržní cena.

Musí to být zájemce, jehož strategickým záměrem je nabízenou firmu využít buď jako nástroj vstupu na nový trh, nebo jako žádané dlouhodobé rozšíření výrobního či prodejního programu, nebo jako dodatečného výrobce stávajících výrobků. Pouze takový nabyvatel má důvod nabízet nejvyšší cenu.

Následuje další krok, resp. zásada. Po podpisu smlouvy o utajení je osloveným zaslán profil nabízené firmy a následně probíhají rozhovory po dobu i několika měsíců. Zde je zajímavé zdůraznit, že většina oslovených se rozhodne pro akvizici až poté, co ji k tomuto motivovalo oslovení BCMS Corporate, do té doby o akvizici neuvažovali. Dále je zajímavé, že nejvyšší nabízené ceny přicházejí právě od této skupiny oslovených. Jeden z úspěšných majitelů, kterému BCMS Corporate Ltd. jeho podnik úspěšně prodala, to nazval „BCMS Effect“. Opět i v tomto stadiu se projevuje zásada maximální aktivity při prodeji firem.

MM: Myslím, že samotný výběr kritérií není až tak unikátní. Problém vidím ale v tom, jak se těchto zásad držet během realizace.

Ing. Čelechovský: Asi ano. Tyto velmi účinné metody je možné aplikovat pouze tehdy, jsou-li k tomu i dostupné nástroje. Koncepce, vyškolení profesionálové – na práci s databázemi a rovněž na osobní oslovení a jednání s investory je nutné důkladné zaškolení, Dále je nutné mít k dispozici ony databáze a „last but not least“ i vytrvalost a aktivní přístup. Toto všechno jsou zdroje, které bylo potřeba vytvářet léta za cenu značných finančních nákladů a velkého úsilí.

MM: Jak jsou tyto služby honorovány?

Ing. Čelechovský: Odměna je složena kombinací měsíčních poplatků po dobu šesti měsíců, přičemž pokud není v této době kupec nalezen, pokračují práce již bez dalších plateb a po úspěšném prodeji činí odměna ve výši 4 % z prodejní ceny.

MM: Půl roku poplatky a následně 4 % z prodeje – to zrovna není levná záležitost…

Ing. Čelechovský: Z určitého pohledu máte pravdu, ale pokud vezmeme v úvahu, že pro klienta pracuje několik specialistů po dobu minimálně šesti měsíců, ale spíše déle, následně pak náklady na používání databází o uvedených počtech vstupů a hlavně, pokud si uvědomíme statisticky prokázanou vysokou účinnost a dosažení nevyšších cen, vyhodnocení naší nabídky je v tomto srovnání adekvátní.

MM: Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho úspěšně realizovaných prodejů.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130346
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reformy nestačí. Je nutná transformace

Je současná ekonomická krize příležitostí k progresu národního hospodářství? Bude avizovaná 7% inflace v tomto roce velkou hrozbou? Proč by se čísla měření životní úrovně ČR neměla srovnávat s některými státy EU? Je iniciativa českých podnikatelů k druhé transformaci české ekonomiky oprávněným voláním po změnách? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit