Témata
Reklama

VAR2 2013 - věř i tomu, na co si nesáhneš

12. 03. 2013

Kousek za našimi západními hranicemi se nachází město, které před bezmála čtvrtstoletím neslo jméno známého ekonomického myslitele. Léty se potvrdilo, že spousta namyšlených myšlenek je v praxi neuskutečnitelných. Inu, jak praví náš klasik: "Lidi jsou lidi". Stěží lze tvrdit, že i přes historickou zkušenost mají tamní lidé v oblibě nereálné věci, jisté je, že se všemožně věnují virtuální realitě.

Lubomír W. Novotný

Vystudoval konstrukci obráběcích strojů na FSI VUT v Brně. Zde rovněž absolvoval nástavbové studium Technického znalectví a obhájil disertační práci. Více než 16 let pracuje ve firmě Toshulin, a. s., kde se nejprve věnoval konstrukčním a vývojovým činnostem, inovacím, pevnostním výpočtům a byl několik let vedoucím detašovaného pracoviště a oddělení Vývojové projekty této firmy. Šest let je vedoucím úseku Technická podpora prodeje. Vedle hlavních profesních činností byl asistentem Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na FSI VUT v Brně, vedoucí a oponent diplomových a disertačních prací, a je spolupracovníkem a přednášejícím na dalších moravských technických a ekonomických vysokých školách, dopisovatelem významných vydavatelství technických publikací a poradcem firem pro oblast dodávek CAD/FEM software. Aktuálně je například činný ve výkonném výboru Společnost pro obráběcí stroje či pracovní skupině „Metodika mapování budoucích kompetencí - KOMPETENCE 4.0“ při MPSV.

Ve městě Chemnitz (bývalý Karl-Marx-Stadt) se nachází mnohaoborová technická univerzita a Fraunhofer Institute, který se specializuje na obráběcí a tvářecí stroje a související technologie. Nelze se divit, že tato pedagogicko-výzkumná a výzkumná organizace spolu úzce spolupracují. Na konci ledna 2013 technická univerzita uspořádala odbornou konferenci o virtuální realitě. Sešlo se na ní okolo 150 posluchačů z řad akademické obce i průmyslu. Obsah konference byl rozdělen do několika bloků. Tři úvodní vystoupení i první blok přednášek se věnoval „virtuálnímu inženýrství“. Obsah byl naplněn aplikačními přednáškami – virtuální realitě jako doplňku nástrojů a principů systematického konstruování (dle směrnice VDI 2221), aplikované metodě konečných prvků na vyšetřování deformací rámů obráběcích strojů a virtuální realitě, možnostem pro technologické operace tváření.

Reklama
Reklama
Reklama

Prostor pro vizionáře i realisty

Druhý blok byl o trendech a možnostech virtuální reality (klasika) a rozšířené virtuální reality (zahrnuje interakce s objekty, s pozicí pozorovatele, kam se dívá atd., je snahou o co nejdokonalejší vjem). V této sekci si přišli na své jak vizionáři, tak tvůrci programátoři. Programování, mobilní platforma (telefony, tablety) jako nástroj pro opravy zařízení a údržbu budov, kdy aplikace pomocí vestavěných kamer rozpoznávají snímané scény a na ně doplňují informace z CAD modelů. Vedle toho u velkých pláten s objekty promítanými ve skutečné velikosti se řešily problémy výpočtu reálného času, reakční doby, intuitivnost interakce vtažené osoby do scény.

Zpátky do jeskyní

Třetí tematický blok byl zčásti věnován reálnosti virtuální reality a tomu, co vše je nezbytné udělat, aby „realita virtuální reality“ byla co nejvěrohodnější. Pouze „statický“ prostorový vjem promítaný na jedno plátno už nestačí. Rozšiřují se zařízení zvaná „cave“, kdy v této pomyslné jeskyni je projekce promítána standardně na 5 ploch (čelní, boční, strop a podlahu). Jedná o zpětnou projekci a není pochyb o tom, že se už v současnosti jedná o náročné výpočty. Že úroveň detailů bude narůstat, o tom není pochyb. (Pozn.: Pokud by ideálem reality zobrazení měl být film Avatar, tak pro jeho renderování byly použity servery, které obsahovaly 35 000 procesorů a 104 terabajtů paměti RAM.) Jak by měl vypadat stroj, který by prováděl výpočty v reálném čase, nebo alespoň tak rychle, aby si toho lidský mozek nevšiml, že je to celé podfuk? Polední přednáška tohoto bloku byla věnována virtuální realitě a školení personálu letounu Airbus A380 v krizových situacích. Kdo někdy letěl tímto kolosem, dovede si představit, že stacionární kopie vytvořená pro školicí účely také není levnou záležitostí, a virtuální realita je cestou, jak snad levněji zaškolit palubní personál.

Životní cyklus ve virtuální realitě

Poslední skupina přednášek se točila okolo životního cyklu výrobku. I když byly přednášky převážně spjaty s konkrétními CAD programy a jejich PLM „nástavbami“, prezentace dobře ukázaly, kam se jejich producenti ve svých úvahách, vizích i praktických realizacích ubírají. Life Cycle Management jako virtuální realita od návrhu výrobku, ověření jeho funkcí, prezentace zákazníkovi (ať návrhu nebo jako součást marketingu), návrh výrobních a montážních linek – to vše při vtažení do virtuální reality. Je až neuvěřitelné, kolik technických prostředků se v současnosti dokáže nabalit (v budoucnu nabalí) na výrobní proces. Lean manufacturing z hlediska výrobků, nikoli už z hlediska obslužné techniky. O to více je neuvěřitelné, jak mohly Spojené státy za druhé světové války spouštět na vodu slavnou loď Liberty o délce 134 m v intervalu 4,5 dne.

Lubomír W. Novotný, Chemnitz

Lubomir.Novotny@toshulin.cz

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130344
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Servis / Reportáž
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Konference uživatelů SolidCAM

Společnost SolidCAM CZ uspořádala v hotelu Černigov v Hradci Králové dvoudenní konferenci uživatelů softwaru SolidCAM, na níž bylo připomenuto i 15. výročí prodeje SolidCAMu v České republice.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Už máte své dvojče?

Ve dnech 31. 5.–1. 6. se v brněnském hotelu Best Western Premier konal další ročník odborné konference Siemens PLM Connection 2016. Odborný program byl tentokrát soustředěn do jednoho dne.

20 let společnosti Semaco

Společnost Semaco tools and software oslavila 20. výročí svého založení. Při té příležitosti byl v sobotu 16. dubna uspořádán společenský večer v hotelu Slovan v Jeseníku, jehož se zúčastnili zaměstnanci společnosti i významní obchodní partneři a dodavatelé firmy. V neděli dopoledne následoval den otevřených dveří v sídle společnosti v Jeseníku.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Výkon bez kompromisů

Mercedes-Benz má dlouhou a úspěšnou historii v oblasti motoristických soutěží. Od šedesátých let minulého stroletí pocházejí přesně seřízené motory vítězných vozů Mercedes od AMG - kdysi nezávislé firmy, kterou založili dva inženýři ze společnosti Mercedes, dnes už vlastní výkonové divize společnosti.

Autodesk University 2014

Na konci loňského roku se ve městě Las Vegas uskutečnil již dvacátý druhý ročník konference Autodek University. Co říci na úvod? Snad jen, že během konference firma Autodesk představila řadu nových produktů a služeb a to i v oblastech, ve kterých softwarové firmy běžně nepůsobí. Zastavíme se pouze u dvou přednášek, které korelují s obsahem časopisu MM Průmyslové spektrum. Zbylých více než 600 hodin ponechme bez zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit